Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hoe bewijs ik dat ik in Frankrijk woon

Auteur Bericht

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2011-12-12 09:38:15

Sinds 1 december woon ik definitief in mijn huis in Frankrijk dat ik al vele jaren bezit. Ik heb me laten uitschrijven bij de gemeente; ik heb me uitgeschreven bij de CVZ en het formulier E121 ingediend bij de CPAM; ik heb inmiddels de EHIC-kaart ontvangen; de fakturen voor water en elektra staan op mijn nieuwe adres; idem voor de bankafschriften.

Is dit alles voldoende om aan de Nederlandse fiscus te bewijzen dat ik er ook echt woon? Of moet ik ook een verklaring van mde Franse fiscus tonen? En zoja, hoe kom ik daaraan? Kan ik mij nu al melden bij de Franse fiscus, of moet ik wachten tot ik in mei volgend jaar mijn aangifte moet indienen, of moet ik wachten totdat ik er minstens 183 dagen gewoond heb?

Wie heeft hier ervaring mee?

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#1 Geplaatst: 2011-12-12 11:05:47

Ervaring: Je MOET een verklaring van de Franse fiscus overleggen aan de Nederlandse fiscus, en die laatste accepteert alleen een bewijs van aangifte in Frankrijk. Mooie briefjes van de burgemeester o.i.d. worden niet geaccepteerd. De enige verklaring die de Franse fiscus je geven wil is de gestempelde kopie van je aangifte (of het ontvangsbewijs daarvan), ergo: wachten tot volgend jaar mei).

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2011-12-12 11:10:51

Ik heb op het gemeentehuis een officiële verklaring gevraagd en gekregen dat ik hier woon. Dat was in het begin soms ook in LDF makkelijk. Het heet Certificat de Domicile en verklaart dat betrokkene sinds een bepaalde datum "est domicilié(e) dans notre commune", compleet met adres en voorzien van officiële stempel en handtekening.

Maar voor ik op dit definitieve adres terechtkwam, heb ik eerst een half jaar in een andere gemeente gewoond. Daar kenden ze die verklaring kennelijk niet en schreven ze me in in het kiesregister. Ook daarvan kreeg ik een officieel bewijs.

Ik heb nooit aan de NL belastingdienst ook maar iets hoeven overleggen van de franse fiscus. Ik ben voor het administratieve gemak per 1 januari 2009 geëmigreerd, heb dit al maanden van tevoren overal aangekondigd, dus ook bij de NL belasting, en heb me op 31 december 2008 uit de NL gemeente laten uitschrijven. Zodra ik de NL belasting in kennis had gesteld van mijn voorgenomen vertrek moest ik wel wat formulieren invullen, maar verder hebben ze het gewoon voor kennisgeving aangenomen en ik heb nooit meer iets van ze gehoord (behalve voor de zorgtoeslag).

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#3 Geplaatst: 2011-12-12 11:44:22

Bosbess: hoe ging dat dan met de loonbelasting over je Nederlandse inkomsten? Je moet toch een verklaring hebben dat die niet meer hoeft te worden ingehouden, anders betaal je dubbel!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2011-12-12 13:18:47

Ja, nu je het zegt, herinner ik me dat de SVB en/of m'n pensioenfonds in de eerste maanden niet de juiste inhoudingen op AOW en pensioen uitvoerden. Ik geloof niet dat het loonbelasting betrof, want dat werd al nooit ingehouden, maar in ieder geval heb ik toen gewezen op de onjuistheden. Nog steeds voorzover ik het me herinner, werd toen gezegd dat ze wachtten op een aanwijzing van het CVZ. Ik heb daar toen schriftelijk een klacht ingediend en toen werd het geregeld. Alles wat erop betrekking heeft zit ergens in dozen in de kelder, dus hopelijk begrijp je dat ik dat niet allemaal overhoop ga halen.

Als er bij jou ook fouten worden gemaakt en het betreft loonbelasting, moet je je waarschijnlijk ook eerst tot de uitbetalende instantie wenden. Helpt dat niet, dan zou ik telefonisch kontakt opnemen met de Belasting Buitenland in Heerlen. Daar hoor je dan precies hoe het in elkaar zit en wat je moet doen. In jouw plaats zou ik ze nu trouwens meteen al bellen, dan weet je het maar. En zonodig zou je ze daarna schriftelijk kunnen benaderen met het verzoek om de inhoudende instantie te verzoeken geen loonbelasting meer in te houden. Sorry dat ik je niet beter van dienst kan zijn, maar je vroeg om ervaringen en dit zijn de mijne. Hopelijk kan je er toch nog iets mee.

avatar#9280
HenriII
Berichten: 0
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2011-12-12 13:47:09

Bij de Belastingdienst Buitenland in Heerlen kan je een formulier aanvragen voor een verklaring "Vrijstelling van loonbelasting". Dat kan telefonisch. Daar vul je alle instanties op in waar een uitkering en of pensioen uitbetaling vandaan komt. De belastingdienst Heerlen stuurt een exemplaar naar de desbetreffende instanties die op de aanvraag zijn ingevuld en stuurt ook een exemplaar naar jou adres. Daar zit ook een formulier bij voor een vervolg omdat deze verklaringen ter voorkoming van het betalen van dubbele belasting maar een paar jaar geldig zijn. Je kunt er een copie van een faktuur EDF of een verklaring van de gemeente bij doen met de opmerking dat dit het enige bewijs is dat momenteel voor handen is dat je gevestigd bent in Frankrijk, dat wordt over het algemeen geaccepteerd. Omdat men in Heerlen ook wel weet dat er geen gemeentelijke inschrijvingen plaats vinden in Frankrijk.

Succes.

Henk

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2011-12-12 14:04:09

Pajotteke zet je op het foute spoor, je hebt geen bewijs van aangifte in Frankrijk nodig, want dat kun je nog helemaal niet hebben als je net emigreerde. 

Wij zijn 22 September 2002 geëmigreerd en ontvingen na een telefoontje naar de belastingdienst in Heerlen 045-5779500 de formulieren:

Vragenformulier Belasting-/verzekeringsplicht Emigratie

en

Verzoek vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen

Beide netjes ingevuld , 22 oktober 2002 opgestuurd met bijgevoegd fotokopie

1. uitschrijving uit Nederlandse gemeente,

2. EDF rekening en

3. 'récépisse de demande de carte de séjour'oftewel onze aanvraag voor de 'titre de séjour'

Op 7 November 2002 verleende de inspecteur ons de gevraagde vrijstellingen. Tevens verstuurde hij die verklaring naar mijn pensioenfonds en mijn lijfrente uitkeerder.

Met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2002 worden sindsdien mijn uitkeringen zonder enige inhouding op mijn ABN AMRO bankrekening bijgeschreven.

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#7 Geplaatst: 2011-12-12 14:26:34

Henri, ik heb hetzelfde meegemaakt in 2010, "Heerlen" heeft geen enkele moeite met de vrijstelling van een aantal instanties, waaronder het UWV, dat gaat goed zonder verklaring van de Nederlandse fiscus, er is kennelijk een "generieke" ontheffing. Andere in NL belaste inkomsten konden niet vrijgesteld worden zonder kopie aangifte Frankrijk, en nee een verklaring van onze Brugemeester was onvoldoende. Omdat de carte de sejour niet meer hoeft kan je volgens mij ook geen ontvangsbevestiging van een carte de sejour meer overleggen. "Your mileage may vary", in Heerlen zitten ook maar mensen die de ene keer coulanter zijn dan de andere, maar er is tussen 2002 en 2010 wel wat veranderd. Het formulier van Heerlen is overduidelijk in zijn toelichting, intimiderend bijna, over de te overleggen bewijsstukken.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#8 Geplaatst: 2011-12-12 17:12:21

Beste Pajotteke,

In het formulier   "Verzoek vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekering" lees ik (door mij vet gemaakt) :

--------

'Om een beroep te kunnen doen op het tussen Nederland en uw woonland gesloten belastingverdrag moet u in uw woonland voor de belastingheffing als inwoner worden aangemerkt, dat wil zeggen dat u in uw woonland belastingplichtig bent voor uw wereldinkomen. U kunt dit aantonen door bijvoorbeeld een verklaring van de fiscale autoriteiten van uw woonland te overleggen. Ook kunt u hiervoor een kopie van uw belastingaangifte waarin uw wereldinkomen is aangegeven, overleggen. U bent overigens vrij in de aanlevering van bewijsstukken om aan te tonen dat u voor de verdragstoepassing inwoner van de andere staat bent. Sommige verdra

'Om een beroep te kunnen doen op het tussen Nederland en uw woonland gesloten belastingverdrag moet u in uw woonlandvoor de belastingheffing als inwoner worden aangemerkt, dat wil zeggen dat u in uw woonland belastingplichtig bent voor uwwereldinkomen. U kunt dit aantonen door bijvoorbeeld een verklaring van de fiscale autoriteiten van uw woonland teoverleggen. Ook kunt u hiervoor een kopie van uw belastingaangifte waarin uw wereldinkomen is aangegeven, overleggen.U bent overigens vrij in de aanlevering van bewijsstukken om aan te tonen dat u voor de verdragstoepassing inwoner van deandere staat bent.'

Een 'titre de sejour' is inderdaad sinds 2004 niet meer nodig voor Nederlanders in Frankrijk, die geen betaald werk doen. Van 2004-2007 werd die ook niet verstrekt, indien niet nodig. Echter sinds het voorjaar 2007 kun je die op uitdrukkelijke aanvraag wel weer krijgen en zelfs gratis.

Ik kan het iedere Nederlander woonachtig in Frankrijk aanraden om dat te doen , want het is een heel handig identificatiemiddel in Frankrijk.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#9 Geplaatst: 2012-01-10 17:46:13

Nou, het is nog steeds niet op orde in Heerlen of er zitten stagaires aan de telefoon; alles moet aan een collega worden gevraagd !

Van het SVB een overzicht ontvangen dat er bruto wordt overgmaakt maar de pensioenfondsen willen een vrijstelling van Heerlen zien dus .... formulier LBB20 (Verzoek vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekering, ook leuk als je geen Word hebt) opgehaald doch toen begonnen de problemen, en dan zeggen jullie dat de franse formulieren een ramp zijn....  Ik heb dus wederom Heerlen gebeld wat ik in's hemelsnaam met vraag B1 moet doen, ik weet echt niet meer waar, en zeker niet wanneer ik 45 jaar geleden allemaal heb gewerkt om het pensioen op te bouwen; volgens mij is de vraag in A2 al voldoende beantwoord.

Blijft inderdaad het bovengenoemde probleem, hoe bewijs ik in Frankrijk belastingplichtig te zijn als de eerste aangifte pas over anderhalf jaar is ?

Ze houden daar stug vol, zonder geen behandeling, wie dit formulier ontworpen heeft weet ik niet maar ik hoop niet dat dit mode gaat worden....

En dan te bedenken dat de belastingdienst vrijwel al deze informatie reeds heeft of krijgt vanuit het GBA en alle uitkeringsinstanties anders geen vooringevulde belasting-aangifte toch ?

Als niemand een beter idee heeft ga ik het denk ik maar proberen met een carte de sejour en wat ik dan met vraag B1 aan moet ???? Ik zou het niet weten !

Groeten, Robert.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2012-01-10 18:50:03

Robert, heb je nu al eens geprobeerd om bij de gemeente een "Certificat de domicile" te krijgen (zie hierboven)?

Bij een andere instantie heb ik bij een soortgelijke vraag als jouw B1 een keer ingevuld: Dat kan ik me na al die jaren niet meer herinneren. Dat weet u beter dan ik. Nooit meer iets gehoord en 't werd geregeld.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#11 Geplaatst: 2012-01-11 11:45:04

Merci voor het antwoord @bosbess, maar de commune is zo klein dat we de secretaraisse delen met andere communes, ik zal beide opties aankaarten morgen, vandaag is de mairie gesloten.

Ik snap niet wat de belastingdienst met de historie van de opbouw van het pensioen moet als de pensioenfondsen bekend zijn en er niet meer wordt gewerkt.  De vragen zijn inderdaad bijna intimiderend, een formulier per land was trouwens een stuk duidelijker geweest inplaats van een formulier voor ongeveer de hele wereld, maarja er moet wat te verbeteren blijven anders kan de regering wel naar huis (geen slecht idee trouwens, als je bij een zeilboot de zeilen en het roer loslaat komt ie ook vanzelf recht)

Groet, Robert.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-01-11 16:38:27

Dag Robert, toen mijn zoon in 2002 hierheen emigreerde was er ook een of andere toestand met de belasting over zijn pensioenopbouw. Hij had in NL veel via verschillende uitzendburo's gewerkt en ik ben dagenlang bezig geweest om z'n gegevens te achterhalen. Uiteindelijk bleek de pensioenopbouw het lieve sommetje van 75 euro te bedragen!

Dat opgebouwde pensioen is "te conserveren inkomen" en daarover wordt een "conserverende aanslag" opgelegd. Als je even kijkt op www.belastingdienst.nl en dan de zoekterm "te conserveren inkomen" intikt, krijg je veel info. Ik begrijp er niet veel van, maar jij misschien wel

PS Het is me inmiddels te binnen geschoten dat wat ik hierboven schreef over het invullen mijn AOW-formulier betrof. Daarop moest ik al mijn sterk variërende werkzaamheden vanaf m'n allereerste baantje invullen, inclusief die in het buitenland en compleet met alle begin- en einddata. Ik heb toen wel een paar dingen zo ongeveer ingevuld en vervolgens inderdaad geschreven dat ik me de rest niet meer kon herinneren en dat zij het beter wisten dan ik. Vervolgens kreeg ik de hele lijst thuisgestuurd waarop alles keurig stond vermeld, inclusief alle begin- en einddata!

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#13 Geplaatst: 2012-01-11 17:11:40

Waarschijnlijk is het omdat die 75 eu afgekocht is, ik vul er een paar in met data die wel een paar jaar kunnen schelen, alles valt onder twee verschillende bedrijfsverenigingen, van de oudste werkgevers zullen er wel een paar inmiddels niet meer bestaan en we zijn niet verplicht papieren langer dan 10 jaar te bewaren tenslotte.  De rest zoeken ze maar uit als men het echt weten wil.  Het enige wat ik kan doen is het bij het pensioenfonds navragen maar dat kan Heerlen zelf ook.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#14 Geplaatst: 2012-01-11 17:26:25

Voor @franse-wim, ik zie dat de vraag niet echt is beantwoord, formulier (word-file) hier downloaden, invullen en opsturen tezamen met de gevraagde papieren.

Voor het SVB lijkt het overbodig, pensioenbeheerders willen wel graag zo'n beslissing.

Over de rest is afdoende geschreven en zal ik updaten voor dit jaar als de zaak rond is.

Verder was het handiger geweest de uitschrijving gemeente op 1 januari te zetten i.p.v. 1 december, nu moet over 2011 zowel in Nederland als in Frankrijk worden aangegeven met alle kans dat er iets verkeerd gaat.

Suc6, Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#15 Geplaatst: 2012-01-12 23:08:33

Kleine aanvulling, er blijkt een groot verschil tussen de datum van uitschrijving en de datum van vertrek.

Dit betekent dat men zich uit dient te schrijven met de datum 31 december, ongeacht het advies van de gemeente om 1 jan. op te schrijven, om te voorkomen dat het verkeerd gaat bij alle organisaties die als peildatum 1 januari aanhouden en tevens een belasting-aangifte te moeten doen voor 1 dag.

Een correctie achteraf blijkt een aardige papierwinkel te worden aangezien er dan bewijzen worden gevraagd om aan te tonen dat men zich op 1 januari buiten Nederland bevond en dit alles schriftelijk moet.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#16 Geplaatst: 2012-01-13 18:37:39

Wat nederland betreft: Ik heb me ooit ingeschreven bij de gemeente na terugkeer in Nederland op 2 januari. De Nederlandse belastingdienst stuurde me daarop een M-biljet voor een immigrant die in Nederland binnenkomt tijdens het jaar. Ik heb ze gebeld en ze keurden alsnog goed dat ik niet dat M-biljet hoefde in te vullen, maar voor het hele jaar een P-biljet, dus  voor iemand die het gehele jaar ingezetene van Nederland is. Derhalve: dat "gedogen" was voor mij goed (dat M-biljet kan een dag werk kosten) en voor de BD (die kreeg iets meer inkomstenbelasting binnen.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2012-01-14 06:26:52

Ik ben eind oktober 2008 naar Frankrijk gekomen. Tevoren had ik bij mijn NL gemeente mijn emigratie per 1 januari 2009 aangekondigd. Op mijn vraag of ik me dan per 31-12 of per 1-1 moest laten uitschrijven, wisten ze het antwoord niet. Ik heb toen eind december met ze gebeld en verzocht mij per 31-12 uit te schrijven. Zo is het gebeurd en later ontving ik daarvan een verklaring. Omdat 1 januari toen op donderdag viel en mijn franse gemeente daarom ook op vrijdag 2 was gesloten, kon ik me pas per 5 januari bij deze gemeente laten registreren. Maar dat is later nooit een probleem geweest. Officieel woonde ik per 1 januari in Frankrijk, daarvóór verbleef ik er twee maanden. Dat is voor alles het makkelijkste en ik kan het alle nieuwkomers aanbevelen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2012-01-14 23:22:31

Hoe ging dat registreren bij de Franse gemeente te werk?

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#19 Geplaatst: 2012-01-15 06:37:49

Hierboven schreef ik op 12-12:

"Ik heb op het gemeentehuis een officiële verklaring gevraagd en gekregen dat ik hier woon. Dat was in het begin soms ook in LDF makkelijk. Het heet Certificat de Domicile en verklaart dat betrokkene sinds een bepaalde datum "est domicilié(e) dans notre commune", compleet met adres en voorzien van officiële stempel en handtekening.

Maar voor ik op dit definitieve adres terechtkwam, heb ik eerst een half jaar in een andere gemeente gewoond. Daar kenden ze die verklaring kennelijk niet en schreven ze me in in het kiesregister. Ook daarvan kreeg ik een officieel bewijs."

Ik herinner me dat ik met open mond stond te kijken toen ze me in die eerste gemeente vertelden dat ze niet zoiets als een bevolkingsregister hadden. "We hebben alleen een kiesregister", zei de vriendelijke dame. "Schrijf me dan daar maar in", zei ik en dat deed ze, waarna ik een officieel (nou ja) papiertje kreeg dat ik in het kiesregister was ingeschreven, met stempel en handtekening.

Bij de gemeente waar ik nu woon, wilde ik me dus weer in het kiesregister laten inschrijven. "Waarom?" wilde de dame weten. Ik legde uit dat ik een bewijs nodig had dat ik hier daadwerkelijk woon. Toen toverde zij het Certificat de Domicile tevoorschijn, dat er heel officieel en indrukwekkend uitziet, althans vergeleken met het eerste vodje.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#20 Geplaatst: 2012-01-15 11:50:51

Dat heet tegenwoordig Justificatif de Domicile inschrijven in het kiesregister kan vanaf maart tot eind december.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#21 Geplaatst: 2012-01-15 12:00:44

Dan is dat laatste zeker ook veranderd, want ik werd in het kiesregister ingeschreven op 5 januari 2009.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#22 Geplaatst: 2012-01-15 23:12:47

'Inschrijven' in Frankrijk kan dus niet, is ook volstrekt niet nodig. Wel moet je je na enige tijd melden bij het lokale belastingkantoor. Inschrijving in het kiesregister is mogelijk van september tot het einde van het jaar (voor Hollanders nuttig om aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen en aan de verkiezingen voor het Europese parlement.) Ouders van schoolgaande kinderen dienen zich wel te melden en als een Franse instantie om een justificatif de domicile vraagt, is het gebruikelijk om een factuur van EDF of van France Télécom te sturen.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#23 Geplaatst: 2012-01-16 06:52:59

Inschrijven "is ook volstrekt niet nodig". Dat is waar, behalve in uitzonderlijke gevallen. Zo wil Franse Wim, die de vraag stelde, aan de NL fiscus bewijzen dat hij hier daadwerkelijk woont en niet meer alleen maar een tweede huis heeft.

In mijn geval heb ik de eerste vijf maanden van 2009 gratis gewoond in een huis dat te koop stond en waar ik op paste tot ik m'n eigen huis vond. Ik had dus geen huurcontract en ook geen facturen EDF, telefoon enz. Die bleven op naam van de eigenaar en het verbruik rekenden we onderling af. De verzekering wilde mijn NL auto wel één maand verzekeren, maar om daarna verzekerd te blijven moest ik wel zorgen dat hij vóór 1 februari was ingevoerd. En voor het invoeren van een auto en om een frans rijbewijs te verkrijgen moest ik een justificatif kunnen overleggen. Dat probleem heb ik opgelost met het papiertje dat bewees dat ik was ingeschreven in het kiesregister. Ik begrijp nu dat ik geluk heb gehad dat ze dat in januari wilden doen. Later, in mijn nieuwe gemeente, had ik het inderdaad niet meer nodig. Daar heb ik puur voor de zekerheid dat Certificat de Domicile gehaald. Toch vraag ik me af: als het nergens voor nodig is, waarom bestaat zo'n Justificatif de Domicile dan?

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#24 Geplaatst: 2012-01-16 17:12:40

Daar werd in onze gemeente op gereageerd met de woorden " u betaalt toch voor het ophalen van het huisvuil" Dus staat u ingeschreven....

Hebben ook nog een uitnodiging gekregen voor een welkomstborrel met Mr. le Maire....

gr Franca