Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

eerste recht van koop, vruchtgebruik van een aanpalend bos

Auteur Bericht

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#0 Geplaatst: 2012-01-31 09:59:41

Beste Forumgenoten,

Bij de aankoop van ons huis (lees de grond plus de ruïne) sprak ik met de verkoper af dat wij ook voor een bepaald bedrag een aanpalend bos konden kopen. De verkoper is daarop naar de notaris gegaan en heeft dit kenbaar gemaakt. Hierop kregen wij een brief van de notaris dat we dat perceel bos voor de afgesproken prijs konden kopen. Wij hebben de wens tot koop bevestigd. Daarna ontstond het probleem: de verkoper,weduwnaar, de vader van twee kinderen had die kinderen, als medeeigenaren na het overlijden van hun moeder, niet betrokken bij zijn aanbod aan ons voor de verkoop van dat bosperceel en zij weigerden daarop te tekenen voor de verkoop. De notaris en de verkoper (met wie wij een zeer goede relatie hadden) zaten er ook mee in hun maag en hebben het opgelost door enerzijds in de akte een "eerste recht van koop" voor dit perceel op te nemen en anderzijds door de twee kinderen een verklaring te laten tekenen dat ik het recht had op de "vruchten" van het bos. Letterlijk staat in de verklaring dat ik het recht heb op het kappen van bomen voor mijn gebruik. Inmiddels heeft de verkoper (ook onze buurman) zijn huis verkocht en is hij daarna, helaas, ook snel overleden. Eerst aan Engelse buren met wie de kinderen een slechte relatie hadden. Zij hebben nooit iets te maken gehad met "ons" bosperceel. Sinds enkele maanden is het huis van de Engelsen weer verkocht, nu aan een frans stel. Wij verwachten , maar weten nog niets, dat wellicht het bosperceel aan de nieuwe buren zal worden aangeboden. Hoe houden wij nu zicht op ons eerste recht van koop en zou de constructie met de nieuwe franse buren kunnen worden opgezet om eerst met hun een hoge prijs voor dat perceel af te spreken en vervolgens ons, voor dat hogere bedrag het recht van eerste koop aan te bieden? Houdt de notaris dan toezicht op op de redelijkheid van de prijs.? Kunnen we nog iets met het bedrag wat in de oude brief van de notaris staat waarin de prijs zoals die toen was overeengekomen was vermeld. Die prijs was ook redelijk en ook nu nog marktconform: €1500 per hectare voor een bosperceel op een "pente" zonder verdere mogelijkheden?  

Ik ben benieuwd naar jullie reacties

avec sincère salutations

Dominique   

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-01-31 13:23:46

Dag Dominique, mijn eerste gedachte zou zijn om deze vragen aan de notaris te stellen die de zaak vanaf het eerste begin heeft meegemaakt en die de akte en de verklaring heeft opgesteld. Dit is m.i. een veel te ingewikkelde kwestie om hier even voor te leggen.

Bij mij rijst meteen de vraag: waarom is het "vruchtgebruik" in een door de kinderen ondertekende verklaring vastgelegd en niet in de (een) akte? Als dat inderdaad het geval is, dan geldt dat recht alleen tegenover de kinderen. Dat biedt dan inderdaad theoretisch de mogelijkheid om handjeklap te spelen met jullie nieuwe buren, tenzij er een kettingbeding is opgenomen, waarin de kinderen worden verplicht dit recht ook aan andere opvolgende eigenaars door te geven.

Is het "vruchtgebruik" als zakelijk recht in de (een) akte opgenomen, dan kan je dat doen gelden tegenover iedereen. Dat maakt het stuk grond heel wat minder aantrekkelijk voor andere kopers en dus minder waard. Dat vruchtgebruik wordt dan ook in het kadaster opgenomen mbt het bosperceel, waarbij dan wordt vermeld dat het is belast met vruchtgebruik.

Je schrijft ook dat het recht van eerste koop wél is vastgelegd in de akte. Maar is dat vastgelegd in een aparte akte en aangetekend in het kadaster bij het perceel bosgrond? Als dat het geval is, krijgt iedere notaris het vanzelf onder ogen en moet hij controleren of het als eerste aan jullie is aangeboden. Zo niet, dan kan niemand het controleren, want wat jij de akte noemt betreft alleen de aankoop van jullie huis en grond (neem ik voorlopig maar even aan).

Om al deze redenen: raadpleeg eerst de notaris.