Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dakisolatie tuinhuisje

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2012-01-07 14:26:15

Ik heb een tuinhuisje (bouwpakket) van ca. 200 x 300 cm. Is niet om in te slapen maar om tuinspullen in op te bergen. Het staat op een dalle de béton. Kiert een beetje bij de aansluiting op de dalle en bij veel regen is die ook vochtig.

Het dak is een standaard asfaltpapier-op-spaanplaat. Het geheel 6 maanden oud.

Nu constateer ik dat het spaanplaat aan de binnenzijde stevig vocht op genomen heeft, dus gewoon nat is. Kleddernat. Ook de dalle is vochtig en de polycarbonaat-raampjes beslagen. Er vanuit gaande dat ik het asfaltpapier netjes erop gespijkerd heb en er afschot van 22° is, zal het water niet van buiten komen maar condens zijn. Die nattigheid is niet goed voor het spaanplaat.

Ik denk erover de voornaamste vochtbron te elimineren en waterdoorslag te voorkomen. Dat wordt waarschinlijk de hele boel een beetje optillen en op bijv. briques zetten en met cement afsmeren op de dalle. Simpel want 16 schroeven losdraaien.

Daarnaast vraag ik me af of het zin heeft om het dak te isoleren, zoja, waarmee? Zeker niet dampdicht want moet ademen.

Tenslotte denk ik aan een afzuig-ventilatortje op zonne-energie.

Verwarming is niet aan de orde, er wordt niet in geleefd.

Op de website en in het forum heb ik niet alle antwoorden op mijn vragen gevonden en ik weet dar er eminente isolationisten onder de forumleden zijn!

Steven

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2012-01-08 13:02:42

IK krijg het idee dat er gebrek is aan ventilatie. Dat in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en de merkwaardige temperaturen van het moment.

Ik zou zorgen voor extra ventilatie door op meerdere plekken (onder en boven en in tegenover elkaar liggende) de wanden te voorzien van roosters. 

Na de frisse periode met een beetje vorst van twee weken gelden, gevolgd door twee weken regen en hoge temperaturen, zie ik bij mij zelfs onder een verande doorlopend natte betonnen vloeren. Condens, die ondanks de maximale ventilatie, want eigenlijk in de buitenlucht) niet wegkomt.

Ik ben geen eminente isolationist, maar bied desondanks graag deze overpeinzing aan : -).

JP

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-01-08 13:43:35

Bonjour Steven,

Ik sluit me aan bij JP, er lijkt een gebrek aan ventilatie.

Bijkomend probleem is de naar mijn mening niet ideale dakconstructie. Je noemt asfaltpapier op spaanplaat. Dat geeft niet zelden problemen. Immers, spaanplaat is niet buitengewoon vochtbestendig, en asfaltpapier laat geen vocht door.

Dus neem het volgende scenario. Er is vocht in je tuinhuisje, opgetrokken via de vloer of onder de wanden door gewaaid. Nu wordt het binnen wat warmer, bijvoorbeeld omdat de zon op een wand schijnt. De vochtverzadigde warme lucht stijgt op en condenseert tegen het relatief koude spaanplaat onder het dampdichte asfaltpapier. Spaanplaat wordt nat, overtollig vocht drupt op de vloer om later weer aan de cyclus te kunnen deelnemen, je tuinspullen gaan roesten, je vrouw wordt boos, je huwelijk komt in gevaar en je leven dreigt een zeer negatieve wending te nemen;-) Tijd voor maatregelen!

Persoonlijk denk ik dat je het beste af bent door die hele spaanplaat plus asfaltpapier laag naar de déchetterie te verhuizen en die te vervangen door simpele plaques ondulées bitumées zoals deze. Die kosten niet veel en maken een einde aan zowel mogelijke lekkages als het niet vochtbestendig zijn van je dak.

Als je de nok afdekt met zo´n speciaal profiel en de openingen onder de "golven" bovenaan de wanden open laat, heb je een perfecte doortochting binnen onder het dakvlak door. Als je dat eventueel nog aanvult met enige ventilatieroosters laag in de wanden zouden je vochtproblemen vérgaand opgelost moeten zijn.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-01-08 14:18:05

Welaan hier het corpus delicti.

Met dank aan JP en Jos voor de reacties (en aan Bosbess voor de aanwijzingen hoe te plaatsen).

Inderdaad moet het een ventilatieprobleem zijn. Het aangebouwde gereedschapsschuurtje is beter geventileerd met 2cm onder en 5 cm boven de deur (moest wel, anders kon de deur niet open vanwege dakgoot...) en daar is het beton even nat maar het dak droog.

Ik ga dus beginnen met ventilatieroosters onder en boven. Ik denk niet aan het dak vervangen, de "tôle ondulée" zou er niet mooi op staan.

Ik houd jullie op de hoogte!

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-01-08 14:37:28

Rebonjour Steven,

Nu ik de foto bekijk realiseer ik me dat het tuinhuisje (voor zover ik kan zien) direct met de onderste planklaag op de dalle staat. Dat is constructief niet ideaal. Als de dalle niet heel sterk afwatert kunnen de onderste planken zich bij nat weer op het gemak volzuigen met vocht. Dat wordt nog verergerd doordat vallend regenwater ook opspat tegen die onderste planklaag aan. Als die planken van een rotbestendige- of hardhout soort zijn kan dat een tijdlang goed gaan, maar zachthout kan redelijk snel worden aangetast.

Dus je zou kunnen overwegen om in plaats van ventilatieroosters onderin te maken, het hele gebouwtje enige centimeters op te lichten (zoals je zelf ook al had bedacht) en op spietjes te zetten, bijvoorbeeld stukjes tegel of kleine straatsteentjes om de 30 cm ofzo en op de hoeken. 

Je vangt dan 2 vliegen in 1 klap: het gevaar van aantasting van de onderste planken wordt flink beperkt, en de benodigde ventilatieopeningen ontstaan vanzelf.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2012-01-08 15:23:38

Jos,

De foto laat het niet zien maar de planken staan niet op de grond maar er zit een paar millimeter tussen. Ik heb dat via blokjes gedaan. Blijft natuurlijk dat opspattend water (een groot deel wordt al weggevangen door de dakgootjes) wel degelijk de planken natmaakt.

Maar ga wel in je idee mee. Ik denk aan het iets meer oplichten van het hele huisje.

Extra laagje beits kan ook geen kwaad (al 3 erop + xylophène).

Dat wordt dan zomerwerk. Ondertusen kan ik mooi bekijken wat het effect is van ventileren.

Steven

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#6 Geplaatst: 2012-01-08 15:34:42

Steven,

Afgaande op wat je schrijft "een paar millimeters" ruimte tussen hout en tegels: dat is niet voldoende want daar blijft capillair water tussen hangen. Denk aan minimaal 5 mm, praktisch eerder 10 mm vrije tussenruimte. Veel meer is voor de ventilatie niet nodig.

Komt natuurlijk meteen de volgende vraag: wat ga je er opslaan? Zaden, eetbare spullen? Oftewel: denk je ook aan iets van muisdichting?

Succes,

Wilm

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2012-01-08 15:50:58

Goeie, Wilm, die muizen! Inderdaad hebben we er veel, de 7 1/2 katten ten spijt. Inderdaad gaan er zaden, bollen, uit te rijpen vruchten in worden opgeslagen (deels al). Onze muisjes spelen het klaar om door een kier van 5mm te kruipen, hetgeen ik eens zittend op het toilet tot mijn verbazing mocht meemaken.

Nu denk ik niet dat ik ook nog eens gaas in de kieren ga doen maar veeleer de zaden "mouseproof" opbergen. Tot nu toe trouwens geen last gehad. Waarschijnlijk vinden je het graan voor de kippen interessanter...

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2012-01-08 20:01:17

Steven,

helemaal eens met hetgeen Jos, JP en Wilm geschreven hebben: lucht!

Ik had nog gehoopt van mijn zoon een paar foto's te krijgen van het tuinhuisje dat wij afgelopen zomer bij hem gebouwd hebben (voor de motorfietsen, en als klushok).

Maar omdat ik die foto's nog niet heb hier twee details van ons werk als digitale schets.

Wij hebben de houten wanden 15mm boven de betonnen plaat geplaatst. Deze plaat heeft een verhoging van ca.40mm, en de houten wand heeft hiervan een horizontale afstand van 15mm. In de rand van de betonplaat hebben wij vliegengaas van RVS, dubbel gelegd, ingegoten en later met een lat tegen de buitenwand vastgezet; dit tegen de aldaar overvloedig aanwezige knaagdieren.

En dan het dak, en speciaal de nok ervan:

De dakplaten van OSB (met gewoon dakleer afgedekt) hebben wij niet tegen elkaar gelegd, maar met een losse faitage, ook van hout, maar met zink beplaat.

Dus nix isolatie, maar luchtcirculatie, want het gaat niet om warmteverlies maar om het tegengaan van condensatie door ongelijkmatige opwarming/afkoeling van de componenten van dit bouwsel. En opspattend water komt er zeker ook niet in.

Misschien heb je hier iets aan, je dacht toch zelf ook reeds aan het optillen.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-01-08 21:21:58

Dank, Christian, voor de heldere uitleg van het vastmaken van het huisje op de dalle.

Ik had voor mezelf nog niet goed in beeld hoe het te doen. Nu wel!

Steven

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#10 Geplaatst: 2012-01-09 10:32:45

En zo leverde een simpele vraag een groot project op voor de komende zomermaanden..  :-)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2012-01-09 18:25:56

Dat heb ik nou ook in mijn vak: komen ze om "even de bloeddruk op te nemen" en zijn ze na een uur nog niet de spreekkamer uit te krijgen... ;-)

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2012-01-22 15:22:56

Feedback.

Heb de adviezen ter harte genomen. 2 ventilatieroosters van elk ongeveer 200 CM² beneden aangebracht, 4 van ongeveer 100CM² boven. En toen het mooi weer was een week geleden ook maar een deur 2 dagen constant open laten staan.

Inderdaad het gewenste effect. Is niet kurkdroog maar geen condens meer. Ook niet na alle nattigheid sinds 5 dagen.

Doel bereikt, dank aan alle meedenkers!

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2012-01-22 20:25:54

Bonsoir Steven,

Dank voor de feedback, blij dat je probleem is verholpen.

Als ik iets ga mankeren kom ik graag langs voor een consult tegen inkoopsprijs ;-)

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2012-01-22 22:40:10

Uiteraard Jos, ik zal je zelfs gratis van alle vochtproblemen die een mens kan hebben (zweetvoeten, prostaat, longoedeem, gezwollen enkels, tranenvloed, gezwollen lever, slijmbeurs- en blaasontsteking, neusdruppelen) afhelpen ;-)

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2012-02-26 11:00:19

En ook na een paar weken dikke vorst en snelle opwarming blijft het huisje netjes droog.

Waarvan akte.

Steven