Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat leuk !

Auteur Bericht

avatar#9805
Annemien
Berichten: 5
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-03-05 16:19:51

Hoi mensen,

zit nog een beetje te knoeien met berichten verzenden en er op reageren. ( N.a.v. adv. als zoekende OUWE DINGES.....)

Ik bedank mensen, dat ze op mijn zoektocht naar een huisje  hebben gereageerd.

Het gaat vast lukken !!

Persoonlijk is uw emailadres iets handiger voor mij. Maar ik probeer er wel uit te komen, wat betreft  de mogelijkheden van deze site.

Groetjes van Madeleine

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-03-06 07:06:00

Goeiemorgen Annemien, welkom in La Douce France, waar dan ook. Ik kan je niet helpen aan een woning, maar toen ik je bericht las vroeg ik me wel af hoe je met een inkomen van AOW en een klein pensioentje een huur van (maximaal) 600 euro kunt opbrengen. Nu weet ik uiteraard niet hoe groot dat kleine pensioentje is, maar ik verkeer in dezelfde omstandigheden en na mijn emigratie is mijn inkomen er met een paar honderd euro per maand op achteruitgegaan. Hoe dat kan? Door EU-en NL-wetgeving. Ik was daar totaal niet op voorbereid. Jij misschien wel, maar ik zal je voor de zekerheid maar even opsommen waardoor deze achteruitgang in inkomen werd veroorzaakt:

- De zorgtoeslag werd met meer dan de helft verminderd.

- De compensatie koopkrachtverlies voor AOWers (33 euro pm) is voor buitenlandse AOWers afgeschaft.

- Je kunt in Frankrijk niet volstaan, zeker niet op hogere leeftijd, met de basisverzekering ziektekosten, die veel minder dekt dan de NL basisverzekering. Mijn aanvullende verzekering kost me inmiddels 99 euro per maand (premieberekening naar leeftijd).

Van je inkomen uit NL worden nog steeds premies ZVW en AWBZ ingehouden. Je kunt deze premies trouwens wel aftrekken voor de franse belasting. Vraag ook info aan bij de NL belastingdienst, o.a. vanwege het formulier ter voorkoming van dubbele belasting.

Misschien weet je dit allemaal al en/of verdien je zoveel als kunstenaar dat het je niet zoveel uitmaakt, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

"Gewoon verhuizen naar La France"? Daar zitten, ook (en zeker) in de EU nogal wat haken en ogen aan. Maar... het leven is hier vurrukkulluk!

avatar#9805
Annemien
Berichten: 5
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2012-03-06 12:59:15

Hoi Bosbes,

ik heet trouwens geen Annemien hoor. Dat was de naam van mijn( stokoud geworden) poes, toen ze nog leefde. Ik ben Madeleine.

Wat een sombere boodschappen gaf je me door.

Maar omdat het leven daar "verrukkelijk"is, wil ik nl graag verruilen voor Fr.

Dat ik 600 p.m. kan besteden, heeft te maken met de waanzinnige huren op dit moment in nl. Ik woon nu in een kleine seniorenwoning en betaal 480 p.m. Daarvoor was de huur ( ander huis )570 p.m. In juli gaat alles weer omhoog.

Dus ik bedoel : ik ben het bijna 'gewend', dat je zo veel geld uitgeeft, voor een dak boven je hoofd.

Ook MIJN inkomen is dankzij de uitwringpolitiek in nl, behoorlijk minder.

Misschien besluit ik binnenkort, om in 's hemelsnaam officieel in nl een z.g. woonadres te hebben ( om al die shit te vermijden) en in Fr te ZIJN. Dat woonadres moet wel betaalbaar zijn. Misschien bij de kinderen ? Dat hadden ze al eens aangeboden, zodat ik vrij en blij in Fr. kon zijn.

Neen, als kunstenaar verdien ik niks. Na je 65e, zegt de belastingdienst, dat je een "hobby"hebt. Ook al heb je dezelfde beroepsonkosten als vóór je 65e. De hypocrieten. Gelukkig kan ik vrij aardig rondkomen. Ik heb geen luixe verlangens o.i.d. Wat er maandelijks binnenkomt, gaat er ook altijd weer uit.

Dank je voor je reaktie. Misschien tot een andere keer ?

Groetjes van Madeleine

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-03-06 13:54:31

Sorry Madeleine, ik had wijlen de poes en jou door elkaar gehaald.

Een tijdje terug heb ik hier ergens op het forum geschreven dat de zogenaamde spookemigranten (mensen die hier verblijven maar officieel in NL blijven wonen) aan alle kanten de dans ontspringen. Ze hebben maar met één autoriteit, één belasting, één ziektekostenstelsel en de bezuinigingen in één land te maken. Ze ontvangen volledige zorgtoeslag plus hun koopkrachtcompensatie, hebben recht op alle zorg in NL en als ze hier ziek worden, waren ze toevallig even op vakantie. Dit is de makkelijkste manier om de onrechtvaardige wetgeving (EU en NL) te ontwijken. Maar... je pleegt fraude, valsheid in geschrifte enz. De kans op ontdekkiing is niet verschrikkelijk groot, maar levert áls het gebeurt een strafvervolging en een strafblad op plus terug- en/of nabetaling van ten onrechte genoten voordelen.

Er is nog een mogelijkheid: als je hier een eigen bedrijfje zou beginnen (vrij makkelijk), bv chambres d'hôte, dan ontspring je de dans legaal. Je hebt dan officieel met NL niets meer te maken en kunt je hier goedkoop basisverzekeren. De aanvullende verzekering blijft nodig, maar de NL premies betaal je niet meer. Je krijgt dus ook geen zorgtoeslag meer. Wat dat betreft staat er op deze site ontzettend veel info over alle onderwerpen die voor (toekomstige) emigranten van belang zijn: eigen bedrijfje beginnen, ziektekostenverzekering, belasting enz. Het is veel leeswerk, maar het kan je een hoop onaangename verrassingen besparen. Je kunt op onderwerp zoeken in het forum en op de hele website. En je kunt hier uiteraard altijd vragen stellen. Ook als je een onderwerp niet kunt vinden, wijst onze webmaster Wim Bavelaar je de weg. Succes.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-03-06 18:53:48

Wat een onzin, dat over "spookemigranten"! Hallo, we zijn in Europa. Mag je alsjebleift zelf bepalen waar je wilt wonen. En als je niet (meer) aan een werkkring gebonden bent, kun je wel zelf zien waar je bepaalt wat je "hoofdverblijf" zal zijn. En of dat nu meer of minder dan 6 maanden in het gastland is, wie maalt daarom?

Ik kan dat geen fraude noemen.

Steven

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2012-03-06 19:22:27

Tja Steven,

Ook hier geldt dat tussen droom en daad van het vrije verkeer praktische bezwaren van wetten en regels liggen. Soms weten mensen het niet eens. Zo mag je bijvoorbeeld van de verzekering je auto niet langer dan 3 maanden, en bij andere verzekeraars 6 maanden, achtereen in het buitenland hebben. De verzekering is bij overschrijding automatisch niet meer geldig. Als je denkt dat je er met een klein leugentje ("ben er de vorige week nog mee naar Nederland gereden") vanaf kan komen, houd je geen rekening met de mogelijkheden van een verzekeraar. Bij een kleine schade zullen ze niet veel moeite doen, maar als er echt iets ernstigs is met een groot bedrag aan schade, kan je in de problemen komen. Je zult dan moeten aantonen dat je eniger tijd in het vaderland was. 

Om je even aan te vullen Steven: je bepaalt inderdaad zelf waar je hoofdverblijf is en hoe lang je in een gastland verblijft en daardoor bepaal je ook welke wetten en regels van toepassing zijn. Op het gebied van verzekering heb je er zelfs voor getekend. Het is dus inderdaad fraude als je er niet aan houdt. 

Misschien dat ooit de droom werkelijkheid wordt, maar tot die tijd zou ik me toch maar aan de regels houden - puur uit eigenbelang.

Frans

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2012-03-06 19:41:15

Frans,

Je kunt je wel tegen elk risico indekken. Mocht je regelmatig wat langer in LDF verblijven, koop je gewoon daar een autootje waar je daar de wegen mee onveilig maakt. En laat die glimmende Volvo dan maar even op het erf. Minder risico dat er wat mee gebeurt dan wanneer je hem in NL maanden op je woonerf laat staan.

En elke Bataaf gaat wel eens weer terug naar het moederland een paar keer per jaar.

Kom op, niet zo defensief. Je lijkt wel een Franschmensch!

Leer denken in termen van een federatief Europa. Heb een paar keer de USA doorgereden. Elke staat is anders maar je kunt gewoon gaan wonen en werken daar waar je wilt. En maken ze zich in Massachusetts druk over "immigranten" uit Ohio, Florida of California? Nee toch?

Steven

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#7 Geplaatst: 2012-03-07 00:18:44

Dag Steven,

Ik ben inderdaad Frans, maar zeker niet defensief. Ik wees er alleen op dat sommige mensen, wellicht zonder het te weten, een groot risico lopen. Als ze het bewust doen is het mij verder een zorg. Ik ben heel sterk voor een federatief Europa. Weg met al die grenzen en weg met al die rare door landsgrenzen bepaalde verschillen, zoals belastingen en wetgevingen. Een feit is echter dat dit nog niet het geval is. En dan weet ik liever wat de risico's zijn, dan dat ik roep dat het allemaal anders had moeten zijn als ik het voor het zeggen zou hebben.

Trouwens, ik rij geen Volvo. Het is nog veel erger: een 25 jaar oude Saab en een wat nieuwere...

Frans

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-03-07 07:52:01

Ik weet niet wat je probeert te bewijzen, Steven, met je "onzin", "je doet gewoon dit en dat" en "in Amerika is het allemaal anders". Je vergeet voor het gemak maar even dat het hier gaat om een toekomstige emigrante, 65-plus, AOW met klein pensioentje, die op dit forum informatie zoekt.

Die is niet geholpen met brallerige uitspraken over Volvo's die je gewoon op de NL oprit laat staan of met reisverslagen door verschillende USA staten. Er zijn genoeg NLers die nooit meer naar NL gaan, zoals ik, de verenigde staten van Europa bestaan nog lang niet en als je denkt dat iets geen fraude is omdat jij het geen fraude vindt dan ben je wel heel wereldvreemd bezig. 

Madeleine, het is zoals ik het heb geschreven. Op basis daarvan kan je je eigen beslissingen nemen. Ik juich alles toe wat er toe dient om aan de onzinnige EU- en NL-wetgeving te ontkomen. Maar aan iedere mogelijkheid zitten haken en ogen (Frans noemt er ook nog een paar), daar moet je je wel van bewust zijn. Of je neemt gewoon genoegen met een lager inkomen dan in NL. Ieder moet dat voor zich maar uitmaken, maar dat kan alleen als je tevoren alle ins en outs kent. Dus nogmaals: verzamel informatie en beslis op basis daarvan.

Als je legaal van de NL overheid af wilt komen, is het van belang dat je hier in Frankrijk een inkomen creëert op basis waarvan je hier basisverzekerd bent. Daar draait het allemaal om. Ik wens je veel wijsheid en geloof me: uiteindelijk is het de moeite meer dan waard!

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#9 Geplaatst: 2012-03-07 08:12:08

madeleine

Van de NL overheid afkomen gaat sowieso niet lukken omdat die je AOW betalen.

voordeel hiervan is dat je een formulier aan kunt vragen waarmee  je hier zonder problemen voor de basisziektekostenverzekring kunt inschrijven.

adrie

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2012-03-07 08:36:09

Goeiemorgen Oetel, fijn dat je meedenkt, maar je informatie is onjuist. Als je als AOWer hier in Frankrijk naast je AOW een inkomen creëert dat direct recht geeft op de franse basisverzekering, dan ben je van Nederland af. Zo'n inkomen kan je creëren door bv in loondienst te gaan werken, je te vestigen als "auto-entrepreneur" of door een "micro-entreprise" (handeltje in het een of ander, chambres d'hôte, dienstverlening enz.) te beginnen. Voor kunstenaars zijn er aparte mogelijkheden.

Het formulier dat je bedoelt is het formulier E-121, dat je (vóór emigratie) kunt aanvragen bij het College voor Zorgverzekeringen. Dat geeft inderdaad recht op de voorzieningen van de franse basisverzekering, waarvoor NL hoge premies inhoudt op je AOW en evt. pensioen. Daar staat tegenover dat je dan ook recht hebt op behandeling en voorzieningen in NL volgens de NL basisverzekering en AWBZ.

De voorzieningen van de franse basisverzekering zijn zo minimaal dat je hier altijd een aanvullende verzekering moet sluiten. Als je dan, zoals velen, nooit naar NL gaat voor een medische behandeling, betaal je dus kapitalen aan verzekeringen waarvan je nooit gebruik maakt. Hier een (bescheiden) inkomen creëren kan dat wel degelijk voorkomen.

Oa hier kan je het allemaal nog eens nalezen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2012-03-07 18:44:17

@ Frans: ik zat er toch niet ver naast... Volvo of Saab ;-)

@ Bosbess: lézen! Ik richt me met name op de pensionado's. Als je een woonstee in NL aanhoudt, zal het toch niemand interesseren waar je het grootste deel van het jaar woont? En het fraude noemen als je meer dan 180 dagen elders verblijft, nouja!

Ik bedoelde met mijn "kort door de bocht" reacties te wijzen op twee zaken die mij storen:

- de afwezigheid van "federatief denken" dat zowel bij de landen als blijkbaar hun inwoners nog geen ingang heeft gevonden

- de groei van het defensieve denken waar Frankrijk kampioen in is maar dat ook Nederland(ers) blijkbaar meer en meer besmet.

Ik treed dagelijks wetten met voeten om de simpele reden dat er wetgeving wordt uitgestort zonder dat daar de middelen (geld, tijd, mankracht, handhaving) bij worden geleverd. En dat alleen al in mijn werk. Privé ook: mijn fosse septique is niet in orde, niet alles valt binnen de bouwvergunningen (denk ik), mijn kippen zjn niet gedeclareerd bij de Mairie, de electra zal vast niet in orde zijn, ik heb geen zwaailicht op mijn grasmaaier waar ik ook de berm van de weg mee maai want de Mairie heeft er geen geld voor, mijn schoorsteen wordt niet elk jaar geveegd, mijn verwarming niet elk jaar gecontroleerd, ik scheidt vast het afval niet goed, ik maai ook weleens buiten de "stilte-uren"... en mijn kleindochter van 8 zit naast mij in de 2CV als we naar de bakker gaan en mag de schakelhendel bedienen zoals mijn zoons dat ook deden dertig jaar geleden.

Ze moeten mij levenslang opsluiten!

Steven

En oja, ik werk ook nogeens veel meer dan de 35 uur per week van Aubry!

avatar#9805
Annemien
Berichten: 5
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2012-03-07 21:25:07

OEPF...wat er allemaal los komt, als je gewoon wilt weten hoe en wat......

!!!

Kennissen zeiden ooit tegen mij : je moet in nl niet alles vertellen, wat je gaat doen. Dan vragen ze ook niks.

Daar zit wat in.

Misschien doe ik dát wel. Een  woonadres in nl ( alle belasting, zorgverzekering etc. betalen, via automatische incasso )en gewoon ergens in frankrijk leven.

Ik heb trouwens een miniminimini"camper", gemaakt van een Renault kangoo en kan rondtrekken, zoeken, en gewoon op campings verblijven, net zo lang, tot ik roep : OUI !! Hier blijf ik!!!

En dan een vrachtauto huren, voor mijn spullen.

En dan : doei allemaal......we zien wel weer.

Of zou de gendarmerie een oud vrouwtje oppakken, omdat ze zo van het land houdt ? Nou ja, dan zien we wel weer. Heb ik tóch een leuke tijd gehad.

Madeleine

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2012-03-07 22:04:35

Gewoon wel doen, Madeleine, en niet te bang zijn!

Kijk ook eens verderop in het forum waar ik een draadje heb geopend over "La France, la Fabrique de la Défiance".

Steven

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#14 Geplaatst: 2012-03-08 01:20:15

Dag Steven,

Er is net zo weinig verschil tussen een Saab en een Volvo als tussen een huisarts en een veearts. Dus je hebt gelijk.

Wetten zijn er om overtreden te worden, zeker als je het obstinate gedrag ziet als een protest tegen kwalijke praktijken of onzinnige regelgeving. Ieder neme daarbij zijn verantwoordelijkheid en ik heb wat dat aangaat meer vertrouwen in opstandige mensen dan in de letterknechten van een bedrijf. Maar op het moment dat je opstandig gedrag anderen kan raken, steek ik een vingertje op. Dat past ons niet. Wie bewust onverzekerd in een auto rondrijdt is, simpel gezegd, iemand zonder verantwoordlijkheidsgevoel en het staat gelijk aan het dronken besturen van een auto. Niet omdat je sneller een fout maakt, maar wel omdat je de schade niet kan compenseren terwijl je wel deed alsof je goed verzekerd was. En dan denk ik niet aan de vervanging van het blik, maar meer aan de mensen er in (en zelfs als het een Saab is).

Groet,

Frans

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-03-08 07:02:47

Goeiemorgen Madeleine, ik wens je een gelukkig leven in dit mooie land. Als ik de indruk heb gewekt dat je je vooral aan de regeltjes moet houden: het tegendeel is het geval. Maar ik vind wel dat je de regels moet kennen, zodat je weet wat je doet. Dat is iets anders dan je tegen ieder risico indekken. De EU- en NL-wetgeving voor geëmigreerde AOWers zijn zo absurd en onrechtvaardig, dat ik iedere manier om daar onderuit te komen van harte toejuich. Maar zoals altijd geldt: als je iets doet dat (officieel) verboden is, moet je het aan niemand vertellen! En daar houd ik me aan...

Je idee om eerst eens een tijdje in de verschillende regio's van Frankrijk rond te kijken met je campertje lijkt me uitstekend. Je bent zo vrij als een vogeltje en je nestelt je waar het je het beste bevalt. En mocht je toevallig ooit in de Cevennen belanden, neem dan gerust kontakt op (per email). Heel veel plezier!