Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

je een ongeluk fietsen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-12-07 13:20:52

Ik ben vanmorgen verantwoordelijk gesteld voor een ongeluk, geheel ten onrechte volgens mij, maar de maat is vol.

Al eerder kreeg ik bijna een hartverzakking toen ik op de boulevard in la rochelle stopte om op een voetgangersoversteekplaats een fietsertje vrij overgang te laten.

Als je stopt voor een zebrapad op ene tweebaansweg, lijkt het me logisch dat de auto naast je ook stopt.

Hier was het nog mooier, de auto achter me gooide zijn stuur om en schoot me rechts voorbij, geërgerd dat ik stopte claxonneerde hij nog eens en toen zag ik het kleine knulletje al door de lucht vliegen.

Toen ik de handen bevend voor m’n ogen weghaalde stond het jochie aan de overkant na te hijgen, pfff, dat ging net goed.

Vandaag was het wel raak.

Ik rijd op een weg en ik ga een fietser voorbij die op het fietspad fiets.

Ik moet rechtsaf de rue de caserne, de fietser rechtdoor, dus ik moet wachten.

Uit tegenovergestelde richting komt een auto en die wil linksaf, ook de rue de caserne in.

Ik stop voor de fiets, de tegenligger denkt dat ik voor hem stop, geeft gas, schiet voor me langs en rijd de fietser het ziekenhuis in.

Nu zegt hij dat het mijn schuld is, want ik heb hem niet gewaarschuwd.

De politie heeft een pv gemaakt maar goed….

Bij navraag beweert men dat ik de tegenligger altijd voorrang had moeten geven, dus dat deed ik goed.

Huh?

Ja, dat is om achterliggende auto’s niet te laten stoppen.

Ik ben dus schuldig!

Nou geloof ik daar geen barst van, bel wat scholen, en allemaal beweren ze dat het zo ongeveer wel zo is.

Nou, ze kunnen me m’n rug op, tenminste, als er in dit bizarre land niet een andere wet is voor fietsers en andere deelnemers op wielen.

Men heeft me al een keer voor het ootje gehouden dat ik als automobilist altijd een motor anderhalve meter de ruimte moeten geven om hem ook bij tegenliggers vrije doorgang tot inhalen te bieden.

Wie weet het?

En is er in Frankrijk een vereniging zoals de anwb, zoniet dan ga ik die beginnen.

Frankrijk wordt een moordpartij als we niet snel of de gedragsregels veranderen, of de fietsen verbieden.

Cees.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#1 Geplaatst: 2011-12-07 14:06:01

Cees

Hier is het wetboek en hier nog een keer en hier als pdf te downloaden

janv

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2011-12-07 16:25:47

Een auto die rechtsaf slaat heeft altijd voorrang op een tegemoetkomende auto die dezelfde weg linksaf in wil slaan. Ook in Frankrijk. Dat betekent dat toen jij volgens de regels stopte om de achteropkomende, rechtdoorgaande fietser voorrang te geven, de andere partij had moeten wachten tot je óf doorreed óf hem een teken gaf dat hij als eerste kon gaan. En zelfs na zo'n eventueel teken van jou moet hij zich ervan vergewissen dat er geen ander(rechtdoorgaand) verkeer aankomt. Jij hebt geen waarschuwingsplicht, hij heeft een eigen verantwoordelijkheid.

Je staat wettelijk dus volkomen in je recht en ik zou een rechtszaak met vertrouwen tegemoetzien. Net als in Nederland weet iedereen hier altijd alles af van de meest uiteenlopende juridische kwesties. De baarlijkste nonsens wordt bij hoog en bij laag volgehouden. Niet naar luisteren en je eigen weg gaan. En ook in Frankrijk bestaan gratis spreekuren van advocaten voor als je nog meer geruststelling nodig hebt. Sterkte.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-12-07 17:49:33

Bonsoir Cees,

Het is simpel: jij deed het goed.

Als je de "korte bocht" hebt, heb jij voorrang. Je tegenligger kwam voor jou "van links", jij kwam voor hem "van rechts". Die andere chauffeur is dus weer duidelijk een echte FR automobilist die natuurlijk niet kan autorijden, zoals ik op deze site al eerder heb uitgelegd, maar als het mis gaat wel een natuurtalent heeft om de schuld elders neer te leggen. Net zoals wanneer een auto tegen een boom rijdt, dan is de boom de schuld en moet worden omgezaagd.  

En het argument "om achterliggende auto's niet te laten stoppen"  is natuurlijk helemaal bizar. Jouw tegenligger zou daarom niet kunnen stoppen, maar hoe zit het met jóuw achterliggers?

Kortom, slap gel*l van de andere partij, zoals zo vaak in FR. Niks van aantrekken dus.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-12-07 18:03:53

Cees, de adviezen vliegen je om de oren. Wacht even af wat de gendarmerie ervan maakt alvorens in paniek te slaan.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-12-08 10:59:30

De gendarme heeft gebeld en ik heb geen enkele probleem.

Ik had niet anders verwacht.

Maar dan is het toch in en in triest dat mensen beweren dat de ander voorrang zou hebben anders houd die het verkeer op.

Het is toch in en in triest dat men beweert dat je even iets aan de kant moet gaan om een motorrijder te laten passeren.

Het is toch in en in triest dat ook autorijscholen er gewoon maar een paar doorzichzelf ingevoerde regels aan hun leerlingen meegeven die helemaal niet zouden mogen bestaan opdat ze een gevaar zijn voor de medeweggebruiker.

In La Rochelle is al twee keer een enorme manifestation geweest door motorrijders die tegen het weghalen van de borden voor flitspalen zijn en tegen meer flitspalen in het bijzonder.

Want zo beweert men (een fatsoenlijk mens valt van zijn stoel van verbazing) men moet het recht hebben net zo snel te rijden als we willen, anders is motorrijden niet leuk meer.

Je koopt immers een motor om het langzame autoverkeer te vermijden.

Ik zou wel eens van gedachten willen wisselen met de minister over deze zaken.

Wie kan mij helpen een brief te schrijven waarin we dit soort zaken te berde brengen bestemd voor de desbetreffende minister, en de kranten.

 

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#6 Geplaatst: 2011-12-08 19:28:10

@ Cees:

Ik wil je best helpen met het vertalen en of opstellen van een dergelijke brief. En een dergelijke brief stuur je niet naar de minister, maar direct naar de President, pardon Monsieur le President, die tracht het aantal verkeersdoden verder omlaag te halen. En gelukkig zijn ze daar de laatste tien jaar aardig in geslaagd, ondanks alle lobbys etc. En ik heb in andere zaken het gelijk aan mijn kant gekregen... 

@ allen:

Ik steek vrijwel dagelijks een voorrangsweg over (ik rechtdoor), waarbij anderen aan de andere kant van de weg denken af te kunnen slaan (mij de weg afsnijdend door linksaf te gaan). Ik zorg er uiteraard voor dat dit altijd goed gaat (geen zin in schade of gezeur), maar betwijfel soms of de verkeersregels hier altijd gelijk zijn aan de regels die ik heb geleerd.

In een andere situatie, waarbij ik mij op een voorrangsweg bevind en wil afslaan in de bocht die de weg maakt en waarop een straat uitkomt (met "geef voorrang bord) , nemen de meeste auto's gewoon voorrang. Ik heb op die plek al diverse malen "woorden" gehad (en denk steeds aan mijn auto, die slechts marginaal verzekerd is, dus liever geen deuken).

Slechte kennis van de rgels bij de anderen of toch verschillen binnen de verkeersregels?

@ Cees: probeer de stress van vanmorgen te vergeten. Lekker eten en een goed glas wijn doen soms wonderen!

JP

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#7 Geplaatst: 2011-12-08 23:01:22

De fransen zijn duidelijk heer en meester in het afschuiven van de verantwoordelijkheid, het ligt altijd aan de ander, en het verhaal van Cees is daar weer een mooi voorbeeld van.

Zelf heb ik helaas in 10 jaar frankrijk vele bijna ongelukken gehad, een eenzijdig ongeluk maar dat was de andere partij die mij probeerde aansprakelijk te stellen, en twee echte ongelukken waarvan ik in 1 geval ook schuld had.

Mijn eerste ongeluk was een aanrijding met onze buurvrouw op een smal landweggetje, waarbij de buurvrouw tegen de heuvel opreed en ik dus naar beneden kwam. Toen onze buurvrouw mij aan zag komen raakte zij schijnbaar lichtelijk in paniek want het enige wat ze deed was keihard op de rem trappen en midden op de weg tot stilstand komen. Helaas moet ik toegeven dat ik voor dat weggetje wel wat te hard reed, daar het wegdek nat was en vol met dennenaalden lag. Ik probeerde nog om de auto heen te sturen maar moest daarvoor aan de hoge kant van de heuvel  de berm in waar ik begon te slippen in de naalden en weer teruggleed op de weg  waar de auto en ik onzacht in kontakt kwamen met de buurvrouw en haar auto. Gelukkig geen persoonlijk letsel voor een van ons. Papieren netjes ingevuld en daar we all-risk verzekerd zijn koste dat ons niets. Na ongeveer een half jaar kregen we een brief van onze verzekeraar dat het gedeelde schuld was en dus ieder zijn eigen schade moest betalen, en in onze no-claim kwam geen enkele verandering. Erg prettig natuurlijk maar ook wel vreemd omdat we dan eigelijk allebei half fout zouden zitten.

Het eenzijdige ongeluk gebeurde in een flauwe maar zeer onoverzichtelijke s-bocht met aan beide zijden ongeveer een km. rechte weg. en ja hoor, ook dit keer op een smal landweggetje. Daar ik die weg elke dag reed was ik me hier van het gevaar bewust en nam deze bochten altijd zeer rustig en alert. Op die ochtend kwam naar later bleek een mevrouw uit de nachtdienst me met veel te hoge snelheid tegemoet en midden in de bochten moesten wij elkaar passeren, wat voor mij geen enkel probleem was, ik stuurde de berm in en wij passeerden elkaar. Dat was wel even schrikken natuurlijk maar alles was goed gegaan dus kijk ik in de spiegel en zie geen auto meer en rij verder opweg naar het werk.

Maar toen begon de twijfel, die eikel in die auto (had echt niet gezien wie er in zat) reed wel heel hard maar het was toch vreemd hem niet meer in de spiegel te hebben gezien. Toch maar gestopt en voorzichtig achteruit gereden om te kijken of alles wel goed was gegaan, en door de hele bocht gereden maar geen auto meer te zien totdat ik net weer verder wil rijden en de auto verderop netjes tegen een boom "geparkeerd" zie staan. Niemand te zien dus zet ik de auto aan de kant van de weg met de alarmlichten aan en stap uit om te gaan kijken of ik hulp kan bieden of de alarmdiensten moet bellen, en terwijl ik naar de auto toeloop doet mevrouw het portier open, stapt uit en begint tegen mij te tieren dat ik veel te hard reed en dat het mijn schuld is. Ongeloofelijk en ik was even van de kaart om zoveel lelijke woorden te mogen aanhoren. Vervolgens wou ze mijn naam en adres gegevens voor de verzekering maar ik was weer helder en weigerde omdat ik wist dat in NL bij een eenzijdig ongeluk er niemand anders dan de bestuurder van de auto met schade schuld heeft. Toen ze dreigde de gendarme dan maar te bellen heb ik haar te verstaan gegeven dat ik dit een zeer goed idee te vond. Uiteraard was ik nu ook goed kwaad om zoveel onbeschoftheid en heb haar verder niet meer willen aanhoren en ben een stukje weggelopen totdat de politie ariveerde. Deze hoorde eerst mevrouw aan na ons allebei de hand te hebben geschud, en daarna bekeken ze de slipsporen van mevrouw en zochten naar die van mij maar die waren er dus niet, daar kwamen ze al gauw achter. Ook bekeken ze mijn auto zeer goed om te kijken of we elkaar niet geraakt hadden en ondertussen probeerde mevrouw de hele tijd haar gelijk te halen bij de agenten, die haar op een gegeven moment gewoon wegstuurden omdat ik mijn kant van het verhaal anders niet eens normaal kon vertellen. Daarna keken ze nog een keer rond en riepen ons toen bij elkaar, ik was naar gefrustreerd en ik kan zeggen dat ik dit niet echt leuk vond allemaal. Zo bij elkaar staand vertellen ze mij opeens dat ik geen enkele schuld heb en spreken hun waardering uit dat ik terug ben gereden om te kijken of alles wel goed was gegaan, echt waar ook nog met de mededeling dat de meeste fransen dat niet zouden doen. Vervolgens gebieden ze mevrouw in het overstaan van ondertussen 8 mensen om in het openbaar haar excusses aan te bieden en mij voor mijn zorg om haar te bedanken. Dat koste haar heeeeeel veel moeite en moet wel heel veel pijn hebben gedaan , maar ik vond het op dat moment geweldig. Dat is dus het verhaal dat het altijd aan een ander ligt. Een andere keer vertel ik het verhaal van het laatste ongeluk nog wel een keer, maar dat is nog veel bizarder en ook nog niet afgerond.

Groet, René

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-12-09 08:50:18

Ik ga eens broeden JP, bedankt voor je aanbod.

Als er nog anderen zijn, samen zijn we sterk.

Gisteren las ik in de sud-ouest over een ongeluk in Marans, op een weg waar ik veel kom.

De auto is het kanaal in gerold, moeder en kind verdronken.

Erg triest.

De schuld wordt ook hier door de omstanders (gisteren met de koffie) naar de ander gewezen, in dit geval de weg en de beheerder daarvan.

Toevallig had ik een afspraak gisteravond in Charron en kwam over deze weg, die raar genoeg breed genoeg is, maar, en dat kun je weten, in tijden van regen is de kleiberm zacht en glibberig.

Ze is er afgeraakt door wat voor reden, en toen omgerold.

Hadden ze maar van die “hekken” moeten plaatsen.

Nee zeg ik, de weg is breed genoeg, de snelheid is 90 km per uur, en je moet de situatie van de weg inschatten om de snelheid te ……..

Pardon, het is 70 km per uur hoor ik nu

Wist ik veel (ben ik echt zo dom?) op alle landweggetjes zonder lijn in het midden is het 70 km.

Na onderzoek vind ik dat dit ook niet waar is, het is 80km, of is dit ook weer niet zo.

Voor de grap ga ik eens hier en daar vragen, kijken wie het weet.

Borden staan er niet.

Ik bedoel, als ik het niet weet voila, ik ben hier niet geboren noch getogen, maar als de fransen het zelf al niet weten, wie weet het dan wel?

Of is het dan niet beter dat we net als in nl elke kilometer een bord neerzetten.

Ik heb al de nodige boetes gehad omdat je op de snelweg (140) helemaal geen 140 mag rijden.

Huh? En er stond een bord…. Oui monsieur, maar niet hier.

Die kl…weg van Montlucon naar Roanne zit vol met die verrassingen.

Daar geld dus voor ons een spreekverbod omdat je anders vergeet de borden te zien.

Ik dacht altijd dat het was, 140 bij droge snelweg, 110 bij nat, 110 bij N-wegen, 90 bij D wegen, en 50 in de bebouwde kom.

Cees.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#9 Geplaatst: 2011-12-09 23:02:26

Code de la route: Vitesse

Article R413-1 tot Article R413-16

en Article R413-17 tot Article R413-19

janv

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#10 Geplaatst: 2011-12-10 10:08:13

Ook ik heb ervaren dat bij verkeersongelukken Fransen onmiddellijk naar de ander wijzen als de schuldige, zelfs als ze zelf door een rood licht zijn gereden.

Gisteren vroeg ik een Franse vriendin naar die eigenschap en zij vertelde mij dat dat niet alleen in het verkeer zo is, maar in alle situaties waar iets fout gaat de Fransen roepen "ce n'est pas ma faute, c'est l'autre.!''

Wees er dus op voorbereid dat dit je gaat overkomen en leg een camera in je auto.

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#11 Geplaatst: 2011-12-10 10:36:00

Niet alle fransen zijn zo, ik kwam in een klein straatje een franse mevrouw tegen die erg ruim door de bocht kwam.

Nu is een bumper en koplamp van een peugeot 205 een stuk minder stevig dan de bumper van mijn landrover defender, maar ze kwam onmiddelijk informeren of ik niets had.

toen ik dat bevestigend beantwoorde en vroeg of zij veel schade had, zij ze dat het haar stomme fout was, sprong weer in de auto en was verdwenen voor we er erg in hadden.