Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

down syndroom-speciaal onderwijs in Fr.

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2012-02-14 21:51:18

Wij gaan in juli verhuizen naar de zuiden van Frankrijk en zijn benieuwd of er ouders zijn met ervaringen in het Franse "speciaal onderwijs". Wij zijn ons momenteel aan het orienteren op de mogelijkheden voor onze zoon van 12 die in NL op het speciaal onderwijs zit. Alle ervaringen, ook met andersoortige handicaps, zijn welkom. Dank.

Frans

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2012-02-15 17:26:26

Goedenmiddag,

Misschien kan ik uw vraag beantwoorden. Ik ben geen ouder maar kinderarts in Frankrijk. Het hangt helemaal af van het niveau van functioneren. Alles wat met handicap te maken heeft gaat via het MDPH maison departementale des personnes handicapées. Aldaar zal een arts en/of leerkracht u verder helpen met 'orientation' en 'scolarisation'.

Op de lagere school bestaan speciale klassen voor kinderen met een leermoeilijkheden CLIS classe d'intégration scolaire. Dat is in principe tot 11 jaar. Vanaf 11 jaar is het collège en daar bestaan ook speciale klassen ULIS Unités Localisées pour l'Inclusion Scolaire. Mocht het niveau te laag zijn dan is er het IME, institut médico-éducatif. Dat kan in dagopname of internaat. Daar is speciaal onderwijs, dagbesteding, en diverse aanvullende vormen van therapie zoals logopedie, psychomotriciennes etc.

Veelal heb je deze speciale klassen in de grotere plaatsen. Het hangt helemaal van het departement/regio af.  

'Google' op trisomie 21 en scolarisation en u vindt een boel informatie (in het Frans). De uitdrukking syndroom van Down kent men hier niet.

Ingrid