Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

froid

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-12-16 21:14:12

“Acht miljoen fransen krijgen het niet echt warm gestookt”, kopt de voorpagina.

Met alle respect leden van het Fondation Abbé Pierre, maar ik wil toch even wat recht zetten.

Ik waardeer jullie werk enorm, ben een fan, kun je wel zeggen, van Abbé Pierre, maar er zijn toch een paar dingetjes die de fransen zelf verweten moet worden.

Als ik zie hoe vroeger huizen werden gebouwd, dikke muren van keien, soms wel een meter dik, ja, dan begrijp ik de stookkosten.

Maar een vriend van ons, die zich groen en blauw stookt voor negentienhonderd euro per maand! Heeft zelluf een huis gebouwd van parpains en een plaatje placo-platre d’r tegen aan de binnenkant.

Elektrische radiatoren die bij de brico in de aanbieding zijn, en stoken maar.

Ik heb menigmaal tegen deze meneer gezegd, isoleer man, je stookt meer dan een ketelbink op een zeesleper in een jaar.

Tja, moet ik dan medelijden hebben?

Leer de fransen eerste maar eens om te gaan met energie, dan leren ze vanzelf wel de deur achter hun reet te sluiten, isolatiestrips onder deuren te maken, ramen die afsluiten, en alle andere tochtmonsters te bestrijden.

Men, de fransen, zijn jarenlang verwend met elektriciteit en olieprijzen waar men in de rest van de wereld om in de lach schoot.

Nu het allemaal wat duurder is mogen ze ook zelf wel de handjes uit de mouwen steken.

Cees.

Ps.Buur heeft een garage met ramen die tochten of er helemaal geen glas in zit, en drie radiateurs er in die bloedheet zijn.

Ja daahaag.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2011-12-17 11:44:07

Ik heb jaren geroepen dat de prime à la cuve voor mensen met een laag inkomen eigenlijk alleen maar tot verspilling van energie leidt. Ik meen dat het fenomeen voor het laatst werd toegepast in 2009. Sindsdien zijn er regelingen beschikbaar die het mogelijk maken om isolatie- en andere energiebesparende maatregelen, zoals een betere ketel, tegen een 0 tarief te financieren. Voor 300 euro (het bedrag van de laatste prime)  koop je een flink aantal rollen laine de verre om de zolder te isoleren. Besparing meestal binnen een paar maanden terugverdiend (30 % van de warmte verdwijnt via het dak).

De Ademe timmert nog steeds flink aan de weg met de promotie van energiebesparende maatregelen. In mijn omgeving zie ik veel huizen langzaam maar zeker veranderen naar minder energie vretend.

Ik ben weer eens minder somber dan Cees....

JP 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-12-17 13:01:51

Het is een historisch gegeven dat in landen waar energie schaars of duur was steeds meer (en vroeger) geïsoleerd en dubbelbeglaasd werd dan in landen met goedkope energie.

Ik zie Frankrijk nu een grote inhaalslag doen (en profiteren van de in andere landen opgebouwde kennis).

Kijk eens naar de technisch hoogwaardige en betaalbare dubbelbeglaasde ramen die in iedere brico te koop zijn. En bijna ieder CV-bedrijf doet nu ook aan isolatie(-adviezen). Ik zie ook bij les pavillons die in onze streek gebouwd worden dat er zorgvuldig op voorkoming van les ponts thermiques gelet wordt.

Mijn indruk: Frankrijk is op de goede weg.

Even een historische beschouwing:

Toen Nederlandse bedrijven in de jaren '60 net over de grens goedkope doorzonwoningen volgens Nederlands ontwerp neerzetten waren de kopers ervan verbaasd over de hoge energiekosten. De volgende huizen van deze bouwer kregen kleinere en dubbel beglaasde ramen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-12-17 14:41:43

Nee nee JP, ik ben niet somber, allerminst.

(dat zou je kunnen weten want wij krijgen gasten die ook bij jou logeren)

Ik ben altijd optimistisch, op een buitje na, maar dat geeft niet.

Wat ik hier weer wil zeggen is dat men weer lekker de schuld bij een ander neerlegt.

Natuurlijk is het zo dat de lonen te laag zijn.

Natuurlijk is het zo dat men daarom minder te besteden heeft.

Natuurlijk is het een mode om in een warmland zonder isolatie te bouwen.

Natuurlijk is het zo dat de overheid wel toe moet kijken.

Maar het is ook vrij natuurlijke Franse gewoonte dat als iets niet lukt, niet goed gaat, veel geld kost, slecht voor de gezondheid is, nadelig voor de maatschappij is, de ander altijd de schuldige daarvan is, in dit geval de overheid.

Ik zag een kleine sketch van een cabaretier die zei ‘als je met je linker hand de ene kant van de tv pakt, en met je rechter de andere kant niet kunt raken, dan ben je niet arm’.

Door de jarenlange uiterst lage energierekeningen was het niet nodig om te isoleren, ramen te sluiten, enz enz.

Nu alles wat duurder wordt heeft de overheid het gedaan en moet de overheid er maar vorr zorgen dat het beter gaat, c.q hulp bieden.

Ik ken mensen die ’s winters hun zwembad in Bretagne verwarmen, waarom? Daarom.

Zwemmen ze erin ? neen.

Wie betaald dat?

Niemand.

Waarom niet?

Ze hebben een abonnement waar je elf maanden praktisch niets betaald voor een kilowatt, en de twaalfde maand betaal je dertig keer zoveel als een ander.

Die twaalfde maand valt natuurlijk in de winter, maar dan wordt er niet gemagnetront, niet geovend, bijna niet verlicht, en niet anders gestookt dan de inbouwhaard in de kamer die het uitloeit en het hele huis moet verwarmen.

Zijn dit arme mensen?

Nee, meneer is ingenieur bij bouygues waterbouw, en mevrouw is hoofdzuster in een ziekenhuis.

Ik ben het volledig eens dat de overheid toe moet kijken en helpen waar mogelijk, maar de mensen mogen ook wel eens gaan denken aan een mentaliteitsverandering.

Wel tegen de 75 euro uitgeven voor foie gras, dertig voor een wijntje, ik kan zo nog wel even doorgaan, maar we zitten met de jas aan aan tafel.

Eten koop je uit eigen wil, zegt men dan, maar de edf trekt ons een poot uit zonder dat we dat willen.

Jaja.

Christian, hier zijn de winters niet koud genoeg om de mensen aan het denken te zetten, vandaar dat nog steeds huizen worden gebouwd met een minimum aan isolatie.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-12-17 16:38:33

Cees,

je herhaalt mijn beweringen met andere woorden:

citaat: <<Door de jarenlange uiterst lage energierekeningen was het niet nodig om te isoleren, ramen te sluiten, enz enz. >>

In het gedeelte van Duitsland dat nu Polen is wist men beter. Mijn grootmoeder zei steeds, als zij bij ons in Saksen op bezoek nog huizen zonder dubbele ramen zag:

Al mijn kinderen werden (voor en tijdens de eerste wereldoorlog) wel bij gaslicht, maar bij centrale verwarming en dubbele ramen geboren! Dat was in Danzig. Geen dubbel glas, dat bestond toen nog niet, kwam pas rond 1950 uit USA als thermopane, maar dubbele ramen, dus ook dubbele kierendichtheid. Het bekende Pruisische Kastenfenster.

Kost meer, maar bespaart op den duur. The poor pay more!

Is het niet ook zo dat de mensen de hogere aanschafkosten van een dieselauto pikken als de brandstof duurder wordt?

En dan de overheid de schuld geven. De overheid moet dat doorgeven aan de wereldeconomie. Die is de schuldige ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-12-17 17:12:20

Is ook zo Christian, maar allemaal hebben we een eigen verantwoordelijkheid.

Mij is geleerd daar gebruik van te maken en er van te leren.

Hier in Frankrijk, en dat is al eens lang geleden in een draad besproken, heeft de overheid het door de jaren heen zo voor elkaar gekregen dat eigen initiatieven niet meer bestaan, en verantwoordelijkheid voor het gemak maar doorgeschoven wordt naar de volgende, en de volgende, en de volgende.

Laten we de werkvloer eens opgaan, baas, chef, en personeel, wat de baas zegt gebeurt door de chef, en wat de chef zegt gebeurt altijd.

Wie krijgt de schuld als het mis gaat ?

De chef, ehh, nee de baas, sorry.

Arme mensen zijn een gevolg van een falende overheid zei eens iemand tegen me.

Ik keek een paar weken heel anders tegen de bedelaars in de straat.

Wel verdorie, ze hebben rsa om niets te doen, zitten op elke straathoek met het handje omhoog, en dan moet ik me schuldig voelen?

Neehee, de overheid moet dat, want ehhh, ja waarom eigenlijk, nou gewoon, omdat abbe pierre dat zegt, punt.

Als een pandjesbaas zijn pand verhuurt voor vijfhonderd en meer euro’s per maand, en je zit te rillen van de kou omdat de kachel het niet aan kan, of haal “het” er maar tussen uit, dan heb je rechten naar de verhuurder toe.

Het echter altijd afwezige initiatief is de reden dat de mensen gewoon klagend de winter door bibberen zonder iets te ondernemen, en de verhuurder zijn zakken vult.

Wie krijgt de schuld?

De overheid natuurlijk, want die regelt toch alles?

Op een land van zestig miljoen inwoners 8 miljoen die het niet aankunnen met de kachel, dat lijkt me nogal veel namelijk.

Maar ik moet er ook bij zeggen, dat als je een retraitje hebt van 500 euros en er 450 van moet afgeven aan de pandjesbaas, er weinig keus overblijft dan abbe pierre aan te schieten.

Cees.

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#6 Geplaatst: 2011-12-19 13:47:24

Een pandjesbaas is de houder van een pandhuis, ofwel lommerd.

De huiseigenaar zou je eventueel huisjesmelker kunnen noemen, maar dan hebben we het over iemand die meerdere huizen exploiteert.

(Emigratie is geen reden om je moerstaal te veronachtzamen. En dan heb ik het nog niet eens over de -d's en -dt's)

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2011-12-19 14:35:02

Ik vond het juist een originele vondst om de verhuurder een pandjesbaas te noemen! Dat heet taalvernieuwing in je moerstaal. Enne... denk even aan het advies in je moerstaal:

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-12-19 16:32:36

Ja hoor, komt weer zo'n intelect aan.

Mag ik misschien zelf uitmaken hoe ik schrijf?

Als t' je niet zint ga dan ergens anders lezen.

Cees. 

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#9 Geplaatst: 2011-12-19 17:08:37

Cees,

Dat jij het niet erg vindt, wil nog niet zeggen dat een ander dat dan ook maar niet erg moet vinden of dat niet eens mag zeggen.

Groet,

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-12-19 20:50:10

Ben ik helemaal met je eens Frans, maar je kunt het ook anders zeggen dat er nog wel eens wat hapert aan een schrijfsel.

Zowel een pandjesbaas als een huisjesmelker zijn beiden huizenbezitters.

Het aantal huizen is niet aan de orde, iemand die een huis bezit en deze verhuurd kan als pandjesbaas aangemerkt worden.

Ook is het helemaal niet zo dat je meerdere huizen moet bezitten om pandjesbaas of huisjesmelker te moeten zijn, al hebben ze er meestal wel meerdere.

Google even verder op deze site Frans en dan vind je dat meneer montillot zelluf ook fouten maakt.

Dahaag.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#11 Geplaatst: 2011-12-20 12:47:05

@ Cees: een pandjesbaas is de baas uit een pandjeshuis. Een pandjeshuis is een bank van lening. En een pandjesjas is een herenjas met panden (jacquet). 

Bron: de dikke van Dale, 12e herziene druk.

Maar misschien is het goed weer terug te gaan naar het originele onderwerp: koud.

Ik heb het in huis meestal lekker warm dankzij de centrale verwarming (warmtepomp en een enkele keer olie). En dankzij verschillende inserts, die voor aangename extra warmte zorgen.  

Afgelopen donderdag kwam de ingehuurde ERDF meneer de meterstand opnemen, hetgeen leidde tot een factuur, die vrijdagmorgen om 3.00 in de electrische brievenbus verscheen ! 

Een lage factuur dankzij alle isolatiewerkzaamheden, niet dankzij de oude ramen met 1mm glas. Veel te mooi om te vervangen -). De facturen tussen de verschillende jaren zijn overigens moeilijk te vergelijken omdat die in ons geval sterk worden beïnvloed door de witte en rode tempo-dagen. Als die vroeg in het jaar vallen (2010) of laat (2012, want tot nu toe vrijwel geen rood en wit). 

Overigens is me opnieuw opgevallen dat de tempo-tarieven en met name het goedkope, blauwe tarief de afgelopen jaren zeer fors is gestegen. Het blijft natuurlijk laag in vergelijking met bijv NL tarieven, maar toch: tussen 2008 en vandaag een stijging van 40%. 

De terugverdientijd van de warmtepomp wordt dit jaar weer flink ingekort: ik betaalde verlden week rond de 90 ct voor een liter fioul (twee jaar geleden was het 66 ct).   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2011-12-20 16:52:37

Wij hebben indertijd gekozen voor een pomp à chaleur vanwege het milieu, maar gezien de ontwikkelingen de laatste jaren met de olieprijzen ben ik er dubbel tevreden mee.

Werkt altijd (zolang er geen bomen op de kabels vallen).

Ik ben nu bezig met het plaatsen van kleppen in de openhaarden, dat scheelt me ook weer een bak warmte.

De inserts hebben we er uitgegooid omdat ik het oerlelijke dingen vind.

In de haard in de keuken heb ik een gietijzeren plaat gezet die je met drie man nog niet kunt tillen, en als ik ’s ochtends in de keuken kom voel je die gewoon nog hitte afstralen.

De vloer van de haard heb ik met panyol tegels gelegd op isolatie.

Die zijn ook nog heet ‘s morgens.

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#13 Geplaatst: 2011-12-20 18:09:58

Nu het dan toch weer over warm en koud en isolatie gaat, probeer ik met mijn lekenverstand hier ook even een duit in het zakje te doen. Niemand heeft het over het feit dat franse huizen meestal zijn voorzien van luiken. Dat scheelt volgens mij een slok op een borrel wat temperatuur betreft, zowel 's zomers (overdag) als 's winters ('s nachts).

En naar aanleiding van wat JP hier schrijft over zijn oude ramen, vraag ik me al langer af of in een land (regio) met veel zonuren, zoals in de Cevennen, dubbel glas eigenlijk wel zo economisch is.

Ik kom er op, omdat mijn huis aan drie kanten ramen heeft, de vierde kant, pal noord, niet. Het woongedeelte (salon, grote open keuken plus serre) heeft de hele dag zon. Alles is enkel glas. Als de zon schijnt hoef ik zelfs in de winter overdag bijna niet te stoken. En zodra het donker wordt doe ik de luiken dicht. Ik heb het idee dat als ik dubbele beglazing zou hebben ik ook de warmte van de zon buitensluit. Dus laat ik alles mooi zoals het is. Of heb ik daarin ongelijk en waarom?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#14 Geplaatst: 2011-12-20 18:45:33

De moderne dubbelglas ramen zijn behandeld met een coating. Ze laten de warmte door het huis in, maar ze verminderen de uitgaande warmtestraling.

Isolatietechnisch is enkelglas vloeken in de kerk, te vervangen door op zijn minst dubbelglas!

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#15 Geplaatst: 2011-12-20 19:58:39

aan de andere JP:

Je zou haast gaan vloeken in de kerk, maar dat nav de uitkomsten van het onderzoek en rapport van Deetman... Dit geheel terzijde.

In mijn zeer oude herenhuis heb ik veel ramen met kleine ruiten, waarvan het glas de leeftijd heeft bereikt dat het een mooie vertekening geeft als je naar buiten kijkt. De kwaliteit van de ramen is buitengewoon, zonder tochtstrips en dankzij de prachtige passing en de afwezigheid van wind in deze streek (meestal...) valt er m.i. weinig te verbeteren. En alleen om de redenen van esthetiek zou ik eea nooit willen vervangen.

Ik sluit de luiken (aan de zuidzijde persiennes, aan de noordzijde "plein"), zoals hierboven gemeld; heb overal dikke en gevoerde gordijnen die koude straling van buiten en wellicht ook helpen de warmteafgifte naar buiten te beperken. Op zonnige dagen open ik alle luiken aan de zuidzijde (hele klus, want 12 ramen) en de statistiek geeft aan dat ik op dat soort dagen in de winter ca 30% minder energie gebruik dan op donkere dagen.

Met alle rekenprogramma's die ik ken om de effecten van isolatie, dubbel glas etc door te rekenen, kan ik slechts tot de conclusie komen dat ik een goede keuze heb gemaakt.

JP 

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#16 Geplaatst: 2011-12-20 21:24:10

Toevallig heb ik net gisteren het plan opgevat om voor in de winter voorzetramen te maken voor onze mooie oude (enkelglas) ramen, om zodoende extra isolatie te hebben als het telt. Zou dat de moeite waard zijn?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2011-12-21 08:18:18

Dat doet me denken aan de oude huizen in Zwitserland, waar ik gewoond en gewerkt heb (Unter-Engadin). Die hadden scharnierende voorzetramen (binnen). Ik heb er toen nooit zo bij stilgestaan, maar als de zon schijnt zou je de voorzetramen "open" kunnen zetten en als er geen zon is en 's nachts kan je ze gesloten houden. Uiteraard is de isolerende waarde ervan niet zo hoog als van echt dubbelglas, maar volgens mij helpt het toch wel en de investering is natuurlijk ook lager. Mijn overleden buurman, die Zwitserland niet kende, had ze in zijn appartementje zelf gemaakt, maar die had een inventieve geest en twee gouden handen.

Mijn serre was eerst een klein overdekt balkonnetje, waarover je bij de toegangsdeur naar de keuken kwam. Na de eerste winter dat ik hier woonde, heb ik voor 260 euro vier hardhouten ramen en een dubbele deur bij een troc gekocht (enkel glas) en samen met mijn zoon heb ik er een serre van gemaakt. Dat scheelde de tweede winter enorm in de binnentemperatuur. En ook 's zomers bleek het binnen veel koeler te blijven. Twee keer enkel glas scheelt dus zeker.

Voor JP lijkt het me geen optie, want echt mooier wordt het er niet op met voorzetramen en daar doet (of liever laat) hij het nu juist voor.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#18 Geplaatst: 2011-12-21 11:01:35

@  Cees Klumper: er zijn programma's op het net te vinden, waar je de effecten van de verschillende vormen van isolatie kunt vinden. Helpt bij het afwegen van kosten die u denkt te gaan maken voor de voorzetramen en het beoogde effect. Als gisteren door Mw Bosbess gemeld: luiken dicht en stevige gordijnen: dat levert in de winter gedurende een lange periode het nodige op.

@ BossBess. Uw naam doet mij steeds denken aan Porgy and Bess met als gevolg een vrolijke deun in het hoofd :-). 

Mijn oude ramen, rond aan de bovenkant en voorzien van allerlei richeltjes en randjes om de boel mooi te maken, zijn inderdaad niet echt geschikt voor voorzetramen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2011-12-21 18:13:50

Cees Klumper,

er zijn voorzetramen en voorzetramen.

Type a:

Ramen, meestal van alu, die met scharnieren op de bestaande ramen gezet worden. Resulteert in een soort* dubbelglas, maar geen betere afdichting.

* ik noem het een soort dubbelglas, omdat echt dubbelglas met droge lucht of een ander gas gevuld en gesealed is

type b:

En complete set kozijnen en ramen, in of op de raamnis gezet. Als het origigele raam buiten (of nagenoeg buiten) in de raamnis geplaatst is dan kan men dit additionele raam helemaal aan de binnenkant van deze nis zetten. Als men voor dit voorzetraam ook nog dubbelglas kiest dan heeft men

- de isolatie van dubbelglas,

- een isolerende stagnerende luchtlaag tussen bestaand raam en voorzetraam,

- en ook nog dubbele kierendichtheid;

- de geluidsabsorptie is door de drie ruiten ook excellent;

- en nooit meer beslagen ruiten!

Als het voorzetraam voldoende groot gekozen is dan blijft het buitenaanzicht compleet bewaard. 

Christian von Klösterlein