Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bouwbeslag: wat is anders?

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2012-01-06 13:11:07

Chers messieurs les bricoleurs,

et mesdames,

in een andere discussie hadden Cees en Bosbess het over deurstoppers (Amerikaans of Afrikaans) en het ging om (beslag-)onderdelen die in het ene land wel en in het andere niet gebruikelijk of niet verkrijgbaar zijn.

Nog even over deurstoppers:

Ik heb ooit in een Oostenrijkse ijzerwarenhandel alle mogelijke soorten van deurstoppers en deurdrangers, paumelle-scharnieren met zelfsluiting of zelfstoppende actie en ook ander ingenieus beslag gezien; was overigens van het merk Geze, dat ik daarvoor alleen van skibindingen kende.

Maar waarom was ik in een ijzerwarenwinkel in Bregenz/Vorarlberg?

Ik kwam er door mijn gewoonte in alle vreemde landen naar brico's en bouwmarkten te gaan, als ik er de tijd voor heb, zowel op een zakenreis als ook op vakantie. In Bregenz was ik omdat die dag geen skiweer was, alle liften en kabelbanen stilgelegd vanwege een storm.

Zo heb ik eens een bijzonder praktische badkamer-vloerput uit Denemarken meegebracht (zeilvakantie), speciale deurscharnieren uit Finland (toen ik als Engineering Consultant in een fabriek in Herttoniemi was), beslag voor badkuip- inspectieluiken uit UK, en er zijn ook dingen die ik in Frankrijk beter vind dan in NL of D (en omgekeerd).

Wie heeft soortgelijke ervaringen, of wie heeft moeilijkheden of bijzondere ervaringen met bouwbeslag in Frankrijk?

Christian von Klösterlein


en voor er vragen komen:

- de Deense vloerput had een excenter-plus-telescoop aansluiting die het mogelijk maakte put en rooster ipv een tegel in de vloerbetegeling in te passen, ook lag de afvoerbuis in de betonvloer niet in het midden van een tegel,

- de Finse scharnieren zijn zo gemaakt dat het ene deel in het andere valt; deel 1 wordt dus compleet in het kozijn verzonken en aan de deur hoeft niets uitgespaard te worden, deze kan men op het scharnier door verschuiven in de juiste positie brengen, aftekenen en vastschroeven.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-01-06 14:59:07

Dan ben ik benieuwd welke dingen dat zijn die jij haat.

Hier dan de foto's, heb even een paar kiekjes gemaakt in het magazijn.

de latten stellen dus muur en deur voor.

           I            II

           III            IV

Zoals je ziet kun je de opening van de deur regelen met de stelschroef.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-01-06 15:43:24

Cees,

het zijn dus die rotdingen die ik haat. Excuses. Ik kan het je uitleggen.

Overigens, het eerste model linksboven is ook verstelbaar. Schroefdraad in de lange buffer verborgen.*

Christian v.K.

edit: deze* zin toegevoegd

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2012-01-06 20:37:44

Ik denk dat ik wel weet waarom, sterker nog, ik wist het al vanaf twaalf uur.

Als de deur open knalt trekt het scharnier los.

Waarschijnlijk de reden waarom wij in nl die dingen niet vinden.

Men gooit met deuren, oh ja? ja.

In Nederland sluit men nooit een deur, ik heb dat één keer gezien en dat was bij een advocaat, die “sloot” de deur.

De rest ven de nlders gooit de deur dicht, men gebruikt de klink niet eens.

Bij ons was het verboden de deur anders beet te pakken dan aan de klink, en die hield je vast tot de deur dicht zat.

Ook was het verboden met je voet de drempel aan te raken bij het betreden van de kamer.

Deze dingen zijn perfect, bij normaal “deurgebruik”.

Nooit meer klinken die tegen de muur slaan, geen rare obstakels op de vloer, en geen rare uitsteeksels uit de muur.

En als er iets is wat ik haat! Dan is het wel plakschuimpjes op deurkrukken.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2012-01-06 21:22:29

Precies, Cees, dat is het.

De hefboomwerking van de deur. Een vriend had die hinge pin door stops uit USA meegebracht en in zijn huis geplaatst. Na twee jaar kon hij bijna alle bovenste scharnieren van zijn deuren opnieuw plaatsen.

Op de website van een leverancier van beslag heb ik gevonden dat men, als de deurstopper tussen 60 en 40% van de deurbreedte zit, het gewicht van de deur moet verdubbelen als men in de tabel met aanbevolen scharnieren gaat, en twee-en-een-half maal moet nemen als de stopper tussen 40 en 20% zit. En daar werd gezegd: dichter dan 20% bij de scharnieren nooit. Bij de ach zo mooie scharnierstoppers die wij afgebeeld hebben is het krachtaanrakingspunt bij minder dan 10% van de deurbreedte!

Er bestaan zo veel acceptabele oplossingen. Stoppers tegen de plint, deurkruk tegen een lambrizering of een horizontale lat op de muur laten slaan. Of de bekende kleerhaak-plus-buffer die je in Autobahntoiletten ziet.

Jij mag dan wel de deur zachtjes open en dicht doen, netzo als ik, maar de kinderen doen het niet, en wat doen de gasten? Daarom plaats ik mijn deurstoppers op minimaal 80% van de deurbreedte.

En plakschuimpjes op de deurkruk? Ik moet toegeven dat ik in de renovatiephase schuimrubberen stukken isolatiebuis (voor leidingen van 15-20mm ø) met een tiewrap op de deurkrukken zet. Leeelijk, maar tijdelijk.

En ik deel ook je aversie tegen mensen die alle deuren moeten smijten en alle lades dicht moeten schoppen. Net zo ongeciviliseerd als het knallen van autoportieren: niet eerst smijten en dan loslaten, maar langzaam tot op 5cm dichtdoen en dan met nadruk. Ik had eens een auto waar de deuren weer opensprongen als zij gesmeten werden ;-))

Cees, succes met je  hinge pin door stops. Hoe plaats je die overigens bij de Franse paumelles? Ik heb een idee, maar ik wil het graag van jou weten.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2012-01-07 18:03:24

Er zijn nog veel voorbeelden van bouw- en meubelbeslag dat in Frankrijk anders is. Blijven we even bij de deuren.


Les paumelles 

Deuren en ramen worden in F niet met scharnieren met losse scharnierpennen afgehangen, waarvan de goedkopere exemplaren gewoon uit blik geperst zijn. In Frankrijk gebruikt men meestal des paumelles, en heden ten dage door de bank inboor-paumelles. Dardoor moet je de deur op een andere manier dan in NL eruit tillen. Terwijl men bij scharnieren met losse pen de pen bij gesloten deur eruit tikt en dan de deur eruit haalt, moet men bij paumelles de open deur met een daarvoor geschikte hefboom optillen - ik weet niet wat handiger is.

In ieder gaval kan ik de spleten van een paumelles-deur prima afstellen door de paumelles erin of eruit te draaien. Dievenklauwen zijn ook niet nodig omdat er geen scharnierpen is die een inbreker eruit kan tikken (en bij een binnendraaiende deur al helemaal niet). Verder heb ik vastgesteld dat  men liever drie solide paumelles plaatst dan vier van een te zwak soort.

Mijn oordeel: liever les paumelles.


De slotpennen

De maatvoering van deursloten is anders (andere doornmaat), en er worden vooral andere vierkant krukstiften voor de deurkrukken gebruikt.

In NL en alle mij bekende Europese landen is sinds jaren een maat van 8x8mm voor deuren en 7x7 voor raamsluitingen courant, terwijl in F 7x7 voor ramen en deuren gebruikelijk is. Een uitzondering is de Elzas, waar men onder invloed van de Germaanse en Helvetische buren ook voor deuren veelal 8x8 gebruikt

;-))

Uit F meegebrachte 7x7 deurkrukken/deurknoppen op een Nederlandse 8x8 krukstift gebruiken lukt dus niet, maar ik kan de Nederlandse 8x8 knoppen op Franse 7x7 pennen gebruiken, gewoon met een strak aangepast manchet van 0,5mm blik (of twee lagen conservenblik). In het slot zelf, tussen krukstift en klemtuimelaar, zou ik deze verloophuls nooit gebruiken, want daar slijt die vanwege de hoge krachten snel.

    

Als men op een vide-greniers deurknoppen met een vierkant van 6x6mm tegenkomt, dan zijn die of zeeer oud of voor kastsloten bedoeld.

En als iemand ergens iets van 9x9mm vindt: dit is alleen voor vlucht- en branddeuren, zowel in F als in NL.

Dus, kort zamengevat:

6x6 voor kastsloten in heel Europa

7x7 in NL voor raamsluitingen, in F voor ramen en deuren

8x8 in NL, D, A, CH en de Elzas voor deuren

9x9 voor brand- en vluchtdeuren, en wel in heel Europa

Het blijft boeiend zich in de verschillen tussen de Europeese landen te verdiepen. 

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-01-08 20:42:10

Er is nog een beslagonderdeel dat ik tot nog toe alleen in Frankrijk tegengekomen ben:

les fiches à goujon

Deze scharnieren vindt man vooral op statige kasten, bijvoorbeeld op de armoires de marriage, de huwelijkskasten. Erg stevig en zeer decoratief. In ons huis is het front van zo'n gigantische klerenkast geïnstalleerd als en-suite-deur.

Ik ben dit type scharnier nog nergens anders tegengekomen, ik weet niet eens hoe die in het Duits of Nederlands heten.

Christian von Klösterlein