Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verloren hoge dunk

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2012-01-05 21:37:19

Wellicht tegen beter weten in heb ik altijd 'n redelijk hoge dunk van volks-

vertegenwoordigers en andere politici gehad. Niet dat ik houd van mensen die streven naar 'macht', maar iemand moet 't doen, je zult maar zo gek willen wezen.

Ik heb ook altijd 'n hoge dunk gehad van de Franse beschaving.

Maar nu de kurken van de presidentsverkiezingscampagnes af zijn, de geest uit de fles is, heb ik er geen zin meer in. Bah, het zijn nu reeds USsische toestanden, vulgair persoonlijke aanvallen, van links naar rechts en vice versa.

Heb ik hiervoor zo m'n best gedaan in dit land volwaardig staatsburger te worden ? Zou 2012 m'n finest hour worden, mogen stemmen voor 'n president ? Voor mij is de lol er even af.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-01-05 22:10:05

Op grond van welke ervaringen en vooronderstellingen had je 'altijd 'n hoge dunk van de Franse beschaving?' Ik woon 12 jaar in Frankrijk, volg de gebeurtenissen dagelijks en op de voet en kan je opvatting derhalve niet delen. Sterker nog, ik kan een boek schrijven - en dat ga ik trouwens ook doen - over het tegendeel van jouw aanvankelijke beleving. Frankrijk is prachtig en onze buren zijn heel vriendelijke mensen, de zon schijnt er vaker dan in het land benoorden het land der Belgen. Maar dat is het dan wel zo'n beetje.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2012-01-06 06:34:26

Op 't gevaar af dat dit draadje 'n "wie heeft de langste"-karakter krijgt (we wonen overigens zo ongeveer even lang in dit land), heb ik waarschijnlijk 'n iets positiever mensbeeld dan Wim. Minstens minder verzuurd, maar dat komt misschien door het verschil in leeftijd.

Laten we ons beperken tot deze campagnes en die van 2007 en ziet de vulgaire verschillen. Of zou dat slechts komen door het ontbreken van 'n kanshebbende vrouwelijke kandidaat deze keer ? Het is 'n strijd der Enarchen, de stropdassen aan de macht.

Op dat te verschijnen boek van Wim teken ik nu reeds in.

Peter.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-01-06 07:33:54

Ik ook, al koop ik uit principe alleen maar tweedehands boeken van 1 of 2 euro.

Wat de hoge dunk betreft: het mensdom is overal op aarde hetzelfde, alleen het culturele vernisje verschilt. Daaronder leven dezelfde mensen met dezelfde gevoelens en ambities. De culturele vernisjes evalueren en veranderen en onder invloed van de mondialisering gaat dat de laatste tijd wat sneller. Ons culturele vernisje wordt harder, ook in andere westerse landen. Het doorsnee kiezersvolk verwacht dat ook van politici en vindt het prachtig als ze een tegenstander voor rotte vis horen uitmaken. Aan die verwachtingen moeten politici natuurlijk wel voldoen, anders worden ze uitgeschakeld en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Ook mij staat af en toe het plaatsvervangende schaamrood op de kaken als ik bv Geert Wilders hoor brallen over dé moslims of over de theedrinkende Job Cohen. Dat is echt veel erger dan "sale mec", maar hij scoort niet voor niets zo hoog in de NL peilingen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-01-06 07:35:06

Zelden is een verkiezingsperiode in Frankrijk zo oninteressant geweest. Het charisma dat Sarkozy ooit leek te hebben, is er niet meer, hij draait zijn oude vertrouwde verhaaltjes af en houdt met zijn machtspolitiek binnen de partij de deur dicht voor andere kandidaten. Hollande heeft geen charisma, geen ideëen en zal ze ook niet krijgen. Verder blijft er van groen/links Eva Joly over die constant de plank misslaat met "vernieuwende" ideëen. De rest zijn achterhioederoeptoeters die denken dat ze een verganie glorie nog eens te gelde kunnen maken.

Wim is volstrekt realistisch in zijn opvattingen over de Franse politiek, ik zie daar geen verzuring in. Maar ik heb begrip voor Peter: als je nou toch een Frans paspoort hebt zou je zo graag je burgerplicht willen vervullen maar ja, er is niets te kiezen. Zelfs geen mooie vrouw......... neem er vanavond maar een goede borrel op, Peter!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-01-06 09:31:32

Al eeuwen is het hetzelfde liedje, je hebt de boer en de edelman.

De edelman wil de boel regelen, en de boer heeft maar te luisteren anders is het snel gedaan.

Nu zijn zeker de laatste tientallen jaren, de kaarten flink geschud, de edelman krijgt steeds minder te zeggen want de boer weet dat als hij niets doet de edelman ook droog brood eet.

De boer heeft in de gaten dat hij de spil is van de samenleving.

De edelman moet deze boer dus wel te vriend houden, niks vernisje.

Welke politicus ter wereld je ook neemt, welke religie je ook neemt, als je de stem van het volk niet wilt horen ben je knap onnozel, en neem de Arabische lente als voorbeeld.

De blonde mozart in de lage landen spreekt de taal die de boer verstaat, ze zijn het namelijk zat om dingen te horen die men niet begrijpen kan.

Iemand die nog steeds beweert dat het een schreeuwer is, is net zo dom als de leiders die door de Arabische lente in het nauw gedreven zijn/worden.

Mozart is een op en top politicus die dondersgoed weet wat hij doet, zie daarvoor het proces met meester-advocaat M, wat hem geen windeieren heeft gelegd.

Hier is het niet anders, al dat gelul over “we zullen het anders gaan doen” is de grootste onzin die er is zolang er niet een mozart hier opstaat.

Wat mozart zegt in de lage landen over de andere geloofsrichting is hier al eeuwen van kracht, sterker nog, Frankrijk heeft die beroemde professor van het Rotterdamse Radboud jaren ervoor het land uitgezet, en het was een franse journalist die hem in nl terugvond.

Frankrijk heeft echter het voordeel dat ze de religie verbannen hebben uit de politiek, terwijl in nl de religie nog nauw verweven is met de politiek en vrijheid van godsdienst geld als een basis in het openbare leven.

Geloof me dat als er ooit een dag komt dat men religie scheidt van politiek zoals de fransen, mozart helemaal niet blij zal zijn, maar goed, dat geld ook voor alle andere geloofsstromingen.

Mooie praatjes zijn antiek, het volk wil duidelijkheid, net als de cowboys.

Ik moet zeggen, scheld elkaar maar uit voor rotte vis, dat begrijpen “we” tenminste, en diegene die er het beste vanaf komt is diegene die het beschaafdste door de moddergevechten heen wandelt.

Politiek is een spel, en cohen is een grote verliezer omdat hij het niet begrijpt.

Waarom niet? omdat hij echt een hekel aan de persoon heeft, terwijl mozart daar doorheen kijkt.

Een echte politicus zal in de kamer zijn rivaal de nek omdraaien, in de bar drinken ze samen een biertje.

Job snapt dat niet, Job is uit.

Sarkozy snapt dat wel, en Hollande ook, terwijl Ségolène het ook niet begreep.

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#6 Geplaatst: 2012-01-06 15:37:16

Ik ervaar het politieke gebeuren hier ook vaak als erg negatief. Een groot overschot aan mannen, oude mannen daarenboven. Heel weinig doorstroming en weinig mensen, die de stap vanuit de andere wereld in de wereld van de politiek zetten en omgekeerd.  Jack Lang is voor mij inmiddels ver-verleden tijd. Hijzelf meldde vandaag nog in de krant dat hij zich overal in Frankrijk thuisvoelt; er wordt immers naar een kiesdistrict voor de 72 (?) jarige gezocht, die vindt hij hij veel beter is dan de jonge (51!) Montebourg. 

Ik moet ook snel denken aan cliëntelisme en schandalen. Ik ken in Nederland geen politicus, die is doorgegaan in een politieke functie na een al dan niet ernstig schandaal. Hier is Jupé, die een jaar het land heeft verlaten omdat hij zijn burgerrechten was kwijtgeraakt, de tweede man in de regering... En alle schandalen op lokaal niveau (zowel PS als - zij het minder ?- UMP doen het beeld van de politiek ook geen goed.

Ik ben actief (in ieder geval gekozen :-)) in de gemeenteraad van een dorp met 300 zielen. Dat heeft mij de gelegenheid gegeven een kleine kijk in de lokale keuken te kijken. De president den onze Communauté de communes (6 maanden député geweest ter vervanging van een schavuit die ook zijn burgerrechten kwijt was, zie ik als een lokale seigneur. In de negatieve zin van het woord. Duldt geen tegenspraak, is alwetend (heeft mavo 4 net afgemaakt en was ooit kassier bij de lokale credit agricole) en weet alleen met geld, subsidies en zo voort vrienden te maken en te houden. Overheidsgeld kost "niets"; vooral veel mensen in dienst nemen. Discussie over een onderwerp in de vergadering van de comm de com is uitgesloten. Meestal worden zaken "unaniem" aangenomen. Ik ben daar regelmatig boos over. 

En de door Cees genoemde (geroemde?) scheiding tussen kerk en staat is wellicht formeel aanwezig. De invloed van de (R.K.) kerk is m.i. nog zeer groot, terwijl de kerken inmiddels leeg staan, handen vol gemeenschapsgeld kosten, maar vaak matig toegankelijk zijn voor de liefhebbers van de cultuurschatten.

Overigens heeft president Sarkozy nooit de ENA bezocht (als student); van een strijd tussen enarchen kan dus geen sprake zijn.      

JP

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2012-01-08 21:03:41

Er zijn uit Het Noorden hulptroepen onderweg die mijn naderend existentieel probleem vanwege die verkiezingen goed schijnen te hebben begrepen.

Peter.