Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

msa weigert vergoeding operatie in nederland

Auteur Bericht

avatar#9655
joyce
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-12-25 09:03:57

Ik heb een operatie aan mijn hart nodig waar in frankrijk meer dan een jaar wachttijd voor is. In nederland kan dit in februari al gebeuren. De MSA wil het echter niet betalen als ik het in NL laat doen. Heeft de MSA het recht om dit te weigeren?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-12-25 11:20:04

Welkom op dit forum!

Principe: als een -gelijkwaardige- behandeling in Frankrijk bestaat, hoeft de MSA die niet te betalen in het buitenland.

Van belang zijn ook het gezondheidsrisico bij een langere wachttijd, de te verwachten effectiviteit van de behandeling en de kosten.

Op welke gronden heeft de MSA geweigerd? Inhoudelijke of financiële?

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-12-25 12:30:27

Aanvulling: deze link geeft handige informatie.

Steven

avatar#9655
joyce
Berichten: 2
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2011-12-25 15:17:33

Bedankt Steven: dat is idd een goede link. De MSA zei in eerste reactie dat ik het in Bordeaux kan laten doen. Ik heb Bordeaux gebeld, dat ziekenhuis reageert daar heel verbaasd op: u bent hier helemaal geen patient, u woont dichter bij Parijs, wij moeten u eerst zelf onderzoeken.

Alles is al uitgebreid onderzocht en voorbereid, het komt de MSA alleen veel duurder te staan als alles opnieuw moet. Dit heb ik aan de MSA gezegd en gevraagd wat de reden van hun weigering is. Het had eventueel met de onzekerheid mbt de kosten te maken. Ik heb toen een devis in NL opgevraagd en naar de MSA gestuurd, maar zonder reden of uitleg zeggen ze weer dat ik het in Bordeaux kan laten doen. Heel dringend is het niet, dus ik zie in dat ik er nu niks meer aan kan doen.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2011-12-25 15:19:42

Ik lees dat "de wachttijd" meer dan een jaar is. Geldt dat echt voor heel Frankrijk of alleen voor het ziekenhuis en of de regio waar u woont?  Er zijn grote verschillen in behandeling en ook in wachttijd; soms zijn privé-klinieken sneller toegankelijk dan CHU's of andere publieke instellingen. De mutuelles (indien van toepassing) dekken vaak het verschil of een deel t.o.v. andere tarieven. 

Wellicht even tijd nemen om verder te zoeken in Frankrijk om niet voor heel grote kosten van de behandeling in Nederland te komen staan.

Strekte en succes met de zoektocht !

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-12-25 15:23:21

Je kunt me eventueel privé mailen over de medische details (daar is het forum niet voor bedoeld) maar je kunt er vanuit gaan dat de competenties m.b.t. hartoperaties in Frankrijk op een vergelijkbaar peil staan als in Nederland. Op dit punt dus kun je redelijk gerust zijn. Overigens hangen de wachttijden in Frankrijk sterk af van waar je geholpen kunt worden.

Steven

avatar#9655
joyce
Berichten: 2
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2011-12-25 15:50:14

dank voor reacties. Wachttijd is hier in FR zeker 1 tot anderhalf jaar (zeggen cardiologen in NL), competent zijn ze hier beslist wel wat die operatie betreft' ik `ou het meteen laten doen als daar nu tijd voor was. Bijkomend probleem voor mij is echter, dat ik ivm mijn scheiding 15 maart bij de MSA weg moet (1 jaar meeverzekerd blijven met mijn ex zit er dan op) en dat ik in juni 'half' naar NL vertrek.

Ik moet me na 15 maart zowiezo of bij de CPAM of  in NL verzekeren.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2011-12-25 17:32:25

Als u verdragsgerechtigde bent (gepensioneerd of ontvanger van een NL uitkering) kan de EHIC uitkomst bieden, vooral nu de situatie per 1 januari a.s. is verbeterd voor behandelingen in Nederland.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2011-12-25 19:31:23

Ik pak je twee vragen maar even samen, want je maakt het al ingewikkeld genoeg en steeds heen en weer tussen twee samenhangende vragen over ongeveer hetzelfde is ondoenlijk.

Je schrijft dat je per half maart bij de MSA weg moet, dat je inkomen in Frankrijk hebt en hier officieel woont en dat je op basis van deze gegevens half maart bent aangewezen op de CPAM. Dat betekent dat je niet "EU-verdragsgerechtigd" (zie verder) bent en hier basis-verzekerd. Dat kan je dan niet ook nog eens in NL zijn. Je zou natuurlijk kunnen proberen in NL een particuliere verzekering af te sluiten als aanvulling op de CPAM, maar ten eerste zijn de premies daarvoor torenhoog en ten tweede zal zo'n eventuele verzekering, als ze je al accepteren, je hartoperatie niet vergoeden, omdat je bij aanvang van de verzekering de kwaal al hebt en de operatie al is gepland. Je kunt een brandend huis nu eenmaal niet verzekeren.

Omdat je niet "verdragsgerechtigd" bent, heb je geen recht op behandeling in NL via de EHIC kaart. Wel heb je recht op behandeling in NL als je daar toevallig (op bezoek of met vakantie) bent en je wordt ziek en moet meteen worden behandeld. Dat gaat dan via de carte européenne d'assurance maladie (CEAM) die je van MSA (zie hier) of CPAM (zie hier) kan krijgen. Daar speelt dan hetzelfde probleem: je bent al ziek, de (al geplande) operatie is niet urgent enz.

Het lijkt er op dat je je om de een of andere niet geheel logische reden in je hoofd hebt gezet, dat je in NL wilt worden geopereerd. Mijn eigen ervaring is dat de wachtlijsten hier in het algemeen véél korter zijn dan in NL en dat het misschien de moeite loont om eens bij andere franse ziekenhuizen te informeren, zoals Taciturne ook al schreef. Ook de zorg vind ik hier prima (ben dit jaar zelf geopereerd). Maar als je bij je voornemen blijft, zou je indien mogelijk al per 1 februari bij MSA kunnen opzeggen en je aanmelden bij de CPAM. In februari ben je dan "toevallig" in NL, als je plotseling "dringend" geopereerd moet worden. Aangezien de CPAM, anders dan MSA, je voorgeschiedenis niet kent, is er een kans dat ze het accepteren. Maar die kans is klein in dit computertijdperk.

In jouw plaats nam ik dat risico niet, zou ik al die ingewikkelde bedenksels en toestanden achterwege laten en me gewoon in Frankrijk laten opereren.

avatar#9655
joyce
Berichten: 2
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2011-12-26 16:35:26

Hartelijk dank voor alle tips, info, overwegingen en de tijd die jullie genomen hebben om te antwoorden!

Ik zal de simpelste oplossing zoeken en alle ingewikkelde bedenksels en toestanden aan de kant gooien.