Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiting van bouwstroom

Auteur Bericht

avatar#8844
Bart van Hemert
Berichten: 1
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2012-01-18 22:11:18

Beste allemaal,

Wij hebben een huis in de Haute-Saone nabij Vesoul. Omdat het hele huis totaal gerenoveerd moet worden en er nog geen electriciteit aanwezig is hebben we met de ERDF een afspraak gemaakt voor de aanleg van tijdelijke bouwstroom. We hebben een coffret de branchement aangeschaft bij de brico.

Nu is mijn vraag wie wat moet doen. Ik kan me zo voorstellen dat de ERDF de aansluiting van de paal naar de kast verzorgd. Maar wie verzorgd de ophanging en aansluiting van de kast zelf, de aarde en de aansluiting van de coffret naar bijvoorbeeld een tijdelijke groep stopcontacten? Mag je dat zelf doen (uiteraard volgens de norm)? En moet dat nog gekeurd worden voordat we de stroom kunnen gaan aanvragen, of is een coffret volgens de norm al voldoende om het abonnement rond te krijgen?

Ik hoop op een spoedig antwoord omdat we vrijdag al vertrekken. :-)

alvast bedankt!

vriendelijke groeten,

Bart

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-01-19 00:49:44

Bart,

Heel wat oudere links hier op het forum blijken inmiddels blanco pagina's op te leveren, maar deze doen het gelukkig nog. Wat je op de eerste foto ziet is de basis uitvoering, de sortie client wordt geacht naar een zelfde soort plastic kastje te gaan met daarin een aantal disjoncteurs en buitenstopcontacten. Daar komt in de praktijk  geen nadere keuring bij kijken. Omdat de bouwaansluiting in monophasé meestal 6 kVA is (30 A), moet je daarvoor een kabel van minimaal 2*6 mm² gebruiken, en tegenwoordig misschien wel 10 mm². En nog een stuk aardedraad (16 mm²) van piquet naar groepenkastje.  Maar dat kun je zelf nog uitzoeken, want de limite de responsabilité van de ERDF eindigt volgens de Franse NFC 14-100 normen bij de uitgang van de disjoncteur de branchement, daarna is het allemaal côté client, de NFC 15-100 normen.

Het bevestigen van al dat fraais, en het slaan van een piquet voor de aarde mag de klant doen. Voor de verdere eisen die de ERDF stelt aan de raccordement provisoire moet je in hoofdstuk 13 van dit verhaal zijn. Iets makkelijker is deze ERDF brochure te lezen. En op internet stond tot voor kort nog een andere handige brochure met foto's: vier pagina's die het hele verhaal vertellen. Helaas verdwenen, ik kijk nog wel of die elders onderdak heeft gevonden. Voor de zekerheid zou ik toch nog maar even bellen met de ERDF, wie er voor de aansluiting op het réseau zorgt, voor de câble d'alimentation. Zo te lezen mag de klant dat tegenwoordig ook doen, althans zorgen voor het gereed hebben liggen van de juiste lengte en diameter bekabeling, zie bijvoorbeeld deze onderdelenlijst en ook hier. Daarbij komt dan ook nog een gaine de protection voor de mechanische bescherming van die kabel. Wanneer het een bovengrondse aansluiting betreft, aérienne, dan zal je toch afhankelijk van de lokale situatie op 15 meter van minimaal 2*10 mm² en misschien wel 2*16 mm² koper moeten rekenen. Voor aluminium gelden wat grotere diameters.

Rob van der Meulen

avatar#8844
Bart van Hemert
Berichten: 1
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2012-01-19 12:20:55

Beste Rob,

bedankt voor je, zo als altijd, zeer complete antwoord!! Waar haal je toch altijd weer de tijd en energie vandaan om mensen zoals ik te helpen; dat maakt dit forum tot het beste wat er voor Nederlanders beschikbaar is! Ik zal m'n ervaringen in deze thread plaatsen wanneer het ons gelukt is bouwstroom te krijgen.

Merci!

Vriendelijke groeten,

Bart

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-01-19 13:00:21

Bart, thx. Toen ik vier jaar geleden toevallig op deze site kwam las ik een van de vele verhalen van Christian, en die zette daarmee een inspirerend voorbeeld neer. Maar hier heb ik het nog vrij eenvoudig, de meeste Nederlanders in Frankrijk kunnen wel overweg met de Franse taal, dus verwijzen naar informatie van de Galliërs zelf levert geen schrikreacties op. Dat kan van veel kanaalzwemmers die de krijtrotsen van The Old Continent zijn opgeklauterd niet gezegd worden. Hoewel van die volksstam mij nog geen klachten hebben bereikt over een verzameling French wiring tips met handige links die ik op digitaal papier heb gezet, voorkomt een hoop gezoek. Misschien heb je daar ook nog wat aan. Succes.

Rob

avatar#8844
Bart van Hemert
Berichten: 1
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2012-01-19 18:00:53

Bedankt! Een extra site vol informatie is nooit weg! We hebben inmiddels al 95% van onze elektra volgens de norm aangelegd. Maar omdat we dat alleen in een omgebouwde stal tot compleet appartement hebben gedaan, en er nog een woning naast volledig aangesloten moet worden, hebben we gekozen voor bouwstroom. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat we een door de Consuel goedgekeurde aansluiting krijgen voor de stal terwijl ze zien dat er nog een heel huis naast ligt waar nog niets mee is gedaan. Toch?

Trouwens nog een korte vraag over jouw bovenstaande antwoord; moeten wij ook zorgen voor de dikke 2x25mm2 cable U1000 RO2V van 11 meter? We hebben al een volledige kast buiten naast de voordeur wat aangelegd is door de ERDF, vanaf een paal onder de grond door; dus het zou erg gemakkelijk zijn wanneer ze daarvan de kabels trekken naar de coffret de branchement. Dat zou toch mogelijk moeten zijn? Of moeten ze het speciaal van een paal weghalen?

Nou goed, zoals ik al schreef zal ik mijn ervaringen opschrijven wanneer we de bouwstroom werkend hebben. Nogmaals bedankt voor alle informatie.

Bart

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-01-19 18:35:08

Bart, je weet het natuurlijk nooit met grote organisaties en hun regels, maar op de tweede pagina van de ERDF/SéQuélec brochure staat: " Le coffret de branchement doit être installé: .... le plus près possible du point de raccordement au réseau du distributeur ERDF." Aannemend dat in die kast naast je voordeur al bedrading vanuit het stroomnet aanwezig is lijkt het me voor de hand te liggen dat er vandaar een vrij kort stukje bekabeling naar de coffret de chantier gaat. Bij de ERDF hebben ze het hele stroomnet op papier staan, dus ook hier zou een telefoontje uitkomst moeten kunnen bieden.

Rob

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#6 Geplaatst: 2012-02-11 15:48:12

Hier een link naar een PDF voor een aanvraag langer dan 28 dgn branchement provisoire bij de ERDF. De link gaat naar een formulier waarop staat :

Vous souhaitez un branchement temporaire de longue durée, remplissez une demande de raccordement et adressez-vous à votre fournisseur d'électricité.

Je moet overigens in het stappenplan wel eerst een fournisseur uitkiezen.

.

Ik heb dagen met de EDF gebeld ook met hulp van Fransen en zonder succes om een provisoire aansluiting te krijgen (die zat er al van de oude eigenaar!) De oude aansluiting werd door de EDF afgekapt, en dat wat het. Van kastje naar de muur, van belofte naar dossier en de ENG talige telefoons (zoals ook op de site vermeld) spreken geen ENG en verwijzen je door naar Toulouse waar een antwoordapparaat staat..

Ik heb een reeks aan numero affaire en 2 pagina's aan telefoonnummers.

Algemeen stroomdiagram over hoe de bureaucratie werkt om die aanvraag te realiseren:

link

Pas nadat ik het document boven samen met een tekening van de situatie en een bouwvergunning naar de ERDF heb gemailed, is er een afspraak gemaakt. Het was wellicht zo moeizaam omdat de eigenaar voor mij 6 jaar! een coffret heeft gehad....

avatar#8844
Bart van Hemert
Berichten: 1
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2012-02-16 00:12:44

Hoi,

Ik zou nog even iets laten weten v.w.b. de aansluiting voor het bouwstroom.

We hebben stroom!! Het heeft ff geduurd, maar dan heb je ook wat. Zoals de reactie hierboven is het bij ons in eerste instantie ook niet van een leien dakje gegaan. Je hebt op een gegeven moment inderdaad een A4tje aan telefoonnummers. Er is geen doorkomen aan bij de ERDF. Maar nadat we de afspraak hadden gemaakt, de coffret hadden aangeschaft en opgehangen ging het allemaal heel gemakkelijk. Binnen een uur na aankomst van de monteurs van de ERDF hadden we stroom.

vriendelijke groeten! 

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#8 Geplaatst: 2012-09-05 15:53:02

Ik heb voor 1 jaar bouwstroom, met een coffret. Hoe gaat een aanvraag voor verlenging in zijn werk? Krijg ik op tijd daarover bericht of moet ik voor afloop van het contract zelf iets ondernemen?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2012-09-05 16:59:56

Zo snel mogelijk kontakt met de ERDF opnemen, anders gaat omstreeks de einddatum onherroepelijk de stekker er uit. Om daarna weer voor een tweede termijn te gaan levert zeer veel administratieve rompslomp op. Over verlengen is de ERDF niet scheutig met mededelingen. Vermoedelijk om te voorkomen dat er al te gemakkelijk een semi-permanente aansluiting wordt gerealiseerd. Zijn ook lokale autoriteiten niet erg van gediend, uit vrees voor bebouwing zonder vergunning, of andere zaken die niet helemaal sporen met de naleving van de wet. Voor hen die er nog aan moeten beginnen dit inleidende ERDF verhaal over de branchement provisoire.

Rob van der Meulen

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#10 Geplaatst: 2012-09-05 19:33:41

Het schijnt dat ook de stroomleverancier (EDF een verzoek in kan dienen, maar ik neem aaan dat ze dan eerst de gebruiker op de hoogte stellen en informeren dat het afloopt? Zie 4 berichten boven, bij mijn verhaal en stroomdiagram de link.

2.9 Étape 8bis (ou 9bis) : Le demandeur (ou son fournisseur) demande une prolongation
Une prolongation du raccordement provisoire au-delà de la date figurant dans la lettre d’engagement peut être demandée :
- soit par le fournisseur pour le compte de son demandeur,
- soit directement par le signataire de la lettre d’engagement.

2.10 Étape 10 : ERDF reçoit la demande de dépose ou de prolongation
En cas de demande de prolongation directe (8bis) par le signataire, ERDF en informe le fournisseur via SGÉ, pour qu’il puisse éventuellement la refuser.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2012-09-05 21:00:12

Dat de branchement provisoire per einddatum van het aangegane kontrakt afloopt is ook bij de gebruiker bekend, dus ik zou er maar niet vanuit gaan dat de fournisseur zonder tegenbericht van de klant op enigerlei wijze aktie onderneemt. Maar misschien onderschat ik de servicegerichtheid van de EDF. Tijdelijkheid is immers per definitie het kenmerk van de bouwaansluiting, en het lijkt me sterk dat een hulpvaardige E(R)DF employee spontaan doorkomt met de vraag: weet u wel zeker dat u er mee wilt stoppen?

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-09-05 21:53:32

Bonsoir,

Zoals Robert weet balanceer ik zelf al lange tijd op het scherp van de snede waar het gaat om mijn branchement provisoire. Deze is in bedrijf gesteld in 2003 (!) toen ik mijn oude boerderij heb gekocht, en op dat moment was de EDF nog gewoon één bedrijf. En die bleven schouderophalend stroom leveren, zolang ik de rekeningen maar betaalde. Iedereen gelukkig.

Met de splitsing in EDF en ERDF begon er iets te veranderen. Ik kreeg af en toe per brief de vraag van ERDF of ik die bouwstroom nog steeds nodig had. Een telefoontje mijnerzijds naar een vriendelijke persoon, waar ik kon uitleggen dat ik een eeuwenoude vakwerkboerderij (zeg maar ruine) aan het restaureren was en dat dat nu éenmaal veel tijd kost, was voldoende om de stroomlevering weer voor lange tijd te waarborgen.

Met ingang van dit jaar is aan die situatie van pais en vree een einde gekomen. De ERDF heeft actief de jacht geopend op "eeuwigdurende" tijdelijke aansluitingen. De toestand begon een beetje uit de hand te lopen, met lieden die illegaal een huis hadden gebouwd, dat hadden voorzien van bouwstroom, en dit vervolgens als "the real thing" aan nietsvermoedende kopers wisten te slijten. Ongenoegen alom, dus ingrijpen noodzakelijk.

Ik heb met veel soebatten nog één jaar verlenging weten te bedingen, maar dan is het ook echt afgelopen. Voor die verlenging moest ik zelfs een verklaring van de mairie meesturen dat ik te goeder trouw ben en écht zo snel mogelijk een definitieve aansluiting zal realiseren, ander was ik al afgesloten geweest. Gelukkig heb ik alles nét lang genoeg weten te rekken, de nieuwe electricteitsmeter kan nu worden geplaatst in het local technique van mijn gerestaureerde boerderij, op de plek die pas sinds kort gereed is.

Om op uw vraag terug te komen. Ik kreeg keurig van de ERDF een brief die mij waarschuwde dat mijn tijdelijke aansluiting ten einde liep. Enig telefoneren leerde mij dat een verlenging niet via ERDF kon lopen, dat moest via de klantentelefoon van EDF. Naar de EDF gebeld, en dat kwam erop neer dat er gewoon een nieuwe aanvraag voor bouwstroom moest worden ingediend. Dus de oude aansluiting inclusief abonneenummer en automatische betaling ging in rook op, en er kwam een nieuwe aansluiting met nieuw nummer. Dus kreeg ik dagenlang ERDF autootjes op het terrein: eindaflezing van de oude meterstand, dépose van de oude aansluiting, controle van de coffret de chantier, montage van de nieuwe aansluiting, beginaflezing van de nieuwe meterstand. Het is allemaal gelukt maar ik heb er grijze haren van gekregen.

Kortom, ik denk dat u er het beste aan doet om ruimschoots van tevoren bij uw fournisseur (EDF?) een aanvraag tot verlenging in te dienen. Deze fournisseur zorgt dan voor de verdere communicatie richting ERDF. Laat niet na hierbij te benadrukken dat de aansluiting al bestaat, met een beetje geluk ontkomt u dan aan het circus waar ik in terecht kwam.

Last but not least voor alle zekerheid, een aggregaat paraat hebben kan zeker geen kwaad. Heb ik ook en ik heb al meerdere malen de voorzienigheid bedankt voor deze machine.

Salutations, Jos