Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoed je voor rechtse vrachtwagenchauffeurs

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-01-15 08:23:21

In de MidiLibre van vandaag een artikel over tijdens het "besturen" tv-kijkende vrachtwagenchauffeurs. Dat doen ze door met het rechter voorwiel over de ribbelige vluchtstrookstreep (BAU) te rijden, wat een bepaald geluid maakt. Als dat ophoudt, is er iets niet goed en moeten ze even bijsturen.

De boetes hiervoor zijn nu meer dan vertienvoudigd (van 135 naar 1500 euro) en het puntenverlies is aanzienlijk (3). Daar komt nog een boete bij van 135 euro plus verlies van 2 punten (was nul) voor het overschrijden van de BAU. Maar de pakkans is klein en het kan eigenlijk alleen 's nachts worden geconstateerd, als het tv-scherm een blauwe gloed in de cabine verspreidt. Als ze tenminste niet via hun smartphone kijken, wat net zo verboden en strafbaar is.

Wees dus op je hoede voor (te) rechts rijdende vrachtwagenchauffeurs!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2012-01-15 20:21:29

Et alors ?

Aan de andere kant : weet u hoe verdomd moeilijk het is om met 'n voorwiel op 'n lijn te rijden ? Probeer het maar eens, het zal u tegenvallen. Kampioenen hierin zijn rolstoelgebruikers met door spierkracht aangedreven rolstoelen. Hun biceps zijn dan ook erg getraind.

Kortom : "onzin", en dan druk ik me als 'n Rutte mild uit.

Peter.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2012-01-17 13:04:44

Peter, Ik vind "et alors" een wat rare reactie voor gedrag dat zeer ernstige consequenties heeft voor andere weggebruikers. 

Het gaat er niet om hoe moeilijk het is om met één vingertje te sturen, maar het gaat erom dat veel vrachtwagenchauffeurs inmiddels de gewoonte lijken te hebben van alles te doen tijdens hun lange (ik denk ook soms erg eentonige) ritten, die niets meer met weggebruik hebben te maken. Er wordt eten gekookt op de gaspit, geplaats voor de stoel van de bijrijder, gelezen en ik weet niet wat meer. Beetje de richting volgen en dankzij de ribbelstroken eventueel "tijdig" ingrijpen.

Je zult maar met je clio naast zo'n kolos rijden en worden verpletterd...

Ik zag pas beelden op TV, gemaakt door de nieuwe, niet herkenbare surveillance autos: ingrijpen op dit soort weggedrag is wat mij betreft geen "onzin".

JP

PS: hier zie je wat er gebeurt als je niet oplet... http://www.dailymotion.com/video/x4dxqi_accidents-de-poids-lourds-sur-autor_auto

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2012-01-17 15:48:02

Dag J.P.

Ik denk niet dat Peter bedoelt dat chauffeurs maar moeten aanrommelen, maar dat hij het bericht dat wordt aangehaald niet betrouwbaar vindt. En ik moet ‘m daar gelijk in geven. In het verleden heb ik zelf op de grote wagens gereden en ik verzeker je dat al je aandacht nodig hebt om strak over een streep te rijden. Er is dan geen tijd over voor tv, krant of koffie. Nou zijn chauffeurs net mensen, dus ze maken ook fouten, maar niet expres. Daar is hun vak en hun leven ze nog te lief voor. Ze zijn verder gebonden aan regels waarvan je mag hopen dat ook de gemiddelde vakantierijder ("in een ruk van Nederland naar Nice"), ze toepast.

Frans

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-01-17 17:15:55

Uit de woorden "Regulateur enclenché" en "calant la roue" maak ik op dat ze met behulp van zeg maar de äutomatische piloot dat wiel op de lijn houden, maar ja, ik weet niks van vrachtwagens. Er staat ook nergens dat alle vrachtwagenchauffeurs dit doen, maar enkel dat het verschijnsel de laatste 2 à 3 jaar sterk is toegenomen. Uiteraard blijven het uitzonderingen en verrichten de meeste chauffeurs hun werk zeer verantwoordelijk, gelukkig maar. Alleen al het feit dat de boetes meer dan vertienvoudigd zijn wijst erop dat het bericht niet uit de lucht is gegrepen. Tenzij ook dat laatste niet waar is. Dan kan het hele verhaal als broodje aap naar het rijk der fabelen worden verwezen en dat zou het mooiste zijn. Behalve natuurlijk voor de Midi Libre.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2012-01-17 18:37:28

Dàt bedoelde ik Frans, dank. En je hoeft geen vrachtwagen te besturen om te constateren hoe moeilijk het is om dat voorwiel op die lijn te houden, en wanneer u dat probeert weet u gelijk hoeveel herrie dat maakt (dat is ook de bedoeling, om die in slaap vallende chauffeur wakker te rammelen).

Overigens is in slaap dommelen één van de grootste veroorzakers van ernstige ongelukken, vertelt u mij niets. Drank hoort ook bij die top 3.

Tot slot I : wist u dat die arme broodrijders officieel niet eens mogen roken in hun cabine ? Zelfs 'n "eigen rijder" in z'n eigen materieel niet ? 't Is tenslotte 'n lieu de travail ...

Tot slot II : "die blauwe gloed" komt wellicht van 'n tv- of ander schermpje, die cabines staan immers stijf van de moderne apparatuur. Wellicht wellicht van 'n tv'tje waarop de bijrijder z'n favoriete video'tje bekijkt, of vervelende kinderen op de achterbank die beziggehouden moeten worden omdat papa inderdaad in één ruk op z'n bestemming wil komen.

Tot slot III : ik heb meer angst voor ouderen in zo'n voiturette èn voor jongeren in 'n BM.

Midi libre, is dat net zo'n 'journalistiek' produkt als ik hier lees ? Waarover ik overigens zeer tevreden ben, maar het zijn toch geen kranten.

Peter (die op de lijn rijden in Dafjes altijd verloor van zijn gehandicapte medemens)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2012-01-17 19:07:14

Niks broodje-aap-verhaal. Het stond in de Franse staatscourant. Erger nog, het stond op jullie eigen website. En nog wel met een uitroepteken.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2012-01-17 19:29:47

Wat stond er in de JO volgens 'onze eigen website' ? Dit : "Het tijdens het autorijden kijken naar een film (!), nogal voorkomend bij mediterrane vrachtwagenchauffeurs, zal worden bestraft met € 1500 (dat was € 135) en inbeslagneming van de uitrusting. (...) Het rijden op de vluchtstrook gaat € 135 kosten (was € 35), ook het overschrijden de doorgetrokken lijn tussen vluchtstrook en rijbaan zal op dezelfde manier worden bestraft."

Wat maakt de Midi libre er volgens onze eigen Bosbess van ? Ziet hierboven.

Hoi, repressie, repressie, fijn ! Hup Sarko hup, ik kan dit soort berichten niet anders plaatsen dan in 't kader van nadere presidentsverkiezingen.

Peter (die zich hoe langer hoe harder afvraagt of al die scribenten van dienst het wel eens hebben geprobeerd, op die lijn rijden).avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#8 Geplaatst: 2012-01-18 10:31:42

@ Peter: 

Ik blijf je repressie-angst, fobie niet helemaal zien.... Wellicht zie je ook al die radars die er zijn en de vele die er nog bijkomen liever niet. Dankzij de "repressie" is het aantal verkeersdoden in vrij korte tijd naar "slechts" 4000 per jaar gedaald.

En ik heb gisteren geprobeerd een stuk (100 km op de nieuwe autoweg van Pau naar Bordeaux) met een snelheid van 120 tegen de lijn aan te rijden, niet erop, want dat had tot gevolg dat ik het geluid van de DVD wel heel hard moest zetten -).

Niet echt moeilijk, maar de auto moet goed uitgelijnd zijn. 

Alle gekheid op een stokje: ik heb veel respect voor de vrachtwagenchauffeurs, die lange dagen moeten maken en rijden met een zware combinatie is niet te vergelijken met een personenwagen. Maar ik begrijp ook dat soms stevige maatregelen worden aangekondigd om bizar rijgedrag te ontmoedigen.  

geniet van de fijne dag !

JP 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2012-01-18 18:52:41

Peter heeft gelijk daar waar het gaat om repressie-angst. In Frankrijk, erger nog dan het VT (Voormalige Thuisland) regeert de angst. "On ne sait jamais", "Principe de précaution" etc. Voor elk (mogelijk) risico wordt een boete of maatregel in het leven geroepen, vaak draconisch hoog en zeer moeilijk handhaafbaar. En als de regel gehandhaafd wordt, op een willekeurige wijze en zelden inzichtelijk.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2012-01-18 20:20:32

Jean-Pierre, hoe weet u nu of u "tegen" de lijn hebt gereden ? Dat kunt u niet weten, tenzij u echt op die lijn heeft gereden (of uw voertuig hebt uitgerust met allerlei camera's en bijrijders).

En op die lijn rijden geeft 'n hoop herrie, ja. Dus begrijpt u nu wellicht beter m'n twijfels bij al die voorgaande berichten alsof op die lijn rijden zo'n lolletje is.

Steven, dank voor de instemming maar Ik heb altijd gelijk was 'n erg goed boek waaruit ik heb geleerd dat Het Leven één grote twijfel is. Dus daar gaat 't mij niet om.

We zijn 't eens, dat wel. De angst regeert, men dekt zich op alle fronten in en eigen gereidheid (volgens mij toch 'n positieve eigenschap) wordt bestraft. Lang leve de repressie, lang leve de grauwheid.

En het ergste van alles - vind ik - dat die media zo volgzaam zijn en iedere institutionele scheet herkauwen en herkauwen. Daar moest 'n TVA op komen van 'n procent of drie miljoen, op dat gerecyclede 'nieuws' zonder enige reflectie.

Dan heeft Frankrijk snel dat derde A'tje terug.

Peter.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#11 Geplaatst: 2012-01-19 15:36:26

Sorry hoor Peter, maar die helse herrie als je op die lijn rijdt, is vooral bij personenwagens, maar bij vrachtwagens, zeker de modernere, enkel als een trilling waar te nemen. Het al dan niet kunnen rijden op die lijn, zal veel afhangen van uw rijvaardigheid. Ik kom uit het belgenland en wat je daar allemaal ziet, tart elke verbeelding. Wat chauffeurs allemaal achter hun stuur uitsteken, wil je echt niet weten. Het bekijken van een dvd'tje is echt al klein bier geworden, net zoals de krant of een boek lezen.

En wat het big brother gevoel betreft, vind ik het hier in LDF nog heel goed meevallen hoor, zeker als je uit belgie komt, waar bijna op elk kruispunt 4 flitscamera's hangen en een 10 tal surveillance camera's.

P.s: ik ben een ex vrachtwagen bestuurder.

Wodan

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2012-01-19 22:05:40

Als ik 'Wodan' goed begrijp, zou dit draadje dus eigenlijk "Hoed je voor Belgische vrachtwagenchauffeurs" moeten heten.

Peter.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#13 Geplaatst: 2012-01-20 00:24:07

Hahahaha, leuk Peter, heel leuk, maar jammer. Het zijn vooral de oost europese chauffeurs die het werk komen wegnemen van de belgische chauffeurs. Ze rijden voor heel wat minder loon en kennen weinig normen.

Grtz wodan

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#14 Geplaatst: 2012-01-20 00:39:36

Oost Europees, hoezo Oost Europees?

janv

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2012-01-20 06:10:41

't Is wat, maar 't kan allemaal nog veel erger.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2012-01-21 11:30:17

Zonder op alle onzinargumenten in te gaan wil ik toch op een opmerking reageren. Frans schreef:

ik verzeker je dat al je aandacht nodig hebt om strak over een streep te rijden

Ik weet natuurlijk bij al mijn auto's over welk punt van de motorkap ik de randlijn aan moet vizieren om tegen deze lijn aan te rijden. Zie hier bij mijn dieseltje:


Het is net als of ik vizierkeep en -korrel voor me heb. ;-) Maar hiermee de lijn kilometerslang volgen vergt inderdaad al je aandacht. Ik heb het gisteren nog eens geprobeerd (in polderland) en op een foto vastgehouden. 

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#17 Geplaatst: 2012-01-21 13:20:38

Mooie foto Christian, en 't is inderdaad "verdomd moeilijk" (sacrément dur / damn hard / verrdammt schwer / dannatamente difficile).

Hoe heb je die foto kunnen maken ? Het zou verboden moeten worden  :-)

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2012-01-21 14:47:48

Peter: Hoe heb je die foto kunnen maken?

CvK: drie keer er langs rijden tot ik niemand achter me had en voor de foto kon stoppen! En dennoch: de lijn is niet in het midden van de schietschijf, op de snijlijn van de drie coördinaten ;-)

Christian v.K.

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#19 Geplaatst: 2012-01-21 19:20:46

Maar Christian, je hebt dan toch twee vaste punten nodig om accuraat te kunnen mikken? Maw alleen je eigen oog en de Mercedes ster zijn niet voldoende, omdat je oog geen vast punt is. Dus, als je je hoofd anders houdt staat de ster anders tov de stippellijn. (toevallig heb ik pistoolschieten als hobby en heb ik me hier een keertje in verdiept, en op pistolen zitten twee vaste punten om die reden, de keep en de korrel, en dan is er nog het schuttersoog).

Op Youtube is een filmpje te zien van een chauffeur die tijdens het rijden allerlei acrobatische toeren uithaalt, echt heel knap en tegelijk natuurlijk angstaanjagend.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2012-01-21 19:41:05

Nu het vermoeden wordt geopperd dat Christian al rijdend achteloos uit de heup schiet, op z'n gevoel, misschien toch even naar dat merkwaardige menselijke brein, voer voor zintuigfysiologen en andere mensen die hebben doorgeleerd, psychologie van de waarneming. Er wordt al zittend achter het stuur een hele matrix van referentiepunten opgebouwd, raamstijlen, je spiegeltje en ga zo maar door. Met die ster in dit geval als richthulpmiddel. Een verandering van zitpositie wordt automatisch verwerkt door de menselijke boordcomputer, zullen we het een proces van dynamische herijking noemen? Een aparte tak van sport in het motorisch geheugen. In tegenstelling tot een pistool heeft een auto meer dan twee vaste referentiepunten. 

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2012-01-21 20:17:06

Rob, niet zooo ingewikkeld,

en Cees, je hebt gelijk.

Wat op de foto boven niet zo duidelijk te zien was heb ik hier nog eens ingetekend:

Ik neem de kop van mijn ruitewisserarm als twede (dichter bij me liggende) vizierpunt. Dus ik heb een lijn oog - keep (ruitewisser) - korrel (ster). Als ik normaal zit en er geen bijzondere nauwkeurigheid vereist is geen probleem. Maar als het erop aan komt neem ik de twee vizierpunten.

Christian v.K.

- geen schutter maar oplettende automobilist -

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2012-01-21 21:18:18

Is niet ingewikkeld, Christian. je ogen maken een -steeds veranderende- "ruimtelijke inprenting" in het brein. Vergt wel het opbouwen van ervaring, leren dus. De zintuigen moeten getraind worden. En werken. Veel jonge automobilisten hebben dat nog niet goed in het brein. Een veel ouderen verliezen het langzaam. En alles wat het brein kan beïnvloeden (alcohol, drugs, medicijnen, slaapgebrek) of afleiden (telefoneren, GPS instellen) beïnvloedt deze functie negatief.

Ik word altijd bijzonder ontspannen als ik in mijn 2CV rijd. Er is niks dat me kan afleiden, ik heb er zelfs geen radio in en vanwege de herrie zou telefoneren onmogelijk zijn!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2012-01-22 09:39:14

Ja Steven, al die afleiding aan 't eenderoer mis ik ook. Maar straks wordt 't lente en dan ziet de menselijke omgeving er weer 'n stuk attractiever uit. Probeer dan maar eens koers te houden, vooral in stadse milieus.

Peter.

avatar#7951
Jeune homme
Berichten: 3
Reacties: 11

#24 Geplaatst: 2012-01-22 22:43:00

Beste forumleden.

Rijden over een lijntje is een makkie.

Een vrachtwagenchauffeur die zijn spiegels op orde heeft kan op de milimeter over de witte streep rijden. Via een simpele spiegel op de rechterbuiten deur, gericht op het voorwiel. Dit heb ik uit eigen ervaring. Heb een tijdje als bijrijder op een vrachtwagen gezeten en kreeg altijd op mijn.....als ik de deur te hard dichtgooide, waardoor de spiegel ontsteld werd.

Dus over een lijntje rijden is voor een vrachtwagenchauffeur geen enkel probleem.

Heb overigens altijd een hoge pet op gehad voor vrachtwagenchauffeurs.

Maar sinds de verhuizing naar Frankrijk, waarbij we drie maanden lang, enkele keren per week van en naar Nederland reden in een bus met aanhanger, is mijn achting voor vrachtwagen chauffeurs van alle nationaliteiten, tot onder nul gedaald.

Sorry, voor de goede jongens......

Machel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2012-01-22 22:54:13

Machel,

ook weer zo'n hulpmiddeltje dat prima werkt - zolang de chauffeur in deze spiegel kijkt, en dan kan hij niet TV kijken of andere leuke dingen doen. 

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2012-01-23 06:45:30Moscow, koud triest en errug duur, ben blij weer terug te zijn.

Ik volg vanaf een afstand (als ik al verbinding kon maken) de discussie hier over de vermeende vrachtwagenchauffeurs die keurig op de witte lijn rijden en zodoende met het ritme van de zoemende voor, midden, en achterwielen, de laatste uitzendingen kunnen bekijken van “plus belle de la vie”.

Jongens jongens, ik heb zo vaak gedacht dat ik met verstandige mensen van doen had op deze site, maar jullie zijn nog dommer dan helma onze gans, en ik ben het volkomen met Peter eens, GROTE ONZIN, dat hele verhaal.

Ten eerste zul je zoals Christian al aangeeft je volledige concentratie nodig hebben zo’n veertigtonner op een streepie te laten rijden en dan kun je nog geen drie seconden naar het beeldscherm kijken.

De herrie die zo’n streep geeft, ja dat doet het ook in een vrachtwagen, die strepen zijn daar voor gemaakt namelijk.

En voor diegene die het nog steeds geloven, ga zelf eens op zo’n streep rijden en kijk eens hoe vaak die een slinger krijgt bijvoorbeeld bij een parkeerhaven, een brug, viaduct…..

Een of andere zielepiet heeft waarschijnlijk ooit een keer een vrachtwagen aangehouden en in het engels heeft de chauffeur hem uitgelegd ‘I watch the line’ en sindsdien is er voor de gendarme geen twijfel meer mogelijk, alle chauffeurs kijken naar de lijn om daarop te rijden.

Ik ben ook absoluut geen fan van de vrachtwagenschauffeur, maar ze moeten ook niet zo veel van die broodje aap verhalen vertellen hier in’t franseland.

Cees.

Ps. Prins Bernard zei ooit, pak de politie het wapenschild af, dan kunnen ze weer doen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk de handjes gebruiken.

De vrachtwagens moesten volgehangen worden met cameraatjes, kijkertjes, en allemaal vernuftigheidjes, en nu alles zo makkelijk gaat weet de chauffeur geen raad met zijn vrije tijd.

Modernisering en automatisering is niet altijd een verbetering.

Vroeger kon alles en mocht niets, nu mag alles en kan niets.avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2012-01-23 06:49:29

en dat geld ook voor de site.

waarom is de tekst nu weer zwart?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#28 Geplaatst: 2012-01-23 06:50:04

Cees, goede reis gehad ?

Je bedoelt waarschijnlijk dat vroeger niets kon en alles mocht, en nu alles kan maar niets meer mag ?

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2012-01-23 08:11:24


Nee Peter, dat bedoel ik niet.

Ik bedoel dat vroeger alles kon, niets was onmogelijk, en daarnaast waren we onderdanig aan oom agent, de burgemeester, onze ouders, de baas……

Maar een muurtje metselen in brinkelbastenprunuskeien werd zonder mokken volbracht, en een radio waar een krasje op zat ging voor een tientje minder ook de toonbank over.

Nu hebben we ronduit schijt aan oom agent, noemen de schooldirecteur Jan, onze ouders zijn pummels, de baas een lul, maar dat radiootje moet terug naar de leverancier (waar die vervolgens in de kliko beland) anders klopt het systeem niet meer.

Wat zegt U? een muur van brinkelbastenprunuskeien? Nee meneer, dat kennen we niet dus doen we niet.

Vroeger rééd een chauffeur, over rome of over rotterdam, maar hij kwam wel in appingedam.

Vandaag laat een chaufeur zich door het systeem besturen, en de straatjes in appingedam zijn te smal.

Cees.

Ik begin steeds meer lol in de crisis te krijgen, en ja, ga eens kijken in moscow, wat crisis? Haha!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#30 Geplaatst: 2012-01-23 21:44:59

Terug naar de verkeersveiligheid : er loopt sinds dit weekeinde 'n nieuwe overheidscampagne. Hoed u voor schokkende beelden.

't Zal wel iets helpen maar of je de doorgewinterde hufters en andere aso's bereikt,  blijft gissen.

Peter.