Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Invoer en verbouwing van bestelauto

Auteur Bericht

avatar#7481
Opa noise
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-02-08 22:58:59

Goedenavond,

Mijn vrouw en ik wonen zo'n tien jaar in Frankrijk (L'Ardeche - 07190 St. Pierreville) en ik ben van plan een bestelauto te importeren en hem dan om te bouwen tot een camperbus hier in St. Pierreville. De bestelbus wordt gekocht in Duitsland en daar krijgen we een voorlopige nummerplaat met verzekering allebei geldig voor vijf dagen. Ik rij de bestelauto dan naar Frankrijk en parkeer hem dan in mijn werkplaats. Daar staat hij dan (onverzekerd, geen nummerplaat) totdat ik klaar ben met de verbouwing. ( +- 6 maanden).

Mijn vraag is: Kan ik dit zo doen en de camperbus na 6 maanden registreren in Frankrijk?

Alvast hartelijk bedankt.

Jan vd Steege

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2012-02-10 09:12:30

De voorgestelde procedure lijkt op de wijze waarop het in nederland gaat (ging?). In Frankrijk is het volgens mij anders, maar voor de precieze informatie moet je bij de Prefecture zijn. Zelf zou ik het zo niet doen, ik zou de auto zoals hij uit Duitsland komt, aanmelden in Frankrijk en pas daarna de verbouwing uitvoeren. Je betaalt voor een bus met laadruimte geen ander bedrag dan voor een bus met bedjes en keukentje. Of ik moet het wat dit laatste betreft bij het verkeerde eind hebben. Houd in ieder geval in de gaten dat je van de duitse verkoper een factuur krijgt, waar ook op staat dat de TVA voldaan is.   

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-02-10 10:13:48

Bonjour Jan,

Ik wil niet negatief overkomen maar wat je van plan bent lijkt me behoorlijk lastig. 

De truuk van @dit hierboven werkt niet. Een camperbusje heeft de code VASP op de carte grise, een gewone bestelbus de code CTTE. Als je een gewone bestelbus importeert krijgt die dus code CTTE op de carte grise, net zo goed als wanneer je in FR een bestelwagen zou kopen waar al een FR kenteken op zit.

Als je een bestelbus gaat ombouwen tot camper is in principe een herkeuring bij de DRIRE/DREAL nodig om van CTTE naar VASP te komen. Tenzij je er voor je vakanties een losse koelkast en bed in wilt zetten, tevreden bent met het aantal zitplaatsen van de oorspronkelijke bestelwagen (meestal 2) en niet bang bent voor gezeur met je verzekering en met lastige gendarmes bij verkeerscontroles.

Komt nog bij dat FR campers en camperbusjes moeten voldoen aan de FR norm NF-S 56200, die geen volledig EU equivalent heeft. Plenty mogelijkheden voor lastige controleurs om je werk af te keuren. Zie hier voor een verhaal van iemand die het heeft gedaan, dat geeft je een indruk van wat er allemaal om de hoek komt.

Zelf een compleet camperbusje of een camper met alle papieren erbij in FR importeren blijkt in de praktijk vaak al niet eenvoudig. Jouw plan is nog veel moeilijker. Ik zou er niet aan beginnen.

Salutations, Jos

avatar#7481
Opa noise
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2012-02-12 14:04:09

Goedenmiddag,

Beide forumleden mijn hartelijke dank voor uw inzet en info. Ik was er al bang voor dat deze aanpak heel ingewikkeld zou kunnen worden.

Mijn nieuw plan is om deze bestelauto in Duitsland te registreren, verzekeren, etc. en dan na de verbouwing in Frankrijk hem opnieuw in Duitsland te laten keuren als camper.

Nogmaals mijn hartelijke dank en misschien tot horens bij de volgende vraag.

Au revoir,

Jan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-02-12 15:06:23

Bonjour Jan,

Houd er rekening mee dat zelfs als je omgebouwde bestelauto in Duitsland wordt goedgekeurd, dit geen enkele garantie biedt dat deze ook in FR goedgekeurd zal worden.

Omdat je eigen ombouw geen Europees certificat de conformité zal hebben, zal je werk door een individuele toelatingsprocedure bij de DRIRE/DREAL in FR moeten alvorens je een FR kenteken kunt krijgen. 

En geloof me, dat is een serieuze uitdaging, zelfs als je alles perfect volgens de bovengenoemde FR norm realiseert en je zelf vloeiend Frans spreekt om alle dossiers voor te bereiden en de zaken bij de keuring uit te leggen. Zo niet, dan kon het wel eens een "mission impossible" worden.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2012-02-12 16:41:48

Ik vrees dat Jos het goed zag en nog steeds goed ziet. Vooral die u-bocht-verbouwing in D zet geen zood aan geen enkele digue.

'n Serieuze uitdaging, dat is 't.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-02-13 22:21:47

Jan (Opa vd Steege),

ik moet aan de moeilijkheden denken die al die mensen hadden die een in NL tot grijs-kenteken-vijfzitter omgebouwd busje hadden. Voorgeschoven bankje aan een op maat gemaakt tussenschot en daarachter een grote laadruimte. In NL professioneel omgebouwd, gekeurd en gekentekend, in F geen enkele kans op goedkeuring.

Christian von Klösterlein

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#7 Geplaatst: 2012-02-14 11:26:45

Helemaal mee eens!

Ik had een Opel Campo die ook "grijs" gemaakt door Opel zelf in NL werd geleverd.

Voldoet dan niet meer aan Europese homologatie en dus: verkocht in NL.

avatar#7481
Opa noise
Berichten: 1
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2012-02-14 21:30:45

Wat ik niet genoemd had in mijn "Duitsland registratie voorstel" is dat mijn zoon daar

woont en deze bestelauto koopt en dat ik hem dan ombouw tot een camper.

Wij willen dan als volgt te werk gaan. Zoon koopt bestelauto, geregistreerd, en verzekerd in D. Ik bouw hem om tot camper en hij laat hem registreren en verzekeren als een camper in D. Ook alle APK keuringen en wegenbelasting etc. worden gedaan en betaald in D. Daarna leen ik de camper en rijdt hem rond in Frankrijk, Italie, Spanje en Portugal.(4 tot 6 mnd per jaar) Mijn zoon probeert in D. uit te vinden of dit toegestaan is.

Nu is mijn vraag, hoe lang laat F. mij toe met de camper daar te vertoeven?

(Volgens mijn zoon kent D. geen limiet.)

Alvast heel hartelijk dank. Groet. Jan

PS. Mijn kleinkinderen noemen mij "Opa Noise" omdat ik altijd zo'n lawai in de werkplaats maak.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-02-15 08:14:39

Met deze gang van zaken schijnt de problematiek van het Franse kenteken voor een in D tot camper verbouwd busje niet meer te bestaan.

Maar nu zitten wij met de vraag of (of hoe lang) iemand in zijn 'thuisland' met een in den vreemde geregistreerde auto mag rijden. Opa noise kan natuurlijk ook een tweede woonplaats bij zijn zoon nemen, kan ...

Doet me denken aan Nederlanders die met hun in Frankrijk gekentekende auto overal op de wereld mogen rijden behalve in hun thuisland NL.

Christian von Klösterlein