Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lichten uit

Auteur Bericht

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#0 Geplaatst: 2012-03-06 11:00:10

Met ingang van 1 juli 2012 moet tussen 1 en 6 uur 's nachts de reclameverlichting uit.
Zie HAGER

janv

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2012-03-06 12:51:18

Ik heb het voor elkaar gekregen dat de verlichting van de kerk van ons dorp (6x 2000 watt) wordt vervangen door energiezuinig en ook nog eens om middernacht uit gaat. Nu de helft van de straatlantaarns nog en we hebben weer een boel energie bespaard. :-)

JP

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#2 Geplaatst: 2012-03-08 14:37:50

Het elektriciteitsnetwerk heeft 's-nachts al een enorm overschot. Daarom zijn producenten 's-nachts blij met elke belasting van het netwerk. Niet zozeer omdat het geld oplevert, maar vooral omdat het stabiliteit geeft en er in ieder geval nog iets met de geproduceerde energie wordt gedaan.

Dat is de realiteit waar elke 'groene' niets van wil weten en in navolging daarvan de naïve politici die hopen op 'groene' stemmen.

Er is geen sprake van enige energiebesparing wanneer (straat-) verlichting uit gaat. Er wordt nog precies net zo veel energie opgewekt, maar daarvan wordt steeds meer nutteloos als warm water geloosd.

Je kunt hooguit het rendement van een centrale verlagen. Een centrale heeft een optimaal (nominaal) rendement van 30% en die kan naar nul als je geen elektriciteit nodig hebt. De centrale blijft echter net zo veel thermische energie opwekken. (=energie verbruiken)

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2012-03-08 18:13:13

Ik ben natuurlijk bekend met het overschot in de nacht en de daarbij behorende zeer lage tarieven voor bijv. tempo-gebruikers.

Maar ik mag toch aannemen dat het gebruik in het geheel wordt bekeken en dat bijv de invoering van spaarlampen, kantoorgebouwen 's nachts donker enzovoort wel degelijk een effect heeft op het totale gebruik en dat daardoor in ieder geval de thermische centrales kunnen worden gedimd.

Bij het afschaffen van de oude gloeilamp werd ons immers beloofd dat we daarmee 2 centrales o.i.d. overbodig maakten?

Ik ben overigens van mening dat de enorme lichtvervuiling, die je nu ook steeds meer in rural Frankrijk tegenkomt met man en macht bestreden moet worden. Gelukkig gaan steeds meer gemeentes over naar lampen die alleen licht naar beneden uitstralen. 

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#4 Geplaatst: 2012-03-09 08:51:12

Bij ons in het gehuchtje staan 3 straatlantaarns geschakeld d.m.v een schemerschakelaar, als het overdag een beetje donker gaan ze zelfs al aan.

twee tot drie keer per jaar is het venstertje van de schemerschakelaar vuil en dan zijn de lichten zomaar de 24/7 aan.

Van ons mogen ze uit het is ons huis nooit donker door die dingen.

maar onze franse buren zijn er erg gelukkig mee dus laten we het maar zo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2012-03-09 09:49:38

Het niewste op dit gebied (afkomstig uit België, het land dat ooit alle Autobahnen van verlichting wilde voorzien):

Straatlantarens met bewegingssensor. Normaal uit. Als er iets beweegt aan.

Het effect op een proeftraject was dat een eenzame auto zich in een lichteiland voortbewoog maar dat, zodra er meerdere waren, praktisch het hele traject verlicht was.

@Jako: natuurlijk, er kan nog veel gedaan worden aan een meer gelijkmatige belasting van de centrales. Helaas is het opslaan van elektriciteit als zodanig erg kostbaar. Je kent toch pumpspeicherwerke? Twee meertjes, verbonden door een pomp/turbine en motor/generator unit. Bij elektriciteitsoverschot wordt water van het lager gelegen meertje naar boven gepomp (motor/pomp), bij gebrek aan energie loopt het water van boven naar beneden en wekt via turbine/generator elektriciteit op. In heuvelachtig gebied DE oplossing.

Christian von Klösterlein

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#6 Geplaatst: 2012-03-09 11:16:56

Zeker, en ook in Nederland prima toe te passen. Hadden we daar niet een dijk gelegd in het IJsselmeer om een polder droog te leggen, en toen toch maar niet?

Ideaal om dat voor energieopslag te gebruiken (die plannen zijn inmiddels oeroud) zodat de windmolentjes ook nog nut hebben.

Ach nee, zelfs dan nog niet.

Doordat het rendement van de bestaande centrales dan geoptimaliseerd kan worden heb je helemaal geen windmolens nodig en hoef je zelfs geen centrales bij te bouwen.

Nu nog een regering met visie i.p.v. populisme.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2012-03-09 11:41:58

@ christian: hier niet ver vandaan, in Pierre st Martin heeft EDF een oude hydrolische installatie (1953) de afgelopen jaren aangepast; De opvangruimte, La Verna, een ondergrondse holle ruimte  is enorm vergoot (ruimte voor 6 "notre dame de Paris) en via de afvoeren worden in de nachtelijke uren bij stroomoverschot en in de zomer enorme hoeveelheden water teruggepompt naar de  kamer, hoog in de bergen.

Bij grote energievraag wordt de hydrolische installatie aangezet; ik begrijp dat je dat soort installaties i.t.t. kern- en ook andere thermische installaties echt in een keer aan of uit kunt zetten. Mooi staaltje van franse energie-industrie.

De gemeente Tilburg is sinds jaren bezig haar lantaarnpark te vervangen en doet op die manier grote ervaring op samen met Philips. Ik meen gelezen te hebben dat de energiekosten dankzij led-verlichting en combinatie met sensoren tot 10% van de bestaande worden gedrukt: voetgangers en fietsers hebben "recht" op goed licht; de rest van het verkeer op een matige basisverlichting.