Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Downloadsnelheid Orange gehalveerd

Auteur Bericht

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#0 Geplaatst: 2011-12-02 13:47:52

Hebben jullie dit ook wel eens? Ik heb al drie jaar een ADSL abonnement bij Orange dit eigenlijk naar tevredenheid op wat blikseminslagen en kapotte liveboxen na. Maar sinds kort is mijn downloadsnelheid gehalveerd. Ik heb de afgelopen drie jaar een downloadsnelheid tussen de 100 en 120kByte/s gehad volgens www.speedtest.nl maar sinds een ruime week is dat slecht 55-60kByte/s. Ik heb gebeld met Orange maar die konden niet veel meer zeggen dat de vebinding bij hun vandaan er goed uitzag.

De vroegere snelheid was net voldoende om zonder haperingen een youtube filmpje te bekijken maar nu sta ik meer te wachten dan dat ik kan kijken. 

Heeft iemend anders ook ervaringen met plotselinge dalingen in de snelheid? En gaat het dan vanzelf weer over?

Aat

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2011-12-02 14:26:02

Hallo Aat,

Het zou kunnen dat, bijvoorbeeld vanwege de blikseminslagen en dergelijke, uw telefoonlijn gezien wordt als "instabiel". In dat geval is één van de mogelijke oplossingen om automatisch (zoals hier uitgelegd) de synchronisatiesnelheid te beperken om de verbinding te stabiliseren.

Als u me per mail even uw telefoonnummer stuurt, kan ik het een en ander even nakijken.

Groeten,

Thomas Vergouwen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#2 Geplaatst: 2011-12-02 14:35:32

Mocht de techniek wel in orde zijn, dan kan het nog zijn dat de verbinding druk misbruikt wordt voor andere zaken, zoals spammen door een virus.

Als er meerdere pc's in het netwerk zijn opgenomen kan dat ook door een virus op die andere pc worden veroorzaakt.  Controleer dan ook of een 'buurjongen' niet 24/24 via uw Wifi aan het downloaden is...

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2011-12-02 17:17:26

@ Jako

Een buurjongen die mijn WIFI aftapt lijkt mij uitgesloten want mijn dichtsbijzijnde buurman woont 500 meter verder op! :-)

@ Thomas

De problemen met blikseminslagen e.d. zijn minimaal een half jaar geleden gebeurd dus om dan een half jaar later de snelheid lager te zetten lijk mij te ver gezocht.

Aat

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#4 Geplaatst: 2011-12-03 20:29:00

Wij hebben nu ruim een jaar internet via Orange (in een heel klein dorpje 'in the middle of nowhere') en de snelheid is altijd erg hoog geweest, ook geen veranderingen gemerkt. De snelheid is ook groter dan in ons huis in Geneve, waar we het snelst mogelijke abo hebben.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2011-12-03 21:09:58

Ter informatie, de verbinding van Aat is inderdaad erg instabiel en er treden veel transmissiefouten op. Met Aat kijken we op dit moment wat daar de oorzaak van kan zijn en zullen dan de benodigde maatregelen nemen om dit op te lossen ...

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2011-12-09 19:44:30

Even een update:

Thomas heeft mijn lijn onder surveillance gezet en geconstateerd dat de hoeveelheid CRC errors de spuigaten uitloopt en dat daarom  automatisch mijn snelheid naar beneden is bijgsteld van 120kByte/s naar 60kbyte/s. Maar ook daarbij traden toch nog (te) veel CRC errors op.

Na inventarisatie van mijn installatie (die zeer eenvoudig is, één lijn die binnen komt met daarop direct de livebox). Heeft Thomas besloten dat het Orange service team ingeschakeld moest worden om mijn lijn te komen controleren. Dat is vandaag gebeurd. Orange kwam met twee man en een hoogwerker en er werd druk gemeten en er is geconstateerd dat er een ernstig verbinding probleem is in de toevoerleidingen naar mijn huis. Deze word nu over een lengte van 250meter a.s. maandag vervangen.

Tevens kreeg ik het advies om de binnenhuis bekabeling te vervangen want daar trad ook wel vrij veel verlies in op, ongeveer (2-3dB over een lengte van 10 meter) omdat er een verkeerd type kabel was gebruikt. (geen twisted pair). Daarnaast hebben ze een aansluitdoos 500 meter van mijn huis vervangen omdat daarvan de behuizing kapot was zodat de regen vrij spel had. Als laatste gaven de monteurs aan dat er op twee plaatsen een schrikdraad over de telefoonlijn was gegooid om een naastliggend weiland van schrikdraad te voorzien. Dit is niet bevordelijk voor een storingsvrije ontvangst. Maar deze situatie is echter al jaren zo dus de invloed zal wel meevallen. Want ik heb daar vroeger nooit problemen mee gehad.

Morgen of overmorgen zal ik de kabel binnenshuis vervangen en dan kijken we in de livebox of de signaal-ruis afstand inderdaad 2 of 3 dB omhoog gaat.

Tot zover de update, Maandag komt er meer

Aat

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#7 Geplaatst: 2011-12-09 22:30:13

Dag Aat,

Heel herkenbaar! Al jaren hebben wij een goede snelheid (1mb) van Orange, maar sinds een paar maanden is het gezakt naar 300/400 kb. Eerst dachten we dat het vanzelf over zou gaan, maar helaas... Heel spijtig dus, geen idee waar dit aan kan liggen.

@Thomas: als je misschien wat tijd over hebt...

Groet,

Ronald

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#8 Geplaatst: 2011-12-09 23:40:53

Hallo Aat,

Bedankt voor de terugmelding! Dat komt dus behoorlijk overeen met de analyse die we samen hadden gemaakt op basis van wat u ter plaatse had gezien en van wat ik gezien had na het bekijken van hoe de verbinding zich gedraagt.

U heeft er overigens goed aan gedaan aan te geven dat de aansluitdoos (waarschijnlijk de PC voor Point de Concentration) open was, want doordat deze informatie door ons opgenomen is in de melding van het probleem zijn de technische medewerkers ineens gekomen met een nacelle (hoogwerker), terwijl daar vaak een tweede afspraak voor nodig is omdat ze er de eerste keer geen beschikbaar hadden.

Ik hoor graag hoe het een en ander begin volgende week afgelopen is.

@Ronald : zonder er op korte termijn iets mee te kunnen doen (dit weekend zit ik ten noorden van Parijs met de FDJ BigMat wielerploeg), kun je me eventueel een mailtje sturen met je gegevens en een beschrijving van het precieze probleem. Ik kan er dan waarschijnlijk begin volgende week even naar kijken. Omdat ik volgende week een deel van mijn tijd sur le terrain doorbreng in één van de grote winkels van Orange in Parijs (Madeleine) kan het zijn dat ik er niet snel aan toe kom, maar ik doe m'n best!

Groeten,

Thomas

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#9 Geplaatst: 2011-12-10 19:59:40

Dag Thomas,

Super, doe ik!

Bedankt alvast!

Ronald

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#10 Geplaatst: 2011-12-12 16:22:58

de Laatste update:

Ik heb gisteren de bekabeling in huis vervangen maar ik zag eigenlijk geen verbetering van de signaalruisafstand optreden en ook de lijnverzwakking werd er niet beter op. dus die 10 meter schelledraad deed toch niet zoveel als de monteurs beweerden. Maar goed, het is nu wel "op norm".

De mannen van Orange/FT zijn volgens afspraak weer met de hoogwerker langs geweest en ze hebben inderdaad 250 meter telefoonlijn vervangen. Ik kon in mijn livebox zien dat dat wel hielp want de signaalruisafstand ging 4 dB omhoog van 9 naar 13 dB. En ook de totale lijnverzwakking werd 1,5 dB minder/beter.

Ik moet alleen achter de boeren bij ons in de buurt langs om er voor te zorgen dat ze de toevoerleidingen van hun schrikdraden niet meer over de telefoonlijn gooien. Dat is in mijn traject op 5 plaatsen het geval en de jongens van Orange konden met hun meetapparatuur precies het tikken van de de schrikdraad zien. Bij iedere tik kwamen er een paar CRC errors bij in de transmissie.

Dat zal ik gaan regelen.

Maar ik ben al heel blij dat we nu weer op 1,2Mbit/s zitten zonder synchronisatieproblemen.

Thomas, bedankt voor je hulp

mvgr Aat

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2011-12-12 16:58:26

Dat zal wel  1.2 Mbit/s zijn neem ik aan Aat?

Waarom gooien die boeren hun leidingen over de telefoonlijn?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2011-12-12 19:19:52

Wat het multifunctionele gebruik van de bovengrondse telefoonlijnen betreft: dat is een methode die van vader op zoon wordt doorgegeven om schrikdraad op een hoogte van een meter of vier van weiland A naar weiland B te krijgen, wanneer de autoriteiten gemeend hebben met een openbare weg hun grondgebied te moeten doorsnijden. Bij mij in de buurt zitten in de hooimaand diverse mensen zeker een maand zonder telefoon: de op grote aanhangers zeer hoog opgetaste ladingen stro en hooi hebben last van telefoonleidingen die parallel aan de weg lopen, en daardoor een hindernis vormen voor de toegang tot weilanden. En daarmee het vrij verkeer van de boerenstand belemmeren. Dat lijkt me haast een EU grondrecht. En France Télécom komt het dan ieder jaar, als de kust weer veilig is, allemaal repareren.

Rob

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#13 Geplaatst: 2011-12-15 05:59:49

Heel herkenbaar. Ik had al een tijdje het gevoel dat de snelheid de laatste tijd erg laag is.

Door toeval kom ik bij dit draadje uit en dacht laat ik e test ook eens doen. Resultaat: steeds rond de 70 KByte/sec. Niet veel dus.

Ik durf het haast niet te vragen maar Thomas, mag ik (volgend jaar ergens?) een keer een beroep op je doen?

Vriendelijke groet,

Wilm  

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2011-12-15 09:28:23

Wilm,

Je lijkt me iemand die geen enkele bouwklus uit de weg gaat, dus dan zou je in afwachting van een check van het buitengebied, misschien tijdens de Kerstdagen alvast het verwarmde binnengebied nog even kritisch kunnen bekijken.

Zelf begin ik, door schade en schande hopelijk iets wijzer geworden, altijd met het eenvoudigste: bedrading controleren. Het hoeft niet allemaal voorzien te zijn van goldplated connectors, maar Aat's verwijzing naar het belang van bijvoorbeeld het gebruik van twisted pair bedrading is al één van de mogelijke verbeterpunten (zo heet dat toch tegenwoordig?). Sloop ook dit soort nostalgische zekeringen in je telefoonlijn weg, over de archaïsche condensator in sommige oude telefoon aansluitpunten hebben we het al eerder gehad. En als adsl filter liever een filtre maître dan die in de T-plug ingebouwde versies. En om er zeker van te zijn dat je filter niet een deel van het probleem is, sluit je modem bij wijze van test even rechtstreeks aan op de binnenkomende FT koperdraadjes, met een gewone telefoonstekker. 

Rob

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#15 Geplaatst: 2011-12-15 18:02:31

Helemaal gelijk Rob!

Ik zal de binnenboel nog eens grondig doorlopen, ongeveer op de manier zoals je aangeeft. Nou is ADSL e.d. niet mijn sterkste kant maar dít moet lukken.

Ik stel voor te beginnen om een filtre maître te kopen en te gebruiken, om daarna als test het modem strak daarachter aan te sluiten. Eens kijken wat dan het resultaat wordt. Ik laat het weten.

Veel "originele details" hebben we hier niet meer in huis, eigenlijk is na de eerste rampspoed zo'n beetje alles vervangen gedurende de afgelopen twee jaar, inclusief de telefoonkabels.

Alleen in de meterkast zit nog een laatste kastje waar zo'n 20 draden uitpuilen. Slechts twee ervan gebruiken we nog, in ons geval oranje-geel ipv wit-grijs. (Vroeger hadden ze hier veel meer lijnen).

Wilm

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2011-12-15 18:15:00

Wilm,

Poog te achterhalen waar de telefoon bekabeling van buiten binnenkomt, en monteer daar een echte hedendaagse DTI, en maak korte metten met al die overbodige draden. Het filter het liefst zo dicht mogelijk daarbij in de buurt gemonteerd, zie ook dit ooit haastig getekende schema'tje. Hou de bekabeling zo strak mogelijk, geen zijaftakkingen naar nergenshuizen.

Rob

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#17 Geplaatst: 2011-12-15 23:27:56

Beste Rob,

Nog even wat de vermaledijde condesator betreft: 

De Monteurs van FT/Orange monteerde een vergelijkbaar ding weer in mijn aansluitdoos. Toen ik daarover even sputterde zeiden zij dat de "nieuwe" condensateur het wel goed doet in tegenstelling tot de "oude".

Omdat ik in het begin ook zo'n "oude" condensator in mijn aansluitdoos had zitten en het ADSL signaal toen meer af- dan aanwezig was heb ik zo mijn twijfels over dit wonderlijke stukje elektronica.

Toen de monteurs wegwaren heb ik het ding aan een nader onderzoek onderworpen en het blijkt een RC netwerkje te zijn. Waarschijnlijk een serieschakeling van een weerstand van 20kohm en een condensator van 2,2uF.

Ik zal nog eens uitproberen wat het verwijderen van dit ding doet op mijn signaalruisafstand en dan meld ik me wel weer.

mvgr Aat

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#18 Geplaatst: 2011-12-16 00:37:21

Aat,

Hoe hebben ze die RC combinatie precies aangesloten? Ook nog gevraagd naar het achterliggende hogere doel? Ook in moderne DTI's kom je hem tegen (de nieuwe lichting). Volgens mij is de uitleg die hier (nu eens geen dslvalley of ariase link) wordt gegeven nog steeds niet weerlegd of naar het land van de urban legends verwezen. Het is wel een nog steeds bestaande controverse tussen met name FT technici, die van andere opérateurs, en eigenwijze lieden die zich hardnekkig lesstof blijven herinneren over RC filtertechnieken en daarmee nauwelijks werkende internet verbindingen weer aan de praat krijgen. Wacht je nadere berichten af, ik ben benieuwd. Vooral ook wat Thomas ons daar van binnenuit de FT/Orange techniek over te melden heeft. 


Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2011-12-16 13:36:28

Met alle genoemde condensatoren en andere archaïsche rimram verbaast het me dat mijn huisintern telefoonnet, door een SNCF electricien in de jaren '90 aangelegd met een aansluitdoos in elk vertrek (behalve WC, douche en keuken) het zo goed doet, ook met ADSL.

Ik dacht al dat ik mijn net ook zo moest saneren als Rob in zijn reactie van 15-12-2011 09:28:23 heeft aangegeven, maar ik denk toch eerder Never touch a running system ;-))

Hooguit als ik mijn boîte de connexion pavillon annex telefoondoos op zolder vervang. Op zich een moderne installatie (in het principe dan, niet in de uitvoering):

Alle kabels vanuit de boîte de branchement naar een kast op zolder getrokken en van daar uit verder verdeeld.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2011-12-16 13:59:57

Christian,

Misschien zit je dicht bij je telefooncentrale en krijg je veel signaal binnen, dat scheelt. Hoe verder weg, des te meer last krijg je van verzwakking van je adsl signaal door kabellengte, overgangsweerstanden waar verschillende kabeldelen aan elkaar geknoopt zijn etc. Dat telt dan allemaal bij elkaar op, in het nadeel van de ontvanger. Iemand die geen problemen heeft, tenzij gevoelig voor de wetenschappelijke methode van een vergelijkend A-B experiment, je weet nu niet hoeveel sneller het zou kunnen zijn Christian, zal ik niet aanraden om alles op de schop te nemen. Maar mensen met soms jarenlange verbindingsproblemen kunnen er soms verrassend snel mee uit de brand worden geholpen, en daar doen we het op dit soort forums toch allemaal voor. Mooie Kerstgedachte, en voorlopig reis ik maar niet met de SNCF gezien de aldaar in zwang zijnde methode van elektra aanleg. Over hun website hebben we het al een keer gehad, die werpt ook al een drempel op.

Rob

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#21 Geplaatst: 2011-12-16 16:37:45

Rob,

Het RC netwerk is inderdaad een serieschakeling want ohms kan ik hem niet doormeten maar de capaciteit kan ik wel gewoon meten.

Het RCnetwerk zit direct parallel aan de twee inkomdende (wit/grijs) draden.

Wat ik nu heb gekregen is trouwens een RC netwerk met maar twee aansluitdraden, dus niet zo'n oude met drie draden.

Ik heb 10 signaal-ruis metingen met RC netwerk gedaan. De waarden varieerden van 10-13 dB met een gemiddelde van 12,4 dB. Daarna 10 metingen zonder RC netwerk waarbij de waarden varierden tussen 8 en 13 dB met een gemiddelde van 11,1 dB.

Ik denk dat het RC netwerk dus eigenlijk niet veel doet. Er is zelfs een lichte verbetering te zien maar dat ligt waarschijnlijk aan de meet(on)nauwkeurigheid.

Ik heb ook nog 10 metingen zonder ADSL-fliter gedaan, dus de livebox rechtstreeks aan de telefoonlijn maar ook daar merkte ik weinig van in de signaal-ruis verhouding.

Aat

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#22 Geplaatst: 2011-12-16 16:51:49

Aat,

Dan lijkt het verhaal te kloppen zoals dat op het Franse internet op diverse plekken te lezen valt. De oudere generatie condensatoren, die met trois pattes, beter maar verwijderen. En de nieuwe generatie met twee aanluitdraden houdt dus, hoe kan het ook anders, rekening met het feit dat de bandbreedte voor de telefoonlijn niet meer ophoudt bij 3 Kilohertz (alleen spraak) maar dat je zwakke signalen met frequentie componenten tot boven de 1 Gigahertz tegenkomt bij adsl. En die RC module is er inderdaad een van 2,2 uF met 20 kOhm in serie, zie pagina 4 en 5 van dit FT document. Om alvast een vuistregel voor de praktijk hieruit te destilleren: kom je in een oude installatie met T-stekkerdozen zo'n driepoot tegen, dan is het verwijderen zeker de moeite van het proberen waard wanneer je een moeizame verbinding hebt.

Rob

p.s. 17-12-11

Iemand vroeg me zojuist per mail wat dan nu precies het verschil is tussen die driebenigen en die tweevoeters, in allebei zit toch een RC combinatie van 2,2 uF en 20 kOhm. Een afsluitimpedantie waarmee zonder de binnenshuis aangesloten apparatuur een lijntest (la boucle locale) kan worden uitgevoerd door FT. De forumgeschiedenis (nu pas) bekijkend zag ik dat Thomas daar in 2006 al het nodige over heeft verteld. Het venijn zit 'm zoals inmiddels bekend in die derde aansluitdraad, want afhankelijk van de signaalsterkte die je binnenkrijgt en de bedrading die er binnenshuis nog aan is vastgeknoopt kunnen er zich problemen voordoen. Het adsl signaal is immers uiterst complex en tegelijkertijd zeer fragiel, gevoelig voor allerlei externe storingen, zeker bij lagere signaalsterktes wanneer je verder weg zit van de telefooncentrale. Op de website goctruc.free.fr wordt deze ongewenste antennefunctie en injectie van stoorsignalen aldus kort en bondig samengevat: 

" Il détruit la symétrie qu'on avait eu tant de mal à établir à coup de câble torsadé et se comporte comme une antenne recevant les perturbations locales. Les signaux destinés au modem sont faibles : quelques millivolts, ce qui explique qu'ils soient facilement noyés. " 

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#23 Geplaatst: 2011-12-19 21:00:57

Ook wij hebben regelmatig internet problemen de laatste tijd. Voorheen nooit gedoe gehad, altijd trouw aan FT en Orange geweest, nooit iets geprobeerd met zogenaamde prijsknallers. Maar sinds een aantal maanden is het regelmatig hopeloos. Heb ons modem al eens vervangen omdat het ineens nodig was dit ongeveer 2x per dag te resetten. Nu is het vooral op vrijdag na zessen en zondag overdag rampzalig om even te surfen. Een "uitzending gemist" bekijken kunnen we beter niet aan beginnen en een voetbalwedstrijd kijken levert meer ergernis als plezier op.

Ik weet niet waar het in zit, waar ik de daadwerkelijke snelheid kan controleren en eerlijk gezegd weet ik niet eens wat voor snelheid ons "beloofd" is en wat we geleverd krijgen. Ik weet alleen dat het bloedirritant is dat je niet kunt doen wat je wilt.

Enigszins opmerkelijk is wel het feit dat de ondergrondse (!!!) kabels hier onlangs (half jaar terug ofzo) zijn vervangen voor bovengrondse!!! Ik dacht juist dat ondergronds minder gevoelig was voor breuk, storingen etc. maar blijkbaar dachten ze daar anders over, want het is dus veranderd,.....

Dus,... chèr Thomas, mocht je nog een extra minuutje hebben, na de smeekbedes van iedereen hierboven, ik hou me aanbevolen voor een bescheiden "check-up"!!!

Hartelijkst, Linda

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#24 Geplaatst: 2011-12-20 09:38:38

Linda,

Het eenvoudigste deel van je vraag durf ik nog wel voor m'n rekening te nemen. De simpelste snelheidstester treffen we bij UPC aan, dit is een andere Nederlandse klassieker, een Franse versie, en uiteraard laat ook Orange zich niet onbetuigd. Iets ingewikkelder: met een programma als Visualroute, de free trial version, kun je bij jou vandaan nagaan waar de bottlenecks in de hele verbindingsketen zich voordoen. Waar treedt er vertraging op. En kun je ook zien waar de in sommige gevallen te trage server staat waarop de website die je intikt is gehuisvest. Het is een programma'tje van maar een paar Mb dat je kunt downloaden en installeren. 

Rob van der Meulen

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#25 Geplaatst: 2011-12-20 18:26:30

Omdat Thomas mogelijk nog op de fiets zit alvast maar een voorzetje.

Als de telefoonkabels recent zijn vervangen is er mogelijk een DTI test aansluiting in het huis.

Kan er ook iets anders uitzien maar in functie hetzelfde. Plaats hierin de stekker met ADSL filter en direct daarnaast het modem (Livebox). De gehele in huis bekabeling is dan afgesloten en enkel het internet is actief. Let op de telefoon werkt dan ook niet tenzij je via de livebox belt. Gebruik dit om te testen, b.v. uitzending gemist. Werkt dit naar behoren dan kan je nog eens op de "normale manier" proberen. Werkt het in de testdoos prima en anders niet dan zit het probleem in huis in de bekabeling. Het is altijd de beste oplossing op het modem direct naast het aansluitpunt in huis te plaatsen. 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#26 Geplaatst: 2012-01-05 14:47:47

@Linda: is dit "probleem" nog altijd actueel ?

Heb je iets gedaan met wat Ron (03) als test aanraadde ?

Stuur me eventueel per mail even de gegevens van de betreffende telefoonlijn zodat ik er even naar kan kijken.

Groeten,

Thomas

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#27 Geplaatst: 2012-01-31 10:24:26

Goeiemorgen,

Zoals waarschijnlijk velen met mij erger ik me al jaren aan de o.h.a. matige breedbandverbinding. (Ik weet het : Er zijn er ook nog onder ons die het met een dial-up moeten zien te klaren, maar dat zijn er volgens mij niet echt veel meer)

Waarom betalen we net zoveel voor een abo als bewoners van grote steden, maar krijgen we voor dat geld niet de helft van wat daar aangeboden wordt? OK, Internet met onbeperkt telefoon incl., maar géén TV. En die snelheid is bepaald geen 20 MB.

Toen ik dit draadje las heb ik de testjes die Rob vdM aangaf voor de lol allemaal even gedaan. Wat opvalt is dat het UPC testje en de aloude speedtest.nl beide een downloadsnelheid van om en nabij de 2 Mb aangeven, maar dat de als Franse aangeduide test (dslvalley) steeds weer een snelheid van over de 5 Mb aangeeft.

Alle tests geven daarentegen heel consistent 137 Kb aan als uploadsnelheid.

Heeft iemand een idee waar dit verschil vandaan kan komen?

Verder heb ik ook wel eens mijn twijfels bij de waarde van deze testgegevens.

Als ik een 2Mb download zou hebben , dan mag het toch geen zes minuten duren om een drie-minuten-filmpje binnen te halen ?

Ik heb een tijdje grotere bestanden binnengehaald, maar ben daar uiteindelijk maar mee opgehouden omdat 24 uur aan één stuk downloaden me een beetje te gortig werd.

Ben ik paranoïde als ik denk dat er op een of andere manier gefilterd wordt?

Dus : Een testbestandje voor de speedtest wordt ongehinderd doorgelaten, maar voor andere bestanden wordt de lijn een beetje geknepen, omdat ik anders teveel van de capaciteit verbruik.

Ik heb geen idee of dit mogelijk is, maar het zou me niet verbazen als het zo werkte..

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#28 Geplaatst: 2012-01-31 11:47:09

Hallo Rob,

Iedere klant van Orange heeft recht op dezelfde diensten, ongeacht de karakteristieken van zijn/haar telefoonlijn (lengte, diameter, ...) en de bijbehorende maximale snelheid. Iedere Orange klant met een abonnement waar TV onderdeel van uit maakt heeft dus de mogelijkheid om la TV d'Orange te krijgen. Als het niet mogelijk is via ADSL, bestaat de mogelijkheid om dit via de satelliet te ontvangen en gecombineerd met de Livebox heeft de klant dan ook toegang tot gratis "catchup TV" en betaalde of gratis VoD.

Wat dat betreft is er dus verder geen verschil.

Wat betreft de vragen over de betrouwbaarheid van de verschillende speedtests die op Internet te vinden zijn: deze is dicht bij de nul ... ofwel, totaal niet betrouwbaar. In veel gevallen is dit heel eenvoudig te zien door bij dezelfde site twee keer achter elkaar dezelfde test uit te voeren. De kans is klein dat de resultaten hetzelfde zijn, toch blijft de synchronisatiesnelheid van de lijn hetzelfde!

De resultaten van dergelijke tests worden met name (niet volledige lijst) beïnvloedt door:

de verbindingssnelheid van de gebruikte server met Internet (dit is vooral te zien voor glasvezelklanten bijvoorbeeld die bij dergelijke tests nooit hun werkelijke snelheid te zien krijgen aangezien de verbinding van de server dat niet aan kan)

de capaciteit van de server en de hoeveelheid gelijktijdig uitgevoerde tests: hoe meer tests, hoe lager de snelheid voor iedereen (de server kan wat betreft CPU en geheugen niet meer aan en ook de verbinding van de server met Internet wordt met alle andere gebruikers "gedeeld")

de omstandigheden waarin de test uitgevoerd wordt op de computer van de gebruiker: andere software open die CPU en geheugen gebruikt en eventueel zelfs bandbreedte, ...

en nog een aantal andere variabelen

Wat betreft de vraag over "knijpen" (het woord alleen al!): daar is geen sprake van. Een Internet Service Provider heeft geen enkele reden om dit te doen want de klanttevredenheid zou er erg onder lijden en dat kan in geen enkel geval goed gemaakt worden met de eventuele voordelen voor de ISP (welke????!!!).

Eventueel kan ik kijken wat je werkelijke verbindingssnelheid is en of er eventueel verbetering mogelijk is.

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#29 Geplaatst: 2012-01-31 13:06:17

Een paar aanvullende opmerkingen bij het antwoord van Thomas.

Inderdaad, die speedtests zijn slechts momentopnames, afhankelijk van allerlei variabelen die het uitgezonden signaal onderweg - heen en terug - tegenkomt. Maar als een "quick and dirty" testinstrument voor de leek zeker goed te gebruiken wanneer er zich ergens stevige problemen voordoen. Geeft in ieder geval een indruk, ook al is die dan niet wetenschappelijk onderbouwd. Hou verder in de gaten dat er een verschil is tussen opgegeven downloadsnelheden in kilobits of megabits per seconde (kbps en Mbps) en de file omvang in Mb die je download: bij 1 Mbps krijg je 0,125 megabyte per seconde binnen, delen door acht. Er zijn trouwens ook tools om mogelijke "bandwidth limiting" van de kant van providers voor bepaalde applicaties mee te meten, kijk bijvoorbeeld bij het samenwerkings verband Measurement Lab, en hier een van de vele rapportages.

Klanten hebben uiteraard recht op allerlei diensten, maar natuurkundige wetmatigheden, daar kan ook een clientgerichte internet provider niets aan veranderen. Zij die via koperdraad met de telefooncentrale verbonden zijn zullen rekening moeten houden met lagere downloadsnelheden naarmate ze verder weg wonen. En soms doen er zich of bij de client thuis, of in de bedrading buiten problemen voor zoals in dit draadje al treffend werd geïllustreerd. Binnenshuis kun je er soms zelf ook wat aan doen.

De capaciteit van de communicatiestructuur van providers - ik heb het nu even niet over de dekkingskaart van een mobiel netwerk -  is een wat lastiger en gevoeliger thema. Daar laten providers zich wereldwijd slechts in bedekte termen over uit. Laat ik voorzichtig constateren dat sommige internautes wel eens aan hun internetsnelheid merken wanneer de Franse jeugd thuiskomt van school, of vakantie heeft. In de vaklitteratuur heet dit "contention", een onderwerp voor verhitte technische discussies, moesten we hier maar niet nog eens dunnetjes gaan overdoen. Elders genoeg info.

En soms gaat het gewoon even mis, in het netwerk doordat een cruciale Cisco router uitvalt, door een software update en noem maar op, zoals auto's zelfs als ze een ster op de voorplecht hebben of een dame met vleugeltjes ook wel eens met panne langs de kant van de autoroute staan, niets aan te doen.

Rob van der Meulen

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#30 Geplaatst: 2012-04-16 14:06:36

Mijn adsl-signaal komt vermoedelijk van hetzelfde knooppunt (Semelay) als dat van Aat, maar de snelheden zijn nog bedroevender. De snelheden komen via test van Orange en upc nooit boven 600 kbps down en 250 kbps up.

Ik vroeg me af of er ergens een planning is, waaruit ik hoop opp verbetering zou kunnen putten.

Niet alleen de snelheid is een probleem ook valt de lijn regelmatig weg en herstelt zich vaak opvallend in de nachtelijke uren. En dat laat Orange me dan even weten met het 2 tot 3 keer bellen van de telefoons. Weet iemand of dit weg te configureren is uit de live-box?

Cees Verschure

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#31 Geplaatst: 2012-04-19 12:02:55

Beste Cees,

Ik zit niet op hetzelfde knooppunt. De RNA van mij staat in Fours. Maar maak je geen zorgen bij mij is de snelheid ook weer gehalveerd. Het is een hele tijd goed gegaan maar sinds een paar dagen merkte ik weer een behoorlijk teruggang in mijn download snelheid. Ik heb even gekeken in mijn Livebox gegevens en ja hoor, ik ben weer teruggezet naar de sneheid van 608kb/s terwijl de signal/noise margin zelfs nog beter is dan vroeger, ruim 16dB.

Dat algoritme van het automatische terugzetten in snelheid moet bij Orange maar eens op de helling. In ieder geval moeten ze het ook automatische maar weer verhogen als de omstandigheden dat toelaten. Misschien dat Thomas dat eens aanhangig moet maken bij Orange!

Aat

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#32 Geplaatst: 2012-04-19 13:09:44

Hallo Aat,

Als het hier gaat om Dynamic Line Management (DLM) hoef ik helemaal niets aanhangig te maken ... In dat geval kan ik u namelijk gerust stellen ... sinds mijn acties op basis van klantenfeedback hierover in 2009 werkt DLM beide kanten op ...

Als uw telefoonlijn inderdaad door DLM beperkt wordt in snelheid betekent dat dat er storingen worden waargenomen in de verbinding (ofwel regelmatig verbroken verbinding of het optreden van een groot aantal transmissiefouten bijvoorbeeld). In dat geval is het meestal verstandig de installatie binnenshuis eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen om te kijken of daar niet iets mis gaat. Je moet denken aan bijvoorbeeld gebruik van slechte bekabeling, "losse" contacten, oxydatie, ontrbeken van filters op bepaalde telefooncontacten, elektrische apparaten die de ADSL-verbinding negatief kunnen beïnvloeden (denk met name aan hallogeenlampen en magnetrons bijvoorbeeld), ...

Ik kan indien gewenst controleren of het hier inderdaad om DLM gaat of niet. Het is overigens mogelijk (en dat sinds twee jaar alweer na verzoek van mij) om via deze pagina meer informatie te vinden over DLM en indien gewenst te vragen om geen DLM-controle meer op je lijn te hebben ... in dat geval moet je wel in gedachten houden dat er dan ook geen garantie gegeven kan worden op het goed functioneren van de verbinding ...

Groeten,

Thomas

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#33 Geplaatst: 2012-04-19 16:39:28

@Aat: gedeelde smart is halve smart!

@Thomas: Ik ben onvoldoende technisch onderlegd om te kunnen beoordelen of het uitzetten van de DLM-controle verantwoord is.

Wat de kwaliteit van de verbinding binnenshuis betreft, die is, ook direct na het FT-knooppuntkastje en met de live-box op één schone groep (met alle apparaten en anderegroepen uit) even bedroevend langzaam (niet boven de 680 Kbps). Ook een buurtgenoot, 600 meter verder, boekt geen betere resultaten.

Ik vraag me af of er ergens een planning is - net zoals het geval was met TNT - waarop je zlou kunnen zien wanneer er licht aan het einde van de tunnel gaat dagen en er betere snelheden worden aangeboden.

Rest nog mijn verzoek aan Orange om - met name 's nachts - wat minder luidruchtig te kennen te geven dat het rode licht gedoofd is en de telefoonverbinding weer hersteld is.

Groeten,

Cees

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#34 Geplaatst: 2012-04-19 17:58:54

@Cees,

Als de snelheid van je verbinding door de DLM controle beperkt is tot een bepaalde waarde is het logisch dat ook in de DTI dezelfde snelheid behaald wordt. Voordat de DLM gedesactiveerd wordt is het echter verstandig te controleren of het een en ander in orde is, zoniet dan zou dat problemen op kunnen leveren. Het is mogelijk de DLM instelling te verwijderen en terug te gaan naar de standaardinstelling, maar als er echt problemen zijn komt de DLM dan vanzelf weer terug, tenzij we deze desactiveren.

Wat betreft het herstellen van de telefoonverbinding en het laten rinkelen van de telefoon hiervoor: dit ligt aan uw telefoon die niet volledig compatible is met MWI (message waiting indication; als de telefoon MWI goed ondersteund zou er geen probleem moeten zijn, als deze MWI niet ondersteund maar wel aan de standaarden zou voldoen zou deze niet moeten rinkelen maar het MWI signaal moeten negeren). Een telefoon die deze dienst wel correct ondersteund zou dus een oplossing kunnen bieden.

Deze vraag geeft echter wel aan dat er wellicht een probleem is want blijkbaar is een DLM instelling actief op je telefoonlijn en blijft ondanks dat de verbinding soms wegvallen. Heb je de klantenservice hier al wel eens over gebeld ?

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#35 Geplaatst: 2012-04-19 19:49:38

Dag Thomas,

Bedankt voor je antwoord. Klantenservice is niet gebeld, probleem is wel gemeld bij de telefoonwinkel van Orange in Autun, waar "de klacht is doorgegeven".

Ik heb 3 verschillende draagbare telefoon sets geprobeerd met eenzelfde resultaat. Ze ondersteunen allemaal "message waiting" , maar of ze dat goed doen kan ik uit de specificaties niet lezen.

Overigens is de telefoonlijn de laatste drie dagen niet weggevallen.

Als de DLM-controle automatisch terugkomt bij problemen is het dan onverstandig om aan te vragen die controle te skippen?

Goeten,

Cees

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#36 Geplaatst: 2012-04-19 19:59:41

Hallo Cees,

Daar zijn Orange winkels niet voor dus ga er maar van uit dat er dan niets mee is gedaan. Voor dit soort zaken moet je toch echt de klantenservice bellen.

Wat betreft de DLM controle: als je vraagt deze niet meer plaats te laten vinden komt deze niet automatisch terug. Wat ik eventueel zou kunnen doen is deze tijdelijk te verwijderen en in dat geval komt 'ie in geval van problemen weer terug (maar in dat geval is het verstandig vantevoren de telefooninstallatie zo netjes en kort mogelijk te maken). Daar zou ik dan het telefoonnummer voor nodig hebben en dat kun je me per e-mail sturen als je wil dat ik er even naar kijk.

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#37 Geplaatst: 2012-04-20 12:44:28

@Thomas: heel graag; telefoonnummeris gestuurd.

Wat de telefoonwinkel betreft; ik ga er vanuit dat ik kan reclameren waar ik iets gekocht heb. Dat werd me ook aangeboden. Maar ik neem zonder meer aan dat het effectiever is om met de klantenservice te bellen.

Bedankt voor je inspanningen.

Cees

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#38 Geplaatst: 2012-04-23 11:09:25

Beste Thomas,

Nog zeer bedankt voor je (via de eigen email) verstuurde en ontvangen informatie met betrekking tot een aansluiting bij Orange voor telefoon en internet.

Ik heb nog twee vragen die mij verontrusten:

op basis van de nabijheid van de tel. zender/zendpaal zou er voor mij  2Mbs ADSL beschikbaar zijn. Zou er ook in die situatie sprake kunnen zijn van de in deze draad genoemde "halvering, of meer, van de downloadsnelheid"?.

Je hoort elkaar tegensprekende berichten en claims van enerzijds ADSL adepten en anderszijds Satelliet adepten die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden en ieder claimen dat hun systeem het beste, het snelste, het meest stabiele etc systeem is. Kun jij daar iets van/over zeggen?

avec sincère salutations

Dominique  

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#39 Geplaatst: 2012-04-23 11:46:51

Hallo Dominique,

Om je vragen te beantwoorden:

- een beperking van de snelheid treedt alleen op als er problemen met de telefoonlijn zijn waardoor deze instabiel is (wegvallen verbinding, optreden van transmissiefouten, ...). In principe zou dit bij een goede telefoonaansluiting niet moeten gebeuren ... de binnenshuisinstallatie is hierbij vreemd genoeg vaak van groter belang dan de kilometers telefoonlijn die vanaf de telefooncentrale komen

- wat betreft ADSL versus satelliet : als je ADSL kunt krijgen en de snelheid die beschikbaar is komt overeen met de verwachtingen dan zou ik altijd kiezen voor ADSL : stabielere verbinding (tenzij er iets mis is met de telefoonlijn, maar dat heb je gedeeltelijk zelf in de hand binnenshuis en buitenshuis zorgt France Télécom voor een oplossing als er iets mis is), lagere latentie (de tijd die nodig is om nadat jij iets van Internet vraagt die vraag bij de server te laten komen en vervolgens het antwoord terug te laten komen => bij de satelliet is de afstand enorm en dus de latentie hoog) en onbeperkt dataverkeer (via de satelliet heb je afhankelijk van je abonnement vaak een maximale hoeveelheid dataverkeer per maand waarboven je ofwel afgeknepen wordt in snelheid ofwel volledig afgesloten wordt tot de maand weer voorbij is; een filmpje kijken op Youtube of Uitzending Gemist kijken is om deze reden dus af te raden via de satelliet)

Groeten,

Thomas

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#40 Geplaatst: 2012-04-23 17:13:29

Een vraag, iets hierboven, blijft onbeantwoord. “Ik vraag me af of er ergens een planning is - net zoals het geval was met TNT - waarop je zou kunnen zien wanneer er licht aan het einde van de tunnel gaat dagen en er betere snelheden worden aangeboden. “

Maw bestaat er een planning om, voor die gevallen waarbij de lengte van de telefoonlijn de bottleneck is voor een snellere internet verbinding, te zien of iets als een wijkkast (dslam) in die planning zit. Ik heb begrepen dat in de buitengebieden de Mairie dergelijke voorzieningen kan aanvragen maar heb geen idee hoe dit succesvol aan te pakken.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#41 Geplaatst: 2012-04-23 17:35:47

Een publieke planning bestaat inderdaad niet (maar wel deze kaart met informatie over de huidige stand van zaken) ... Plaatselijk kan de gemeente echter wellicht wel meer informatie verstrekken (afhankelijk van hoe zij met dit soort vragen om gaan).

Laat in dat geval de term NRA ZO (Zone d'Ombre) of NRA MED (Montée En Débit) vallen ;-). Op de pagina die je vindt met deze link staat hierover meer informatie, eigenlijk bedoeld voor de collectivités locales (mairie en andere).

avatar#9922
ArnoldB
Berichten: 0
Reacties: 1

#42 Geplaatst: 2012-04-25 09:29:12

Volbewondering lees ik jullie forum, maar helaas zelf een nog groter probleem met internet: nl GEEN! Zitten in een gebied dat volgens Orange geen dekking heeft voor Livebox Zen o.i.d. De enige oplossing, en die hebben we nu ook, is een 3G dongel-achtig apparaat. Het werkt wel, maar de download is beperkt tot 3 gig per maand.

We hoeven niet per se te films te downloaden, maar het liefst wel een "vaste" verbinding. We werken regelmatig thuis en willen dit graag ook kunnen doen vanuit France.

Er is een telefoonaansluiting in het huis, die wij nog niet gebruiken, maar je zou zeggen dat daar toch iets mee moet kunnen?

Iemand een idee wat de mogelijkheden zijn?

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#43 Geplaatst: 2012-04-25 09:56:24

Dank voor de info Thomas. Niet dat ik er vrolijker door word. In mijn verre omgeving is er niets sneller dan 2 Mb/s. Ik zal mij nederig schikken in de mij beschikbare 600 Kb/s download, net voldoende voor simpele dingen en in ieder geval iets van een verbinding met de moderne wereld.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#44 Geplaatst: 2012-04-25 09:58:56

@ArnoldB : als ik het goed begrijp is de telefoonaansluiting op dit moment niet in gebruik? Als je mij het precieze adres even mailt kan ik kijken wat er mogelijk is. Mocht er wel een actieve telefoonlijn zijn dan is het telefoonnummer het handigst!

@Ron : een zeker Johan Cruyff heeft hierover een typische uitspraak ;-).

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#45 Geplaatst: 2012-06-01 09:05:08

@thomas

Inmiddels is de situatie hier sterk verbeterd (1900 bps) nadat ik een deel van de bekabeling heb vernieuwd en FT de point de concentration, dat aan mijn huis bungelde heeft vervangen.

Dank voor je inspanningen.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#46 Geplaatst: 2012-06-01 09:16:12

Goed nieuws! En bedankt dat je het even liet weten :-)

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#47 Geplaatst: 2012-06-01 09:19:12

Overigens, wat betreft de telefoon die eens in de 24 uur over gaat ... als je verder geen gebruik maakt van "message waiting indication" op je telefoon, kun je er eventueel voor kiezen deze uit te schakelen!

Ik was vergeten dat ik daarover een hulp-pagina had geschreven die te vinden is op http://assistance.orange.fr/le-telephone-par-internet-sonne-de-facon-intempestive-4590.php.

Groeten,

Thomas

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#48 Geplaatst: 2012-06-03 17:00:46

Ook dank voor deze suggestie!

Aangezien ik de messagerie via mijn pc beluister en bestuur zou dit inderdaad een oplossing zijn. Overigens gaat het niet om het overgaan eens in de 24 uur, maar elke keer als de lijn weer "bijkomt", terwijl messages en appels manques op [0] staan.

Groeten,

Cees

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#49 Geplaatst: 2012-07-31 21:02:25

In de hoop dat Thomas dit nog leest, sedert zondag een probleem met het selectief wegvallen van internet.  Het vreemde is dat de ADSL verbinding met de server in Bordeaux wel blijft bestaan echter veel verder kom ik niet.  Als ik een reconnect doe werkt het weer even maar een aantal sites is en blijft onbereikbaar.  Een site die in Duitsland gehost is werkt wel en een site in Nederland weer niet, m.a.w. geheel wilekeurig.  Persoonlijk zou ik denken aan een probleem in een knooppunt.

Tevens heb ik een tweede probleem dat dateert van na een onweersbui (niet echt in de buurt) van een maand of twee geleden.  Sinds die tijd heb ik weer vaak een hoop gekraak op de analoge telefoonlijn van FT en is de ADSL snelheid gehalveerd met af en toe een hoop CRC errors.

Het gekraak heb ik enige jaren geleden ook gehad en na verschillende interventies van de monteurs van FT in de diverse kastjes tussen mijn aansluiting en de centrale was dit vrijwel verholpen, echter zonder CRC errors op ADSL bleek onmogelijk.

500 meter korter op de centrale heb ik nog een ADSL aansluiting die wel goed werkt en een meer dan dubbele snelheid heeft.

Hartelijke groeten, Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#50 Geplaatst: 2012-07-31 21:10:24

Het is nu nog leuker, ik kan wel dit forum bereiken maar niet de site van Orange en dit terwijl ik een ADSL-aansluiting heb van .... jawel ORANGE ????

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#51 Geplaatst: 2012-08-02 13:48:01

Probleem van wegvallende sites sinds gisteren-avond schijnbaar opgelost, het zou fijn zijn als over storingen een mededeling op de site van Orange zou staan zoals in NL gebruikelijk is.  Hoeven we ons tenminste niet af te vragen of ons verstand nog wel goed werkt.

Blijft het probleem van af en toe de vreselijke herrie op de analoge lijn en hhet inmiddels gehalveerde debit op ADSL.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#52 Geplaatst: 2012-08-02 20:37:41

Oeps, te vroeg gejuigd, probleem is weer terug.  Wel verbinding met Bordeaux maar geen internet.  Na een reconnect (fritz!box) weer wel, even dan .....

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#53 Geplaatst: 2012-08-05 17:11:38

Update: Bovenstaand probleem lijkt gelokaliseerd, tenminste de triggering lijkt gevonden.

Onze jongste is bij ons op vakantie en maakt op de I-Phone gebruik van WhatsApp.

Als deze wordt uitgeschakeld blijft de verbinding met internet open.

Is er iemand die dezelfde ervaring heeft of heeft Thomas hierop een antwoord ?

Ik verwacht eigenlijk niet dat het bellen naar de helpdesk in deze enig soelaas zal bieden.

In afwachting van een oplossing van dit raadsel alvorens ons kind weer vertrekt want ik heb een telefoon alleen om te bellen .....

Groeten, Robert.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#54 Geplaatst: 2012-08-05 23:23:45

Als ik het goed begrijp, heb je wifi waar de iPhone van zoonlief met zijn Whatsapp wel op werkt, maar de rest (jouw pc) niet. Met wifi moet je gewoon meerdere verbindingen tegelijk kunnen hebben. Dus dat kan het probleem niet zijn. Als je zoon wel kan whatsappen, dan moet je weten via welke weg hij dat doet. Ik ken je situatie niet, maar het zou het basismodem (orange), een extra router of jouw pc kunnen zijn (of hij zit op een ander netwerk). Probeer zijn weg voor jouw pc. Als je pc niet geschikt is voor wifi, koppel dan alles los en zet alles uit. Sluit na een paar minuten alles aan en kijk waar je de de eventuele foutmeldingen ziet. Het probleem is verder vaak dat mensen in hun ijver om een probleem op te lossen aan de instellingen zijn gaan rommelen. Dus controleer die op het eind ook even. 

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#55 Geplaatst: 2012-08-06 22:08:11

Nee Frans, je begrijpt het niet goed....

Alles werkt totaan de exchange server van Orange, echter als de Iphone met whatsapp verbinding maakt met internet lijkt het of Orange de verbinding met een groot deel van het web verbreekt.  De ADSL verbinding blijft staan, het interne vrij uitgebreide netwerk blijft werken maar site opvragen ho maar.

Het probleem zit ergens in Bordeaux en duidelijk niet bij mij.

Er hangt hier een hoop aan het interne bekabelde netwerk en ook een aantal verbindingen via wifi en dat blijft gelukkig wel werken.

Toch nog bedankt voor de reaktie, ik was al bang dat iedereen op vakantie is.

Groeten, Robert.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#56 Geplaatst: 2012-08-07 10:44:58

Probeer het eens met een externe DNS server in plaats van de default server(s) van orange. Ik heb vaker problemen gehad met de Orange DNS servers en gebruik ze niet meer. OpenDNS ( 208.67.222.222, 208.67.220.220 ) en Google DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4) werken eigenlijk altijd goed.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#57 Geplaatst: 2012-08-07 11:48:18

Goed idee Jako, daar kan ik wat mee.

Ik dacht inderdaad ook aan problemen met de DNS-server echter het kwartje wilde nog niet vallen.

Wat ik nog steeds niet begrijp is dat het probleem direct gerelateerd is aan Whatsapp.  We gaan kijken of dit de problemen oplost, Whatsapp blijft werken, ook als er geen sites meer bereikbaar zijn op zowel computers als Iphone.

Ik laat uiteraard het resultaat nog weten.

Groeten, Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#58 Geplaatst: 2012-08-07 14:41:36

Werkt Jako, merci voor de tip.

De vragen blijven natuurlijk waarom, maar inmiddels doet internet het niet meer op de IPhone, Whatsapp nog wel, maar via de alternatieve DNS-server is alles nog bereikbaar.

Robert.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#59 Geplaatst: 2012-08-07 18:32:49

Goede vraag. Bij mijn eigen netwerk had ik de indruk dat het probleem niet zozeer zat in niet-functionerende DNS servers van orange, maar meer omdat orange constant nieuwe servers toewijst. (bij elke verversing van extern ip nummer). Op die manier kan een netwerk wat nooit down gaat een probleem krijgen met gegevens in cache.

Ik ben gestopt met uitzoeken van het waarom en gebruik ze gewoon niet meer. Ik snap ook niet waarom orange een waar legioen aan dns servers gebruikt (althans ip nummers) terwijl 1 enkel nummer volstaat voor alle computers ter wereld.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#60 Geplaatst: 2012-09-03 17:14:29

Voor de mensen die hun ADSL-snelheid te laag vinden heb ik even wat snelheden met bijbehorende lijnverzwakking genoteerd, deze gegevens zijn in het modem te vinden en getest bij uitgeschakelde DLM.

Alle abonnementen zijn Orange découverte resp. Zen, de filters standaard op de onderste na, hier is een filtre maitre gebruikt en een interne lijn van ong. 10 meter naar het modem.  Bij een plaatsing van het modem direct achter het filter is er nog wat snelheid te winnen.

Voor de goede orde, slechts twee modems zijn identiek echter de verhouding verzwakking/snelheid blijft bepalend.

Mocht U deze snelheid bij de corresponderende verzwakking lang niet halen dan is DLM waarschijnlijk de oorzaak.

Voor de volledigheid, bij de onderste hoort een opgegeven lijnlengte van 4200 meter.

Tenslotte nog de vermelding waard, is dat de snelheid overdag en 's avonds niet gelijk is en dat zelfs de verzwakking van tijd tot tijd variëert, zo loopt de snelheid van de derde regel, waarop ik statistiek heb lopen, van 2,5Mbit op 12 augustus om 24:00 naar 5,59Mbit op 13 augustus om 8:00 uur en is de uploadsnelheid nog veel grilliger.

Lijnverzwakking download

Lijnverzwakking upload

Snelheid download

Snelheid upload

35,0dB

7,5dB

7,339Mbit

0,949Mbit

47,0dB

24 ,0dB

4,148Mbit

0,948Mbit

47,5dB

20,8dB

4,966Mbit

1,000Mbit

51,5dB

26,5dB

3,898Mbit

0,960Mbit

 

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#61 Geplaatst: 2012-09-03 17:30:04

Nog even een aanvulling.

Bij een verbinding die technisch in orde is, is het gebruikelijk dat de verzwakking van de downlink ruwweg het dubbele is van de uplink.

Dat zie je ook terug in je resultaten, behalve de eerste. Daar zit een probleem.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#62 Geplaatst: 2012-09-03 17:48:42

Goed opgemerkt Jako, de bovenste twee hebben een identiek modem en filter dus dat kan het niet zijn.

Het vreemde is ook dat de ruis op en neer bij sommige gelijk en bij sommige aardig verschillend is.

Ik heb nog even in de modems gekeken maar de data is correct overgenomen en alles ongeveer op hetzelfde tijdstip.

Gezien de snelheid van de eerste verbinding (helaas niet de mijne) geloof ik niet dat we er wakker van hoeven te liggen alhoewel ik, als de bewoners er weer eens zijn, wel eens met het filter wil experimenteren.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#63 Geplaatst: 2012-09-03 18:04:38

Het filter kan defect zijn of het is die beruchte condensator. Je zou eens kunnen controleren wat de afstand is en de te verwachten demping. Eigenlijk zouden ze ca. 10 Mbit ATMsnelheid moeten hebben ipv 7,3 bij découverte 8M.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#64 Geplaatst: 2012-09-03 18:35:15

Er zit daar een standaard stekkerfilter tussen, je weetwel van die beroerde kwaliteit wat de benaming filter eigenlijk niet zou mogen dragen en waar dus ook eigenlijk weinig aan defekt kan zijn.

Wat de condensator betreft, als de lijn twee-aderig binnenkomt en twee-aderig verder gaat wordt die derde draad van de RC-kring niet gebruikt en aangezien deze dan feitelijk gelijk is aan de nieuwe tweedraads uitvoering valt dat ook af.

Gezien het feit dat hier in de buurt na een zwak onweer lijnproblemen waren en bij de buren zelfs geen lijn meer denk ik eerder aan de bliksembeveiligingen van FT.

Op het ogenblik kan ik daar niets uitproberen aangezien ik geen sleutel heb en de eigenaar in NL woont maar een experiment blijft interessant alhoewel, wat moet je in's hemelsnaam met 10Mb als je niet mag downloaden ?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#65 Geplaatst: 2012-09-03 19:26:27

Robert,

Volledig eens met je opmerking over het Franse stekkerfilter, er zijn betere, maar niet eens met de kwalificatie van de drie-potige condensator als een voor het adsl-signaal volledig ongevaarlijke diersoort. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik al zo'n wat gedateerd stukje propriété de l'État verwijderd heb. Soms tot ongerustheid van hen die FT en de EDF nog als een verlengstuk van het staatsgezag in Parijs beschouwen. En vaak met een gunstig resultaat. Niet voor niets wemelt het op het Franse internet van dit soort handleidingen. En inderdaad, ook de parafoudres van France Télécom leggen wel eens het loodje, bij ons in de buurt leverde dat behoorlijk wat problemen op. Ik blijf het overigens een mooi gezicht vinden: roofvogels die dit réseau aérien gebruiken als uitkijkpost. Maar zo nu en dan is het ook een landingsplaats voor de bliksem.

Robert

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#66 Geplaatst: 2012-09-03 22:09:59

Nou Robert, dat probleem met staatsgezag wat betreft techniek heb ik niet, niet alle regels zijn goed doordacht en vaak vanachter een buro.  LDF wijkt wat dat betreft niet af van good old Ollanda.

Ik heb hier twee RC filtertjes liggen, een lichtgrijze en een transparant ingegoten geval, deze bevatten beide een serieschakeling van 20kOhm en 2,2µF en als ik het goed heb (correct me if i'm wrong) geeft dat een sper van ongeveer 4Hz. en aangezien ADSL downstream ergens bij 32kHz begint lijkt de invloed me zeer beperkt.

De derde poot is met de eerste verbonden en zit aan punt 5 die volgens de documentatie van FT niet wordt gebruikt.

Ik heb dan ook met en zonder RC geprobeerd, zelfs zonder de bliksembeveiliging die in de abonnee-aansluiting zit met een niet noemenswaardig verschil.

Als er nog andere versies bestaan dan ben ik die nog niet tegen gekomen, weghalen geeft geen problemen alleen bij FT schijnen ze er niet wild op te zijn, ik weet niet of doormeten van de lijn dan nog wel werkt, het schijnt dat ze een tweepoots versie monteren die geen problemen zou geven maar waar exact hetzelfde inzit dus ?

Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#67 Geplaatst: 2012-09-03 22:10:03

Nou Robert, dat probleem met staatsgezag wat betreft techniek heb ik niet, niet alle regels zijn goed doordacht en vaak vanachter een buro.  LDF wijkt wat dat betreft niet af van good old Ollanda.

Ik heb hier twee RC filtertjes liggen, een lichtgrijze en een transparant ingegoten geval, deze bevatten beide een serieschakeling van 20kOhm en 2,2µF en als ik het goed heb (correct me if i'm wrong) geeft dat een sper van ongeveer 4Hz. en aangezien ADSL downstream ergens bij 32kHz begint lijkt de invloed me zeer beperkt.

De derde poot is met de eerste verbonden en zit aan punt 5 die volgens de documentatie van FT niet wordt gebruikt.

Ik heb dan ook met en zonder RC geprobeerd, zelfs zonder de bliksembeveiliging die in de abonnee-aansluiting zit met een niet noemenswaardig verschil.

Als er nog andere versies bestaan dan ben ik die nog niet tegen gekomen, weghalen geeft geen problemen alleen bij FT schijnen ze er niet wild op te zijn, ik weet niet of doormeten van de lijn dan nog wel werkt, het schijnt dat ze een tweepoots versie monteren die geen problemen zou geven maar waar exact hetzelfde inzit dus ?

Robert.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#68 Geplaatst: 2012-09-03 23:07:36

Klopt, in de moderne DTI zit een tweepootsversie. Probleem met sommige oude bedradingen is, afhankelijk hoe men ooit veelkleurig  bijna alles met alles heeft doorverbonden, dat aan poot nr 3 dan ook het een en ander aan (antenne)draad kan hangen. Kan stoorsignalen oppikken, en dat gaat nog wel eens ten koste van de kwaliteit van je adsl signaal. Vooral wanneer je wat verder weg zit van de telefooncentrale en al een zwak signaal binnenkrijgt.

De nieuwe RC module, 2,2 microfarad in serie met een weerstand van 20 k Ohm, doet het binnenkomende adsl signaal geen kwaad. Door een losse  T-stekker in de DTI module te steken ontkoppel je alles wat er in huis op is aangesloten, en kan France Télécom met die RC module als afsluitimpedantie keurig hun bedrading testen, de zg. boucle locale. 

Vandaar dat vooral de oudere generatie FT monteurs nog wel eens begint te steigeren wanneer ze geconfronteerd worden met zo weinig eerbied voor hun eigendom, in een telefooninstallatie die er misschien al een halve eeuw ligt.

Niet alleen om principiële redenen, maar eerder vanwege de testmogelijkheid die door zo'n chirurgische ingreep dan komt te vervallen. Dat een klant, om FT in staat te stellen eventueel een keer te kunnen testen, daarom het hele jaar met een belabberde adsl verbinding zou moeten worden opgescheept ontgaat mij, en vele anderen, ten enen male. 

Rob

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#69 Geplaatst: 2012-09-03 23:24:17

Ergo: Klopt mijn verhaal dus toch, onderste pootje afknippen en gewoon zitten laten dus .....................

Welterusten, Robert.

avatar#6723
anne lise
Berichten: 5
Reacties: 12

#70 Geplaatst: 2012-09-03 23:34:33

Even een vraagje tussendoor -

hoe kan je met speedtest.nl je downloadsnelheid meten in Frankrijk?

Met name 's avonds is bij ons (orange- decouverte) de downloadsnelheid zó laag dat we overdag met dowloader het "uitzending gemist programma" binnenhalen, om het dan 's avonds ongestoord te kunnen bekijken. 

Groet, Annelies

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#71 Geplaatst: 2012-09-04 07:16:02

@ Robert

Goede morgen. Inderdaad, je hebt volledig gelijk, wegknippen van "de" derde draad is de eenvoudigste oplossing . Voor iemand met wat ervaring. En respecteert de bedoelingen die FT had en heeft met dit onderdeel van het patrimoine française. Maar wat er op deze foto eenvoudig uitziet, knip de onderste draad weg, kan in de praktijk voor de gemiddelde telefoonabonnee misschien wat intimiderend overkomen: welke onderste draad? Die moet al even slikken voordat hij/zij het kapje van staatseigendom afschroeft. Het advies: haal maar helemaal weg is dan toch het simpelste.

En dan maar meteen een DTI nieuwe stijl monteren en een echt adsl filter daar zo dicht mogelijk in de buurt. Dan ben je meteen af van andere mogelijke problemen. Veroorzaakt door het grote aantal prises téléphoniques dat, veelal via onduidelijke bedrading, overal in een gebouw ergens gemonteerd kan zijn. Je mag er in totaal tien stuks aansluiten. Tel uit je winst, of liever gezegd je verlies aan adsl signaalsterkte wanneer er ergens een telefoon zonder zo'n speciaal T-stekkerfiltertje rechtstreeks op de buitenlijn wordt aangesloten.

@ Anne Lise

Je kunt ook met speedtest.nl en vele andere snelheidstesters een behoorlijk goede indicatie krijgen van de snelheid van je adsl verbinding in Frankrijk, en elders op deze wereldbol. Ben alleen bang dat dit zal bevestigen wat je zelf al ervaren hebt: tijdens spitsuren is het soms dringen. Zie ook de reacties 23/32 in dit topic, waar ik had gezegd dat ik niet zou beginnen over wat er los en vastzit aan het begrip "contention", dus ik hou m'n mond.

Rob van der Meulen

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#72 Geplaatst: 2012-09-04 20:40:36

Beste Rob, waarschijnlijk is sos-adsl er ook achter gekomen van dat broodje aap want de afbeeldingen zijn blijkbaar gewist, in ieder geval ik krijg ze niet.

De onderste draad van een blokje met drie draden lijkt mij vrij eenvoudig, men kan ook de draad die eraan hangt (P5, op de foto blauw, derde draad van boven a/d linkerzijde) losmaken, deze draad gaat terug in de kabel en zal zeker een bepaalde capaciteit t.o.v. de tweede draad (P3), afhankelijk van de kabellengte, hebben die niet al te hoog is en dus ideaal om een ergens tussen de 32kHz en 1,1mHz (frequentiebereik ADSL) een aardige demping te veroorzaken.

Ziedaar een eenvoudige uitleg hoe niet technici van een eenvoudig probleem een hoop heisa kunnen maken en waarom FT een filter heeft moeten maken met 1 draad minder om te voorkomen dat iedereen hem er weer uitsloopt.

In de hoop dat nu iedereen weer het blokje terug gaat zetten maar dan zonder de onderste draad aan te sluiten, dat spaart FT weer een hoop RC kringen en tijd en dan kan tenminste het découverte in prijs omlaag want voor een ADSL aansluiting die bij veel mensen niet boven de 2Mbit uitkomt is het nog aardig prijzig.

Nog even voor @Anne Lise, de snelheid is in het modem zichtbaar, niet de eenvoudigste manier, dat geef ik graag toe.

Groeten, Robert.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#73 Geplaatst: 2012-09-05 00:23:30

@ Robert

Die twee foto's op sos-adsl waren wel te zien met Google Chrome, maar alle andere webbrowsers lieten tot mijn verbazing verstek gaan. Twee andere foto's opgenomen, van de websites goctruc.free.fr en dslvalley. Overigens valt het wel mee met het bavard gehalte van de sos-adsl website: zij stellen precies hetzelfde voor als jij, nl. couper la 3ème patte.

Rob

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#74 Geplaatst: 2012-09-05 10:34:45

Ik denk dat het probleem van congestie inmiddels wel vrijwel verdwenen is. Op de meeste plaatsen is nu IP TV mogelijk en Orange heeft de capaciteit daarvoor flink moeten uitbreiden. Uiteraard kan dit zich op een enkele plek nog wel voor doen.

Wat wel vaak voorkomt, en zeker op het platteland, is het degraderen van de verbinding 's-avonds en 's-nachts. Bij slecht weer zie ik mijn verbinding 's-nachts wel eens terugvallen tot slechts 2 dB s/n en bij harde wind zie ik het bewegen van de telefoonkabels zelfs terug in de signaalsterkte. (mijn modem kan dat real-time grafisch weergeven)

Dit kan direct invloed hebben op de effectieve snelheid die gehaald wordt, zelfs wanneer het modem een goede synchronisatie snelheid aangeeft. Door het grote aantal transmissiefouten moet de overdracht van data steeds herhaald worden waardoor netto de snelheid sterk daalt. Het is zichtbaar in het modem, maar bij veel modems niet gemakkelijk te vinden.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#75 Geplaatst: 2012-09-05 17:15:09

Helemaal eens Jako, ik heb waarschijnlijk hetzelfde modem, de lijnverzwakking variëert maar vooral de signaal-ruis verhouding wijzigt nogal waardoor inderdaad het aantal CRC errors nogal eens oploopt.

Gelukkig kunnen deze modems het redelijk aan zodat het snelheidsverlies nog binnen de perken blijft.

Ook verwacht ik dat een grotere internet-activiteit op de lijnen in bepaalde uren voor vertraging kan zorgen, we zitten tenslotte niet alleen en niet direct op de backbone, en niet te vergeten vocht in de avond en nachtelijke uren, alles zit hier bovengronds en dat is een killer voor de hogere frequenties.

Robert.