Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waarom er in Frankrijk zoveel gestaakt wordt...

Auteur Bericht

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2011-12-30 20:23:34

Lees ter inleiding het volgende artikeltje:

http://www.midilibre.fr/2011/12/29/bataille-sociale-pour-1-50-eur,437080.php

Er wordt gesuggereerd dat de zaak plat gelegd wordt door de vakbond  om 1,52 per maand per buschauffeur.

Significant is veeleer dat de directie dat laatste stapje niet wil nemen voordat er gestaakt wordt.

In mijn perceptie is dat tekenend voor Frankrijk, directies wachten met een compromis totdat de staking een feit is, terwijl de geschiedenis leert dat tussen het grote ongenoegen en het opwerpen der barricaden de eisen bij de opstandigen verdubbelen...

Bij een menngverschil met je directie moet je hier als werknemer eerst een procedure bij de Prud hommes aanspannen, voordat de directie je serieus neemt.

In dit opzicht geef ik de voorkeur aan het poldermodel: doorpraten tot je elkaar gevonden hebt. (oftewel het Javaanse model:  'moesjarawa...')

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-12-30 20:57:08

Zoveel wordt er nu ook weer niet gestaakt. En als het wel gebeurt, raakt het het publiek: verkeersleiders, RATP, SNCF, EDF. Vooral la Fonction Publique.

De "dialogue social" is nu eenmaal minder goed ontwikkeld dan in Polderland. Werknemers uiten niet zo gauw hun onvrede naar bazen toe en bazen luisteren slecht of willen dat helemaal niet. En directies zijn al helemaal niet proactief door veranderingen goed door te communiceren.

In mijn werkgebied (200 bedrijven, 4000 werknemers) heb ik in de afgelopen 12 jaren maar een paar stakingen meegemaakt. En verdomd, ze hadden meestal groot gelijk. Het was dan een cumulatie van onvrede die eruit moest.

Steven