Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verbod "avertisseurs de radar"

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2012-01-07 11:42:23

Sinds begin januari 2012 is de wetgeving w.b. navigatieapparatuur met waarschuwingen voor snelheidsradars verboden.

Mijn TomTom webpage meldt:

Le Décret n°2012-3 du 3 Janvier 2012 portant sur diverses mesures de sécurité routière rend illégal le fait d'être averti des emplacements des radars (fixes ou mobiles) pendant la conduite. Si votre appareil est doté du service Radars TomTom et que vous continuez à l’utiliser, vous vous exposez à 1.500€ d’amende et au retrait de 6 points sur votre permis de conduire.

Na even zoeken begrijp is dat het verboden is om gewaarschuwd te worden voor de "radars fixes" en dat er gewerkt wordt aan een wel legaal systeem om gewaarschuwd te worden voor "zones de danger".

TomTom vraagt me dus omde database van de Franse radars te verwijderen. Bij applicaties voor Iphone en Ipod gaat dat automatisch bij de volgende update.

Een halfbakken maatregel en naar mijn mening nauwelijks handhaafbaar.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-01-07 11:44:17

630 miljoen van de hardrijders, kopt de homepage.

He he, hebben de fransen het eindelijk door!

Veel meer van die dingen neerzetten.

Iemand die te hard rijd neemt nou eenmaal het risico geflitst te worden, en een makkelijkere manier van de staatskas vullen is er niet.

Ben je het niet mee eens?

Dan rij je toch gewoon volgens de regels.

Fransen worden woest over mijn verklaring.

Er komen nog meer camera’s, volgend jaar bijna een miljard.

Dat zet zoden aan de dijk.

Cees.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#2 Geplaatst: 2012-01-07 11:53:33

TomTom zegt het volgende:

Wat kun je doen om de wet niet te overtreden
Je kunt twee dingen doen:

Waarschuwingen voor flitsers op je navigatiesysteem uitschakelen. [ laat zien hoe... ]

Een update van je navigatiesysteem uitvoeren zodat de nieuwste flitsers worden geïnstalleerd. Flitsers voor Frankrijk wordt dan van je navigatiesysteem verwijderd. [ laat zien hoe... ]

Belangrijk: Als je je TomTom navigatiesysteem beheert via TomTom HOME en je hebt géén abonnement op de Flitslocaties, dan dien je zelf de Flitslocaties van Frankrijk te verwijderen. [ laat zien hoe... ]

We werken aan een nieuwe service voor Frankrijk waarmee je waarschuwingen ontvangt over gevarenzones in plaats van over flitsers. Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws over deze nieuwe service, kun je je aanmelden voor deze pagina door te klikken op de koppeling Stuur me een bericht onder aan de pagina. Je ontvangt dan van ons een e-mail als er meer informatie beschikbaar is.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-01-07 12:19:14

Het probleem lost zichzelf op. De nieuwe TomToms hebben een aangepast programma zones de danger ipv radars fixes, en bij iedere update worden de niet meer toegestane programma's gewist.

Wie nu een nieuwe TomTom koopt heeft geen illegale programma's meer.

Maar afgezien van dit illegaliteitsprobleem:

Sommige snelheidslimiten zijn compleet onzinnig. Een verstandig en intuitief rijdende automobilist past zijn snelheid toch aan de weg-, weer- en verkeersomstandigheden aan, maar de voorgeschreven snelheid blijft dezelfde! En als op 10km de snelheidsbegrenzing zes keer wisselt dan is een elektronisch hulpke toch zinvol; bijv. als die op het TomTom scherm alleen de op deze kilometer geldende snelheidslimiet aangeeft.

Maar natuurlijk gaat het om de centen. Hoe zei onze Koos Spee het toch zo treffend:

honderden kleine overtreders pakken brengt meer op dan je op de werkelijk gevaarlijke gevallen concentreren.

Natuurlijk, brengt meer op voor de staatskas, maar voor de verkeersveiligheid?

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-01-07 13:48:48

Mijn bericht is géén aanmoediging hard te rijden. Ik mag zeggen van mijzelf dat ik een "nette rijder" ben met in 35 jaar 2 keer een bon voor te hard rijden...en dat met gemiddeld 25.000 km per jaar! Dus Cees, ik voel me niet aangesproken.

Ik heb moeite met de maatregel. Want:

- Zoals Christian zegt: meer en meer zie ik opeenvolgende snelheidsbeperkingen (snelweg 130 dan 110, 9à 110 etc. routes secondaires 90/70/50) met zeer korte tussenpozen. Hier kun je als automobilist je nauwelijks op instellen.

- Merendeel van de radars staat op de autoroutes lijkt mij. Die zijn erg veilig en nodigen vaak uit om wat harder te rijden als de situatie het toelaat

- Meer en meer gemeenten hebben een radar vlak na binnenkomen van de bebouwde kom. In de regel laat ik mijn gas los bij het zien van de bebouwde kom en het komt zeker voor dat ik bij het passeren van het bord niet precies 50 rijd.

- Ernstige ongelukken komen vooral voor bij kleine weggetjes: beetje te hard, weg nat of bladeren, een sanglier ontwijken, soms niet helemaal wakker. Bomen kennen geen genade en de fossée in betekent voiture morte en soms erger

- Andere bron van ongevallen: "griller un stop ou un feu". Ik zie weinig roodlichtradars.

Mijn ouwe Viamichelin GPS uit 2007 piept vriendelijk als ik boven de toegestane snelheid ga. Mijn TomTom van één jaar oud knippert in die situatie ergens een beetje maar ik heb niet de hele tijd mijn ogen op dat ding gericht.

Wetgeving moet doelmatig en aansprekend zijn. De doelmatigheid (als het doel minder ongelukken is door minder snelheidsovertredingen) lijkt mij beperkt. De aansprekendheid ontgaat mij helemaal want autorijden wordt er alleen maar ingewikkelder door.

Hier lijkt mij een rol weggelegd voor autofabrikanten. Een systeem om te signaleren dat je te hard rijdt (bliep-bliep of weerstand in het gaspedaal) en automatisch de snelheidsbegrenzer aanpassen aan de snelheidsbeperkingen lijkt mij simpel te maken, wellicht bestaat het al.

Veilig rijden betekent je aandacht op de weg en niet op je teller of je GPS hebben.

Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de procesindustrie of van de luchtvaart!

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-01-07 16:00:29

Bonjour,

Domme maatregelen verdienen het om ontdoken te worden.

Kortom, gewoon een "echte" radardetector in de auto, onzichtbaar ingebouwd, en met de nodige voorzieningen om ontdekking door de politie te vermijden. Lekker ontspannen autorijden zonder zorg om voor 1 km te hard rijden als een zware crimineel behandeld te worden.

Voor de goede orde, ik rijd eigenlijk nooit (bewust) te hard, maar de bekeuringen waarop je wordt getrakteerd als je je een keertje onbedoeld vergist zorgen ervoor dat een investering in een detector zich zeer snel terugverdient. Maar je moet zo'n illegale installatie wel met je geweten in overeenstemming kunnen brengen natuurlijk ;-)

Salutations, Jos

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2012-02-13 23:59:53

Ik heb me een tijdje geleden ook bijna aan Tomtoms boodschap laten vangen, terwijl ze het blijkbaar bij het verkeerde eind hebben, zoals ik nadien ook bij verschillende bronnen bevestigd zag.

Wat is namelijk sinds januari verboden in Frankrijk? De speeltjes waarmee live meldingen van mobiele radars doorgegeven worden. En dan heb ik het over toestellen zoals de Coyote, of de softwareversies zoals Wikango, Avertino, en anderen voor smartphone. En naar het schijnt bestond er ook zoiets voor Tomtom.

Maar dan gaat Tomtom over tot het schrappen van de database met vaste radars uit hun database. En daar hebben ze het blijkbaar helemaal verkeerd, want dat mag dus wel degelijk nog. Wellicht draaien ze binnenkort terug bij.

Ter info, ik heb onlangs Tomtom France op mijn Iphone geïnstalleerd, en daar zit de optie 'radarmelding' zelfs niet meer in, alhoewel daar met een softwaretje een mouw aan te passen valt. Vervolgens installeerde ik de versie Tomtom Europe en, omdat die versie voor ganse Europa geldig is, bevat die wel degelijk nog de radars.

In ieder geval, en wat er ook van zij, een verklikker voor vaste radars is nog altijd perfect legaal. Mail me gerust als jullie meer willen weten over het instellen van radars op de iphoneversie van Ttomtom, want daar weet ik iets van.

@Jos/advizeurpiet. Wat u daar vermeldt lijkt me bijzonder gevaarlijk, en bovendien niet efficiënt. De oude Beltronics radarverklikkers, ik ken ze ook al lang. Alleen twee opmerkingen. Ten eerste, ze zijn bijlange niet efficiënt (genoeg). Vaak waarschuwen ze pas op het allerlaatste moment, en bovendien zijn ze weinig gevoelig voor bepaalde types radars, alsmede de door de Fransen veel gebruikte laserpistolen. Bovendien werken ze al helemaal niet op de radarpalen die met vaste lussen in het wegdek werken.

Maar dan, punt twee. Als Vlaming weet ik dat die dingen in België verboden zijn, op straffe van VERBEURDVERKLARING van het voertuig!! Wetende dat de wetgeving in België en Frankrijk elkaar vaak niet veel ontloopt, lijkt het me dat u er belang bij heeft of dit in Frankrijk ook niet het geval is. Temeer daar die dingen met een anti-antiradarverklikker kunnen opgespoord worden.

PS: onlangs Strasbourg-Paris via Route Nationale afgereden, en ik heb gemerkt dat men overal al de waarschuwingsborden voor flitspalen heeft weggehaald. Een wakende Tomtom is dan geen overbodige luxe, want die radarpalen/-kasten komen ondertussen al zowat in alle vormen en formaten voor, waardoor ze nauwelijks nog opvallen.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#7 Geplaatst: 2012-02-14 11:40:10

Le Parisien geeft andere informatie:

Les Tom Tom, Garmin et consorts, qu’entre 12 à 15 millions d’automobilistes ventousent sur leur pare-brise pour se laisser guider mais qui alertent également de la présence de radars, ont un sérieux retard à l’allumage dans leur mise en conformité avec la loi. Théoriquement, donc, dès demain matin, tout utilisateur pris en conduisant avec un appareil non mis à jour risque l’amende. Les fabricants, parmi lesquels Garmin, mettent les bouchées doubles pour que les utilisateurs puissent réaliser une mise à jour en branchant leur GPS sur un PC connecté à Internet. Le plus simple, en attendant, consiste à désactiver la fonction alerte radars sur son appareil. Le cas des GPS intégrés, ceux incrustés dans le tableau de bord de certaines voitures, est plus compliqué. Les constructeurs doivent fournir un CD ou un DVD de cartographie mis à jour en remplacement de l’actuel. Une procédure longue et qui oblige parfois un passage à l’atelier

Hele artikel op: http://www.leparisien.fr/automobile/securite-routiere/mettez-vite-votre-avertisseur-de-radars-aux-normes-04-01-2012-1796126.php

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#8 Geplaatst: 2012-02-14 15:18:27

Tja, u lijkt wel eens gelijk te hebben. Ik haalde mijn informatie bij de, over het algemeen goed geïnformeerde, Belgische VAB (=ANWB) die het volgende wist te melden.

Volgens VAB zit de Franse wet zit als volgt in elkaar: 'Vanaf januari mag je in Frankrijk niet meer over apparatuur beschikken die snelheidscontroles opspoort. Het gaat dan over sensoren die radars detecteren, maar ook over systemen zoals de Coyote waarmee gebruikers elkaar waarschuwen voor flitsers. Die laatste technologie zit intussen ook al op bepaalde gps-toestellen. Zúlke systemen moet je dus uitschakelen, want agenten kunnen je wel degelijk tegenhouden en het toestel controleren. Maar voor alle duidelijkheid: een gps die bliep bliep doet voor een flitspaal die al sinds jaar en dag op een bepaalde plaats staat, daar is niets fout mee.'

Dus toch nog maar eens gegoogeld, en dan vind ik Tomtom met het volgende:

Le Décret n°2012-3 du 3 Janvier 2012 portant sur diverses mesures de sécurité routière rend illégal le fait d'être averti des emplacements des radars (fixes ou mobiles) pendant la conduite. Si votre appareil est doté du service Radars TomTom et que vous continuez à l’utiliser, vous vous exposez à 1.500€ d’amende et au retrait de 6 points sur votre permis de conduire.

Dus dan toch maar het decreet opgesnord, en dat zegt:

- d'interdire la détention, le transport et l'usage des « avertisseurs de radars », interdiction sanctionnée d'une amende de 1 500 € et d'un retrait de six points du permis ;

Onduidelijke bewoordingen dus, maar als men onder avertisseur de radar alles verstaat, dan heeft u gelijk. Op dezelfde site als hierboven ook nog dit:

Les GPS et autres smartphones sont-ils illégaux ?
Réponse de Maître FARAJALLAH, Avocat au Barreau de Paris:
Les GPS (Tom Tom et autres) et smartphones indiquant la présence de radars sont aussi concernés par ce nouveau texte : qu’ils soient dans la boîte à gants ou en évidence, ils sont devenus illégaux dès lors qu’ils permettent d’indiquer la présence de radars fixes ou mobiles. Il est donc nécessaire de les mettre à jour ou de désactiver la fonction permettant de connaître la présence des radars fixes ou mobiles sous peine de verbalisation.
Le Ministre de l’intérieur a annoncé qu’une « tolérance pédagogique » serait d’abord mise en place par les forces de l’ordre. La durée de cette tolérance n’a pas été fixée.

Maar, dan toch nog geruststellend:

En pratique, la fouille dans le smartphone ou le GPS par les forces de l’ordre est-elle possible ?
Dans la pratique, les forces de l’ordre n’ont pas le droit de fouiller le téléphone ou le GPS à la recherche de l’infraction. Ce n’est que dans le cas d’une infraction flagrante ou après autorisation judiciaire, qu’une telle possibilité de fouille est possible.
Ainsi, en cas de contrôle routier, les forces de l’ordre ne pourront fouiller l’appareil et se lancer dans son apprentissage à la recherche du délit sans l’assentiment du conducteur.
En revanche, rouler avec une carte des radars imprimée n’a rien d’illégal …

In deze lijkt het me dus dat u gelijk heeft, en dat de VAB hier verkeerd zat. Vaste radarpalen mogen dus ook al niet meer gesignaleerd worden.

Afgaande op het laatste citaat blijft mijn Tomtom echter zoals hij is. Het komt er dus blijkbaar op neer dat men het recht niet heeft je toestel te onderzoeken (in mijn geval mijn smartphone). Enkel slim wezen dus, en het toestel uitschakelen mocht je tegengehouden worden door politie.

Bedankt voor de reactie!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-02-14 18:42:13

Toen ik dit weekend mijn TomTom synchroniseerde (eerste keer sinds 1 januari) kreeg ik de vraag voorgelegd of ik de database van de Franse radars wilde verwijderen. Die optie heb ik niet aangevinkt en hij staat er dus nog gewoon in.

Het lijkt me overigens sterk dat de Gendarmes NIET het recht hebben om in jouw TomTom te kijken. Of ze er veel zin in hebben weet ik niet, ik den het niet.

Steven

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#10 Geplaatst: 2012-02-14 21:13:57

Misschien een idee voor iedereen om zich gewoon aan de snelheid te houden?

"Zelfs" het ministerie van binnenlandse zaken heeft onlangs opdracht gegeven aan alle prefecturen om niet-logische variaties in de maximum snelheid (110-90-110 etc) kritisch te bekijken en variaties tot een minimum te beperken.

Verder niet telefoneren met het toestel aan het hoofd, op tijd even een pauze houden en vooral niet drinken.

Wie weet zien we dan alle lezers van dit forum volgend jaar ook nog langskomen

:-).

En gendarmes hebben niet het recht om in je tom-tom of telefoon te kijken, tenzij er sprake is van een ernstrig delict (en daar kan een snelheidsovertreding niet toe worden gerekend). 

JP, die bijna nooit te hard rijdt en al zijn punten nog heeft....

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2012-02-14 21:34:04

Ja, daar hebben we het gemoraliseer weer. Natuurlijk, JP, in een ideale wereld is dat zo. Ook ik heb al mijn punten (weer terug, ééntje tijdelijk kwijt, zie onder).

Ik heb lang genoeg bij een handhavende dienst gewerkt om te weten dat handhaving moet aansluiten bij rechtsgevoel. En als ik bij het aanrijden van een dorpje, in het zicht van de bebouwde kom braaf 90 rijdend, het gas loslaat en een prent krijg omdat de vlak achter het 50-km bord geplaatste radar mij flitst op 56..... inderdaad, dat kan ik niet invoelen.

Steven

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#12 Geplaatst: 2012-02-14 22:28:16

geld dit ook voor buitenlandse kenteken houders?

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#13 Geplaatst: 2012-02-14 22:37:40

Ik denk het wel; in Duitsland en Zwitserland is het ook voor buitenlanders verboden!

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#14 Geplaatst: 2012-02-14 22:42:47

Haha, leuk geprobeerd. De Franse wet geldt uiteraard over het granse grondgebied, wat of welke nationaliteit u ook moge hebben.

In de praktijk zal er hier wellicht nauwelijks tegen opgetreden worden, omdat het nauwelijks vaststelbaar is, en het beoogde effect toch al bereikt is. Alle fabrikanten hebben hun software of netwerk aangepast, waardoor je al moedwillig trucjes moet toepassen om toch nog radarwaarschuwingen op je toestel te hebben.

Wel een streep door de rekening van Coyote uiteraard. Ik vraag me af of die het zullen overleven.

En gelukkig bestaat er nog de gemeenschapszin van de Fransen die je met een joviale coup de phare wijzen op oom agent die wat verder in de bosjes ligt.

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#15 Geplaatst: 2012-02-14 22:54:16

Trouwens, ik rijd zelf nog altijd met Belgische nummerplaat, en tot op heden doet de Franse overheid nog altijd niet de moeite om de gegevens van de eigenaar op te vragen bij de bevoegde autoriteiten. Naar het schijnt zou dit binnenkort veranderen, maar heb tot op heden nooit een boete ontvangen.

Nadeel (voordeel) is wel dat je bij betrapping op heterdaad (staandehouding) ogenblikkelijk moet betalen, te weten het éénheidstarief (ongeacht de overtreding) voor buitenlanders van 90€. Heb het ooit één keer mogen meemaken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2012-02-15 07:59:49

Midas had uit deze bron geciteerd:

rouler avec une carte des radars imprimée n’a rien d’illégal 

Ik vraag me af wanneer ook dat verboden wordt, of

-  in internet-routeplanners flitspalen aan te geven (bijv. ViaMichelin)

-  een gedrukt of handgeschreven spiekbriefje met de flitspalen op je route bij je te hebben

-  überhaupt iets over flitspalen te schrijven of te zeggen.

Hier wordt toch alleen één mogelijkheid van flits-waarschuwing verboden. Het is alsof men wil verbieden iets over te radio te zeggen wat men in de krant open kan schrijven.

Of worden wij binnenkort verplicht een Black Box in de auto te hebben die alle overtredingen registreert en die alleen door ome agent uitgelezen kan worden? Bij de technische voorbereiding van het rekeningrijden (ergens in een land onder de zeespiegel) kwam deze mogelijkheid inderdaad naar voren.

Orwell en de DDR-Stasi laten groeten!

Christian von Klösterlein

(1 snelheidsboete in de laatste 12 jaar)

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#17 Geplaatst: 2012-02-15 09:41:59

De Franse overheid heeft een besluit genomen! Michelin bv gaat zijn kaarten aanpassen en haalt de radars eruit.

Leuke geste om nieuwe kaarten te moeten kopen....

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2012-02-15 12:33:50

Renso,

hoezo mooie geste? Hoezo nieuwe kaarten?

Eerder een grond om de oude met radarlocaties verder te gebruiken  ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#19 Geplaatst: 2012-02-15 17:33:02

Midas dat viel mij ook op, ik reed vorig jaar op mijn verjaardag terug naar NL en ik reed veel te hard kreeg twee motermuizen achter me aan. gelijk over gestapt op de truck dat ik geen bal frans sprak maar jammer joh hij sprak nederlands GEWELDIG.

ik had me voorbereid op een bedrag rond de 700 euro's maar het werd 90 euro.

Toen ik de bekeuring liet zien aan een bouwvakker die bij ons bezig was begreep hij er geen bal van dat het zo laag was.

wat me ook opval is dat de agenten veel minder arrochant zijn dan in NL.

die agent die NL sprak hebben we ontzettend mee gelachen gewoon een leuke vent

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#20 Geplaatst: 2012-02-15 19:27:55

@Renso, bedankt voor de tip! Wist ik nog niet. Heb het net even opgezocht, en inderdaad, op zowel de kaarten als de website van Michelin verdwijnen de flitspalen. Ik was net van plan me een mooie nieuwe rode kaart van Michelin aan te schaffen, maar nu zal het dus een vintage 2011 exemplaar worden.

Het is overigens weer een prachtstaaltje van hoe Franse bedrijven als knipmessen plooien uit vrees voor de politieke kaste en z'n tentakels.

@Gravetiere, die truc is me in Arles ooit wel eens gelukt. Ik was met een Engelse vriend, en schakelde over op Engels en gespeeld gebrekkig Frans. Na een paar minuten hoorde ik ze onder elkaar zeggen dat het teveel papierwerk ging zijn, en dropen ze af. Ik kan je in die gevallen enkel aanraden hetzelfde te doen, en niet op een onmogelijke taal als het Nederlands over te schakelen. Als je wat Frans en Engels door elkaar haspelt, geef je hen de kans hun standpunt aan je duidelijk te maken, waardoor ze een groter gevoel van voldoening hebben en ze je eerder zullen laten gaan. Overigens zullen ze in het noorden wellicht een stuk vlijtiger en plichtsbewuster zijn dan in het zuiden.

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#21 Geplaatst: 2012-02-15 21:26:11

Deze wilde ik jullie toch niet onthouden. De productiefste flitspaal van Frankrijk haalt zomaar eventjes 22 miljoen euro per jaar binnen. En waar staat die? Vlak voor een Péage, waar de snelheid in aanloop naar die péage teruggebracht is naar 50 km/h. Het laat zich raden dat iedereen die zich laat uitbollen, zich daar zomaar laat flitsen. Het nut staat uiteraard buiten kijf, je weet maar nooit dat iemand het zou wagen de péage aan 130 km/h voorbij te rijden. Onbegrijpelijk.

avatar#9815
Confit de Canard
Berichten: 0
Reacties: 1

#22 Geplaatst: 2012-03-06 12:05:13

Zelf heb ik een VDO Dayton navigatieset en heb maar eens bij de importeur geinformeerd en dat blijkt erg simpel te zijn. Daarom voor u allen die door VDO de weg laten wijzen met een set met SD-card de volgende tip:

SD-card verwijderen en in kaartlezer van uw PC steken,

Alle mappen op de SD-card kopieren naar een map op uw PC (als back-up),

Open map TPD,

Open map nccRadarTraps_eu_20110414 (of bij een oudere kaartversie b.v. ccRadarTraps_eu_<datum>,

Verwijder de map (afhankelijk van de kaartversie) Fra of Fre of FR,

Steek de SD-card weer in uw set et voila... Geen Franse flitspalen meer in uw navigatieset te vinden, ook geen mobiele!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#23 Geplaatst: 2012-03-12 09:29:16

Als kersverse bezitter van een TomTom waardeer ik vooral de duidelijkheid die je krijgt. Wanneer overheden gemeend hebben met een confetti van elkaar rap opeenvolgende verschillende snelheidslimieten de verkeersveiligheid te moeten bevorderen. Voordat je het weet mis je ergens een bord. Kortom: de GPS systemen als een instrument ten dienste van de wetgever. De Franse politieke klasse in Parijs trekt uiteraard met de nodige opwinding gaarne ten strijde tegen nieuwe technologie - per definitie immers een aanval op de gevestigde orde - of werpt zich op als bewaker van hoogstaande morele doelen. De overheid in Londen lijkt iets nuchterder. Op een Britse website kwam ik de volgende tekst tegen: "The Government will not be prohibiting those devices that rely on Global Positioning System (GPS) technology to warn drivers of published camera sites or posted speed limits, as these compliment the Governments policy that camera sites are visible and conspicuous to drivers, and so help deter excessive and inappropriate speeds on the roads."

 

Rob

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#24 Geplaatst: 2012-03-12 09:46:34

In een vorig leven mocht ik me druk maken over publieke informatie - nieuws, maar ook zogeheten service-informatie. Een van de invallen die we toen hadden, was de vermelding van snelheidscontroles. Tot mijn stomste verbazing zeiden ze in Driebergen, waar de verkeersdienst van de politie zat, dat ze graag die informatie wilden leveren. Volledig versuft kon ik nog wel naar het ‘waarom’ vragen. De toenmalige filemelder van dienst, Rob van Rees, legde me uit dat het doel van de controle was het aantal snelheidsovertredingen te verminderen en niet het aantal bekeuringen te verhogen. Als mensen weten dat er een controle is, gaan ze langzamer rijden en is ons doel bereikt, zei hij. Er was maar een verzoek: of we er bij wilden vermelden dat er onaangekondigd ook elders controles konden zijn.

Jammer dat in Frankrijk doel en middel door elkaar wordt gehaald.

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#25 Geplaatst: 2012-03-12 10:48:41

En misschien speelt ook het "not-invented-here" syndroom een rol. Tussen twee slokken koffie door vraagt iemand met wie ik het leven al geruime tijd deel: Rob, denk je dat Parijs dit gedaan zou hebben wanneer een Frans bedrijf deze technologie wereldwijd met succes zou weten te verkopen? Hetgeen sinds 2008 toen Viamichelin afscheid nam van deze markt niet meer het geval is. 

Rob