Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schilderen badkamer

Auteur Bericht

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2012-01-03 10:27:43

Beste forumleden,

graag jullie advies voor volgende situatie.

Wij hebben over 3 jaar onze badkamer (placomuren) geschilderd met een zogeheten natuurverf op leembasis, waarschijnlijk een grote flater, na drie jaar hebben we schimmelvorming en bij douchen worden de muren niet alleen vochtig maar ziet men ook de structuur van het metalen gebinte van de placo verschijnen. Dit ondanks 2 krachtige afzuigventilatoren.We zijn zinnens dit heuvelte verhelpen door te overschilderen met een waterbestenige verf. Heeft iemand advies of de muren eerst moeten behandeld worden met een product alvorens te schilderen en moet er eerst terug een grondverf op komen?

Dank voor jullie advies

Karel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-01-03 10:57:53

Beste Karel, 

schimmelvorming heeft meestal minder met de muurafdwerking en meer met de vocht/warmtehuishouding te doen.

Als er een krachtige luchtuitwisseling is (je sprak over twee ventilatoren) dan zou ik toch naar koudebruggen (des ponts thermiques) zoeken.

Heb je alles nagekeken wat in dit stuk en deze discussie gezegd is?

Is er voldoende verwarming in de badkamer? Bekijk vooral afb. 17 t/m 20.

De constatering dat vooral de structuur van de ossature achter de placo te zien is doet mij vermoeden dat het om koudebruggen gaat.

Ik wil jullie niet tegenhouden een andere muurafwerking toe te passen, maar volgens mij helpt dat weinig.

Christian von Klösterlein

... en natuurlijk is iedereen op dit forum benieuwd wat er uiteindelijk geholpen heeft!

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2012-01-03 21:12:09

Beste Karel, 

Verf is in de basis niet veel anders dan pigment, vulstof en bindmiddel, in een solvent (het verspredingsmiddel) als olie of water. Normaal gesproken worden versoorten ingedeeld op type bindmiddel, maar bij leemverf is dat niet het geval. In dat geval (en ook bij jullie) is het raden naar het bindmiddel, maar meestal is dat cellulose. 

In eerste instantie was ik wat bverbaasd te lezen dat jullie leemverf in een natte ruimte hebben toegepast. Is cellulose, zeg maar behangers-lijm, het bindmiddel bij jullie? Als er één iets is dat niet samengaat met vocht, is het wel de ordinaire behangerslijm. Cellulose wordt ook toegepast om uitzakken van de verf te voorkomen.
Leemverf heeft vaak nauwleijks bindmiddel, en dat is ook de kenr van het probleem.

Verder is bij natuurlijke verven ook het conserveermiddel van belang.  

Zelf zou ik nooit leemverf in een badkamer toepassen. Stond er niet iets dergelijks op de potten?

Terug naar de vraag. Je zegt dat je de natuurverf op gipsplaat hebt toepgepast, en dat zelfs de metalen draagstructuur zich aftekent.

Alvorens over te schilderen: heb je wel de juiste gisplaat toegepast (hydro, groene platen)?

Sowieso wil je adviseren eerst eens wat gisp te verwijderen om de conditie van de draagconstructie te beoordelen. Is er sprake van roestvorming? is de kwaliteit van de plaaco nog goed? De verbindingen? 

En inderdaad zoals Christian al zegt: controleer als het kan ook de achterliggende constructie op koudebruggen! Hier kan makkelijk condensatie door ontstaan. 

Verder stel je de vraag of een grondverf o.d. moet owrden gebruikt alvorens opnieuw te schilderen. Het antwoord hierop hangt helemaal af van het type en merk nieuw toe te passen verf. Het beste kan men bij de leverancier van de verf informeren welke voorbehandleing nodig is. 

Wel vermelden dat het om een badkamer gaat!

Tenslotte: laat je goed voorlichten, desnoods de vraag per mail stellen aan de fabrikant ipv de verfwinkelier!

Anders dan Chrstian denk ik dat een andere verf-afwerking wel degelijk kan leiden tot een goed resultaat (daar wil ik met hem nog wel eens een keer een boompje over opzetten ;)), maar wil tegelijkertijd ook opmerken dat juist leemverf zich vaak slecht laat verven.

Kortom, werk aan de winkel. Ik hoop dat je wat aan dit verhaaltje hebt.

Succes,

Wilm

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-01-03 21:35:28

Wilm,

je schreef:

< Anders dan Chrstian denk ik dat een andere verf-afwerking wel degelijk kan leiden tot een goed resultaat (daar wil ik met hem nog wel eens een keer een boompje over opzetten ;)), maar wil tegelijkertijd ook opmerken dat juist leemverf zich vaak slecht laat verven. >

Ik was in mijn bijdrage vanochtend inderdaad niet ingegaan op de invloed van de verf. Maar ik heb het intussen met mijn vrouw hierover gehad (zij is bij ons in huis de verfexpert). En ik moet zeggen: JA, de verf kan een invloed hebben; sommige verven vormen namelijk door hun ingredienten een betere voedingsbodem voor schimmels dan andere; ik wil hierbij in het midden laten of het de bindmiddelen of de pigmenten zijn die door schimmels geliefd zijn. Dus, als door condensatie vocht aanwezig is dan heb je kans op schimmel, maar in de ene verf misschien meer dan in de andere.


Maar mijn mening is nog steeds dat men in eerste instantie naar de vocht- en koudebrugsituatie moet kijken, en dan naar de verf. Ligt blijkbaar aan mijn Grundeinstellung dat men eerst alle kranen dicht moet draaien voor men begint te dweilen. In dit geval is het, zou ik bijna zeggen, zelfs kranen zoeken ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#4 Geplaatst: 2012-01-03 23:38:20

Verdorie Chrstian, zitten we toch weer op één lijn! 

Verf kan schimmelen, en zeker watergedragen verven zijn er erg gevoelig voor. Daarom zitten er cxonserveermiddelen in maar die zijn niet allemaal even oed.

Wat betreft de verf zelf. Zeker bij productie van ecologische verven worden allerlei producten ingemengd die onder invloed van vocht tot schimmelvorming kunnen leiden. Wat te denken van albumine (=bloedplasma), eiwit en kaasstof?

Zet dit soort producten maar eens een dagje in een lekker vochig milieu en we weten allemaal wat er gebeurt.  

Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen, er wordt gewerkt aan verven op basis van hars die gewonnen wordt uit suikers. Veel minder gedonder met schimmel voortaan.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2012-01-04 15:19:14

Prima zo, Wilm:

These + antithese = synthese

In dit geval:

Eerst alles qua vocht- en warmtehuishouding saneren, dan met een schimmel-onvriendelijke verf afwerken. En zeker zonder al die ach-zo-biologische schimmelvoedingsstoffen

-  albumine,

-  caseïne,

-  proteïne,

-  lactide.

Het leem op zich lijkt mij nog het meest onschuldig.

Volgens mij deden de mensen in de mediterrane landen het vroeger alleen met kalkverf (Nederlands: witsel). Correct me if I'm wrong.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2012-01-04 18:59:03

Het vervangen van anorganische stoffen door meer organische levert soms onverwachte bijwerkingen op. Zoals in ontvettingsstoffen van metalen (gebruikt in baden) en koelvloeistoffen voor draaibanken die op "waterbasis" zijn, kunnen nitrieten en daaruit (kankerverwekkende) nitrosaminen ontstaan door biologische afbraak.

Zo denk ik dat albumine, caseïne etc. de droom van elke schimmel zijn (zie ook Roquefort, Fourme d'Ambert...) dus die in verf stoppen en combineren met vocht.... bngo!

Zeer voor het principe van vervangen van schadelijke oplosmiddelen en pigmenten maar wel goed blijven nadenken.

Steven

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2012-01-04 19:57:10

Christian, je advies ligt voor de hand.

Of vroeger badkamers in de warme landen werden afgewerkt met witkalk waag ik te betwijfelen. Ik kan me van die paar huizen waar ik ooit ben geweest een soort hele harde stuc herinneren. Maar goed, je kunt best gelijk hebben.

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#8 Geplaatst: 2012-01-05 01:23:30

Volgens mij was dat wel zo, dat die badkamers met witkalk werden afgewerkt. De kalk werd ook zelf geblust en hoe goed dat blussen gebeurde? Geen idee, maar men had wel door dat de kalk de "onzichtbare beestjes" doodde. Ze deden het ook elk jaar opnieuw en bovendien was er van nature heel wat meer tocht dan we nu gewend zijn in de badkamer.

Doorgaans werd er door de kalk behalve bindmiddelen (als fromage blanc) wél bijenwas of (onbewerkte) zeep gedaan, dat hielp bij het waterafstotend maken.

Maar goed, het gaat niet over kalk en ook niet over vroeger...

Ik zou zelf in ieder geval de leemlaag verwijderen en een ander soort verf gebruiken (of tadelakt,  erg arbeidsintensief en dus duur, of je hebt iets leuks te leren en dan kost het behalve tijd bijna niets), en onderzoeken hoe het komt dat de luchtafvoer niet afdoende helpt.

Rimke

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#9 Geplaatst: 2012-05-20 10:43:33

Beste forumleden,

ondertussen goed advies ingewonnen en perfecte oplossing gevonden. Oude leemverf licht opschueren en daarna behandelen met een goede primer van Levis (Isoprim), daarachter 2 lagen verf Levis voor badkamer en keuken. Resultaat: geen vochtplekken meer en ook geen condensatie op de muren, blijkbaar washet de leemverf dievochtabsorberend werkt.

Nochmaals bedankt voor het advies

Karel