Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

voorkom barsten van natuurstenen waskom

Auteur Bericht

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2012-01-22 09:21:29

Hallo allemaal,

Wij zijn bezig met onze badkamer in Frankrijk en daar gaat een natuurstenen waskom op houten blad in komen. Nou hoor ik gisteren van een vriend die al twee natuurstenen waskommen gebroken heeft door tijdens het scheren warm / heet water in de kom te laten lopen. Exacte oorzaak van de breuk heeft hij niet kunnen achterhalen. Zijn oplossing is geworden het vervangen van de natuurstenen waskom door een porceleine. Ik zoek een andere oplossing.

Kan iemand mij de do's en don'ts bij het plaatsen van een natuurstenen waskom vertellen?

hartelijk dank, Verena

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#1 Geplaatst: 2012-01-22 11:41:11

een franse vriend maakt ze; ik zal het eens navragen, maar kost wat tijd.

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2012-01-25 17:05:34

Dag Verena,

Ik ben redelijk goed ingevoerd op het gebied van natuursteen (zie mijn website)en ik zal proberen je een antwoord te geven. Allereerst is het belangrijk om te weten welke steensoort er toegepast is, de ene soort is beter bestand tegen bepaalde belastingen dan andere. Wat er volgens mij gebeurd is is het volgende: doordat de hete straal water lange tijd  op één plaats in de wasbak gericht geweest is ontstaat daar een hete plek. Doordat de steen dan plaatselijk meer uitzet dan in de directe omgeving krijg je spanningsverschillen die tot een barst kunnen leiden. Zeker als dat vaak herhaald wordt en als de steen minder geschikt is voor deze toepassing. Het kan ook zijn dat de vormgeving weinig rekening gehouden heeft met het materiaal steen. Ik vermoed dat het een sedimentair gesteente is en dat heeft meestal een min of meer duidelijke laagrichting en dat kan een zwakke plek opleveren. Ik heb voor mijn huis ook enkele wastafels gemaakt (in dit geval van belgische hardsteen) en dat heeft geen enkel probleem opgeleverd. Ik denk dus dat het probleem zit in de steenkeuze.

groet,

Adriaan Seelen

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#3 Geplaatst: 2012-01-25 18:20:11

@Adriaan

Zie mijn website? welke? Ik zie ook geen profiel van je.

(Hoeft niet aan jou te liggen, kan ook liggen aan deze site) 

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#4 Geplaatst: 2012-01-25 20:13:58

google + "Adriaan Seelen" natuursteen = http://www.adriaanseelen.nl

wimb

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2012-01-26 00:22:00

URL's kunnen sinds jaar en dag ook gewoon worden vermeld via de edit-ikoontjes ( symbool van de schakel), dus 

google + "Adriaan Seelen" natuursteen = http://www.adriaanseelen.nl

wordt

Adriaan Seelen

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-01-26 08:29:07

Wim,

dit is nog geen antwoord op de vraag waarom profiel en website van Adriaan Seelen niet te zien zijn.

Christian v.K.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2012-02-13 23:51:32

Adriaan,

Dank voor je uitleg. Ik had hier graag gemeld om wat voor steen het gaat, maar ik heb de waskom ook maar gekocht zonder enige kennis van zaken. De kom is donker grijs en stond te koop onder 'marmeren kom', maar dat zegt wat mij betreft niets, want steen wordt wel vaker voor marmer uitgemaakt. De kom heeft een ovalen vorm (van boven bezien) en is behoorlijk dik (zo'n 3 a 4 cm). De kraan die erboven komt gaat inderdaad een geconcentreerde straal geven, want, in tegenstelling tot een keukenkraan, heeft onze kraan geen beweegbare uitloop. Omdat wij de kom alleen zelf gaan gebruiken kan ik met die straal nog voorzichtig omgaan. Wat ik mij afvroeg is of je met de montage van de sifon de mist in kunt gaan, zodat de uitzetting van de metalen delen een oorzaak zijn. Heb je hier zicht op? Moet ik bepaalde maatregelen treffen bij de montage? 

groet, Verena

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#8 Geplaatst: 2012-02-14 12:19:29

Beste Verena,

Jouw beschrijving doet vermoeden dat het om een kalksediment gaat, in ieder geval géén marmer, want hoe het ook glimt, het kan eenvoudigweg niet grijs of zwart zijn. Op dit moment komen er veel van deze waskommen op de markt uit China en andere lage-lonenlanden. Het zou dus weleens chinese- of vietnamese hardsteen kunnen zijn.

Het gat wat onder in het wasbakje geboord is is waarschijnlijk iets groter dan de chifon, dus dat kan nooit klemmen. Maar als het dat zou dien geloof ik niet dat het kwaad kan. Het rozetje wat aan de bovenkant van het gat zit en waar de schoef doorgaat waar de chifon mee vastgezet wordt moet net iets verdiept in het oppervlak van de wastafel met goede kit (in dit geval zwarte kit, bijvoorbeeld sikaflex) ingezet worden, dan is het altijd goed dicht.

succes ermee.

groet, Adriaan