Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

koudefront

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2012-02-01 14:07:43

Vanavond gaat het gebeuren, de koudegolf komt ons plagen.
Nu is het nog twee graden boven nul, de wind begint sinds een half uurtje te veranderen van een rustig briesje in een windje.
Het koudeveld zit nog boven polen, en rond 23h zal de temperatuur hier gekelderd zijn naar min 10 graden.
Dat wordt even slikken.
Ik ga nog even wat tempexplaten halen om de achterdeur af te sluiten, en een paar oude dekens moeten de tocht her en der weren.
Volgens het weermodel zal de gevoelstemperatuur morgenvroeg rond zes uur rond de min tweeëntwintig liggen.
Mensen denken er veel te laconiek over, maar je mag er best wel bij stilstaan dat we totaal machteloos tegenover de natuur staan, zeker in een regio waar normaal de temperatuur blijft steken op min 6.
Ons huis is redelijk gerenoveerd (op de achterdeur na) maar ik ken genoeg nieuwe en gerenoveerde huizen waar enkele straalradiatorretjes de boel moeten verwarmen.
Bij vrienden van ons is er in het hele huis (220m2) één openhaard.
Middels een mailtje hebben we de mensen gewaarschuwd en geadviseerd ovenschotels te eten, raclette, en vooral zo min mogelijk de deur uit te gaan of te openen.
Ook hebben we iedereen duidelijk gemaakt vooral iemand te bellen als er problemen voordoen.
Ik heb mijn partner beloofd áls de Elfstedentocht ooit gereden wordt, dan moet hij die atmosfeer meemaken, een mooier evenement ken ik niet.
We wachten in spanning af.

Cees.

http://www.meteopassion.com/grand-hiver-de-1962-1963.php

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#1 Geplaatst: 2012-02-03 03:31:32

Ondanks alle aangebrachte ventilatie roosters, luchtkanalen en afvoeren, ondanks alle wetenschap over vochttransport en vieze luchtjes, gaan bij mij de roosters dicht. Wat een kou komt er door die ventilatieroosters! Een ijzige kille bries die je terstond de das omdoet.

En ik weet dat het niet goed is, maar de wervelende  -18 luchtstroom is me te fris, alleen mijn Spaanse Patou is helemaal gelukkig. Had ik maar een balansventilatie systeem? Misschien in hartje winter wel.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2012-02-03 06:40:49

Via een recente interministeriële circulaire wordt erop gewezen dat de huidige koudegolf de nodige risico's met zich meebrengt.

Natuurlijk allereerst de kou zelf (bevriezings- en onderkoelingsgevaar) maar ook dat door de forse zuurstofvraag van verwarmingsinstallaties (olie en gas) gevaar bestaat voor koolmonoxyde-vergiftiging. Daar overlijden elk jaar zo'n 100 mensen aan in Frankrijk en worden er zo'n 1500 in het ziekenhuis opgenomen.

Oorzaak bijverwarming die zijn verbrandingsgassen direct in de binnenlucht brengt (zoals de Zibro-kachels) dan wel CV-installaties met onvoldoende zuurstoftoevoer waardoor koolmonoxyde in de binnenlucht terecht komt.

Is dus zaak intelligent om te gaan met het dischtmaken van ventilatie-openingen. CO-melders zijn zeer aan te raden bij enig risico.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-02-03 10:29:05

@Steven,

Voor de goede orde, die Zibro kacheltjes met electrische ontsteking die je op het lichtnet aansluit om de electronica te laten werken, zijn voorzien van behoorlijk degelijke beveiligingen. Als de luchtkwaliteit minder wordt, als je er tegenaan stoot, als de zelftest aangeeft dat ie vervuild is, stopt ie er direct mee. Met een keurige foutcode die aangeeft waarom ie ermee is opgehouden.

Persoonlijk ben ik veel banger voor ouwe geisers, branders, kacheltjes en wat al niet die niet of nauwelijks worden onderhouden en waar weinig aandacht is besteed aan luchttoevoer en rookgasafvoer. Die rommel wordt dan van zolder gehaald en weer eens stevig opgepookt als het buiten koud is, met alle risico's van dien.

Je advies om CO melders te gebruiken is so wie so onder alle omstandigheden zeer terecht. Ik blijf er verbaasd over dan men in FR wel binnenkort rookmelders in alle wongingen verplicht gaat stellen, maar dat er in die regelgeving (voor zover ik kan nagaan) niet wordt gerept over detectie van de "silent killer" koolmonoxide.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-02-03 19:38:15

@Jos, ik wil best geloven dat de echte Zibro's al die veiligheden hebben maar velen bezitten "klonen", al of niet met electrische inspuiting, "mèche" of een gasfles. Ergens heb ik ook nog zo'n kachel waar een gasfles in past. Vast zonder veiligheid. Dus in die zin volg ik je.

Als ik zie hoe vaak het "principe de précaution" wordt gebruikt in Frankrijk voor de meest futiele zaken, snap ook ik niet waarom die CO-melders niet allang verplicht zijn daar waar verbranding in de open lucht plaatsvindt.

Ik heb overigens in NL te maken gehad met chronische CO-vergiftiging als gevolg van dichtgeplakte huizen waarin de onderdruk van de mechanische afzuiging (hier VMC) ervoor zorgde dat de verbrandingsgassen van fantastische HR-ketels regelrecht in de binnenlucht gezogen werden.

Dat kan ook gebeuren in een niet al te groot huis met open keuken en open haard: zet de wasemkap maar eens stevig aan en het kan gebeuren dat verbrandingsgassen van de haard naar binnen worden gezogen.

Steven