Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de burgemeester

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2012-02-17 16:53:45

Plattelandsburgemeesters voelen zich verwaarloosd.

Als ik hier in ons dorp kijk, en in vele andere dorpen en kleine stadjes, dan moet ik toch toegeven dat men er zelf ook niet veel van bakt.

Ik stond er destijds van te kijken dat politieke kleur helemaal niet belangrijk is om gekozen te worden, sterker nog, in de meeste dorpen willen ze het niet eens weten, dat is privé.

Vriendjes, aanzien, en de nodige netwerken, is alles wat je nodig hebt.

Zelfs in La Rochelle zal het ze een biet wezen dat meneer Bono links is, als hij maar goed is voor de stad.

In ons dorp is de burgemeester naar voren geschoven door een man (poutin) die telkens weer iemand nodig heeft en doet wat hij zegt.

De burgemeester is dus altijd een watje, heeft zelfs bij het vrijheidsmonument geen recht om een speech te houden (dat doet poutin) en alle bouwvergunningen lopen over het bureau van de burgemeester regelrecht naar poutin.

Monsieur le maire mag er eens naar kijken, maar dat is dan ook alles.

Rondom het oude dorp zie je overal lotisement ontstaan die in geen velden of wegen een connectie hebben met de dorpskern.

Waarschijnlijk zijn we pas van poutin af als hij al zijn landerijen volgebouwd heeft.

Welke partij hij is, waarschijnlijk weet tie het zelf ook niet, en bij navraag blijken ook de mensen niet te weten welke partij voor de burgemeester staat.

Cees.   

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2012-02-17 17:05:30

Onze ervaring in een dorp van 100 inwoners leert dat politieke kleur totaal geen rol speelt bij de verkiezing. Er is er maar 1 die burgemeester wil (na enige overreding) worden, die verzamelt een equipe, en die burgemeester en die equipe wordt het dan ongeveer. Dat je dan een sympatiek maar incompetent zooitje krijgt in een geldverkwistend systeem is logisch. Dat zou in een failliet land nooit kunnen... eh, wacht eens even...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-02-17 19:16:21

Bonsoir Jean-Paul,

Je hebt gelijk dat je in de FR dorpjes niet zelden een sympathiek doch incompetent zooitje in en rond de mairie krijgt. De redding kan nog zijn als de secretaresse haar vak verstaat, zoals in onze gemeente. Zo'n mevrouw die alles snapt, alles lijkt te weten, en alles kan uitzoeken. Door geen computer te overtreffen.

Toch ben ik blij met dit systeem. Het staat in elk geval dicht bij de bevolking. De burgemeester weet wat er speelt in de commune, als je met een probleem komt wordt daar aandacht aan besteed, je bent geen onbekend nummer. 

En geldverkwistend... ach. Toen ik nog in NL woonde, in een klein dorpje, werden wij de vaart der volkeren ingesleurd door middel van een zogenaamde gemeentelijke herindeling. Samenvoegen van kleine kernen zou alles veel gestroomlijnder en efficienter laten verlopen, schaalvergroting zou tot kostenbesparingen leiden, de bekende krijtstreeppakken met stropdassen bladibla.

Uiteindelijk steeg de onroerendgoedbelasting tot het niveau van de duurste deelgemeente, huisvuil werd minder vaak opgehaald, het kerkhof slecht onderhouden, plantsoenen en groenstroken verwaarloosd, bomen en struiken niet of nauwelijks meer gesnoeid en grofvuil moest je naar de werf in een andere gemeente brengen. Voor een rijbewijs, paspoort of uittreksel kon je niet langer in je eigen dorp terecht. In het centrale gemeentehuis verzamelde zich een legioen ambtenaren, meer dan er vroeger bij elkaar opgeteld in alle deelgemeenten werkzaam waren. En uiteindelijk zijn er geen kosten bespaard, en is er niks merkbaar efficienter geworden. Integendeel.

Ik heb dan toch een voorkeur voor verkwisting op dorpsniveau ;-)

Salutations, Jos

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2012-02-17 19:16:21

Is er geen PLU, bestemmingplan, in jullie dorp Cees ? Zijn er ook geen plannen in die richting? Het is er de centrale en ook vaak regionale overheid veel aan gelegen om meer compact te bouwen, kleinere kavels, lotissements met kavel zonder minimumgrootte (ja, groot genoeg voor een mini-station d'epurage ofwel moderne septic tank), zo weinig mogelijk extra wegen, electra en andere voorzieningen, die normaal gesproken grote gaten slaan in de lokale budgetten.

Er gaat per jaar in Frankrijk -grosso-modo- een department verloren door de stadsuitbreidingen en wegen, vandaar de oproep om goed met schaarse middelen om te gaan.

En ik herken overigens precies wat je meldt over zwakke burgemeesters; vaak geheel overvleugeld door de voorzitter (president !) van de communauté de communes. Daarover spreek je overigens niet, of is jouw Poutine dat ter plaatse?

Maar heb tegelijk veel respect (gekregen) voor de burgemeesters van kleine dorpen (hier 300 zielen), die voor heel veel verantwoordelijk zijn, nauwelijks gesteund worden door hun raad van 11, de gemeenteraad. Ik ben zelf lid van zo'n raad en verbaas mij over de motivatie van de meesten om hieraan deel te nemen. Hier wordt nu een PLU gemaakt; 2/3 van de raadsleden hebben grond, die mogelijk bouwgrond wordt.... Op die manier ben je in ieder geval goed geïnformeerd. Ikzelf heb erg veel geleerd van het gebeuren en het reilen en zeilen van de franse administratie. Een bron voor veel artikelen.

JP 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2012-02-17 21:06:32

Volgens de tegenstanders (veel te weinig) is dit al de vierde burgemeester die poutin naar voren schuift, hij wil zelfs de bar gaan sluiten.

De bakker is failliet omdat hij zijn neef (ook bakker, maar in een ander dorp) met een busje rond laat rijden, en ja, luier dan in ons dorp kun je niet zijn.

(als het regent vouwt de bakker de baguette dubbel en stopt hem in de brievenbus, maar je hoeft iig niet te lopen) bestemmingsplan, ja, zal er best zijn, maar wat betekend dat?

Poutin heeft een stuk grond geruild, en nu komt er ten westen van een nieuwbouwwijk een waterzuiveringsinstallatie, in ruil daarvoor mag hij in een ander dorp bouwen.

Het betekend wel dat de mensen in die nieuwbouwwijk altijd in de stank zitten.

Maar ach, het zijn zulke sukkels hier, dan doen ze gewoon de ramen dicht zeggen ze.

De gemeenteraad hier is dommer dan dom.

Men had in de stad verderop een “meeting”; men wilde de trein weer laten stoppen (La Rochelle - Nantes racet nu voorbij)

Dan zou ook bij ons het station (weer) open kunnen gaan, ideaal om naar de stad te gaan, en dan heb ik het nog niet over de schoolkids en de arbeiders.

Ze hebben luid zitten lachen in ons gemeentehuis, wat een onzin, een trein.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2012-02-18 00:51:19

Ik bezocht afgelopen week een informele bijeenkomst van raadsleden en het kamerlid (député) van onze circonscription (kieskring.) Aardige man, sociaal-democraat, die de ontmoeting wenste met het oog op de parlementsverkiezingen van juni. Hij legde voor de raadsleden uit hoe het met de bestuurlijke indeling van Frankrijk is gesteld en welke wijzigingen er komen. Dit naar aanleiding van mijn opsomming: we kennen communes, communautés de communes, cantons, arrondissementen, pays, circonscriptions, brigades, prefecturen, sous-prefecturen..... en uiteraard de departementen en de régions. Beetje veel? Dat vond de député ook en legde uit dat in 2015 de gekozenen van departementen en regio's conseillers territoriaux worden; zo'n élu vertegenwoordigt dan de inwoners in zowel departement als regio. Het is een stap. En die ruim 36.000 gemeenten, waarvan de grote meerderheid een bevolkingstal van enkele honderden kent? Die blijven. Maar ze zijn wel verplicht om zich aan te sluiten bij een samenwerkingsverband, als een communauté. Zeer grote gemeenten zoals Toulouse  krijgen daarnaast nog een eigen status, namelijk die van métropole. Iets minder grote steden, zoals bijvoorbeeld Straatsburg moeten het doen met de titel pôle métropolitain. Het lijstje bestuursorganen wordt dus niet kleiner, ondanks de voorgenomen afschaffing van de pays, een nauwelijks van de grond gekomen entiteit enkele jaren geleden door 'Brussel' geëntameerd.

Ik legde nog uit dat in Holland het aantal gemeenten de laatste decennia  drastisch is beperkt en dat toch minimaal 10.000 inwoners nodig zijn om een zelfstandige gemeente te kunnen hebben. Een schouderklopje werd mijn deel.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-02-18 07:29:24

citaat Wim:

Ik legde nog uit dat in Holland het aantal gemeenten de laatste decennia  drastisch is beperkt en dat toch minimaal 10.000 inwoners nodig zijn om een zelfstandige gemeente te kunnen hebben.


Dat is volgens mij het logische gevolg van de geringere bevolkingsdichtheid in LDF, vergeleken met het dicht bewoonde (volle?) NL. En ook daar is het piepen als je drie dorpen verder moet naar het gemeentehuis.

Christian von Klösterlein

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2012-02-18 12:34:19

Kennis en deskundigheid krijg je als je grotere eenheden creëert. Van de genoemde 36.000 gemeenten hebben er 32.000 minder dan 1000 inwoners. Cees geeft het ene voorbeeld na het andere waaruit het onbenul van veel (natuurlijk goedwillende) raadsleden blijkt. En de kleine gemeenten hebben meestal niet meer dan een part-time soort "gemeentesecretaris"in dienst, die een erg breed takenpakket heeft en dus nooit naar volle tevredenheid zaken kan worden uitgevoerd. Alleen al het voeren van de administratie kost erg veel tijd (en levert onwaarschijnlijke hoeveelheden - vaak onleesbare of onbruikbare- informatie op.

Ik weet niet of het "benul"van het gemiddeld raadslid in Nederland of in grotere steden veel hoger ligt dan hier. Maar ik heb wel het idee dat de kennis van zaken bij het ambtenarenapparaat, dat je krijgt bij grotere eenheden (en 10.000 is een kleine gemeente in NL) heel wat groter is dan ik hier constateer.

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#8 Geplaatst: 2012-02-18 22:40:58

Hoe kleiner de gemeente, hoe kleiner de verkwisting. Ik ben gemeenteraadslid in Glux en Glenne, rond 100 inwoners, 1 burgemeester en 10 raadsleden. Door het directe contact met de inwoners en dus een directe contrôle op de uitgaven, wordt elke € zeer nuttig besteed, en een heleboel werkzaamheden worden door de dorpelingen inclusief gemeenteraadsleden zelf uitgevoerd, kosten 0, behalve materiaal en het glaasje. De burgemeester van een 100 inwonersdorp ontvangt een vergoeding van 700 € per maand, inclusief onkostenvergoeding, de raadsleden NIETS, ook inclusief onkostenvergoeding!

Natuurlijk zijn de raadsleden meestal geen ervaren bestuurders, maar wel sterk betrokken bij het dorpsgebeuren.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2012-02-18 23:36:50

Bij ons krijgen de maire-adjoints ook een vergoeding. Wordt er steevast teveel betaald aan allerhande werkzaamheden. Moet er voor 3 uur opening per week voor nauwelijks klanten een hele mairie gerenoveerd worden, nog los van kosten secretaresse, telefoon, kopieermachines etc. etc. En zo kunnen we wel even doorgaan. De corruptie en nepotisme lijken nog mee te vallen. En ja, wij zitten ook in de gemeenteraad. Bij ons dus geen mooie makelaarsverhalen.

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#10 Geplaatst: 2012-02-19 09:08:02

Ons dorp is ook zo'n kleintje met ca 100 inwoners. Ik ken de meeste raadsleden en de burgemeester en mijn indruk is dat alles prima en efficient verloopt. De twee vergunningen die wij nodig hadden zijn keurig en tijdig afgehandeld, meterstanden enzo worden soepel opgenomen, er zijn regelmatig allerlei sociale activiteiten. Ik zie niet 1-2-3 hoe een flinke schaalvergroting (dat zou dan betekenen dat alles in een stad 30 km verderop zou moeten worden geregeld) beter zou zijn. Maar je bent wel sterk afhankelijk van de paar personen die alles moeten doen.