Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elktra in muur aanbrengen

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2012-01-22 14:22:31

Dag forummers

Komende zomer wil ik mijn electra uitbreiden en dat moet grotendeels in oude natuurstenen muren. De muren zijn van graniet met kalkvoegen en binnenin leem. Dit wil ik natuurlijk mooi houden dus de elektrabuis moet echt in de muur. Mijn 1e vraag, hoe hebben medeforummers dit opgelost, tussen de stenen in de voeg frummelen en afsmeren met kalk/zand of is er ook een frees of haakse slijper gebruikt? 2e vraag, de wandcontactdozen en schakelaars ook in voegen wegwerken of hiervoor een boor gebruiken zodat de beste plaats gekozen kan worden? 3e vraag, één binnenmuur is van perpangs en daar wil ik ook de boel in wegwerken maar deze stennen zijn hol. Als ik dus een gootje frees/slijp/hak kom ik natuurlijk in de binnen holte van de diverse stenen. Hoe deze sleuven af te werken en hoe een schakelaar of wand contactdoos vastzetten/wegwerken. Zelf heb ik wel genoeg ideeën maar toch ben ik benieuwd hoe anderen alhier dit hebben aangepakt want ik kan mij niet voorstellen dat ik de eerste ben die aan zo'n klus begint!

Willem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-01-22 15:36:13

Willem,

hier hadden wij het toch al eerder over.

Maar ik ga toch nog in op je vragen. Later vandaag.

Christian von Klösterlein

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2012-01-22 16:47:19

Hoi Christian,

Jep die heb ik inmiddels gelezen maar ik ben met  name geintereseerd in die mensen hoe ze het hebben aangepakt en wat ze daar dan voor ervaringen mee hebben gehad. Vooral naar punt 2 en ook 3 ben ik benieuwd. Reden is ook dat de oude muren waar ik mee te maken heb toch meer dan tweehonderd jaar oud zijn en ik weet uit ervaring dat als het "verband" er uit is je diverse stenen er zo uit kunt pulken.

Willem

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2012-01-22 17:22:31

Willem,

wij hebben ook natuurstenen muren van graniet met de bekende kalmortel ertussen. Al onze electra is om de stenen heen 'gefrummeld'. Voor de leidingen is nergens een slijptol of frees gebruikt. De wandcontactdozen zijn niet in de voegen geplaatst (zou ook een wonder zijn dat een voeg groot genoeg is op de plek waar je ze hebben wil). Daar is wel een slijptol gebruikt, met een mal om ze op de juiste hoogte te krijgen. Hiervoor zijn vierkante dozen gebruikt, zodat je met vier incissies een gat voor een doos hebt.

Met parpaings infrezen heb ik geen ervaring.

groet, Verena

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2012-01-22 17:25:40

Willem,

ik heb me over je drie vragen gebogen.

1e, hoe hebben medeforummers dit opgelost, tussen de stenen in de voeg frummelen en afsmeren met kalk/zand of is er ook een frees of haakse slijper gebruikt?

René van Lerven (forum alias Colombe) heeft het destijds zo gedaan:

2e, de wandcontactdozen en schakelaars ook in voegen wegwerken of hiervoor een boor gebruiken zodat de beste plaats gekozen kan worden?


Een hardmetalen gatenfrees met de juiste diameter gebruiken!

3e, één binnenmuur is van perpangs en daar wil ik ook de boel in wegwerken maar deze stennen zijn hol. Als ik dus een gootje frees/slijp/hak kom ik natuurlijk in de binnen holte van de diverse stenen. Hoe deze sleuven af te werken en hoe een schakelaar of wand contactdoos vastzetten/wegwerken.

Ik heb in dit geval de voorkant van de parpaing 25mm breed weggefreesd, waar nodig ook hun verticale wanden ingefreesd, dan de gaine erin gelegd, met PUR-schuim gefixeerd en de sleuven met kalkmortel dichtgesmeerd. Helaas heb ik hiervan alleen een foto van de situatie na het afsmeren, voor het stuken.

En verder nog twee adviezen:

In andere gevallen waar achter de muur een nevenvertrek lag waar de gaine en applique me niet kon schelen, heb ik de gaine+leiding+lasdozen aan de andere kant van de muur gelegd, en ben dan op de plaats, waar het stopcontact of de lichtschakelaar moest komen met een korte boring door de muur gegaan. 

Ik heb ook eens leidingen tegen een balk gelegd en ben daar waar nodig met steekleidingen naar beneden gegaan. De balk heb ik dan met twee passend geprofileerde planken weer gecompleteerd.

Ik hoop dat andere klussers ook hun ervaringen meedelen.

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#5 Geplaatst: 2012-01-22 18:18:18

Ik zou wel al draad in de gain trekken, wat achteraf zie ik grote problemen. 

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#6 Geplaatst: 2012-01-22 18:33:49

Draden tevoren in de gaines trekken is overigens altijd aan te bevelen. Althans data is mijn ervaring. Het trekt een stuk makkelijker en zeker als de gaines zo tussen de stenen kringelen zoals op mijn foto die Christian al plaatste.

René

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#7 Geplaatst: 2012-01-22 20:46:38

Heren,

Dank vd reacties en de foto's, de draden van te voren in de gaines trekken deed ik (door ervaring wijs geworden pfff) ook al. Het wordt dus voorzichtig hakken envoorzichtig slijpen, gaat een mooie klus worden. De hoofdleidingen liggen al, nu de afwerking in de muren.

Willem 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2012-01-29 13:11:52

Enige aarzeling bij het wederom recyclen van eerdere links (of noemen we het een noodzakelijke refresh voor volatile memory?), maar voor de enthousiaste gebruikers van hamer en steenbeitel, slijptol, Kango of Hilthi is deze nog wel aardig. De rapportage over een installatie project op Volta biedt meer dan één aanknopingspunt, en op internet uiteraard veel praktijkvoorbeelden, zoals hier. En niet te vergeten onze vrienden Thierry & David, populair bij Françaises, Françoises en allochtonen van diverse komaf. Voor de pose dans une saignée gelden bouwkundige regels, maximale diepte en diameter van de elektrabuis. En dit is het wat uitgebreidere verhaal van - alweer - Promotelec. Geen diagonale leidingen inhakken, niet te dicht bij de hoeken, bepaalde afstand tot vloer en plafond etc.

Rob van der Meulen