Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stuifsneeuw op zolder

Auteur Bericht

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2012-02-15 21:14:49

Beste forumleden,

De horrorwinter heeft ons huis geteisterd, Op de isolatiedeken die op de zoldervloer liggen (niet bewoonde zolder) lag enkele centimeters stuifsneeuw. Uiteraard door de stevige wind die de sneeuw tussen de dakpannen de zolder op blies. Deze toestanden wil ik in de toekomst voorkomen, maar door persoonlijke omstandigheden is het budget voor een optimale isolatie van het dak (ong. 250 m2) niet toereikend. Ik vroeg me af of ik mezelf in de problemen breng (wat de zolder betreft) als ik tegen de regels (?) waar de panlatten op liggen de juiste folie niet en direct daartegen aan gipsplaat. De zolder is dan zo goed als wind- en waterdicht en mocht ik later beter/goed willen isoleren dan kunnen de gipsplaten er weer af, isolatie erop enz.

Is dit mogelijk?

Groet,

Nobert

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-02-15 22:44:45

Norbert,  

waar blijft het smeltwater van de sneeuw die op je folie komt (die je blijkbaar onder de sporen wilt tackeren)?

Misschien is het beter for the time being met de sneeuwoverlast op de onbewoonde zolder, die toch maar iedere derde winter optreedt, te leven en dan, als het budget toereikend is, de juiste opbouw aan te brengen:

(van binnen naar buiten)

-  chevrons (sporen)

-  sous-toîture semi-perméable (waterdichte dampopen onderdakfolie)

-  contralattage (contralatten)

-  lattage (panlatten)

-  tuiles (pannen)

Sterkte en wijsheid gewenst!

Christian von Klösterlein

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#2 Geplaatst: 2012-02-16 07:27:01

Christian,

Dank voor je reactie. Als de panlatten 'lattage' zijn, dan bedoelde ik met 'regels (?)' de contralatten (contralattage). Die lopen toch vanaf de nok naar de buitenmuur? Wordt volgens mij op het forum in de rubriek 'daken' sporen genoemd. Eventueel smeltwater loopt dan toch ook langs de folie weg?

Het probleem is ook meer dat de zoldervloer uit planken bestaat waarop isolatiedekens zijn gelegd. Smeltwater loopt nu door de planken het bewoonde deel in. En al dat water is niet bepaald bevorderlijk voor de isolatiedekens.

Maar goed...als het smeltwater wegloopt in mijn visie dan kan dit toch geen kwaad?

Groet,

Norbert

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-02-16 07:43:36

Norbert,

ook dat zou ik niet doen, tenminste niet als permanente oplossing.

Om misverstanden te voorkomen hier nog eens de dakopbouw met de typische afmetingen van de elementen:

- chevrons (sporen), typische afmeting 80x110mm, lopen in de vallijn

- hierop komt de sous-toîture (onderdakfolie)

- dan le contrelattage (tengels of contralatten) typ. 20x40 of 25x40mm, ook in de vallijn

- hierop de lattage (panlatten) typ. 25x40 of 30x45mm, horizontaal.

Dit is hier te zien. Of bekijk deze foto:

Als men de onderdakfolie onmiddellijk onder de panlatten legt dan kan het water wél aflopen, omdat de banen steeds een beetje doorhangen. Maar alles andere (bladeren, afgesplintert materiaal van de pannen) blijft hier liggen en verstopt de doorgang. Dit wordt door de tengels voorkomen, tenminste gedeeltelijk; ik heb namelijk gezien dat alle mogelijke ongerechtigheden ook dan boven de panlatten ophopen, vooral bij dunne tengels van 20mm of zo.

Misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar om de onderdakfolie op jouw manier te plaatsen moeten toch de pannen en panlatten eraf? Dan na het leggen van de onderdakfolie tengels aanbrengen is toch een kleine moeite en de materiaalkosten vallen ook mee.

Christian v.K.

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2012-02-16 13:42:38

regelsChristian,

Wederom hartelijk dank. Deze foto verklaart heel veel, maar het is wel zeker mijn bedoeling de folie ONDER de contrelattage (hier tengels genoemd) van binnenuit aan te brengen. Ik zal proberen een foto bij te plaatsen die eea duidelijk maakt.

Groet,

Norbert

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-02-16 13:58:47

Bonjour Norbert, Christian,

Okee, dus als ik het goed begrijp is de grootste zorg van Norbert om inwaaien van narigheid zoals stuifsneeuw tegen te gaan, door middel van een zo eenvoudig mogelijke ingreep van binnenuit. En niet te duur, uiteraard.

Ik ga nu een heel vreemd idee opperen, namelijk om eens naar een "isolant mince" te kijken. Ja ik weet het, de isolerende eigenschappen van dit spul worden door de fabrikanten erg rooskleurig voorgesteld, en de geclaimde eigenschappen moeten met wat korreltjes zout worden genomen. Ik ben er dan in het algemeen ook geen fan van.

Echter, bij het specifieke probleem van Norbert lijkt hiermee de gewenste snelle en goedkope oplossing gerealiseerd te kunnen worden. Je kunt dit spul eenvoudig van binnenuit tegen de onderkant van je sporen, ja zelfs tegen de onderkant van je tengels/panlatten nieten. Het wordt niet aangetast door vocht of water. Het kost afhankelijk van de uitvoering niet al te veel, vanaf een slordige 3 euro per m2 kun je eraan komen. In combinatie met de reeds aanwezige isolatiedekens op de overigens ongebruikte zoldervloer ontstaat dan toch een redelijk isolerend en vochtwerend totaal.

Houd er wel rekening mee dat bij een eventuele toekomstige upgrade van de zolder en verbeterde isolatie, deze isolant mince in principe weer verwijderd zal moeten worden. Deze isolant mince is namelijk niet dampdoorlatend en mag derhalve nooit aan de koude kant van een isolatiesandwich terecht komen.

Salutations, Jos

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#6 Geplaatst: 2012-02-16 15:48:40

Bonjour Bricoleurs

Nog iets goedkoper dan de isolant mince en wel dampdoorlatend is het op asfaltpapier lijkende doek "Felix" . Ook dit wordt meestal toegepast op de door Christian beschreven wijze, maar kan ook van binnen worden aangebracht. De banen met overlap vanaf de nok naar beneden vastnieten op de sparren ( niet op de panlatten) Ruim laten doorhangen en onder over de muurplaat ( sabliere) heen tot aan de buitenrand van de muur zetten. Afdoende om alle stuifsneeuw en smeltwater af te voeren. Een zwak punt in het geheel kunnen gordingen zijn.Het bevestigen van het Felix doek daarachter is een priegelwerk dat echter wel zorgvuldig moet worden gedaan. Felix is verkrijgbaar bij oa Gedimat en Brico Depot.

Succes

Bram

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2012-02-16 16:00:31

Dag,

De foto gezien hebbend zou ik toch opteren voor een dampopen folie als b.v. Spirtech. Simpel van binnenuit langs de sporen tegen de bestaande panlatten een contralattage aan te brengen, en vervolgens daarop de stroken HPV nieten. Ik zou niet eens kiezen voor een verdere afwerking als gipsplaat, het is voor de zolder en afvoer van eventueel vocht beter als de zolder blijft tochten.

Probeer wel een goede aansluiting te creëren voor de HPV op vloerniveau, zodat deze zo veel mogelijk naar buiten afwatert. Eventueel hier onder de HPV nog iets extra aanbrengen. (Dus toch een strook van de folie van Jos?)

Succes,

Wilm 

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#8 Geplaatst: 2012-02-16 19:43:30

Dank aan allen die reageerden en m.i. goede voorstellen deden. Ik raak in verwarring door de verschillende benamingen van wat de een contrelattage noemt, de andere sporen, sparren of gordingen. Misschien wordt allemaal hetzelfde bedoeld, maar dit is/wordt toch een klus waar zekerheid voor alles gaat. Mijn aanvankelijke idee was om de juiste (dampopen) folie direct van binnenuit tegen de onderkant van de -laat ik het nu maar gordingen noemen (de verticale balken waarop de panlatten zijn bevestigd)- aan te brengen. Zoals ik het nu zie en de reacties herlees lijkt me dit mogelijk. Spirtech, zoals Wilm voorstelt, lijkt de goedkoopste oplossing.

@Wilm,

Waarom zou je eerst nog een contralattage aanbrengen tussen de sporen? Dat is toch veel meer werk zowel voor het aanbrengen ervan en het vastzetten van de folie?

Groet,

Norbert

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#9 Geplaatst: 2012-02-16 20:11:19

Norbert, door eerst nog een contralattage aan te brengen langs de sporen (de verticale balken) bereik je:

- dat de Spirtech strakker en beter vast te zetten is op plaatsen waar hij goed kan aansluiten tegen de sporen; (doek bevestigen door spijkeren of nieten in de sporen zelf zal vaak niet of slechts moeizaam lukken omdat dat oude hout erg hard kan zijn.) 

- 2 cm vrije ruimte tussen de doek en de panlatten, altijd erg prettig want evt. smeltwater wordt zo niet belemmerd af te wateren en vuil mee te nemen.

Heb je nog meer vragen, brand dan los.

Wilm

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#10 Geplaatst: 2012-02-16 21:07:27

Wilm,

Ik krijg (van mezelf) het gevoel dat ik lastig ben, maar voor de zekerheid....

Ik dacht aanvankelijk dat het gemakkelijker was de Spirtech rechtstreeks tegen de sporen te nieten, want dan kan je met een hele rol van links naar rechts werken (of andersom natuurlijk) en is alles bedekt, dus van binnenuit gezien heb je dan eerst de Spirtech, dan de (verticale) sporen, dan de panlatten en tot slot de pannen.

Je hebt dan, gezien de dikte van de sporen zelfs meer dan 2 cm ruimte voor smeltwater enz.

Maar je hebt wel een punt met de hardheid van het oude hout, daar heb ik helemaal niet aan gedacht. Dat kan inderdaad een probleem zijn!

Als ik een contralattage aanbreng (confrm jouw voorstel) dan is het toch de bedoeling dat de folie aan de zolderkant (binnen dus) zit en de contralattage aan de buitenkant?

Groet,

Norbert

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#11 Geplaatst: 2012-02-17 09:59:24

Klopt!

Bovendien, als je het op deze manier doet kun je in de toekomst nog verder "afbouwen", b.v. door :

- stroken multiplex tegen de zijkanten van de sporen aan te brengen (b.v. 18 mm dik, breedte 16 cm),

- waartussen je isolatie kan aanbrengen.

- evt. dampdicht folie etc. 

Denk er in die toekomstige "afbouwfase" wel aan dat er nog steeds een kleine kans is op lekkages (tussen spirtech en spoor) omdat de Spirtech niet doorloopt over de sporen heen. Daar zul je dus altijd nog wat aan moeten doen, maar dan van buitenaf! Maar voorlopig ben je van 95% van je probleem af.