Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Douchewandjes plaques de plâtre, stevig genoeg?

Auteur Bericht

avatar#9765
Doelder
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2012-02-17 14:48:42

Hallo iedereen, mijn naam is Martin, ik ben nieuw op dit forum.

Ik ben bezig mijn badkamer te verbouwen. Ik ben net klaar met de douchewanden die ik gemaakt heb van gipsblokken van 5cm dik (groene, waterbestendige).

Nu las ik net te laat dat 5 cm nogal dun is voor wanden. Wel komen er aan weerskanten tegels op de wandjes, dus dat zal ze wel weer steviger maken denk ik.

1

 Beide wanden zijn wel aan één kant verankerd, maar aan de kant van de doucheopening staan ze los

Mijn vraag is of het nodig is om de twee wanden met elkaar te verbinden dmv een metalen strip of iets dergelijks.

Alvast bedankt voor de tips

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2012-02-17 15:07:48

Hoi Martin, Welkom op het forum.

Ik heb ook een paar van die halve muurtjes gebouwd met gipsblokken die weliswaar 10 cm dik zijn, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde. Al zal je bij 5 cm nog voorzichtiger moeten zijn om er niet tegenaan te vallen…

Het hangt er een beetje van af wat je verder gaat doen. Bouw je nog door naar boven, zodat daar ook een verankering kan komen bijvoorbeeld. En komt er een deurkozijn in de opening?

Als je niet zeker bent van de sterkte, kan je in ieder geval een balkje aan de kopse kant zetten die boven en onder is vastgezet. Dan heb je al heel veel gewonnen.

Groet,

Frans

Oh ja, je titel plaque de plâtre is wat verwarrend, want dat zijn volgens mij gipsplaten. Die kan je ook nog voor het tegelen tegen de wandjes aanzetten. Maar dat is een beetje houtje-touwtjeoplossing.

avatar#9765
Doelder
Berichten: 1
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2012-02-17 15:19:04

Hoi Frans,

De rechterwand is voor de helft tot aan het plafond gebouwd, maar het grootste deel van de rechterwand en de hele linkerwand stoppen zo'n 25 cm lager dan het plafond. Dit wil ik het liefst zo laten omdat het anders zo donker wordt in de douche, en omdat het me mooier lijkt.

De 'ingang' blijft open, dus geen deur erin.

Met het balkje wat je voorstelt, bedoel je dan een houten balkje?

Gr. Martin

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2012-02-17 15:56:33

Dag Martin,

Een balkje of een profiel. Maar als alleen de onderkant een bevestiging heeft, is het niet erg stabiel. Als je er niet tegenaan valt en de bodem stevig is, kan het lang blijven staan. Zelf zou ik het toch ook boven vastmaken. Ik heb dat bij mij gedaan met een paar kozijntjes en doorzichtige kanaalplaten er in. Dat geeft licht en het houdt de waterdampen en ook geluid tegen. Ik heb wel een afzuigpunt in het doucheplafond gezet.

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2012-02-17 16:34:31

Waarom breek je dat ding niet af en zet je er een muurtje neer van briques de verre.

Die kun je door laten lopen tot het plafond, en je hebt altijd daglicht.

De strippen staand laten lopen en je hebt een stevig muurtje.

Dit gaat geheid om.

Een duurdere oplossing is twee roestvrijstalen U-profielen interieur 50 kopen en die er overheen schuiven.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-02-17 16:37:44

Sorry, ik zie nu pas wat je bedoelt met je muurtje, met antwoorden komt de hele foto tevoorschijn.

Voortaan de foto kleiner maken, dat is makkelijker voor ons.

Welkom trouwens.

Cees.

avatar#9765
Doelder
Berichten: 1
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2012-02-17 17:03:38

Hoi Cees en Frans, bedankt voor jullie reacties.

Ik heb de foto al verkleind toen ik zag dat hij er niet helemaal op stond, maar dat heeft niet geholpen... (is maar 254 Kb).

Cees, verandert het zien van de hele foto nog iets aan je mening dat het geheid omgaat?

Ik heb eigenlijk niet zo'n zin om het af te breken, dan bouw ik het toch liever door tot aan het plafond (het plafond ga ik trouwens enkele centimeters verlagen met pvc lambris, dus dan kan ik de verankering mooi wegwerken).

Het idee van Frans om doorzichtige platen tot aan het plafond ertussen te zetten lijkt me wel wat. Met briques de verre zal dat ws niet lukken aangezien die vast dikker zijn dan de wand.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2012-02-17 21:07:47

die glasbriques zijn 8 cm dik.

Cees.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#8 Geplaatst: 2012-02-17 21:17:35

Dag Martin,

Je schrijft dat de wanden 5cm dik zijn, je ze te dun vindt maar niet wil afbreken. Als je genoeg ruimte hebt zet je er toch nog een wand van 5 cm er tegenaan.Zo te zien op je foto heb je daar aan de buitenkant nog genoeg ruimte voor.

Overigens heb ik in het verleden in nl ook zo een badkamer aangepast met 10cm blokken waarover tegel en dat zit nog steeds als een eeeeh huis.

Succes Willem

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#9 Geplaatst: 2012-02-17 22:02:59

Beste Martin,

ff kort door de bocht 5 cm blokken zijn te smal.

ook als je aan bijde zijde tegels plakt is het totale pakket erg dun en licht.

7 cm og 10 zou beter zijn.

Maag goed afbreken of er een blok maast metselen is geen optie, dus ik zou de inwendigge hoeken goed met kimband beplakken, de tegels met een cement gebonden lijm op de muurjes lijmen dan bereik je nog enige stevigheid.

En voorzichtigheid is wel geboden als je eens tegen de muur aan stoot en het wijkt maar enig zinds heb je snel kans op lekkage daarom zijn de aanpassingen zoals hier boven omschreven raadzaam om problemen in de toekomst te voorkomen.

Als ik naar de foto kijk is de muur opdikken niet erg je bent dan gelijk het randje naast het bad kwijt en je hebt gelijk meer stevigheid.

succes

Robert

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2012-02-18 00:46:05

M

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2012-02-18 06:48:22

Martin (ten eerste welkom),

ook ik vind de doucheafscheidingen van 5cm carreaux de plâtre erg dun. Of dit in de praktijk zou voldoen kan ik niet zeggen. Ik heb in een vergelijkbaar geval een wand van 100x200cm (in een ruimte van H=230cm) in 7cm béton cellulaire geplaatst en betegeld. En dan had ik nog het voordeel dat ik dit bouwsel aan de achterwand kond verankeren, om de twee lagen een veeranker geplaatst:

Om je een indruk van het geheel te geven hier twee foto's van verschillende fases van de bouw. Eerst muur tijdens het betegelen,

dan af maar nog niet afgevoegd:                  

In jou geval zou ik een van de voorgestelde verstevigingen aanbrengen - of opnieuw beginnen. Hoe zeggen de polderlanders toch: Better ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-02-18 09:05:14

Martin,

Ik zou die 5cm muurtjes afbreken. Dit gaat het echt niet worden. Hoe je het ook draait of keert, het is een douche, er is water, de vloer is glad, mensen zijn soms onhandig, dus je kunt er d*nder op zeggen dat er vroeg of laat iemand meer of minder hard tegen die muur aan valt, of stoot. En dan zijn de rapen gaar. Niet alleen vanwege het werk maar ook het risico op verwondingen.

Stel, je hebt 2 dagen nodig gehad om die muurtjes te metselen. In 5 minuten zijn ze weer weg, dus dan heb je 2 dagen werk verspeeld, pessimistisch geschat. Maar je hebt wat geleerd en je doet het nu helemaal goed. En je gaat geen goed werk aan kwaad werk besteden zoals ik dat noem.

Als je de muurtjes zo laat, besteed je nog 1 dag aan de verstevigingen, 1 dag aan het tegelen en 1 dag aan het voegen. Dan heb je in totaal 5 dagen besteed, en nog steeds de kans dat het mis gaat, waarna je 5 dagen werk kwijt bent, plus de extra kosten van kapotte tegels enzo.

Okee, mocht je besluiten opnieuw te beginnen, zou je zelfs kunnen overwegen dat idee van muurtjes helemaal te laten varen. Wat denk je bijvoorbeeld van deze oplossingen?

Wat je ook doet, wees er zeker van de het eindresultaat bevredigend is. Ik parafraseer een spreekwoord: "de kwaliteit van het werk blijft je ergeren, als de vreugde over de tijdbesparing al lang vergeten is". Maar goed, ik ben een manisch perfectionist, zoals op dit forum al vaker aan de orde is gekomen ;-)

Succes met je overwegingen!

Salutations, Jos

avatar#9765
Doelder
Berichten: 1
Reacties: 3

#13 Geplaatst: 2012-02-18 09:11:15

Beste klussers,

Bedankt voor jullie suggesties.

Het is dus duidelijk dat de wanden steviger moeten. Ik denk dat ik er voor kies om de wanden dikker te maken door er een 2e laag van 5 cm tegenaan te metselen. Dan kan ik er ook meteen zo'n niche in maken voor de shampoo, wat Christian ook gedaan heeft (ziet er mooi uit!).

Misschien dat ik dan ook nog een metalen profiel tussen de twee wandjes aanbreng voor de zekerheid.

Als het af is zal ik nog een paar foto's posten (trouwens goed kans dat ik voor die tijd nog met een vraag kom)

Bon weekend !

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2012-02-19 12:00:19

Martin,

even een reactie op je opmerking

Dan kan ik er ook meteen zo'n niche in maken voor de shampoo, wat Christian ook gedaan heeft.

Mijn niche is 12cm diep, dus bijna een halve 25cm-tegel. Dit kon omdat ik de gipsplaatwand op die plek ruim voor de bestaande muur gezet had, want de bestaane muur versprong iets. 

Maar ik zou de niche nooit meer zo afwerken als ik het in dit geval gedaan heb, namelijk gewoon met tegels tegen elkaar. De tegelrand was namelijk bij mijn tegels erg ongelijkmatig geglazuurd. Ik heb wel de beste gekozen, maar nu heb ik in een hotel gezien hoe het beter kan: met tegelrandprofielen, dezelfde profielen die ik voor de afwerking van de voorkant van de douchemuur gebruikt heb. Deze profielen bestaan in plastic en metaal, in veel kleuren.

Ik maak even een tekeningetje om een en ander te verduidelijken:

En zo zag het bij mijn douchewand er uit  ->    

En hier nog een afbeelding van de Schlüter-Website:

Succes ermee!

Christian von Klösterlein

En wat je afbeelding betreft:

kies breedte 480 pix, dat is de kolombreedte van dit forum.

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#15 Geplaatst: 2012-02-19 14:19:56

Altijd goed om een tegel profiel te kopen de huidige tegels zijn bijna nooit geglazuurd aan de kopse kanten.

Maar vaak is er wel een doosje afgewerkte tegens te bestellen dan zijn of de kanten goed geglazuurd of mooi rond afgewerkt en goed geglazuurd.

je kan er ook voor kiezen om de tegels in verstek te laten zagen wordt de goek wel een beetje scherp van.

Weer iets om over na te denken, er kan zo veel. Mooi he

Susses

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2012-02-19 18:03:40

Jongens, een beetje fantasie hebben jullie toch nog wel ?

Waarom altijd grijpen naar de minste weerstand?

Bij diverse tegelhandels evenals de betere brico hebben ze profielen voor binnenhoeken, buitenhoeken, rond recht, scherp ….

Plastic is zo…….. plastic ;-(

bad

keuken

Kijk niet naar de rommel, mijn partner is ile flottante aan het maken, betere bestaat er niet.

Recept op verzoek.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2012-02-19 18:35:34

Cees,

mooie fantasievolle oplossingen; smaak heb je, ik geef het toe.

Maar als je het een beetje strakker wilt?

 -> plastic in een passende of juist contrasterende kleur. Rond of hoekig.

Als je bijzondere accenten wilt?

 -> metalen profielen, mat of glanzend, min of meer opvallend (= accentuerend).

      Ook rond of hoekig of geprofileerd.

Moet ik het nog eens herhalen: De gustibus  ...

En mijn smaak (en gelukkig ook die van mijn vrouw) is nu eens:

Houd alles wat je niet makkelijk kan veranderen een beetje neutraal, het jeuige moet van de aankleding komen (handdoeken, flaconnetjes, juist een beetje rommel ;-)  ).

En geniet van de île flottante van je partner ... hmmm.

Christian v.K.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#18 Geplaatst: 2012-02-19 23:59:56

Helemaal eens Christiaan (zijn vrouw)!

Hier is een mooi voorbeeld als toegepast bij een vriend van mij; hoogglanzend metaal om de bijna lederen tegels af te werken. (bijna leer, want er zit zelfs een stikrand op de tegels, waarvan sommigen zich afvragen hoe de naald door de tegel is gegaan).

Mooie glimmertjes, dus om het geheel op te leuken:

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2012-02-20 09:59:56

Beste,

Ik klikte op de site die Christian heeft gemarkeerd en zag gelijk die oerlelijke plastic profielen, en dacht toen, nee hé.

Maar jullie hebben gelijk, er zijn mooiere.

Het profiel langs de badrand heb ik trouwens zelf gemaakt van polyester, omdat er niets bestaat en je dan ook weer zo'n harde rand krijgt.

Cees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2012-03-03 08:17:35

De oorspronkelijke afbeelding van Martin den Doelder zag er zo uit:

Met dank aan Bosbess voor de handleiding

Christian von Klösterlein