Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Garantie, op z'n Frans...

Auteur Bericht

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#0 Geplaatst: 2012-02-16 11:26:14

November 2010 gaat de onze vaatwasser kapot, tijd voor een nieuwe. Van de hypermarkten komen regelmatig aanbiedingen langs met leuke prijzen, maar dat zijn veelal onbekende merken met slechts 1 jaar garantie van de fabrikant. Ook voor de bekende dure merken wordt vaak slechts 1 jaar garantie geboden, tegen betaling te verlengen.  Onacceptabel, want 2 jaar garantie is minimaal verplicht onder EU regels. De lokale witgoed winkels zijn duurder en nog vager over de garantie. Internet moet uitkomst bieden.

Via vergelijkingssites een aanbevolen apparaat gevonden en die blijkt bij Boulanger te koop voor een prima prijs, inclusief  2 jaar garantie en aflevering. Bestelproces gaat vlot, aflevering binnen een week.

Januari 2012: machine staat te knipperen en af te pompen. Voor de ervaren gebruiker van witgoed betekent dit dat er een lek is in de machine. Het gelekte water verzamelt zich in een opvangbak waar een sensor alarm slaat. Net iets meer dan 1 jaar oud, dus garantie.

Bellen: het voice-controlled menu eist invoer van de plaats waar het apparaat is gekocht. "Internet" blijkt geen plaatsnaam, dus maar Limoges gekozen. Gesprek gaat redelijk vlot, de verkoop is snel in het systeem gevonden en de claim erkend.

"even uw dossier zoeken, dan wordt u binnen 48 uur teruggebeld."

Enkele uren later belt Axa verzekeringen. Bijna de hoorn op de haak gegooid, maar het blijkt over "de vaatwasser" te gaan.  Kennelijk heeft de winkel het risico onderverzekerd. Enkele uren later belt een lokale witgoedhandelaar voor "reparatie van uw vaatwasser" Diezelfde avond nog wordt de vaatwasser meegenomen. Geen briefje, geen enkel bewijs…

2 dagen later, op vrijdag de 13e, komt de vaatwasser terug. "afvoerpomp" Hmmm, niet veel vertrouwen bij ondergetekende.

De volgende ochtend staat de vaatwasser dan ook weer te knipperen en af te pompen: "prutsers"

Bellen, 48 uur wordt dan uiterlijk dinsdag, dus woensdag klagen, donderdag klagen. Te veel schakels in de keten, de melding wordt steevast als "reeds afgehandeld" afgedaan. Tot uiteindelijk de reparateur belt met de vraag waarom geklaagd wordt over zijn reparatie. "Omdat ie ut niet doet".  "Oh, ik laat 'm weer ophalen."

2 weken-niks. Zelf maar gebeld naar de reparateur:"offerte gedaan, wacht op Axa" Axa gebeld: "ja, dan zullen we maar akkoord geven"

1,5 week-niks. De reparateur gebeld met de vraag of de vaatwasser nog dit jaar gerepareerd wordt. Dat was duidelijk tegen het zere been, de winkeleigenaar brengt de vaatwasser diezelfde middag persoonlijk terug. "kleine lekkage bij verwarmingselement". De reparatieduur werd vooral opgehouden omdat Axa reparaties boven een bepaald bedrag weer heeft onderverzekerd bij een derde partij en ook die moest weer akkoord geven…

Als klant denk je dat de fabrikant (indesit) voor garantieafhandeling wordt gebruikt, maar in Frankrijk blijken maar liefst 4 partijen te worden ingezet voor 1 enkele garantieclaim.

Afijn, hij doet het weer. Voorlopig…


avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2012-02-16 11:56:52

Ik had vorig jaar een probleem met een 14 jaar oude Miele wasdroger. 's Middags om 16.00 uur, gewapend met serienummer etc,  gebeld met de servicedienst, die zeer gerichte vragen stelde. En meldde dat de dag erop om 9.00 uur de monteur voor de deur zou staan. Om 9.00 uur was de machine al gerepareerd; de monteur was er al om 8.00 uur. En met de juiste, te vervangen onderdelen in de bus. Miele heeft een eigen servicedienst, met eigen, goed opgeleide monteurs, offerte via een portable computer en printer in de koffer; betalen via een mobiele geldmachine. Geen garantie, maar wel reparatie op zijn frans (door een duits bedrijf) :-).

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#2 Geplaatst: 2012-02-16 14:04:47

Alle grote merken hebben een eigen storingsdienst, maar ik ga natuurlijk niet met de servicedienst van de fabrikant bellen voor een betaalde interventie als de winkelier gratis voor een oplossing moet zorgen.

De stommiteit (in mijn ogen) die de Franse winkeliers begaan is dat ze in ruil voor een lage inkoopprijs akkoord gaan met 1 jaar fabrieksgarantie, terwijl ze zelf 2 jaar garantie moeten geven.

Sommigen lossen dat op door domweg de wet te overtreden en zelf ook maar 1 jaar garantie (op onderdelen!) te geven. Kennelijk is de pakkans nul en laten de Franse consumentenorganisaties verstek gaan.

Anderen lossen dit op door het 2e jaar af te dekken met complexe financiële constructies.

De meest logische oplossing is natuurlijk om 2 jaar volledige fabrieksgarantie te eisen én een lage inkoopprijs opdat de winkelier de moeite neemt om het merk in de etalage te zetten. Zo doen de winkeliers dat in Nederland.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#3 Geplaatst: 2012-02-17 08:43:42

Bij Boulanger had ik een Philips Senseo gekocht, die het na 1,5 jaar liet afweten.

Bij Boulanger vertelde men mij dat de garantie van 1 jaar verstreken was, ik nog steeds een 2 jaar periode claimen volgens de EU regels, maar geen tegemoetkoming.

Dus Philips France gebeld en die geven wel degelijk 2 jaar garantie, dus een nieuwe Senseo na 2 dagen ontvangen en de oude mocht ik houden, zeer goede service dus.

Men erkende bij Philips het probleem van de outlets in France die maar 1 jaar garantie geven, maar de fabriekant staat borg voor 2 jaar.

Peter

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#4 Geplaatst: 2012-02-17 15:31:51

In 2007 CV-installatie laten aanleggen door Plombier Olivier (Nederlandse loodgieter in Zuid-Frankrijk). De leverancier van de ketel (DeDIetrich) zou na installatie een controle uitvoeren .... nooit gedaan dus. Vrij snel vertoonde de ketel haperingen die veroorzaakt bleken te worden door de manometer die de waterdruk meet en de  ketel stopt zodra die  beneden een bepaalde waarde komt. Omdat een controle door DeDietrich achterwege was gebleven heeft Plombier Olivier de reparatiefactuur betaald. De ketel draait nu een kleine vier jaar en de betreffende manometer is recent inmiddels voor de vierde keer vervangen, à raison van een kleine 50 euries. De (nieuwe) reparateur meldde nog wel dat dit een veel voorkomend probleem was met de ketels van DeDietrich en dat dit euvel zich bij ketels van andere merken niet in die mate voordoet.