Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

In dienst bij NL bedrijf in FR

Auteur Bericht

avatar#9639
grande serve
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2011-12-13 13:37:54

Een NL bedrijf wil mij in dienst nemen als virtueel assistent. Ik heb nu voor mijn toeristische verhuur de status van auto-entrepreneur. De baan zou ik ernaast gaan doen (of liever gezegd andersom). Weet iemand hoe het werkt met de sociale verzekeringen voor mij en voor mijn evt. werkgever? Of waar ik hierover recente en kloppende informatie kan krijgen? De KVK in Vichy kan mij niet verder helpen, ik krijg geen response van de ambassade, vindt niets hierover op internet, dit is toch geen uitzonderlijke situatie?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2011-12-13 16:13:50

Als je in dienst treedt bij een bedrijf, betaalt die je sociale lasten. Je werkgever moet een arbeidscontract aanbieden volgens Franse wet (CDD of CDI). Je hebt dan recht op een ziektekostenverzekering en je bouwt aan je pensioen. Dat alles wordt door je werkgever geregeld. Daarnaast moet je uiteraard inkomstenbelasting betalen.

Door dat alles verandert er niets aan je status van auto-entrepreneur. Je blijft de al bestaande 13% of 23% van je omzet (afhankelihjk van bedirjfsactiviteit) betalen.  

Voor jou is dit dus een uitermate gunstig aanbod. Helaas zal je werkgever behoorlijk wat moeten regelen in Frankrijk, zker als ze nog niet in Frankrijk zijn gevestigd. Een andere oplossing (veel gebruikte) oplossing is natuurlijk dat het Nederlandse bedrijf jou inhuurt als onderaannemer. Voor jou risicovoller, voor de werkgever een stuk eenvoudiger. 

Wim

avatar#9453
Ellen den Boef
Berichten: 0
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2011-12-13 18:23:24

De Nederlandse werkgever moet dit inderdaad via een arbeidsovereenkomst volgens de Franse wet regelen. Een payroll bedrijf in Frankrijk kan daarbij voor de administratieve afwikkeling, de berekening van het netto salaris, de afdracht van sociale zekerheid, e.d. een uitkomst bieden. Ik heb dit als HR Manager recent geregeld voor 2 Franse werknemers die in dienst zijn getreden bij mijn Nederlandse werkgever.

Ellen

avatar#9817
marguido
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2012-03-12 11:31:44

Mijn situatie is als volgt:  

Ik woon sinds 7 jaar in Frankrijk. Ik ben samenwonend met een Nederlandse partner. We hebben geen kinderen.

Ik heb al die tijd voor een Nederlandse werkgever gewerkt en krijg dus een NL inkomen met bijbehorende emolumenten. Dit is mijn enige inkomen.

Ik werk voornamelijk vanuit Frankrijk, ben minder dan 10% van de tijd in Nederland, en ben verder ongeveer 100-120 dagen per jaar op buitenlandse missies.

Ik ben op dit moment premieplichtig in Frankrijk en wordt ook gezien als buitenlands belastingplichtig door de NL belastingdienst.

Per 1 April krijg ik een nieuwe NL werkgever. Mijn woon en werksituatie verandert verder niet.

Mijn nieuwe werkgever wil echter voor mij –inclusief premieplicht, pensioen afdracht en verzekeringen niet meer betalen dan voor een collega die in NL woont en werkt en in dezelfde salarisschaal zit.

Gezien de veel hogere sociale premieplicht in Frankrijk –vergeleken met NL- lijkt dit echter niet mogelijk.

Hieruit volgen de volgende vragen:

1)Kan ik –nu ik voor een nieuwe werkgever ga werken- opnieuw gebruik maken van het detacheringsrecht waarin een werkgever mij voor maximaal 5 jaar mag detacheren en waarin ik wel in NL premie en belastingplichtig ben?

2)Zijn er andere modaliteiten/ opties waarin een verlaging of compensatie van premieplicht mogelijk is?

3)Is het een wettelijke optie om in NL een kamer te huren, terwijl mijn sociale level zich toch meer in Frankrijk plaatsvindt, en dan weer volgens het NL systeem premie en bealstingplcihtig te zijn?

Of hebben jullie nog andere tips? Of punten wara ik echt op moet letten?

Alvast bedankt

Marielle

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2012-03-12 13:32:50

Misschien mag ik eerst een principiele overweging geven:  Vanuit je Nederlandse werkgever is dit goed te begrijpen. Hij wil je graag in dienst nemen, maar de keuze om in Frankrijk te wonen is de jouwe, niet de zijne. Doordat je de keuze hebt gemaakt om in Frankrijk te wonen, moet je ook de lusten en de lasten daarvan accepteren, lijkt me. Een van de lasten (naast de vele lusten) is een hogere sociale premie, maar ook een beter sociaaal vangnet. Dus je zou acceptatie van het aanbod van de nieuwe Nederlandse werkgever kunnen ovewegen. 

Je bent nu sociale premieplichtig in Frankrijk en je kunt dan niet meer gebruik maken van detachering vanuit Nederland. Ook al is er een nieuwe werkgever.

Behalve het uitonderhandelen van een hoger salaris is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om een zelfstandig bedrijf (entreprise individuelle) op te richten in Frankrijk en vervolgens als onderaannemer/toeleverancier te werken in plaats van als werknemer. De sociale lasten zijn dan lager, maar er is natuurlijk geen bescherming tegen ontslag.

De derde optie om net te doen alsof je weer in NL woont is zowel een overtreding van de Franse als de Nederlandse wet. Het is goed mogelijk dat je voor een Nederlandse werkgever werkt en dus in NL belasting betaalt, maar je dient in jouw situatie in Frankrijk sociale lasten af te dragen.  

Wim