Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tegels voegen

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-02-29 10:44:40

De tegels van mijn badkamer zijn slecht gevoegd. Ik kijk daar al een tijdje tegenaan, maar met het schitterende voorjaarsweer is de grote-schoonmaakwoede in mij losgebarsten en dagelijks haal ik van alles overhoop. Nu ergert dat slechte voegsel me plotseling mateloos. Het is wit van kleur.

Vragen: kan ik waar het voegsel (soms gedeeltelijk) ontbreekt gewoon overheen- of bijsmeren? Of moet ik eerst de oude voeg wegbikken? Wat voor spul moet ik daar voor kopen oftewel hoe heet dat in het Frans? Bestaan daar ook kleine verpakkingen van? Kan ik het zelf doen? Nog andere tips?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-02-29 11:52:08

Bosbess,

natuurlijk kunt u dat zelf doen!

Op deze vrouwen-kluswebsite is alles uitgelegd. Voor iemand schiet: ik heb dit niet bedacht, ik kwam dit toevallig als eerste hit tegen bij het googelen met joint de carrelage.

Maar ik stel nog iets samen vanuit mijn ervaringen.

Christian von Klösterlein

overigens deze week in een NL bouwmarkt ontdekt:

gereedschappen speciaal voor vrouwen. Qua maatvoering tussen normaal en kindergereedschap. Wij hebben ook een snoeischaar die mijn vrouw en ik ieder op zijn handgrootte in kan stellen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-02-29 12:29:39

Bosbess,

 

ik heb ook eens slechte voegen moeten renoveren. 

Er zijn twee problemen:

- zijn de voegen slecht omdat slecht voegmateriaal gebruikt is, of

- zijn de voegen slecht omdat de tegels resp. hun ondergrond bewegen?

 

Als er slecht gevoegd is (te zacht voegmateriaal, voegsel niet goed uitgehard) dan kan gewoon opnieuw gevoegd worden. Hoe? Zie hieronder.

 

Als de voegen opengebarsten zijn door beweging van de ondergrond (dit gebeurt meestal in de hoeken of daar waar twee materialen met verschillende uitzettingskoëfficiënt elkaar raken) dan helpt alleen elastisch afkitten. Hiervoor gebruikt men siliconekit. Het goed afwerken ervan was lange tijd een kunstje op zich maar met de nu verkrijgbare rubberen spatules is het kinderspel.

 

 

In ieder geval moeten de voegen voor het nieuw voegen (of afkitten) schoon gemaakt worden. Alle los zittende delen van het voegsel moeten verwijderd worden. Dit doet men het beste met hardmetalen gereedschap; een afgebroken metaalzaagblad in een passende houder doet het ook. Alles wat goed vast zit kan blijven zitten. De laatste resten los voegsel zuig ik met een stofzuiger uit de voeg.

 

Als de oude voegen verkleurd zijn of een kleur hebben die niet bevalt dan moet men deze diep uitkrabben, het beste uitvrezen met de typische multitools (ik noem ze foeddelzaag). Want een dunne laag op de oude, zeg minder dan 1mm, laat geheid weer los!

 

 

Dan maak ik de voegmortel aan. Mortier de jointoyage is in een groot aantal kleuren in verpakkingen van ongeveer 1 à 2 liter in de brico verkrijgbaar. Dit voegsel wordt met een rubberen strijker (raclette) in de voegen gewreven; hierbij gaat men diagonaal over de voegen, eerst van zuidoost naar noordwest , dan van zuidwest naar noordoost. Als alle voegen vol zijn neemt men met de raclette alle overbodige mortel van de tegels weg.

Als de mortel uit te harden begint haal ik alle resten van de tegels met een droog doek weg. Als ik de voegen een bepaald relief wil geven dan ga ik deze met een goed natte vinger langs.

 

Na het complete uithaarden (2 à 3 dagen) maak ik alles met schuurmelk (crème à recurer) schoon en was dan de tegels met vaatwassop af. 

 

Klint ingewikkelder dan het is, en met een beetje oefening kan het bijna iedereen!

 

Succes ermee, en bij moelijkheden even vragen.

 

Christian von Klösterlein

 

addendum 15:30

bij wandvoegen zijn alle mogelijke kleuren toepasbaar, maar meestal kiest men wit; bij vloeren zou ik grijs kiezen vanwege de onvermijdelijke verkleuring op de 'looppaden'

 

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-02-29 13:01:01

Geweldig Christian, zo'n uitgebreid antwoord! Na je eerste reactie had ik auféminin al bestudeerd. Dat leerde me al veel maar ging toch vooral over nieuw tegelwerk. Leuke site trouwens. Dus ben ik zelf ook gaan googelen op joints de carrelage en vervolgens op refaire des joints de carrelage. Daar vond ik toen o.a. dit (in antwoord op een soortgelijke vraag van een franse dame):

En fait il n'est pas absolument nécessaire de creuser profondément. Surtout nettoyer (eau un peu acide si les carreaux ne risquent pas d'en souffrir (pas en marbre)) et mêler au mortier-joint neuf un peu de résine sikalatex pour augmenter l'adhérence.

Ik heb niet zoveel zin in uitkrabben of foeddelzagen (ik heb ook geen foeddelzaag), dus ga ik het eerst proberen zoals jij het beschrijft: losse stukjes verwijderen, uitzuigen en dan goed schoonborstelen (met azijnwater en een tandenborstel). Wat vind je van de "résine sikalatex" voor een betere hechting?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2012-02-29 13:33:42

Bosbess,

citaat:  En fait il n'est pas absolument nécessaire de creuser profondément.

Je mag het van mij  proberen, maar ik wil dan graag weten hoe het na drie jaar er uitziet. Je weet toch, ik ben hier bekend voor de gründliche oplossingen.

Geen ervaringen met résine sikalatex.

En nog even:

Verkleurde oude voegen kan men goed schoon krijgen met chloorhoudende middelen (du javel). Opbrengen, goed in laten werken, met schuurspons weghalen. Is ook bij marmeren tegels toepasbaar. Maar bij marmer beslist geen azijn! Deze tip heb ik gekregen van een marmerzaak.

Christian v.K.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2012-02-29 21:16:13

Ik heb zeer goede ervaringen met sikalatex om een goede hechting te krijgen tussen verschillende lagen; het werkt als een soort lijm tussen cementlagen. Heb ik een aantal jaren gelden gebruikt om de afgebrokkelde rand van mijn zwembad (na het verwijderen van de margelles, de tegels langs de rand) met een laag van 2 cm op te hogen om zo weer een mooi begin van een vlakke rand te maken.

Ik zou overigens proberen de voegen met een schroevendraaier zo veel mogelijk schoon te krijgen. Stukje bij beetje, dus niet de hele vloer van de badzaal in ëén dag. 

Succes met de opknapbeurt !

JP

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-03-01 06:19:28

Bedankt mannen, hier kan ik mee aan de slag. Ik had me de wijze woorden van Christian al aangetrokken en was als proef een paar voegen al met een schroevendraaier te lijf gegaan. Dat werkt prima. Stukjes voeg die nog vast leken te zitten kwamen los. Maar van Christian begrijp ik dat ik toch overal minimaal een millimeter moet wegkrabben. Gelukkig is de "badzaal" maar een piepklein waterzaaltje. Dan ga ik maar eens op zoek naar materialen en spatule en tzt zal ik nog even verslag uitbrengen.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-03-01 16:38:47

Loop ik vanmiddag bij de Lidl en wat zie ik? Een foedel op batterij, met 50 hulpstukjes, voor 19,99! Dankzij de foto van Christian herkende ik hem meteen. Ik vond het té toevallig om hem te laten liggen, dus nu kan ik ook foedelen. Eerst de batterij opladen en dan ga ik het morgen proberen. Ze hadden ook nog een doos met 275 verschillende hulpstukjes (14,99), maar dat leek me voor mij wat overdreven. Ik begrijp wel heren dat jullie, échte bricoleurs, denken: Dat kan niks wezen voor dat geld, maar ik denk dat ik er voorlopig mee geholpen ben.

Ook al voegenmortel en een rubberen raclette aangeschaft. Bij Mr Bricolage hadden ze trouwens nog nooit van sikolatex gehoord. Ze hebben nog voor me opgebeld, maar ook centraal kenden ze het niet. Daar moet ik dus nog achterheen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-03-01 19:30:21

Bonsoir Bosbess,

Volgens mij heet dat spul Sikaflex en is voor uw toepassing de Sikaflex-11FC geschikt. Zit in zo'n spuitkoker. Heel mooi spul om voegen in hoeken af te werken, of voegen die enige beweging moeten toestaan zoals dilatatienaden.

EDIT (ik was te vroeg met verzenden)

Er bestaat ook Sikalatex, maar dat is zo'n toevoeging om mortel waterbestendig te maken. Of dat ook werkt voor voegmortel weet ik niet. Het is redelijk professioneel spul, ik denk niet dat je het bij de gewone brico zult vinden. Wellicht Point-P of Reseau Pro, dat soort bedrijven.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-03-01 19:31:40

Bosbess,

toffe klusser,

schroevendraaier gaat ook, maar is niet mijn voorkeur, vooral als het om harde cementvoegen gaat en het een van mijn lievelingsschroevedraaiers is.

En je foeddelzaagje (©  CvK) van Lidl:

Is niet mijn voorkeur, ik houd het met het gezegde dat de vakman die bij gereedschappen maar een kwaliteit kent: de beste.

Maar als het om een enkel karwei gaat, en je staat voor de keuze een degelijk gereedschap te huren of goedkoop een van niet bekende kwaliteit te kopen dan is Lidl-kopen vaak de betere oplossing. Misschien gaat dat dingetje ook erg lang mee. Ik heb eens een zware haakse slijper voor €19 gekocht, omdat ik die in het ene land  nodig had en de mijne in het andere lag. Dat ding (kan toch niets zijn bij die prijs) doet het nog steeds goed, na vijf jaar, en ik gebruik dat machientje juist voor de ruigste karweitjes.

Trouwens, wat moet ik me bij 50 hulpstukjes voorstellen, of zelfs 275? Ik heb maar 10 of 12 bij mijn Fein-multimaster: rechte, ronde en trapezoïdale, en dat een keer voor hout, een keer voor metaal en een keer voor steen. Maar misschien zijn die van Lidl allemaal verbruiksmateriaal.

Succes ermee, Bosbess!

Christian von Klösterlein

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#10 Geplaatst: 2012-03-01 20:53:12

Ik heb sikalatex ((in een blauwe 5 liter flacon) gebruikt als toevoeging in een mortel; ik begreep van de bouwman, waar ik toevallig vandaag was dat je het ook kunt gebruiken in voegsel om een nog betere hechting te krijgen. Maar, zei hij, het wordt hiervoor bijna nooit gebruikt, want goede voegmortels hebben dat soort spul er al in zitten. Ik kocht het overigens bij Point P.

Na het lezen van Christian's advies om noord, zuid en daarna zuid-west te strijken om mooie voegen te krijgen, moest ik even lachetn: hoe ga je dan om met voegen, die je wil maken in een rond object :-). De foto, niet goed genomen, want de circel staat echt waterpas, geeft de uitdaging aan:

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#11 Geplaatst: 2012-03-02 06:45:18

Nu ik op Reageer heb geklikt, zie ik de hele foto JP, maar nu loopt alles buiten de kaders. Je moet de maximale breedte van foto's even instellen op 480 pixels, dan krijg je dit:

Op mijn pakje mortel staat "diagonaal" insmeren en dat is wat Christian bedoelt, vermoed ik, waarom zou dat met rond niet gaan?

Ik zal dan die sikalatex maar laten zitten. Mijn mortel is hydrofuge, dus daar zal het inderdaad wel aan zijn toegevoegd.

Sorry Christian als ik je heb beledigd met m'n foedel in plaats van jouw foeddelzaag, maar dat dingetje van mij is echt niet te vergelijken met dat apparaat van jou. Meer dan een foedeltje is het niet. Het vervelende is dat er geen gebruiksaanwijzing bij zit, helemaal niets gedrukts! Ik snap dus niet precies wat en hoe ik met al die houdertjes, pinnetjes en wieletjes aan moet. Ik vind het maar een eng gedoetje en zoonlief mag zich er in het weekend over buigen. Mocht die het afkeuren, dan gaat het foedeltje maandag retour, niet goed geld terug, dat is dan weer het voordeel van de Lidl.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2012-03-02 09:05:49

Bosbess,

bedankt voor de fotocorrectie. Kan je dat ook met de openingsfoto van deze discussie doen, want het lukt me niet andermans foto's te manipuleren.

citaat Bosbess: Op mijn pakje mortel staat "diagonaal" insmeren en dat is wat Christian bedoelt, vermoed ik,

reactie CvK: ja, diagonaal. Ik had ook kunnen zeggen van linksonder naar rechtsboven, dan van rechtsonder naar linksboven.

citaat Bosbess: Sorry Christian als ik je heb beledigd met m'n foedel in plaats van jouw foeddelzaag,

reactie CvK: Nix sorry, had ik niet duidelijk gezegd dat Lidl-dingen soms praktisch zijn?

citaat Bosbess: helemaal niets gedrukts! Ik snap dus niet precies wat en hoe ik met al die houdertjes, pinnetjes en wieletjes aan moet.

reactie CvK: Even op de motor en naar je toe rijden en je helpen is helaas geen optie, wacht maar op zoonlief.

Christian von Klösterlein

heren technici:

dat is ook weer zoiets stoms dat de lettergrootte bij het copieeren spontaan verandert en met mijn middelen niet weer recht te krijgen is.


avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#13 Geplaatst: 2012-03-02 09:57:19

Dag Christian, uitrustend van de noeste arbeid vond ik je reactie. Ja, ook jouw foto kan ik vrij makkelijk vergroten, maar dat was iets moeilijker, omdat de foto te weinig pixels had. Ik moest hem dus eerst resizen en toen kon ik hem voor deze kolom aanpassen.

Eigenlijk is het heel makkelijk: je klikt rechts op de foto en kiest dan voor opslaan op je PC (bij mij in Documenten). Je opent een nieuw tabblad en gaat naar www.picr.de. Daar kies je 480 pixels en je uploadt de foto. Klik op het kleine fotootje dat verschijnt en je krijgt de foto op ware grootte. Weer rechts klikken en Kopiëren kiezen. Je reactie heropenen (belangrijk) en met Ctrl + v plaatsen. Zoals gezegd moet de originele foto wel meer dan 480 pixels hebben, anders lukt het niet. Daarom heb ik hem eerst moeten resizen. 

Ik zie dat JP zijn foto inmiddels heeft weggehaald, hopelijk heeft hij hier ook iets aan. Wat zijn dit trouwens voor dingen? In het begin dacht ik dat dat raclettes en caoutchouc waren, maar nu ik mijn raclette heb gekocht kan dat dus niet. Tegels zijn het volgens mij ook niet. 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#14 Geplaatst: 2012-03-02 10:34:34

Dank Bosbess voor het aanpassen van de foto; ik heb de mijne, die ineens veel te groot bleek daarom snel weggehaald.

Mijn vakman werkt zijn voegen af met een aardappel, die hij als een frite snijdt en van de gewenste hoek voorziet. Ik heb op die manier onlangs ook wat voegen afgewerkt met uitstekend resultaat (en zonder op zoek te gaan naar de overigens fraaie spatules). Wel bio-aardappels gebruiken, die geven het beste resultaat : -) !! 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2012-03-03 08:34:35

Bosbess,

mijn spatules zijn voor de kitvoegen in de hoeken (Silconekit, en kies een schimmelbestendige kwaliteit), consistentie lijkt inderdaad op die van een rauwe (bio)aardappel.

Dit is het model voor kwartronde voegen met diverse radiën; aan het slijtagepatroon is te zien dat ik de meeste hoeken met een radius van 6mm afgewerkt heb:

Voor de cementvoegen in het vlakke tegelwerk gebruik ik een raclette:

Let op de hardheid/zachtheid van de rubberlip! Te hard werkt niet goed, te zacht slijt te snel.

Christian von Klösterlein