Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Auto kopen in Frankrijk; moeilijke tussensituatie?

Auteur Bericht

avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2012-01-18 16:43:50

Geachte mensen van het forum,

Nieuweling en meteen moeilijke vragen. Wij wonen nog in Luxemburg en zijn van plan vrij binnenkort te verhuizen naar Frankrijk. Dat zal waarschijnlijk de prachtige Bourgogne worden :-)

Nu is het geval dat we op dit moment een prachtige en goedkope camper kunnen kopen in Nancy. De verkoper heeft echter haast met de verkoop want door verhuizing kan hij de camper niet meer ergens onderbrengen.

Nou lijkt het me dat wij (nog zonder verblijfsplaats in Fr) deze auto niet zomaar op onze naam kunnen overschrijven en vervoeren (rijdend) naar vrienden in de Bourgogne.

Op het forum vond ik dit:

Dan is er nog de mogelijkheid om in Frankrijk een Franse auto te kopen, ook als je in Nederland woont. De auto wordt dan gebruikt als vervoermiddel tijdens de vakanties in het tweede huis in Frankrijk. Men kan bij de prefectuur een kentekenbewijs krijgen als men kan aantonen (via een rekening van de EDF bijvoorbeeld) dat men over een adres in Frankrijk beschikt. Ook is het mogelijk deze auto te verzekeren bij een Franse maatschappij.

Dat is dus helaas voor ons (nog) niet van toepassing 

Ook de auto zolang naar Luxemburg vervoeren lijkt me ook geen optie omdat we hem hier natuurlijk ook niet kunnen verzekeren (voor de rit van Frankrijk naar hier).

Vriendelijke groet,

Joep


avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#1 Geplaatst: 2012-01-18 16:48:28

Wat ik ook nog vond:

De koper van een bij een particulier gekochte tweedehands auto heeft vier weken de tijd om een nieuwe carte grise aan te vragen via dezelfde formulieren en nieuwe kentekenplaten (plaques d'immatriculation of plaques minéralogiques. Op de meegekregen kaart moet zijn vermeld: vendue le.... (verkocht op.... en dan de datum), ondertekend door de verkoper.

Maar is de auto dan wel verzekerd in de tussentijd (die vier weken)?

Vriendelijke groeten,

Joep

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#2 Geplaatst: 2012-01-18 17:52:01

U kunt m.i. de auto in Nancy kopen en eerst in Luxemburg invoeren, ergo, van een Luxemburgs kenteken voorzien. Daarna kan ie altijd nog wel eens (dat hoeft immers niet onmiddellijk) in Frankrijk worden ingevoerd en t.z.t. van een Frans kenteken worden voorzien. Veelal kan een tijdelijk im-/exportkenteken worden verkregen en een verzekering worden afgesloten.

avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#3 Geplaatst: 2012-01-18 18:36:26

Helaas, lijkt me geen optie. Dan moeten we hem in die tijd eerst invoeren hier, kost ook nog een aardige hoop centjes die ik liever uitspaar.

Het is goed mogelijk dat we over 4 weken een adres hebben in Frankrijk. We willen hem dus nu vervoeren (rijdend) van Nancy naar een tussenadres in de Bourgogne, waar hij zo lang bij vrienden kan staan.

Misschien moet ik de vraag anders formuleren....

Door de verkoper wordt de auto verkocht (wel gekeurd) maar al afgemeld. Betekent dat dat de nummerplaten ook verwijderd worden?

Hoe gaat de verkoop / koop dan verder in Frankrijk? Hoe is de auto dan verzekerd als er nog geen nieuw kenteken is afgegeven?

Vriendelijke groet,

Joep

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-01-18 19:02:24

Als jullie verkoper dat ding toch zo graag kwijt wil, moet hij het er maar voor over hebben om hem naar jullie adres in de Bourgogne te rijden.

Zoniet dan neem je het risico om dat zelf te doen terwijl de verkoper hem nog verzekerd heeft. Of niet.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-01-18 19:08:12

Bonjour Joep,

Als de auto wordt verkocht blijven de nummerplaten gewoon zitten. De verkoper zet een kruis door het kentekenbewijs met de vermelding "verkocht" en de datum en tijd van verkoop. Met dat doorgehaalde kentekenbewijs mag je nog maximaal 1 maand rijden. Als je de boel inlevert om het kenteken op je eigen naam te laten zetten krijg je een ontvangstbewijs waarmee je ook mag rijden, binnen diezelfde 4 weken natuurlijk. Dus "kentekentechnisch" is er niet zo'n probleem.

Dat probleem is er wél met de verzekering. Hoewel het goed mogelijk is een auto tijdelijk te verzekeren voor transport, invoer en dergelijke eist de FR verzekeraar in het algemeen een FR adres, en het bewijs dat je daar woont/verblijft in de vorm van een justificatif de domicile zoals een electriciteitsrekening of dergelijke. En die heb jij niet, neem ik aan. Een tijdelijke verzekering op een FR gekentekende auto afsluiten door een niet-FR-ingezetene lijkt mij niet eenvoudig.

Kan je huidige verzekeraar in Luxemburg niet iets voor je betekenen? Het is mijn ervaring dat verzekeraars waarbij je reeds als klant bekend bent, vaak makkelijker een voertuig op buitenlands kenteken verzekeren, dan dat buitenlandse verzekeraars voertuigen van niet-ingezetenen willen verzekeren.

Ik heb zelf ooit iets dergelijks aan de hand gehad en ben toen met de verkoper overeengekomen dat hij de verzekering op zijn naam nog een weekje zou laten doorlopen, in die week heb ik de auto vervoerd. Ik ben er nog steeds niet zeker van of dat wettelijk 100% waterdicht was, maar ik heb tijdens de reis geen brokken gemaakt dus kan daarover geen zekerheid verschaffen ;-)

Salutations, Jos

avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#6 Geplaatst: 2012-01-18 20:06:59

Jos, bedankt voor het uitvoerige antwoord! In ieder geval weet ik nu hoe het gaat als we wel een adres hebben in Frankrijk en daar wacht ik nog maar even op.

Helaas bleek de verkoper dus een bedrieger te zijn. Hij wilde zo graag van zijn auto af :-) Hij wilde hem zelfs helemaal komen brengen naar het noorden van Luxemburg, een slordige 400 km v.v. En dat voor een auto die eigenlijk al spotgoedkoop was. Natuurlijk kwam toen de aanbetaling op tafel..... was ik er toch bijna ingetrapt, tsja dat kan gebeuren als je op jacht naar koopjes bent.

De moeilijke tussensituatie heeft zich dus vanzelf opgelost, iedereen bedankt voor het meedenken.

Salut, Joep

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#7 Geplaatst: 2012-01-18 21:47:05

Niet meer relevant voor topicstarter dus, maar voor diegenen die er misschien later wel wat aan kunnen hebben, in Rotterdam zit een verzekeringstussenpersoon die tijdelijke verzekeringen kan regelen voor auto's op buitenlands kenteken. Bijvoorbeeld als je een Amerikaanse auto koopt, in Amerika, er daar een maand mee wil rijden en hem dan vervolgens in Frankrijk wilt invoeren (als Nederlandse tweede-huisbezitter of maakt-eigenlijk-niet-uit-wat-voor-situatie):

http://www.alessie.com/nederlands/

avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2012-01-23 12:08:10

Hallo Cees,

Ik ga vandaag contact met ze opnemen, wel voor een andere wagen. Heel hartelijk bedankt voor de waardevolle informatie. Ik hou jullie op de hoogte!!!

Vriendelijke groet,

Joep

avatar#9695
Luxboy
Berichten: 1
Reacties: 5

#9 Geplaatst: 2012-02-01 00:18:00

Allessie is het uiteindelijk niet geworden. Die konden ons wel helpen maar het werd "moeilijk moeilijk" toen het om een bestelbus te gaan...

We hebben ondertussen op Ebay in Duitsland een oude VW LT 28D gekocht met lekker veel ruimte. Via een beetje googlen zijn we uitgekomen op een Duits exportkenteken met een geldigheidsduur van 3 maanden. Op deze informatie uitgaande een bijpassende verzekering gekocht bij www.nondos.com

( http://www.nondos.de/versicherung-kaufen.html?cfcmsShopArtIDThis=20 )

Helaas vermelden die er niet bij dat je je eerst moet informeren bij de KFZ-zulassingsstelle of zij wel een kenteken geldig voor 3 maanden uitgeven. Wij hadden pech en kregen een kenteken dat voor 1 maand geldig is en zijn met Nondos.com nu aan het vechten om de resterende 2 maanden terug betaald te krijgen :-(

Ook hebben we ondertussen een (huur)huisje gevonden in de Bourgogne waar we a.s. vrijdag met de eerste vracht huisraad naar toe rijden in ons pas aangekochte verhuisbusje. Daar gaan we zo snel mogelijk de procedure voor een Frans kenteken opstarten zoals hier op het forum perfect staat beschreven.

Frankrijk, here we come :-)

avatar#10232
Johnnie53
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2012-09-05 18:16:55

Hallo !

Binnenkort zijn we eigenaar van een huis in Frankrijk.

Wij houden een woonadres en Nederland aan.

Ik probeer nu uit te vinden wat de beste optie is om een ( nieuwe of gebruikte ) bedrijfsauto ( busje) in Frankrijk of Nederland te kopen.

Wie kan mij de voor-en nadelen op een rijtje zetten ?

Alvast bedankt !

Johnnie53.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#11 Geplaatst: 2012-09-05 21:55:02

Op voorhand van harte gefeliciteerd met uw huis in Frankrijk. Welkom. Tja, uw vraag rond de aanschaf van een auto roept, alvorens deze te kunnen beantwoorden, tevens wat basale vragen op.

Maar, in het algemeen zijn auto's hier in Frankrijk goedkoper in aanschaf en bovendien wordt er geen wegenbelasting in rekening gebracht. Echter, indien dat uw motief is om periodiek op en neer tussen Frankrijk en Nederland te gaan reizen, dan kan er iets fout gaan.

Ook de procedure rond de aanschaf hier is eenvoudiger en goedkoper dan wanneer u een auto op Nederlands kenteken wilt gaan invoeren. Dat kan bij relatief nieuwe auto's en met name bedrijfsauto's stevig in de papieren lopen.

Voor de aanschaf van een Franse auto hier, heeft u slechts een woonadres in Frankrijk nodig. Dat hoeft overigens niet uw hoofdverblijf te zijn. Kortom, u behoeft daarvoor niet te zijn geemigreerd.

De Franse auto (cq. de verkoper) dient een kenteken (Carte grise of CG) te hebben en het vehikel dient te worden gekeurd. Een variant op de APK, hier de Controle Technique (CT). Met deze CG plus CT kan een kenteken worden aangevraagd bij de prefectuur. U krijgt aldus eerst een voorlopig kenteken waarmee u bij een bedrijf de kentekenplaten kunt laten maken en monteren. Montage betekent gepompnageld. Schroeven is ongebruikelijk. Denk erom dat de wagen is verzekerd. Ticket van CT en Assurantie dienen namelijk op de voorruit te zijn aangebracht.

Maar, indien u een woonadres in Nederland aanhoudt, wordt dat veelal aangemerkt als zijnde uw hoofdverblijf. In dat geval mag u niet (!) met een auto met Frans kenteken in Nederland rondrijden. Althans, indien u nog Nederlands ingezetene bent. Dat levert een zeer forse boete op. Ergo, uw Franse auto zal in Frankrijk moeten blijven.

Met olijke Franse groeten

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2012-09-06 19:36:47

Op de website staat het volgende te lezen:

Dan is er nog de mogelijkheid om in Frankrijk een Franse auto te kopen, ook als je in Nederland woont. De auto wordt dan gebruikt als vervoermiddel tijdens de vakanties in het tweede huis in Frankrijk. Men kan bij de prefectuur een kentekenbewijs krijgen als men kan aantonen (via een rekening van de EDF bijvoorbeeld) dat men over een adres in Frankrijk beschikt. Ook is het mogelijk deze auto te verzekeren bij een Franse maatschappij.  
 

Wim