Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse Cheques zijn nuttig

Auteur Bericht

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2011-12-02 18:40:59

Nederlanders laten zich nogal eens negatief uit over de gewoonte in Frankrijk om met cheques te betalen. Ja ik heb ik even moeten wennen aan de dames die in de supermarkt eerst in alle rust hun boodschappen inpakken, dan in hun tas het chequeboek opzoeken en die vervolgens met aandacht invullen.

Maar inmiddels heb ik het nut van betalen met een cheque in bepaalde gevallen ervaren:

Bij het kopen van wijn op wijndomeinen maak ik mij op die manier met naam en adres bekend en krijg dan jaarlijks een uitnodiging voor een degustation.

Bij bestelling van een ticket voor een plaatselijk evenement zien ze meteen mijn naam en adres en vragen alleen nog mijn telefoonnummer voor het geval er een verandering is.

Bij betaling van medische zorg is er geen wisselgeld nodig.

Bij de betaling van een garagerekening of andere grote rekening hoef ik geen rekening te houden met de limiet op mijn Carte Bancaire.

Bij een gefrequenteerd  restaurant wordt mijn naam bekend en is een telefonische reservering gemakkelijker.

Kortom overal waar ik graag bekend wil zijn vormt die cheque een goed middel om te worden herinnerd omdat de ontvanger ook nog eens mijn naam moet invullen op het formulier waarmee de cheques ingeleverd worden.

Inderdaad word ik graag begroet met Bonjour M. Biik, vous allez bien..?

(in plaats van 'Wat mot je .?)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2011-12-02 19:59:02

Inderdaad, reuze handig. Ook bv voor het betalen van de artisans. Ook ik was verbaasd in het begin. Ik zei nog tegen de conseillère dat ik geen cheques nodig had... Zij keek mij aan en zei gelijk dat ik het maar wel moest doen. Zij had gelijk. Ik heb het in NL altijd vervelend gevonden dat de Eurocheques/Girocheques waren afgeschaft. In de jonge jaren kon je nog eens geld halen op het Grenswisselkantoor als je bankrekening leeg was. OK, 1% kosten. Verder, als je bankpasje weigert, wat dan? Dus ik heb altijd het chequeboek op zak.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-12-03 07:58:00

Ja, cheques invullen op de markt of bij de kassa vind ik vervelend. Maar er zijn ook supermarkten waar de kassa automatisch te cheque bedrukt. Bestond zoiets niet ook in polderland toen de mensen daar, in een ver verleden, ook nog chaques gebruikten?

Nog iets waarvoor de cheque handig is:

Als je bij een locateur (verhuurbedrijf zoals Locarest, Quiloutou, Louer-Jouer) een dure machine huurt waarvoor borg verschuldigt is. Bijv. een graafmachine of bouwlift. Cheque uitschrijven en die bij inlevering van de machine terug ontvangen en verscheuren. En op je bankrekening gebeurt niets.

Christian von Klösterlein

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2011-12-04 07:49:13

Cheques, en niet alleen franse, zijn ondingen in dit digitale tijdperk. Ik vind het wel een beetje pathetisch, Henri, dat je ze nodig hebt om met meneer Bik aangesproken te worden. 't Zal me worst wezen hoe ze me aanspreken, zolang het beleefd is. Bovendien zijn Fransen heel namenbewust. Als je één keer een tafeltje hebt besteld kennen ze je naam, ook zonder cheques.

Het voorbeeld van Christian toont ook al niet het nut van cheques aan. Hetzelfde resultaat krijg je namelijk als je met geld betaalt. Ook dat krijg je later terug en je hoeft niets in te vullen en te verscheuren.

Mijn franse schoonkinderen weten me bovendien te vertellen dat in het algemeen met cheques wordt betaald door mensen die geen of te weinig geld op hun rekening hebben staan. Cheques worden namelijk meestal pas later geïnd. Alleen al daarom wil ik niet met cheques betalen. Soms moet je wel in LDF. Toen ik bv m'n hondje uit het asiel haalde, eisten ze een cheque van 500 euro als garantie dat ik hem later zou brengen voor de vereiste castratie.

Ik erger me altijd dood over die rotcheques bij de kassa's van supermarkten. Maar één keer moest ik er ondanks mezelf om lachen. Een oude mevrouw voor me gaf haar portemonnee aan de cassière en die moest het geld voor de boodschappen cent voor cent en dubbeltje voor dubbeltje uit haar portemonnee vissen. Dat duurde even, want het was een heel bedrag. Toen eindelijk alles voor haar lag uitgeteld, bleek het vijftien cent te weinig. Alles moest weer terug in de portemonnee en de dame haalde een chequeboek te voorschijn. Dat gaf ze aan de cassière die het moest invullen. "U moet wel zelf uw handtekening zetten, mevrouw," zei deze. Dat lukte met enige moeite, waarna de gebruikelijke eindeloze verwerking volgde: legitimatie, nummer op de cheque schrijven, cheque vijf keer door een machine op en neer, cheque tonen aan klant en zorgvuldig opbergen in een laadje. Voor één keer vond ik het wel komisch.

Jammer voor jou Henri, maar ook in LDF gaan de cheques er langzamerhand uit. Bij steeds meer winkels zie je een bordje dat cheques niet meer worden geaccepteerd wegens de vele ongedekte cheques die worden uitgeschreven. Dan zal je je dus even moeten gaan voorstellen als je een restaurant binnengaat...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-12-04 10:44:07

@bosbess:

Met de opmerking

<Het voorbeeld van Christian toont ook al niet het nut van cheques aan.  Hetzelfde resultaat krijg je namelijk als je met geld betaalt ...>

do you miss my point.

Ik moest bij het huren van een machine ter waarde van een paar duizend euro een borg van € 1.250 stellen. Geld van de bank halen, als borg storten, weer terugkrijgen, weer bij de bank storten?

Ik loop nu niet graag met honderden of duizenden op zak. En of ik op dat ogenblik op mijn bankrekening dat bedrag had?

Cheque is zeker ouderwets, misschien is nu zoiets ook met bankpas of creditcard mogelijk ...

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#5 Geplaatst: 2011-12-04 12:24:41

Ik ben het helemaal eens met de voorstanders van Franse cheques. Ik heb een chambre d'hôtes en mijn gasten en ik zijn maar wat blij met de (aan)betalingen per cheque. Vooral als het om wat grotere bedragen gaat erg praktisch die cheques. Hoe zou ik trouwens anders mijn incidentele leveranciers moeten betalen zo lang er geen vlot en goedkoop werkend betalingssysteem is tussen bankklanten onderling zoals we in Nederland gewend zijn. En over internetbetalingen nog maar te zwijgen.

René

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2011-12-04 13:05:24

OK Christian en René, we zijn het dus niet zó oneens als het lijkt. Het is weer eens een discussie tussen theorie en praktijk. Ik begrijp nu dat zich in het dagelijkse franse leven situaties kunnen voordoen waarbij de cheque (nu nog) heel handig is. Maar, zoals René ook al aangeeft, dat komt vooral doordat alles op financieel-digitaal gebied hier kennelijk 50 jaar later gebeurt dan in bv Nederland. Want de BenB's in NL worden ook niet betaald met cheques, maar met creditcards of via internet.

Hoe het in NL gaat met een borgsom van 1250 euro weet ik niet (dat neem je inderdaad niet ff in je broekzak mee). Als je dat bedrag met een creditcard betaalt, hoe krijg je het dan weer terug?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-12-04 13:49:41

Even off-topic, maar ik kon het toch niet laten:

Bosbess 2011:

... doordat alles op financieel-digitaal gebied hier kennelijk 50 jaar later gebeurt dan in bv Nederland

Heinrich Heine 1852:

Als de wereld vergaat, dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later.

;-))

Christian v.K.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2011-12-04 14:14:16

Leuk Christian, want daar sloeg mijn opmerking ook op. Ik wist dat iemand dat ooit over NL had gezegd, maar ik was vergeten wie. Dat weet ik dan nu ook weer (mét jaartal!).

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#9 Geplaatst: 2011-12-04 23:03:19

Dag Christian,

Ik moet even reageren op je terzijde, omdat je de arme Bosbes op het verkeerde been zet. Heinrich Heine heeft nimmer gezegd dat in Nederland alles 50 jaar later gebeurt. Echt niet. Het is een van de veel uitspraken van bekende mensen waarvan we voetstoots aannemen dat ze gedaan zijn. Gelukkig zijn er onderzoekers die dat toetsen. In het prachtige boek Bekende citaten uit het dagelijks gebruik van Jaap Engelsman wordt duidelijk gemaakt dat Heine het niet heeft gezegd. Het spijt me. Overigens waren ze in Duitslad daar vijftig jaar eerder al achter gekomen.

Frans, die vooral er een hekel aan heeft als anderen voor hem in de rij cheques gebruiken.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2011-12-05 08:26:56

Dag Frans, toen Christian Heinrich Heine noemde kreeg ik een "o ja"-gevoel. En waar komt het jaartal 1852 vandaan? Op internet vond ik dat deze "cynische opmerking" algemeen aan Heinrich Heine wordt toegeschreven. Maar in het Nieuw Letterkundig Magazijn (2003) vond ik het volgende:

"Over de dwaalwegen die Heinrich Heine in Nederland insloeg, doen vaak dwaze verhalen de ronde. Befaamd binnen de grenzen van ons taalgebied is de boutade van Heine, dat hij in geval van een zondvloed naar Holland zou afreizen, omdat daar alles vijftig jaar later gebeurde. Toen Heine-kenners als Martin van Amerongen vaststelden dat deze verontrustende uitspraak nooit door Heine gedaan was, luchtte dat nauwelijks op.

In 1988 onthulde J.A. Kruse dat de meeste Nederlandse bezoekers aan het door hem beheerde Heine-Archiv in Düsseldorf informeerden naar de uitspraak van Heine over de Hollandse vertraging van vijftig jaar. Het was echter vooral de manier waarop de Nederlanders die vraag stelden, die hem frappeerde: ‘auf eine süffisant einvernehmliche Weise, so als hätte der literarische Narr Heine mal wieder so recht den Nagel auf den Kopf getroffen’. Nederlanders verlangden zo zeer naar voorlijkheid en waren tegelijkertijd zo vertrouwd met de ervaring achter de mode aan te lopen dat de hekeling van een buitenstaander er als koek in ging. Een curieuze combinatie van hoogmoed en zelfkwelling."

 

Voor het hele artikel zie hier.

Ik zal kijken of ik het door jou genoemde boek kan vinden op www.boekwinkeltjes.nl

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#11 Geplaatst: 2011-12-05 14:00:08

Nuttig of niet, het zijn frauduleuse ondingen, uit het stenen tijdperk. Dat ze nog gebruikt worden (steeds minder) komt omdat Fransen zo enorm hangen aan hun klassiekers.

Maar vandaag (echt waar) ging een mevrouw heel zichtbaar pinnen, en riep voor zichzelf ook haar pincode: ' VIER, TWEE... '

Ik ben maar hardop een liedje gaan zingen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-12-05 19:24:43

Van mij mogen de chèques nog vandaag de open haard in. Het belet Fransen te telebankieren en de credit-cards die ongeveer hetzelfde werken als de Nederlandse pinpassen kunnen bijna overal gebruikt worden.

Wat een gedoe: voor diegene die ze moet uitschrijven, voor diegen die ze ontvangt, voor de bank die ze moet verwerken. En dan zijn er ook nog lieden die maanden wachten met incasseren zodat je plotseling (bijna) rood staat als ze ineens geïncasseeerd worden. En die vlieger van later incasseren gaat niet op. je kunt heel goed een credit-card met "débit différé" nemen die aan het einde van de maand wordt geïnd. Ja, ik heb nog een "carnet". Voor de waterleiding (2 x per jaar, kost ook nog 2 postzegels) voor sommige abonnementen. En mijn Mutuelle stuurt mij ook nog steeds chèques op die ik zelf moet incasseren als ik weer eens een doktersbezoek heb voorgeschoten. Want de dokter had geen paslezer....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#13 Geplaatst: 2011-12-05 22:07:12

O ja, Steven, moet jij betalen voor je medische consultaties :)?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2011-12-05 22:22:06

De lokale huisartsen en specialisten weigeren systematisch maar bij het trekken van een verstandskies en het eruit slopen van een meniscus heb ik gewoon betaald aan de chirurgen en de anesthesisten. Ook de tandarts incasseert gewoon. Ik vind het ook normaal, heb een uistekende mutuelle en krijg alles dus terug.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2011-12-05 22:26:26

Frans,

ik heb deze aan Heine toegedichte uitspraak ook pas in Nederland gehoord, nooit in Duitsland, al die veertig jaar dat ik daar leefde.

Is misschien net zo'n 'passende' uitvinding als de uitspraak van Voltaire over het niet eens zijn met iemands mening maar ervoor willen vechten dat die het zo mag zeggen.

Maar dat is een ander onderwerp, al die ach zo bekenden maar nooit gezegde uitspraken.

Ter zake: cheques zijn achterlijk!

Christian von Klösterlein