Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De auto-entrepreneur en de politiek

Auteur Bericht

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#0 Geplaatst: 2012-02-28 14:07:52

Geen stemadvies voor de komende presidentsverkiezingen, maar een waarschuwing voor iedereen die overweegt zich in te schrijven als auto-entrepreneur. Misschien toch nog maar even wachten, of misschien nu al kiezen voor een andere vorm dan de veel-geplaagde auto-entrepreneur.

De auto-entrepreneur is in 2009 ingevoerd door President Sarkozy, als een simpel, niet-bureaucratisch model voor kleine bedrijven. En inderdaad, de uitvoering was super-simpel: aanmelden en aangifte doen voor sociale lasten en belasting via één website. Helaas bleek de uitvoering een hele reeks aan problemen op te leveren en tot misbruik en oneigenlijk gebruik te leiden. Rechtse politici wezen op het misbruik door werklozen, uitkeringstrekkers en nietsnutten om zo een goedkope ziektekostenvezekering te krijgen. Linkse politici wezen op het misbruik door werkgevers die werknemers ontsloegen en ze vervolgens weer inhuurden als auto-entrepreneurs, maar dan zonder enige ontslagbescherming. Politici van alle kanten hebben gelijk.

Twee presidentskandidaten hebben zich onlangs uitgesproken over dit onderwerp: François Hollande heeft aangekondigd dat hij het gehele statuut gaat opheffen; François Bayrou heeft het over een fundamentele aanpassing van de regels. Die zei op TF1, dat een auto-entrepreneur maar klaar moet zijn na drie jaar, hij wordt dan ofwel een echte ondernemer en voldoet aan alle bestaande regels ofwel hij wordt (weer) werknemer. Bayrou wil dat de auto-entrepreneur niet meer is dan een tijdelijke of overgangsregeling.

Het is heel goed mogelijk dat geen van deze twee kandidaten het tot president schopt en zelfs als een van hen het wel redt, is dat nog niet per definitie het doodvonnis voor de auto-entrepreneur. Naar verwachting zal Sarkozy, mocht die herkozen worden, nog wel doorrommelen met het statuut, maar ook dat is niet zeker.

Wat wel zeker is, is dat het statuut van auto-entrepeneur een slechte reputatie heeft en dat er geen verbeteringen in het vooruitzicht zijn. Mijn advies aan iedereen die wat wil gaan ondernemen in Frankrijk: kies een andere bedrijfsvorm, wie de verkiezingen ook gaat winnen!

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#1 Geplaatst: 2012-02-28 16:34:30

Wim,

je bent onvermoeibaar.

8 maanden terug eindigde ik al mijn reaktie op een stuk met gelijke strekking:

"...zolang het nog duurt, nog even geduld...misschien schaffen de socialisten het allemaal weer af."

Volgens mij heb je in Frankrijk, net als Nederland overigens, als werkeloze en uitkeringstrekker wel recht op een ziektekostenverzekering en hoef je geen mutuelle te nemen.

Ruud