Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

FREE: magere dekkingskaart mobiele netwerk.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-02-04 11:39:42

Bij het onderwerp tethering kwam het al even ter sprake, dekkingskaart en kwaliteit van een netwerk voor mobiele telefonie. De aangekondigde hete winter komt er nu toch echt aan, en niet door de zendenergie die door de mobiele masten van Free wordt uitgestraald. Volgens le Parisien overwegen SFR en Bouygues volgende week bij de Franse telecom autoriteit ARCEP een klacht tegen Free in te dienen. Wegens overmatig liftgedrag. Volgens hun metingen handelt het eigen netwerk van Free, voor zover in de lucht, slechts 3 tot 6% van het mobiele telefoon verkeer van Free klanten af, terwijl dit minimaal 27% zou moeten zijn. In Parijs neemt vooral Orange allerlei lifters mee: 97% van de Free klanten zou via het Orange netwerk telefoneren. De baas van Free, Xavier Niel, denkt er anders over.

Rob van der Meulen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2012-02-04 14:07:10

Ja, een prachtige oplossing, bedankt Free. Bij ons heeft het dure Orange de beste dekking. Ik heb nu dus een Free abbo genomen voor 2 euro per maand en maak gebruik van het Orange netwerk. Fantastisch fenomeen concurrentie. Nu kijken hoe lang het duurt.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2012-02-04 17:34:33

Ik vond de reacties van Minister Besson, die Free op het matje wilde roepen, beneden alle peil. Natuurlijk moet er een eigen en vooral dekkend netwerk komen. Daar heeft men, meen ik, tot 2018 de tijd voor. In de tussenperiode maakt Free gebruik van het overschot dat Orange blijkbaar heeft in haar netwerk. Mooie oplossing, want zo kunnen de grote investeringen immers eerder worden afgeschreven. 

Het huilen over het gebrek aan dekking is, wat mij betreft, ook van toepassing op SFR en Orange in het landelijk gebied waar ik en waarschijnlijk veel andere medelezers van dit forum wonen.  Op de kaart zijn geen witte vlekken, maar in de praktijk zijn er (veel te) grote zones waar je geen bereik hebt. Daar zou de minister eens moeten naar laten kijken.

Tja en ook ik overweeg zsm op Free over te stappen om mijn 20 euro abo bij La Poste (SFR) om te zetten naar zo'n minimum abonnement; ik gebruik zo'n 45 minuten in de maand en een handvol texto's. Waarschijnlijk geef ik daarmee aan dat ik veel thuis of om het huis ben. En niet voor alles de telefoon grijp...

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2012-02-29 00:30:23

In "60 Millions de Consommateurs Nr469 - mars 2012"

Blz. 40 - Blz. 50 een artikel over FREE Mobile

janv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-02-29 09:24:33

Inmiddels heeft de Autorité de Régulation des Télécoms (Arcep) zich over deze zaak gebogen en: "......confirme que Free couvre toujours 27% de la population". En Free is daarmee bien conforme aan de gestelde verplichtingen. Staat ondermeer te lezen in le Figaro van gisteren. Het laatste woord is dus aan de nieuwe klanten: kan Free leveren wat ze beloven, of niet. Van provider wisselen gaat immers heel snel zoals we de afgelopen maand hebben gezien. Nieuwe klanten binnenhalen is Free gelukt, nu nog ze zien vast te houden. En vandaag de resulaten afwachten van ander meer technisch onderzoek door l'Agence nationale des fréquences (ANFR) waar minister Eric Besson - hij kreeg overigens in 2008 al bijles van Free - om heeft gevraagd. In feite een motie van wantrouwen aan het adres van de Arcep. Hoeveel zendmasten heeft Free neergezet, en hoeveel zijn er daadwerkelijk in de ether. Probleempje: iedereen wil wel graag goedkoop bellen, maar heeft liever geen zendmast in de buurt. Lokale overheden zijn niet scheutig met het verlenen van vergunningen. Handicap voor de nieuwkomers op deze markt.

Rob van der Meulen 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-03-08 10:17:39

Een voorlopige tussenstand. Tussen de Autorité de Régulation des Télécoms (Arcep) en l'Agence nationale des fréquences (ANFR) bestaat verschil van mening over de juiste onderzoeksmethode. De Arcep heeft het netwerk van Free in kaart gebracht met geblokkeerde sims (alleen Free). De ANFR stelt dat die meetmethode een vertekend beeld geeft van de manier waarop in de praktijk van alle dag mobieltjes kontakt zoeken met een beschikbaar netwerk, en gebruikt des cartes SIM non-bloquées. Ook omdat er in het geval van Free sprake is van een overeenkomst met Orange, er ligt immers een contrat d'itinérance. Uit de eerste onderzoeksresultaten zou blijken dat inderdaad door een Free telefoon vrij vaak voor het Orange netwerk wordt gekozen, ook al is er een Free zendmast in de buurt. Het eindrapport wordt eind maart verwacht.

Alleen een technisch probleem, aanloop perikelen? Nadere finetuning nodig van afspraken over de invulling van het contrat d'itinérance door twee zakenpartners? Waar ze samen op eigen kracht uit zouden moeten kunnen komen? Maar waarom bemoeit minister Eric Besson zich er dan zo intensief mee? Vragen, vragen, en over een paar weken misschien een antwoord.

In ieder geval voelt de baas van Orange, Stéphane Richard, zich genoodzaakt zich in het openbaar tegen allerlei aantijgingen te verdedigen. Nee, we hebben ons netwerk niet voor te weing - naar schatting meer dan 1 miljard euro aan opbrengsten - verhuurd aan Free. Meer achtergrondinformatie over de Franse telecomwereld in een artikel in Les Echos.

Rob van der Meulen