Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Noodkreet

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2011-12-01 07:27:10

Ik zit met m'n handen in het haar. Iedere maand maak ik na ontvangst van de AOW op mijn NL ING-rekening een bedrag over naar mijn rekening bij de Banque Chaix om mijn hypotheek en vaste lasten te kunnen betalen. Dat staat er altijd na drie dagen op, een enkele keer duurt het vier dagen.

Op 23 november heb ik dat weer gedaan. Het is nu 1 december en nog steeds niets, zoals ik zojuist constateerde. Op 29 november zag ik 's morgens een boete van 20 euro omdat "een prélèvement" dd 28-11 niet kon worden uitgevoerd. Welke stond er niet bij. Ik begreep er niets van, want ik verwachtte de eerste pas op 30-11. Ik heb toen meteen hetzelfde bedrag als van de overmaking uit NL van m'n spaarrekening overgeschreven naar m'n lopende rekening en met ING NL gebeld. Daar stelde men mij gerust, het weekend zat er tussen en het kwam nog wel.

Gisteren weer gebeld. Nee mevrouw, dat geld is echt niet weg, het moet bij uw franse bank zijn. Vervolgens m'n ING-rekening uitgeprint en een afspraak gemaakt met de manager van mijn Banque Chaix filiaal. Daar moet ik vanmiddag heen. Ik zie er tegenop als tegen een berg, ook al omdat ik van de zenuwen vast niet goed uit m'n franse woorden kom. Bovendien blijkt het een nieuwe manager te zijn die ik niet ken.

Omdat ik financieel een nul ben en van bankzaken absoluut niets afweet, zou ik graag een beetje beslagen ten ijs willen komen, want ze kunnen mij wat dat betreft met ieder kluitje het riet insturen. Heeft iemand ervaring met zoiets of kennis van zaken en/of tips? Ligt de fout bij de ING of bij de BC of is het geld verdwenen? En wie is in dat geval aansprakelijk?

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#1 Geplaatst: 2011-12-01 09:23:58

Goedemorgen Bosbess,

Buitenlandbetalingen worden doorgaans maar beperkt op vrijdagen, maandagen en al helemaal niet in het weekend verwerkt en duren tenminste 3 en meestal meer dagen. Het is daarom goed om ook permanent (!) voldoende saldo op uw Franse bankrekening in reserve te hebben zodat ook bij vertragingen de automatische betalingen gewoon kunnen doorgaan. Maar dit terzijde.

Een overboeking op wo. 23/11 had er al wel kunnen zijn. Uw Franse bankmanager zal niet veel meer kunnen doen dan constateren dan dat het geld inderdaad niet op uw rekening staat waardoor prelevements niet worden uitgevoerd en u daarvoor bovendien kosten in rekening worden gebracht.

U moet bij de bron zijn: uw Nederlandse bank. Is het bedrag daadwerkelijk van uw rekening afgeschreven? Staat deze ook als 'goedgekeurd' cq. 'uitgevoerd' op de lijst met betalingsopdrachten? Kloppen de gegevens? Zo ja, dat kan uw Nederlandse bank uitzoeken waar uw geld is gebleven. Deze is verantwoordelijk.

Geen paniek. Niet uitgevoerde prelevements kunnen veelal telefonisch per carte alsnog door u worden overgemaakt. Veelal ook ontvangt u na enkele dagen een brief van de onbetaalde crediteur met een TIP. Dat geldt ook voor uw hypotheerverstrekker. Snelle afsluiters zijn Internetproviders en Telefoonmaatschappijen. Die dus wel snel betalen. TIP, cheque of telefonisch met bankpas.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2011-12-01 11:24:09

Geweldig Ludique! Dat heeft echt geholpen. Zodra ik jouw antwoord had gelezen heb ik meteen voor de derde keer met de ING gebeld. De klantenservice probeerde nog wel me weer in slaap te sussen, maar gewapend met jouw kennis van zaken werd ik dan toch (opnieuw) doorverbonden met de afdeling Buitenlandbetalingen. Ik moest daarvoor wel wapperen met "een NL deskundige die ik hier ken", jij dus.

Daar trof ik een dame die na het horen van jouw deskundigheid eindelijk bereid was om alles eens goed uit te zoeken. 't Duurde even, maar toen kreeg ik te horen dat de boeking van 23-11 door ING niet goed was uitgevoerd. Daarom was er op 24-11 een nieuwe boeking uitgegaan (met spoed). Het geld had dus al lang op mijn franse rekening moeten staan. De dame bevestigde jouw verhaal dat de franse bank hier helemaal niets aan kan doen en dat de ING contact moet opnemen met de Banque Chaix om een en ander in orde te maken.

De boete van 20 euro neemt ING voor haar rekening. Dat bedrag wordt op mijn rekening gestort. Gelukkig heb ik niet meer kosten hoeven maken, omdat ik voor onverwachte gebeurtenissen een kleine reserve op mijn franse spaarrekening heb staan. Zoals ik hierboven al schreef heb ik dat bedrag meteen op 29-11 overgemaakt naar m'n lopende rekening, zodat alle afschrijvingen gewoon doorgang hebben gevonden (ook die eerder was geweigerd). Je advies om m'n reserve voor de zekerheid op m'n lopende rekening te laten staan neem ik ter harte.

Ik ga vanmiddag toch maar even kennismaken met de nieuwe bankmanager, maar dankzij jouw reactie kan ik m'n zenuwen thuis laten en ga ik er kilo's lichter heen.

Heel hartelijk bedankt!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2011-12-01 18:23:14

Dag Ludique, terug van het gesprek met de nieuwe manager (een bijzonder aardige man) zal ik even verslag doen:

Vorig weekend is de website van de Banque Chaix totaal vernieuwd. Dat was ruim tevoren aangekondigd. Wat niet was aangekondigd: alle bankrekeningnummers plus IBAN en BIC zijn gewijzigd. Gevolg: honderden transacties kunnen niet worden uitgevoerd. Eén grote puinhoop. Deze zal komend weekend worden opgeruimd.

Iedereen had nieuwe RIBs moeten krijgen want, staat in de folder die ik meenam, "la Banque Chaix s'engage à une continuité de service". Dat is dus van geen kanten gelukt. De manager printte een paar RIBS voor me uit. De boete van 20 euro wordt teruggestort op m'n rekening.

Op mijn vraag of ik met de nieuwe website nu ook geld kan overmaken naar het buitenland (kon eerst niet) antwoordde hij, dat dat inderdaad kan, maar iedere nieuwe begunstigde moet ik eerst persoonlijk bij de bank cq de manager komen melden! Dat is vanwege de veiligheid, zei hij. Dus als ik in NL iets bestel kan ik makkelijk betalen via internet, maar eerst moet ik (na afspraak) even naar de bank (16 km). Leve het virtuele tijdperk. Ik hou mooi m'n betaalrekening in NL aan.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#4 Geplaatst: 2012-01-11 12:27:48

Aanhouden van een NL rekening is altijd verstandig @bosbess, nederland is al jaren goed in online bankieren.

Bij la Banque Postale is het zo dat als er regelmatig geld op de rekening wordt gestort er automatisch een credietlimiet op komt die per kwartaal of halfjaarlijks wordt aangepast bij goed gedrag.  Daardoor wordt er geen boete berekend als de overschrijving even te laat aankomt.

Je bent er trouwens goed vanaf gekomen als ik het goed begrijp, 20 € van de ING en 20 € van de Banque Chaix, das nog eens een doekje voor het bloeden, het was ook een hele stomme aktie van die bank.

Groeten, Robert.