Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

steunberen

Auteur Bericht

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#0 Geplaatst: 2011-11-29 23:57:09


st

Hele slechte gevel heeft ooit drie steunberen gehad, de voorste (bij de staande EDF kast) is al weg, de middelste (bij de hangende kast) zit helemaal los. Gescheurd van boven naar beneden. En geeft dus geen steun meer. Nu heb ik prachtige restauratie technieken gelezen om een kalkmengsel te injecteren in de scheur, en natuurlijk moet de hele gevel hervoegt worden, maar ik kan steunbeer 2 ook wegslopen . Met de blote hand.

Er zit ook nog een muuranker in de gevel en die is met een strip verbonden aan de voorgevel. Maar nu er een geheel nieuw dak opzit en alles is gezet vraag ik me af.. of het nog zin heeft. Wat denk je? er zit nu geen verbinding meer tussen muur en steunbeer.

de

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-11-30 06:30:09

Steunberen worden daar geplaatst waar spatkrachten (zijwaartse krachten) door gewelven of bepaalde dakconstructies optreden. Als de bij jouw aanwezige steunberen deze functie niet meer hebben (nieuw dak zonder spatkrachten) hebben de steunberen deze functie niet meer. Men kan ze dus slopen.

Aan de andere kant, vind ik, zijn de steunen toch karaklteristiek voor bepaalde gebouwen of streken, beeldbepalend zou ik zeggen. Daarom lijkt het mij de moeite waard de beren in oude glorie te herstellen. Dat kan of door injectie of (maar dat is pas te beoordelen als men de situatie ter plekke onderzocht heeft) slopen en opnieuw met de oude techniek metselen.

Ik wens je een wijze beslissing!

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2011-11-30 13:46:17

De vraag is, Rata, of het wel steunberen of contreforts zijn. Die behoren het grootste deel in de hoogte van de muur te beslaan en dat zie ik hier niet. Dit soort aanbouwsels hadden vroeger ook andere functies, zoals voerplaatsen voor het vee, stands voor paarden, enzovoorts. Ik heb een boek met bouwmethodes in de Bourbonnaise waarin iets staat over deze muurtjes, maar dat ligt helaas waar ik niet ben. Terzijde: Ik kom er steeds meer achter dat wat ik nodig heb, vrijwel zeker een duizend kilometer verderop ligt. Ik vrees dat dit pas over is als ik alles en alles dubbel heb.

Frans

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#3 Geplaatst: 2011-11-30 13:58:07

@ Frans

Je zou ook gewoon kunnen kiezen voor een leven in Frankrijk.

Je maakt woonruimte beschikbaar in het overvolle Nederland en je kunt jezelf verlossen van een hoop ballast (alles en alles dubbel) .

Ik heb dit tien jaar geleden gedaan en nog geen moment spijt gehad.

Rob

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#4 Geplaatst: 2011-11-30 21:17:03

Mijne heren dank voor uw steun! Uw steun voor deze contrefort die wellicht geen steun is! Hij kan misschien wel weg, maar laten staan heeft ook wel iets esthetisch.

Op de foto zie je net niet dan er achter de contrefort ook nog een kelder met boog tegen de muur is geplaatst ook die 'steunt' de muur. Spatkrachten zijn grotendeels overgenomen door twee enorme balken die vrij de volle 11 meter breedte overbrugt en rust op de zijmuren.

Maar ik ben heel benieuwd naar het nut en gebruik van die uitsteeksels!

injecteer kalk

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#5 Geplaatst: 2011-12-02 22:03:48

Mag ik vragen hoe dik de betreffende muur is, en hoe hoog?

Wilm 

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#6 Geplaatst: 2011-12-03 01:37:27

Hallo,

Dikte varieert is ~ 70 cm aan deze zijmuur kant, hoogte is zichtbaar in de rechterbovenhoek daar zie je net de dakoversteek. Achtergevel staat vrijwel geheel onder de grond, alleen dak steekt uit, voorgevel staat wel geheel (huis staat in een heuvel ). Er is geen enkel fundament, de muren staan op kale grond. ( het is een voormalige schuur) De andere zijmuur staat ook in de heuvel en is slechts 2,3 m hoog. Hoogteverschil terrein tussen voor en achtergevel is 5,5 meter!

Hoogteverschil terrein tussen linker en rechter zijgevel is 2,20 m.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#7 Geplaatst: 2011-12-03 11:39:22

Hallo,

Er zijn en worden nog steeds steunberen tegen muren geplaatst door mensen die denken hiermee een vezakkende of uitgezakte muur mee te stabilizeren. Ze komen er daarna pas achter dat dit zo niet lukt. Alleen een goede inspectie / onderzoek van een bouwkundige kan je vertellen of je deze steunberen weg zou kunnen halen, maar ze geven ook karakter aan het gebouw. Wat belangrijk is om te weten is of de muren rusten op de rots als fundering  of dat ze gewoon op het maaiveld zijn begonnen te stapelen. In dat laatste geval zal het gebouw in ieder geval zonder ingrijpende maatregelen nooit stabiel worden. Daar het gebouw half in de helling is gebouwd kan het wel eens half om half zijn met alle gevolgen van dien.

Door je tekst maak ik op dat het gebouw de functie van schuur had en hoogstwaarschijnlijk niet geheel winddicht was. Daardoor kon het vocht ook onder kontole worden worden gehouden. Is er al een plan waneer je er een woonhuis van gaat maken hoe je het vocht uit het gebouw houd?

Groet René

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#8 Geplaatst: 2011-12-04 11:18:33

hallo Rene,

Het pand bestaat uit woon en schuurgedeelte. De foto laat een zijgevel zien , het deel  van het woonhuis. Dat is al > 200 jaar zo. Je kon het geheel een ruïne noemen. Er zit een nieuwe dakconstructie op, en bedekking, goten van zink, volbetonvloer op het woongedeelte, een broodjesvloer in de etage en overal nwe ramen en deuren. De andere zijgevel is geheel nieuw opgetrokken uit -helaas- parpaing. Kortom er is al veel werk verzet, maar het is geheel casco. Elektra, riool, water, verwarming en ventilatie, en voor een groot deel isolatie moet nog.

Er is betonfundament gestort onder de nwe zijgevel van pairpaing. Overige staat gewoon gestapeld zonder spouw, basis 70cm bovenin 50cm. Ik heb bij de nwe muur het muuranker verwijdert. De oude kelder onder het woongedeelte is geheel met beton volgestort, meer dan 1 meter...

De steunbeer die los staat heeft geen functie, maar ik kan hem restaureren. Dak rust op Entrait van 42x21,5 cm. Dat zijn pas balken!

Een gevel staat geheel ingegegraven, maar toch valt het vocht mee. Ik heb een plan voor het graven van een gracht rondom die muur (5,5 m diep) en dan drainagebuizen, maar de offerte voor alleen het graven was buitensporig -1990 euro- dus dat laat ik nog een jaar liggen.

In het woongedeelte is er een beton kimwand gemaakt tegen de wand die ingegraven is. Overige vocht met isolatie en ventilatie op te lossen, de etage is al veel droger maar ook die heeft een muur onder de grond.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#9 Geplaatst: 2012-02-16 16:39:10

Hallo Rata

Pas op met drainage aan de hellingzijde van je pand. Hierdoor kan de meer dan 200 jaar bestaande grondwaterdruk op de muur aan de hellingzijde afnemen. Scheurvorming in die muur is te verwachten. Na een paar jaar heeft de muur zich opnieuw gezet en kan je de scheuren weer volzetten. Ik heb zelf ook panden in de helling laten draineren, soms zonder negatieve gevolgen, maar ik ben ook grote schade na drainage tegen gekomen. Overigens kan zelfs het aanbrengen van een dakgoot op een oude schuur al tot uitdroging van de grond aan de voet van een oude muur leiden en tot scheurvorming.

Ben benieuwd naar een plaatje als de steunberen en de muren gerenoveerd zijn.

Bram

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#10 Geplaatst: 2012-03-16 13:09:52

Bedankt Bram,

Ik laat het dan maar zo, het is nu immers niet erg vochtig, dus waarom iets veranderen dat niet echt nodig is. Bovendien is mijn 'te doen' lijst ellenlang.

Overigens weet ik nu meer over de contrefort in deze streek: het is wel degelijk bedoelt als steun, ze versterken de boogconstructie van de draag-binnenmuur. Dus de boog wordt aan de buitenzijde door gezet in een steun. Verder geen fundament of booggewelf onder het gebouw. Deze steunberen kunnen ook heel kort zijn.

Omdat alle boogconstructies gesloopt zijn binnen, (ingestort) heb ik nu brave betonbroodjes vloer en is de buitensteun niet meer nodig. De aanleunende cave heeft wel een boogconstructie en die was al flink aan het scheuren met veel losse stenen.

Dus die heb ik aan de buitenzijde opnieuw opgebouwd in steen en speciekalk.

Ik twijfel nog over het wel of niet wegslopen van 1 steunbeer, de achterste (vlak voor de aanleun cave) laat ik in ieder geval  zitten. En ja, als het klaar is komt er een na-foto. Ik heb al wel de binnenzijde van de muur gevoegd en gemetseld voordat ik er een cellenbeton muur voorzet, maar ja dat is geen zichtwerk he?

Dat is gewoon voor het gevoel: consolideren.