Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lekkage overgang schoorsteen-dak

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2012-01-03 21:14:37

Deze overgang is een zeer oude schoorsteen waaromheen zink zit en waaronder dan de leien beginnen. De leien zitten allen goed en het zink is in orde. Beiden zijn nog redelijk nieuw. De zinkrand is om de schoorsteen afgesmeert met een laagje cement en op deze overgang gaat het dus mis. Ik moet het dak nog op voor verdere inspectie maar aan het cement is te zien dat er scheurtjes inzitten. Ik heb in het dorp rond lopen kijken naar andere schoorstenen en daar zie ik dezelfde constructie. Wat is nu wijsheid, losbikken en weer met cement insmeren maar dan dikker? Ik zit ook nog te denken aan een flexibele kit en dan daarover een laag cement. Zijn er andere forummers die dit probleem al eerder hebben meegemaakt en hoe is dat dan aangepakt?

Kun je op zo'n dak voorzichtig lopen of moet je eerst een bescherming neerleggen.

Willem

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#1 Geplaatst: 2012-01-03 21:33:44

Dag Willem,

Cement is vrijwel nooit een goede oplossing op een dak om waterdichte afsluitingen te maken. Het komt altijd los. Dus nog meer cement (mortel) er op smeren lost het niet op. Een elastische kit kan het probleem wel verhelpen.

Eigenlijk gaat er niets boven de loodslab die in nederland gebruikelijk is, dat kan wat meebewegen met de constructie en vormt zich ook beter met de dakbedekking en allerlei hoeken mee. Misschien is dat een oplossing, een loodslab er in slijpen. Rondom schoorsteen inslijpen met een haakse slijper, ongeveer 3 cm diep, dan het lood passnijden en de rand die in de gezaagde sleuf komt aan de bovenkant één cm terugvouwen. Dan aanvoegen met specie en het lood naar het dak toe vormen.

groet,

Adriaan Seelen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-01-03 21:42:24

Willem,

als de zinkkraag niet ingeslepen is zoals door Adriaan beschreven dan vind ik dat een grove fout. Of het nu lood is zoals in NL of zink zoals in F gebruikelijk, dat maakt volgens mij niet zo veel uit, als de pasvorm maar goed is.

Ik heb hier een afbeelding uit mijn archief (niet erg duidelijk, het is een uitvergroting van een totaalfoto van het betreffende huis):

Wat hopelijk wel te zien is:

Eerst een rand die de vorm van de dakpannen volgt (bij leien minder kritiek),

deze is boven onder de pannen gestoken en ligt onder op de pannen. Deze rand heeft bij de schoorsteen een opstand van een 5 à 10 centimeter.

Hier overheen is de reep gelegd die in een in de schoorsteen ingeslepen gleuf ingelegd en afgesmeerd is (met alle details zoals door Adriaan beschreven). IPV deze smalle rand kan men ook getrapte stukken zink nemen die in de uitgekrabde horizontale voegen van de schoorsteen grijpen (en die elkaar natuurlijk op de juiste manier overlappen), zoals op deze foto van een Nederlands dak:

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#3 Geplaatst: 2012-01-06 11:26:18

Als aanvulling kan ik geven dat met Ubiflex zowel dmv inslijpen als dmv vastkitten gewerkt kan worden; het is een totaal vervanger voor lood en heeft als voordeel dat bij een lange schuine dakrand tot 10 meter in 1 keer gelegd mag worden. het is ook in LDF verkrijgbaar bij:

Ubbink France of via Point P.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#4 Geplaatst: 2012-03-05 22:22:25

Maar nog één vraag over: kan je over een (spaanse) leiendak (uiteraard voorzichtig) lopen of is dit absoluut niet mogelijk?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-03-07 08:55:52

Willem,

Bezint eer ge begint. Zelfs op ons dak, dikke ouderwetse tuiles plates, hier en daar vanwege de manier van leggen bijna drielaags, werd behoedzaam met ladders gewerkt. Overigens, lopen op een plat dak, daar kan ik me wat bij voorstellen, maar op een leien dak?

Rob

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2012-03-08 21:12:54

Hi Rob,

In mei ga ik er mee verder, ik heb nog twee oude matrassen die ik kan gebruiken om boven te komen. (het dak is niet heel stijl) Eerst maar eens kijken hoe ik zonder brokken en ongeschonden bovenkom dan zien wat ik daar kan doen, heb nu diverse opties. Wat betreft de schoorsteen zelf, die is van granietblokken, ik denk dat ik ook de voegen, bovenkant enz met waterglas ga inspuiten. De overgang schoorsteen-dak moet ik eerst eens van dichtbij bekijken.

Willem

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#7 Geplaatst: 2012-06-03 18:47:40

FF updaten, de klus is klaar en even melden hoe het afgelopen is.

Uiteindelijk heb ik met drie lange ladders gewerkt, twee op het dak zelf en deze ladders hadden een haaksysteem met wieltjes. (geleend) Ladder voorzichtig omhoog duwen met de wieltjes. Boven de nok uitkomen, ladder omdraaien en hij blijft dan haken aan de nok/andere kant vh dak. Ladders links en rechts vd schoorsteen plaatsen en een derde gebruiken om op het dak zelf te komen. Ik zag de pannen wel licht buigen maar er brak niets.

De lekkage was eigenlijk maar een kleine krimpnaad rondom de schoorsteen tussen het cement wat afgesmeerd was tegen de opstaande zinken rand en de schoorsteen. Overigens een afwerk methode die op zeer veel schoorstenen in de regio wordt toegepast heb ik inmiddels gezien. Het cement was te hard om echt weg te hakken, bovendien was ik bang dan alsnog pannen te breken. Eerst heb ik de hele schoorsteen met een hogedrukreiniger schoongespoten daarna de krimpnaad met een strook (10cm breed) plakbitumen (weet de naam ff niet meer, Karwei) afgeplakt. (De ene kant plakt en op de andere kant zit aluminiumfolie) Daarna de boel licht verhit, zover dat het net niet smelt en goed nadrukken. Daarna een stevige laag cement er ruimschoots overheen gezet en drogen maar. 's Nachts regende het pijpenstelen en geen lekkage meer. Volgende dag bloedheet, alles droog, cement was keihard geworden en de hele schoorsteen nog eens twee keer helemaal kletsnat gemaakt met waterglas.

Mijn buurman vertelde mij dat dit probleem vaker voorkomt bij deze hele oude schoorstenen en dat ze dan vaak het hele ding in de stucmortel zetten. Dit kan ik alsnog doen maar zoals het nu is ziet het er weer prima uit. Nu maar afwachten hoe het zich houdt!!

Willem

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2012-06-07 23:17:23

Dat inderdaad altijd afwachten ... Maar wel leuk om de (voorlopige?) afloop te lezen!

Groetjes, Richard