Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

12Kva of minder?

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2012-01-22 20:12:40

Beste mensen,

Wij hebben nu een abonnement voor 12Kva met een Tempo abonnement. Ik ben aan het kijken of het verstandig is om een ander abonnement te nemen. Option Basse helpt mij niet veel doordat het verbruik duurder is. Wij houden er van om de wasmachine, droger en afwasmachine tegelijk aan te hebben. Kan dit met een lager abonnenment (9Kva of 6Kva)?

Grt,

Robert

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-01-22 21:27:27

Voor de vuist weg een improvisatie op wat hier al vaker op het forum aan de orde is geweest.

Laten we beginnen met het dag/nacht tarief. Iedereen gaat er vanuit dat dit meestal wel goedkoper zal zijn. Sinds de tariefveranderingen en prijsstijgingen in augustus 2010 is dat een aaname die op drijfzand kan zijn gebouwd. Lees hier wat de consumentenorganisatie 60 millions de consommateurs er in september van dat jaar over schreef, nog steeds lezenswaard. Maar opgelet, ik geloof dat Jako daar indertijd z'n vinger al over opstak, de aanname in hun berekeningen is dat je 1/3 van je totale verbruik in de zuinige uren verstookt, en 2/3 in het option base tarief. Dat zal iedereen zelf moeten narekenen aan de hand van zijn of haar eigen verbruiksgegevens. 

Option tempo: wanneer je weet om te gaan met de peperdure rode dagen, een paar truien extra hebt wanneer je elektrisch zou stoken, er voldoende schoon wasgoed in de klerenkast klaar ligt, en de vaatwasser overuren heeft gedraaid in het goedkope tarief, dan krijg je de rest van het jaar - zeker voor zwembadbezitters interessant -  een heel aantrekkelijk elektriciteitstarief. Ook hier: individueel reken- en maatwerk.

12 / 9 / 6 kVA: wanneer je verder geen al te grote energieverbruikers hebt staan (verwarming), dan is de ongunstigste situatie dat van al die apparaten het verwarmingselement tegelijkertijd aanstaat. Je zou achterop die machines moeten kijken wat er gezegd wordt over verbruik en aansluitfactor. Maar stel nu eens: 7000 watt totaal, dan kom je uit op een stroom van iets meer dan 30 ampère. Bij 12 kVA staat de disjoncteur de branchement op 60 A ingesteld, bij 9 kVA op 45 A en bij 6 kVA op 30 A. Op de achterkant van dit digitale bierviltje uitgerekend zou ik zeggen: 9 kVA valt te proberen, 6 kVA zou wel eens verrassingen op kunnen leveren.

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-01-23 09:40:00

@Robert,

Ik ben geen expert zoals Rob maar ik heb even in de EDF tarievenlijst gekeken.

Als je option Tempo wilt houden moet je minimaal 9kVA afnemen. Dat is per jaar bijna 100 euro goedkoper dan je huidige 12 kVA. 6kVA in combinatie met Tempo lijkt niet te kunnen.

In combinatie met het verhaal van Rob hierboven lijkt het erop dat de keuze al bijna voor je gemaakt wordt ;-)

Salutations, Jos