Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

voorlopig koopcontract: wat is er nodig?

Auteur Bericht

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2011-12-16 09:17:57

Ik hoop binnenkort mijn huis te kunnen verkopen. Geen makelaar, geen notaris, ik doe het zelf. Als het zover is moet er een voorlopig koopcontract worden opgesteld en ondertekend. Gaat dat via een notaris? Wat voor documenten zijn daarvoor nodig? Kunnen de handtekeningen via een machtiging worden gezet of moet dat ter plekke? Hoeveel moet er aan de notaris worden betaald? Door wie? Wat is er nog meer belangrijk om te weten?

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#1 Geplaatst: 2011-12-16 09:28:48

Uit mijn hoofd, van de aankoop van twee huizen. De eerste keer was een particuliere (Nederlandse trouwens) verkoper. De "voorlopige" koopakte ("acte de promesse de vente" heette dat geloof ik) hebben we bij een notaris getekend. Tegelijk die dag hebben we een aanbetaling gedaan op de rekening van de notaris (iets van 5 of 10%). Daarna zijn we niet meer naar de notaris geweest voor dE definiteve afhandeling, maar ging dat 'op afstand'.

De tweede keer ging via een makelaar en andersom: eerste keer alleen de voorlopige akte getekend bij de makelaar, weer geld overgemaakt als aanbetaling, en toen voor de definitieve afhandeling tekenen bij de notaris (die uiterlijk een dag ofzo vantevoren de hele koopsom op haar rekening moet hebben staan).

Hopelijk heb je hier wat aan, wellicht dat er op de website hier betere, en meet, informatie staat.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2011-12-16 10:18:12

Er is een hoop -ook Nederlandstalige- informatie beschikbaar op het internet over dit onderwerp. Zoek bijvoorbeeld met het zoekwoord 'compromisdevente'.

Dit plan kan niet worden uitgevoerd zonder notaris. De transportacte (acte authentique de vente) moet gepasseerd worden door de notaris. Dat kan op afstand (met een procuratie), maar de meeste kopers willen (terecht!) een laatste inspectie doen van het pand voordat ze bij de notaris op kantoor gaan tekenen. Indien de verkoper daar niet bij aanwezig is, kan dat tot vervelende situaties leiden als de kopers van mening zijn dat het pand (of de meegekochte roerende zaken) niet zijn opgeleverd volgens het comrpomis de vente.

Het compromis de vente zelf kan geheel buiten de notaris om worden opgesteld en door beide partijeen getekend in de vorm van een onderhandse acte. Die mag je helemaal zelf schrijven, maar hij moet natuurlijk wel aan alle wettelijke eisen voldoen. Dat dat lang niet altijd meevalt zie je aan de bagger die sommige makelaars willen laten doorgaan voor een geldig compromis de vente. Indien een compromis de vente niet aan de wettelijke eisen voldoet kan een koper altijd onder de koop uit, ook al kan hij zich niet beroepen op een ontbindende voorwaarde. Een handige koper wil een slecht compromis de vente nog wel eens gebruiken om vlak voor de ondertekening van de acte authentique nog even de prijs te drukken. Veel verkopers gaan dan door de bocht, omdat ze anders het gehele proces opnieuw zouden moeten beginnen.

De notaristarieven in Frankrijk zijn wettelijk vastgesteld en ze worden betaald door de partij die daarvoor is aangewezen in het compromis de vente (meestal de koper). Als je zoekt op 'frais notaire' dan kun je ze zo vinden op het internet. Dit is een handige site om de frais notaire te berekenen: http://www.lesiteimmobilier.com/achat-immobilier/frais-notaire.aspx

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-12-17 00:23:36

Franse-Wim kent deze website kennelijk niet. Ons devies altijd: eerst lezen op de website (gebruik de zoekmachine) en dan vragen stellen. De aanvangsvraag: 'moet er een voorlopig koopcontact worden opgesteld?' is van een verpletterende naïveteit. Lees het verhaal hier.

Wim (van de website)

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#4 Geplaatst: 2011-12-20 19:40:07

En Wim heeft een  leesprobleem, zo lijkt het. Mijn vraag was niet "OF er een voorlopig koopcontact moet worden opgesteld" maar "HOE en WAT er bij een voorlopig koopcontact noodzakelijk is.

En verder heb ik wel degelijk op deze site gezocht doch niet de door mij gevraagde informatie gevonden.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2011-12-20 23:55:00

De informatie over de 'voorlopige koopcontracten' is hier te vinden.

Wim