Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Norm aansluiten elektriciteit

Auteur Bericht

avatar#9687
robert48
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-01-11 08:55:59

Hallo,

Wij hebben net een te renoveren huis gekocht in Frankrijk. Ook de elektriciteit moet nog worden aangesloten. De meterkast is intussen geinstalleerd.

Ik heb begrepen dat het niet voldoende is om alleen een groepenkast door een electricien te late aansluiten maar dat hij ook een of meerdere kamers moet doen.

Voor het aansluiten van de groepenkast heb ik enkele elektriciens gesproken die allemaal wat anders beweren. De een zegt dat je voor het aansluiten minimaal 1 kamer erbij moet doen, de ander heeft het over 2 kamers en weer een ander heeft het over 9 stopconacten per kamer.

Weet iemand wat de wettelijke normen zijn en waar ik die kan vinden. 

Alvast bedankt,

Robert 48

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#1 Geplaatst: 2012-01-11 09:48:44

Uit de vraagstelling begrijp ik dat er geen (half)professionele ervaring in de wereld van elektra is. In dat geval zou ik alles uitbesteden aan de vakman en de offertes daarop laten afstemmen. Je weet dan zeker dat je goed zit en bij eventuele verkoop van het huis krijg je geen problemen met de controle op de installatie.

Of de eerste twee heren gelijk hebben weet ik niet maar de derde spreekt waarschijnlijk over de regel van het maximum aantal stopcontacten per groep.

Let wel dat de geleverde stroom hetzelfde is als in NL maar het principe van verdeling binnen de woning geheel afwijkt van hetgeen in NL gebruikelijk is. 


avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-01-11 09:51:38

Robert,

 Op de voorpagina van deze website staat met een paar muisklikken je antwoord grotendeels al klaar: wonen, klussen, elektrische installatie. Sindsdien is er met alle vragen en antwoorden verspreid over dit forum in feite een tweede deel bijgekomen, meeste is hier te vinden. Wanneer de Franse taal geen probleem is, lees dan ook wat Hager en Schneider over de Franse elektranormen te zeggen hebben, de NFC 15-100, te vergelijken met de Nederlandse NEN-1010, maar inhoudelijk op veel punten zeer verschillend. Over het aantal stopcontacten valt hier in het Nederlands wat te lezen.

Belangrijkste vraag op dit moment: je spreekt over renoveren, is er nog een werkende elektrische aansluiting van de vorige eigenaar/bewoner? Want wanneer alles compleet moet worden vernieuwd, inclusief het aanvragen van een aansluiting op het elektranet bij de ERDF, loop je de kans dat er een keuring moet plaatsvinden door Consuel, en dan moet alles volledig voldoen aan de nieuwste versie van die Franse normen. Geen "gewone" groepenkast, maar een zogenaamde GTL, met daarin ook een apart kastje voor een communicatienetwerk in huis. Met ethernet bedrading naar alle kamers, hoewel draadloos, tenzij gehinderd door dikke muren, stukken makkelijker is voor telefoon en internet.

 Wanneer er nu al een elektra  aansluiting is, dan geldt er geen wettelijke verplichting om alles conform de laatste normen aan te laten leggen, ook al laten sommigen in de branche niet na dit te beweren. Enig eigen belang zal daar niet vreemd aan zijn, maar toegegeven, het zijn wat sombere tijden voor de bouwwereld. Verstandig is wel te zorgen dat alles veilig is, goede aarding, aardlekschakelaars, geen verkeerde zuinigheid bij de keuze van welk merk automaat (disjoncteur) of ALS (interrupteur différentiel) je gaat monteren in je groepenkast, deugdelijk schakelmateriaal, goede bedrading. Probeer ook de zoekfunctie van dit forum, veel informatie onder handbereik. Welkom op dit forum, en succes met de verbouwing.

Rob van der Meulen

avatar#9687
robert48
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2012-01-12 14:02:22

Bedankt voor de reacties,

ter aanvulling: er is nu niets behalve een meterkast, het moet dus allemaal worden aangelegd. Dit wil ik niet zelf doen maar -deels- door een electricien.

In ieder geval de groepenkast en enkele stopcontacten in de eerste kamer die af is. Maar ik hoor van verschillende electriciens nogal wat tegenstrijdige berichten over wat minimaal geinstalleerd moet worden door een erkende electricien.

Vraag is of hier een norm voor bestaat.

groet,

Robert

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2012-01-12 15:47:49

Op de site van de Consuel staat:

Mes travaux doivent-ils être terminés pour que le Consuel passe ?

Oui, l’installation électrique doit être entièrement réalisée et l’appareillage posé. Pour plus d’informations si besoin, le client peut téléphoner à la délégation régionale CONSUEL concernée.

 

Maar of de Consuel altijd langskomt elke keer dat een electricien een nieuwe installatie oplevert?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-01-13 09:56:29

Bonjour,

@Jean-Paul

De Consuel controleert het werk van "échte" electriciens steekproefgewijs. In dit verhaal (met name pagina 4) lees je de details.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2012-01-13 19:08:52

In aanvulling op de link hierboven van Jos ook nog deze, hoe zo'n inspectie door een Consuel inspecteur in zijn werk gaat. It's all or nothing zoals de Small Faces* al zongen: je krijgt de attestation niet wanneer de helft van de installatie volledig volgens de normen is aangelegd, en je toezegt dat - echt waar - de rest later nog wel een keer komt. Of Consuel langs zou moeten komen is mij ook na het tweede bericht van Robert48 nog steeds niet volledig duidelijk: was er nu ooit al een aansluiting op het elektranet of niet. 

Rob

*

avatar#9687
robert48
Berichten: 1
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2012-01-16 14:08:44

Hallo,

Op het moment is er alleen een meterkast (met een aansluiting op het net), deze is nieuw geplaatst. Verder is er niets.

Ik begrijp dat de installatie volledig af moet zijn voordat ik electriciteit krijg. Maar dan wordt dat ingewikkeld want ik heb electriciteit nodig om het huis af te klussen. Soort kip of het ei dus.

Is er geen tussen oplossing mogelijk?

groet,Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2012-01-16 15:50:59

Drie mogeljkheden:

Wanneer er tot enige tijd geleden nog stroom werd geleverd op dit adres ("....met een aansluiting op het net...") staat het in de EDF archieven nog te boek als een aansluiting, eventjes (?) zonder abonnee. Nee heb je in dit soort gevallen, en soms kun je ja krijgen. Gewoon bellen met EDF en zeggen dat je de nieuwe eigenaar bent en het abonnement nu op jouw naam wilt voortzetten. Kijken wat er gebeurt. Tenzij het jaren geleden is dat er stroom op dit adres werd geleverd, dan wordt het wat lastiger.

Indien nee, dan door naar de bouwaansluiting met een zg. coffret de chantier, en een branchement provisoire aanvragen bij de EDF, dat is een standaard procedure. Heeft evenwel een beperkte duur, kan verlengd worden indien dat tijdig wordt aangevraagd.

Of een groupe électrogène: de betere vergen een stevige investering, en het opwekken van elektriciteit kost je handenvol benzine of diesel.

Rob van der Meulen