Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CESU + nog ingeschreven in Nederland

Auteur Bericht

avatar#9693
b.o.b
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2012-02-01 13:12:19

Sinds 2 maanden woon ik in Frankrijk bij mijn Franse vriend, maar ik sta nog steeds ingeschreven in Nederland. Waarom? Omdat ik even wil aankijken hoe het hier gaat......Ik weet dat ik 8 maanden in het buitenland mag blijven.....Even voor de duidelijkheid: ik sta alleen nog ingeschreven in Nederland, betaal mijn (dure) zorgverzekering,mijn wegenbelasting, heb geen ontvangsten vanuit Nederland,ook geen uitkering (zelfstandige geweest...)....Ik "profiteer"dus van niets....

Ik wil nu, na 2 maanden, hier een baan gaan zoeken, aangezien "het potje"niet vanzelf aangevuld wordt. Totdat ik een fulltime baan heb gevonden wil ik voorlopig huishoudelijk werk gaan doen. Ik zie dat veel 'femmes de ménage"de cheque emploie service accepteren en mijn vraag is dus dan ook:

- Wordt een cheque emploie service uitgekeerd aan een persoon die niet ingeschreven staat in Frankrijk?

- heb je een 'nummer'nodig en zo ja krijg je die dan ook als je dus nog woonachtig bent in een ander land?

Ik hoop dat iemand mij er iets meer over kan vertellen. Ik zal zeker een mailtje sturen naar de cesu/urssaf, maar aangezien mijn frans nog niet echt top is en iemand misschien ook deze ervaring heeft, probeer ik het dus even zo.....

groetjes Bobby

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-02-01 20:09:30

Ik weet er weinig van, maar omdat er verder (nog) geen reacties zijn ben ik maar even voor je gaan googelen. Dit lijkt me precies wat je zoekt. In het kort:

Een franse meneer vraagt de ANSP (Agence Nationale des Services à la Personne) of hij via CESU een italiaanse dame in dienst kan nemen als huishoudelijke hulp, die in Italië woonachtig is.

Antwoord van de ANSP:

Iedere EU-onderdaan heeft het recht om hier te werken, onder bepaalde voorwaarden. De buitenlandse werknemer heeft om te beginnen een geldig paspoort nodig, hij moet een nummer "securité sociale" aanvragen. De werknemer moet zich daartoe met een bewijs van de CESU dat hij daar in dienst is ("attestation d'emploi") melden bij de Caisse d'Assurance Maladie van zijn "woon"plaats. Voor de belasting wordt hij beschouwd als ingezetene van Frankrijk (dwz dat over het verdiende loon in Frankrijk belasting is verschuldigd).

Hopelijk helpt dit je op weg. Succes.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#2 Geplaatst: 2012-02-05 13:37:20

Een goede site voor ieders rechten: http://www.service-public.fr/

Even wat uitgebreider dan in Nederland gebruikelijk.

Kun je gelijk je Frans oefenen, bij twijfel op prikbord zetten en bij Google Translate http://translate.google.com/# plakken, met een beetje fantasie begrijp je er dan wat meer van.

In principe heeft het feit al dan niet ingeschreven staan in NL hier weinig invloed en mag er gewoon gewerkt worden door EU burgers met uitsluiting van Roemenen en Bulgaren.

Een inschrijving kent men hier niet, er is geen burgelijke stand, slechts een volkstelling eens in de zoveel jaar.

Belasting aangeven wordt verwacht bij een verblijf vanaf 6 maanden en/of als er Frans inkomen is en dan vooral als de inhoudingen niet zijn gedaan.

Hiervoor moet men wel zelf het initiatief nemen in het opvolgende jaar.

Succes, Robert