Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geen huis, maar toch.......

Auteur Bericht

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#0 Geplaatst: 2012-02-26 23:25:54

Ik heb geen idee waar ik deze vraag zou moeten stellen, dus doe ik het maar hier. Als het niet goed is, word ik graag verwezen naar de juiste plek. Komt-ie:

waar kunnen wij een goede gebruikte stacaravan vinden in de omgeving 03? Wij willen er een op ons terrein zetten omdat onze ouders graag bij ons in de buurt zijn en dan voor langere tijd willen blijven. We zitten al tijden te zoeken op internet om te kijken of er bedrijven zijn die handelen in deze dingen. De enige die we tot nu toe hebben kunnen vinden is Halles Foréziennes waar de informatie over de caravans zo summier is dat we daar niet veel mee kunnen. Ik heb daar ooit een mail naar toe gestuurd en wacht al maanden op antwoord, dat zal wel niet meer komen. Andere bedrijven hebben we tot nu toe niet kunnen vinden, doen we iets verkeerd, kopen Fransen geen gebruikte mobil homes of doen ze niets met internet?

We zijn benieuwd of iemand ons de weg of een betere zoekmethode kan wijzen, want we willen proberen via internet een voorselectie te maken om dan heel selectief te gaan kijken. Iedereen bij voorbaat bedankt voor het meedenken.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-02-27 06:05:48

Door even te googelen op Occasions de Mobil Homes dans l'Allier kwam ik o.a. hier terecht, met vestigingen in veel departementen, ook in de Allier, zoals je onderaan de homepage kunt zien. Maar via Google zijn meer bedrijvente vinden, ook in de Allier. Succes.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#2 Geplaatst: 2012-02-27 07:33:20

U kunt tal van mobil homes vinden op leboncoin.fr onder zoekterm mobil homes, alle rubrieken en de regio van uw keuze.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-02-27 09:52:11

Bonjour Banjoiste,

Ik sluit me helemaal aan bij de tip van Ludique hierboven over Leboncoin, ik vind er (zie onder de link) in de buurt van de 03 al meerdere. Soms vindt u hier zelfs mobilhomes die gratis worden aangeboden, mits u het afhalen en transport verzorgt. Op deze wijze heb ik zelf een keurige mobilhome op de kop getikt.

Wél zou ik, alvorens tot aanschaf over te gaan, even een bezoekje brengen aan de mairie om te informeren of het parkeren van een mobilhome op uw terrein op bezwaren stuit. In sommige gemeenten is dat geen probleem, in andere gemeenten wil de Maire de koninklijke weg volgen en moet er een officiele toestemming via de DDT komen... met alle narigheid en risico op afkeuring van dien. Dat kunt u dan beter maar weten vóórdat de transporteur met dat ding voor uw deur staat ;-)

Als het parkeren van een echt mobilhome te lastig wordt, kunt u overwegen een grote dubbelassige toercaravan te kopen. Als die dan maar "rijklaar" op uw terrein staat moet dat in principe nooit problemen opleveren. En die grote toercaravans zijn van binnen weinig kleiner dan een gemiddeld mobilhome.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-02-27 10:34:56

Banjoiste,

Wat de Franse regels betreft, Jos verwijst daar al naar met "rijklaar", nog een flashback naar een blokhut discussie en specifieke NF normen.

Rob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2012-02-27 18:05:12

Uit onze eigen website:

Wie het pas gekochte Franse verblijf zelf wil gaan verbouwen tijdens vakanties, maar er nog niet echt in kan gaan wonen, wil nog wel eens een caravan op eigen terrein plaatsen. De autoriteiten vinden dat wel goed, mits de termijn niet langer is dan drie maanden per jaar, daarna is toestemming nodig van de burgemeester. Wie voor veel langere tijd zijn caravan als stacaravan (mobil home op z’n Frans) of zelfs als logeerplaatsje wil bestemmen en daartoe de voormalige ‘sleurhut’ immobiel heeft gemaakt, zal een bouwvergunning moeten aanvragen als de SHON (netto bouwoppervlak) groter is dan 35 m²; bij kleinere afmetingen kan worden volstaan met een préalable, de kleine bouwvergunning.

Wim

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#6 Geplaatst: 2012-02-29 22:38:34

Dat is in weinig tijd een hele oogst! Op Leboncoin zelfs een hele groep professionels gezien die blijkbaar flinke aantallen te koop hebben staan in meerdere depts. Die hebben we maar eens een mail gestuurd. Verschillende mooie van particulieren gezien, maar ja, die staan helaas op campings of parken.

Van die eventuele bouwvergunning weten we (we hebben 'La Maison', dus de passage komt ons bekend voor, Wim!), we zijn daar begonnen met een bezoekje aan onze welwillende burgemeester. Zij staat positief tegenover ons plan, en we hebben bij andere dingen al goede ervaringen met onze mairie.

BTW: er was toch sprake van dat de limiet voor wat je met een préalable kunt doen naar 40 vierkante meter zou gaan. Is dat nog in werking getreden? Ik heb er op deze site niets meer over gezien. Het zou ons nu zéér van pas komen!

Iedereen heel hartelijk bedankt voorf het meedenken, als er nog meer suggesties leven, dan zijn ze van harte welkom.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2012-03-01 22:35:10

Die 40 m² is al in gegaan. Het staat op de site en wel onder Bouwvergunningen (zoekmachine gebruiken.)

Wim

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#8 Geplaatst: 2012-03-03 10:15:41

Bedankt, Wim! Kan dat betekenen dat je met een préalable die verleden jaar is aagevraagd en toegekend (in juli) nu toch 40 vierkante meter kunt doen? Of moet je de originele 20 aanhouden? Waar kun je vinden wanneer dit is ingegaan?

Is de afmeting voor de stacaravan nu ook 40 max?

BTW: we hebben al verschillende interessante caravans op internet bekeken, al zijn ze wat ver weg. Moeten we nog een beetje aan wennen, zo'n groot land, wel lekker de ruimte!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2012-03-03 12:48:16

Die 40 m² is medio vorig jaar ingegaan.

Wim

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#10 Geplaatst: 2012-03-03 18:59:14

Alweer bedankt, dat is fijn om te weten. Dan kunnen we onze volgende plannen daar op afstemmen.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#11 Geplaatst: 2012-04-17 19:28:49

We zijn alweer een heel stuk verder en er gaat een mobil-home komen. Nu maakten wij op de mairie een aparte situatie mee: we dachten een préalable te gaan aanvragen voor het plaatsen van het ding. Zowel de gemeentesecretaresse (meestal de enige op onze parttime mairie) en de burgemeester (die is er meestal alleen op zaterdag, maar nu dus ook) waren aanwezig. Afgelopen najaar hadden wij al met de burgemeester over ons plan voor een mobil-home gesproken en later gehoord dat er geen enkel probleem was. Ook vandaag reageerde de burgemeester in de trant van 'joh, je zet dat ding toch gewoon neer, niks aan de hand, ik zeg niks.' Ze zei ook nog dat ze dat al eerder bij iemand anders ook zo gedaan had. Maarrrrrrr: de secretaresse had haar twijfels, klom gelijk in de telefoon om (hogerop?) navraag te doen. Ze zette de telefoon op luidspreker en van de andere kant hoorden wij opmerkingen die ermee te maken hadden of de mobil-home verplaatsbaar was of niet. Wat ons opviel was dat de maire en de sécretaire het naar ons gevoel niet met elkaar eens waren en daarmee voelen wij ons in een dilemma geduwd. Uit het omkaderde stukje over stacaravans in "bouwvergunning" op deze site (wat nog door Wim hier in dit draadje is geplaatst) halen wij dat, voor wat wij met de mobil-home willen, toestemming van de burgemeester genoeg zou zijn en dat, gezien de geringe afmeting van 27 vierkante meter, op zijn hoogst een préalable nodig zou zijn. Nu staan wij voor het dilemma: volgen wij de burgemeester en zetten hem gewoon neer, of gaan we drie maanden zitten wachten op een permis? Als we de burgemeester volgen, wordt de secretaresse dan op haar tenen getrapt? Dat is ook onze bedoeling niet, evenals illegaal te werk gaan in een land waar we onszelf als welkome gasten beschouwen. Wie weet raad? De mobil-home blijft verplaatsbaar.

BTW: de teksten over die 35 vierkante meter en het al of niet verplaatsbaar zijn, waar vind je dat soort dingen en andere regelgeving, ook (of juist?) in het Frans, zodat wij kunnen laten zien dat wij de goede bronnen kennen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-04-17 20:08:16

Bonjour Banjoiste,

Wellicht toch nog eens mijn suggestie hierboven nog eens overwegen: een dubbelassige lange toercaravan in plaats van een mobilehome. Geen gedoe met de gemeente, u kunt hem met een behoorlijke personenauto verplaatsen, eventueel er zelf mee op vakantie, en het comfort doet niet onder voor een mobilhome. Zoals deze aanbieding, als willekeurig voorbeeld.

Tis maar een idee...

Salutations, Jos

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#13 Geplaatst: 2012-04-18 12:33:19

Bedankt Jos, en voor mijzelf zou ik dat zeker overwegen, maar het is voor onze ouders die hier regelmatig zijn en toch graag enig comfort hebben zoals een vaste WC en zo. Vandaar dat er een mobil-home komt die toch net wat breder is dan een toercaravan die je zelf over de weg mag trekken. Dat geeft (zeker voor mensen van 80+!) toch net wat meer bewegingsruimte, met name als het weer wat minder vriendelijk is. Vandaar dat wij suggesties zoeken voor ons dilemma.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2012-04-18 12:55:19

Sinds 2007 maakt de Franse wetgever onderscheid tussen tijdelijke bewoning van een mobil home (stacaravan) en permanente bewoning. Voor tijdelijke bewoning is toestemming van la mairie nodig (maximaal drie maanden) en permanente bewoning van een mobil home is alleen toegestaan als het 'huis' zich op een camping bevindt of in een recreatie-oord.

Lees de berichten op de websites erop na:

www.guidedumobilhome.com/guide/pratique/legislation-reglementation-mobil-home.aspx

www.residence-lapinede.com/legislation-mobil-home.php

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#15 Geplaatst: 2012-04-18 14:29:23

Rebonjour Banjoiste,

Ja ik begrijp je dilemma. In die omstandigheden kan ik me voorstellen dat je de voorkeur hebt voor een mobile home.

Echter, mocht dat op onoverkomelijke problemen stuiten, dan kan zo'n grote toercaravan een optie zijn. Je koopt ze voor weinig met een lengte van 7 meter of meer. Als je een handige bricoleur bent zet je daar zelf zo'n sanibroyeur toilet in, net zo comfortabel als een normaal toilet. En misschien zelfs zo'n douchecabine van de brico.

Maar nogmaals, hooguit als optie als een "echte" mobilhome niet gaat lukken.

Salutations, Jos