Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Afstellen keukenkastjes

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-03-09 11:39:32

Dit is waarschijnlijk een hoofdschudden-verwekkende vraag. Na de hele keuken van onder tot boven te hebben schoongemaakt en trots het resultaat bekijkend, besloot ik plotseling om de deurtjes (21) en ladenfrontjes (13) af te schuren. Eerste hoofdschudden. Ja, dat is de verkeerde volgorde.

Deurtje voor deurtje eruit geschroefd en na afschuren op gevoel weer teruggehangen. 't Ging allemaal goed, maar een paar deurtjes hangen scheef (1 cm) en een paar andere sluiten niet meer zo mooi. Wat ik ook probeer met die schroefjes en hoe hard ik ook vloek, het lukt me niet om het goed te krijgen. Dus vroeg ik me noodgedwongen een beetje laat af hoe die schroefjes theoretisch eigenlijk werken (weer hoofdschudden). Kan iemand me dat uitleggen en me vertellen hoe ik zo'n scheef deurtje weer recht krijg, dus niet op gevoel en met tig keer proberen?

Een vraag die hiermee samenhangt: Dat schuren doe ik met zo'n vlakschuurmachine, waarvoor ik nog wat grof schuurpapier uit NL had. Mooi dik met een textielen achterkant. Ging prima, maar op een gegeven moment was het op. Nieuw gehaald, waardeloos. Dun, geen textielen achterkant en schuren ho maar, dwz ik moet er veel te veel kracht voor zetten (het nummer is goed). Maar ze hadden niets anders. Vraag: bestaat er ook dik schuurpapier met textielen achterkant in LDF? Waar te krijgen? Ik ben bij Entrepôt de Bricolage (Boîte d'Outils) geweest, volgens mij een goeie brico.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-03-09 14:16:43

Bosbess,

ten eerste gefeliciteerd met je activiteit en de moed iets onbekends aan te pakken. Zo wordt je een gediplomeerde klusser! C'est en forgeant ...

Een keukenkastscharnier stel je zo af:

Links zie je het lipje dat je waarschijnlijk niet gebruikt hebt om de deuren eruit te tillen. Je schreef toch iets van losgeschroefd? Dan ben je natuurlijk alle afstellingen kwijt. :-(

Schroef 1 is de schroef voor de diepte van de deur, zeg maar het plat sluiten. Door deze schroef ietsje los te draaien kan je de gesloten deur plat op het corpus drukken (of juist een bedrag van 0,5 à 1mm ervan afhalen, goed voor het vrij draaien). Dan de deur voorzichtig weer openen en de schroef vastdraaien.

Schroef 2 is de schroef voor het recht zetten van de deur. Door deze in- of uit te draaien breng je de deur meer naar links of naar rechts. Wil zeggen: bij een rechtsdraaiende deur het bovenste scharnier eruit draaien brengt de bovenkant van de deur meer naar links (en andersom, en met het onderste scharnier evenzo).

Het scharnier op mijn foto (van ca.1980) heeft nog geen hoogteafstelling. Bij modernere scharnieren kan je de basisplaat in het kastje naar boven en beneden verschuiven. Deze schroeven zitten namelijk niet in een gat maar in een sleuf.

Uiteraard bestaan er -tig modellen van scharnieren, die van jou kunnen er een beetje anders uitzien, maar het principe is hetzelfde: een schroef voor het schuiven van het scharnier, een voor het recht zetten van de deur.

En nu een beetje geduld, veel oefenen, weinig vloeken.

Christian von Klösterlein

update 14:35

Toch nog het type hoogteverstelbare scharnieren in huis gevonden, in een inbouwkast die ik een paar jaren geleden gesaneerd heb:

Hier heeft ook de linkerschroef (1 in de afbeelding boven) een spleet om het aanliggen van de deur af te stellen.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-03-09 19:09:41

Heel erg bedankt Christian, nu begrijp ik het tenminste. Helaas krijg ik één kastdeurtje toch niet recht. Ik heb ook maar even een foto gemaakt:

Zoals je ziet is de flap aan de linkerkant open. Ik draai (jouw) schroef 1 een beetje los en dan kan ik het deurtje er zo uit schuiven en later er weer op. Schroef weer vast, klaar. Maar bij sommige deurtjes werkt dat niet vanzelf. Schroefje 2 verdraaien helpt inderdaad, maar niet bij dat ene weerbarstige deurtje. Het scharnier zit rechts en als ik het deurtje dicht doe zit linksboven een kier van 1 cm die naar rechts toe steeds kleiner wordt. Het deurtje helt dus een beetje naar linksonder en hangt dus scheef. Schroeven los, deurtje dicht en recht, goed vasthouden, voorzichtig op een kier open, schroef vast, deurtje scheef. Rara, hoe kan dat?

Ik moet nog zes deurtjes en ik heb besloten om daar het hele scharnier uit de kast te schroeven, zodat ik met het afstellen niets meer te maken heb. In ieder geval weet ik nu hoe het in principe werkt, dat is weer mooi meegenomen.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#3 Geplaatst: 2012-03-09 20:02:56

Vooropgesteld dat dit het bovenste scharnier is, rechterschroef iets losdraaien en linker vastdraaien.  Herhalen totdat de deur recht zit.

Dit gaat natuurlijk ook omgekeerd bij het onderste scharnier.

In principe wordt de keuze bepaald door de ruimte links en rechts van de deur.

Als het onder horizontaal in het midden zit het bovenste scharnier stellen, anders de onderste.

Ik zou niet het scharnier uit de kast losmaken maar uit de deur, dan heb je er met schuren geen last van.

Overigens kan het veroorzaakt zijn omdat het deurtje niet op hetzelfde kastje is teruggezet.

Overigens is het scharnier in hoogte verstelbaar d.m.v. de bevestiging in het kastje.

Succes, het wordt een nieuwe keuken, kunnen ze in NL nog wat van leren...

Groeten, Robert.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-03-10 06:41:07

Ook bedankt Robert, het knapt er inderdaad erg van op. Te bedenken dat ik 15 jaar geleden nog geen boormachine durfde aan te raken! Maar als je 10 jaar lang op een camping woont met medebewoners die altijd bezig zijn er weer iets aan of bij te klussen, dan leer je heel wat! En je leert vooral om het gewoon aan te durven en: "meten is weten" zei buurman Rob altijd. Je ontdekt als vrouw dan ook al gauw dat er in principe niet zoveel verschil is tussen een jurk naaien en iets timmeren, behalve in de lichaamskracht die daar voor nodig is helaas. Ik heb daar een oud keukentje zelf opgeknapt door op alle deurtjes en laadjes een plaatje triplex te timmeren (op maat gezaagd in de bouwmarkt) en dat af te werken door er rondom een smal latje op te lijmen. Vervolgens nog twee kleine schuine latjes in een hoek als versiering en ik had een magnifiek keukenblok. Op de afwasmachine had ik ook zo'n plaat gelijmd! Maar dat waren maar zes deurtjes en drie laadjes. Hier zijn het er resp. 21 en 13, en de deurtjes zijn niet van spaanplaat maar van eikenhout, vandaar dat ik maar aan het schuren ben geslagen. 

Voor de afwasmachine moet ik nog iets verzinnen, want die heb ik met buitenbeits dezelfde kleur gegeven als de keuken, een beetje gevlamd, maar dat misstaat nu natuurlijk. Waarschijnlijk ga ik daar toch weer een plaat op lijmen. Kortom, met het voorjaar komen de energie en de creativiteit weer terug, heerlijk!

Het ene deurtje blijft weerbarstig, daar zal zich een man over moeten buigen voor ik het van pissigheid het raam uit gooi. Van de week kwam buurman Michel aan de deur toen ik net luid (NL) vloekend op m'n knieën met dat verdomde deurtje bezig was. Hij is gevlucht! Later bood hij aan om het voor mij te doen en dat zal ik nu jammer genoeg moeten aanvaarden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-03-10 09:12:42

Waarom zet je er geen nieuwe scharnieren in.

Fluitje van een cent.

Die ouwe scharnieren worden gammel, en dan doen ze het niet goed meer.

Wij werken met scharnieren van Hettich of van Wurth, beiden top kwaliteit, als je wilt stuur ik je een doos.

Voor een beetje meer zet ik er een automatische sluiter op, dan gaan de deurtjes vanzelf dicht.

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-03-10 13:01:38

Dat is sympathiek, Cees! Ik hoopte eigenlijk al stiekem dat iemand zou opperen dat er misschien iets mis zou kunnen zijn met de scharnieren van dat deurtje, dan hoefde ik me niet zo stom te voelen. Omdat ik tot nu toe alle andere deurtjes goed heb gekregen, mede dank zij de aanwijzingen hierboven, lijkt het me wat overdreven om alle 42 scharnieren te vervangen. En voor de zes deurtjes die ik nog moet doen, schroef ik gewoon alles uit de kast. (Rob, ik durf het niet uit de deurtjes te schroeven, omdat ik bang ben dat ik dat holle dingetje er niet meer recht in krijg.)

Maar Cees, heel erg bedankt voor het aanbod en de tip. Ik zal nu met een voorbeeldscharnier naar de brico gaan en dan koop ik gewoon twee nieuwe.

Weet jij als timmerman trouwens ook nog een antwoord op mijn vraag over schuurpapier hierboven?

avatar#9739
Robert platrier
Berichten: 0
Reacties: 15

#7 Geplaatst: 2012-03-10 19:56:11

Beste bosbes,

Nu ben ik niet zo geod thuis bij de brico maar ik zie in de meeste plaatsen wel een verf winkel vaak met groot de reclame tekst Tollens er op (goede verf) maar dat terzijde ik denk dat je daar wel beter schuur papier kan kopen ander gedimat of bigmat gewoon naar binnen lopen, daar hebben ze meer schuur papier.

Succes groet, Robert

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-03-12 08:59:21

Bedankt Robert, maar het probleem is de wereld uit. Gisteren kwam mijn zoon zijn oude moeder een bezoekje brengen. Hij trof me witbestoft aan terwijl ik even zat uit te puffen van het eerstvolgende deurtje schuren. Hij vroeg of ik wel goed bij m'n hoofd was. Dat is toch geen werk voor ouwe wijffies? Terwijl hij deurtjes schuurde hing ik ze weer terug en alles wat scheef hing, maakte hij recht. Nieuwe knoppen erop gedraaid en het ziet er schitterend uit. Daar hadden we wel een glaasje op verdiend!

"Zeg nooit nooit", zeggen ze, maar hier kan ik met een gerust hart zeggen: dit doe ik NOOIT meer!