Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kabel in de grond ?

Auteur Bericht

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#0 Geplaatst: 2012-03-14 22:05:09

We hebben echte stroom !

Afgelopen weekend (vrijdag) was het dan zover, de ERDF kwamen langs om onze tijdelijke aansluiting te plaatsen. Met de "coffret de branchement provisoire" onder de arm verdwenen ze in de bosjes. Na een heleboel motorzaag lawaai en een uur werk was het klaar. Een paar uur later kwam dan nog de EDF om de stroom erop te zetten.

Het resultaat : een stuk of tien omgezaagde bomen die waarschijnlijk te dicht bij de draden stonden en een aansluitpunt op hemelsbreed 60 meter van ons huis door dicht struikgewas en via oude halfvergane terrassen.

Omdat de bestelde kabel er nog niet was heb ik tijdelijk een 2.5mm kabel gelegd die prima voldeed. Mijn vrouw had het weekend een schuurmachine gehuurd die onze generator af liet slaan, maar via de kabel ging het prima. Het was ook heerlijk om eens koffie te kunnen zetten zonder het generator geluid op de achtergrond.

Natuurlijk heb ik nog een vraag :

Moet de kabel echt helemaal in de grond ? of kan het tussen de bosjes in een rode gain gewoon op de grond liggen. De helling gaat ca 6 meter trapsgewijs naar beneden. Het lijkt mij een onmogelijke klus, vooral om niet alle bomen en bosjes en oude terasmuren te vernielen.

wimb

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-03-15 08:46:14

Wimb,

Lees wat er eerder al over dit onderwerp is geschreven. Voor de tijdelijke aansluiting doet EDF niet al te moeilijk, Consuel komt immers later alles toch op de millimeter nauwkeurig controleren. Soms leveren de EDF monteurs niet eens commentaar op het ontbreken van een aardelektrode bij de coffret de chantier. Voorlopig kun je het aanleggen zoals op pagina 3 van dit document met de foto rechtsboven treffend is geïllustreerd. Voor de definitieve aansluiting geldt: La technologie souterraine ou aéro souterraine sera privilégée. La technologie aérienne sera dédiée au raccordement au façade. Maar dit model heeft bij afstanden groter dan 30 meter de voorkeur van de meeste fournisseurs d'énergie, en dat betekent graafwerk. Een rode gaine van minimaal 75 mm doorsnee, en vaak een slagje groter, 90 mm. Voor je definitieve aansluiting kun je hier klikken voor de berekening van de kabeldiameter, dit is het verhaal in tabelvorm. Die diameter is ondermeer afhankelijk van de maximum stroomsterkte waarop je compteur/disjoncteur de branchement kan worden ingesteld, ook al kies je voor een abonnement met iets minder vermogen. Eventueel ook nog kabel meetrekken voor hc/hp tarief. Je kunt natuurlijk ook met een timer in je groepenkast je chauffe-eau of verwarming in- en uitschakelen, maar met een contacteur jour/nuit gaat het wat makkelijker. In dit geval zou dat wel 60 meter extra bekabeling vergen (2*1,5mm², type R2V).

Kijk verder eens in de buurt hoe die aansluiting bij anderen is opgelost, wellicht via palen op eigen terrein. Of steek je licht op bij de mairie. De diverse regionale EDF kantoren kennen ondanks de toenemende centralisatie toch nog steeds een zekere couleur locale, en het lijkt me dat zij zelf heel goed weten dat graafwerk in zandgrond of in terrain rocheux een wereld van verschil uitmaakt.

Rob van der Meulen

p.s.: Omdat de bevoegdheden van de ERDF volgens de NFC 14-100 normen ophouden bij le PDL - point de livraison - dus de uitgang van de disjoncteur de branchement, valt alles daarachter onder de NFC 15-100 normen. Over de lignes aériennes extérieurs staat in artikel 529.7.3. te lezen dat die ".... doivent se trouver à une hauteur au-dessus du sol d'au moins 4 m dans les traversées des cours .....". En je hebt daar speciale kabel voor nodig, aparte NF normen. In de praktijk spelen zich echter soms schimmige competentie gevechtjes af tussen de ERDF, de EDF, onderaannemers en de chers clients over hoe het nu precies op dit niemandsland (?) moet worden aangelegd. Vandaar mijn opmerking: leg je oor te luisteren bij jullie in de buurt.