Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zou er in Frankrijk behoefte zijn aan een tompouce?

Auteur Bericht

avatar#9870
Jorienagvl
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-03-29 10:27:33

Voor ons onderzoek op de Hanzehogeschool in Groningen moeten wij uitzoeken of de tompouce succesvol geintroduceerd kan worden op de Franse markt. Hoe denken jullie hier over?

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#1 Geplaatst: 2012-03-29 10:56:19

Volgens mij is deze al bekend onder de naam mille-feuille(s)...

In onze streek volop te koop...alleen niet met "rose" glazuur...

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2012-03-29 11:59:58

Eergisteren nog gegeten hier in Zuid-West Frankijk, ligt gewoon bij de super, bij de bakker natuurlijk beter.

Even opletten:

tom-pouce  [tcmpus] (m., onveranderlijk) (informeel) dwerg klein mensje,  klein mannetje,  kleinduimpje,  onderdeurtje (archaïsch) tompouce (paraplu)

millefeuille1  [milfmj] (m.)  (culinaria) tompoes

Al eet ik heerlijk Frans, ik mis zonder enige schaamte nog frikadellen, kaassoufle's, en unox rookworst (hollandse stroopwafels hebben we hier al), dus als jullie grunningers dat even kunnen regelen...

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-03-29 13:06:37

Ook hier overal tompoezen te koop (Cevennen), maar echt niet zo lekker als in Nederland hoor. Vooral de puddingvulling haalt het niet bij de hollandaise. M'n dochter en ik halen er af en toe eentje uit nostalgie, maar bij welke bakker dan ook altijd valt de smaak weer een beetje tegen. Nee, zeggen we dan, toch net niet zo lekker als in Nederland en dan happen we weer smakelijk verder.

Of dat kleine smaakverschil voldoende is om de "tompouce hollandais" hier succesvol te introduceren, betwijfel ik. Misschien als je ze een andere vorm kunt geven, rond of driehoekig bijvoorbeeld en dan moet je ze natuurlijk niet "millefeuille" noemen.

Als je écht iets nieuws in Frankrijk wilt introduceren, kom dan eens langs met een haringkar! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2012-03-29 14:13:28

Laat ik voorop stellen dat ik het nogal een raar verhaal vind.

Als de hanzeschool echt een hanzeschool zou zijn dan zou men weten dat die tompoes (tompouce) allang in Frankrijk bestaat.

Misschien zitten de hanzen te slapen? Of zou er met een smoes gezocht worden naar “het wiel” in Frankrijk.

Inderdaad dus, de tompouce is volop in Frankrijk te verkrijgen, kost ongeveer 1.60 in La Rochelle en ik vind hem veel lekkerder met de echte créme anglaise er tussen.

Hij/zij is er in naturel (wit) rouge (roze zoals in nl) chocolate (vind ik de lekkerste) en zelfs in banaan (is ook heel lekker)

In het restaurant van onze vriend wordt die geserveerd maar dan niet met crème anglaise als vulling maar als vanille ijs (super!)

Haring, vergeet het maar.

Ik woon in een van Frankrijks visserssteden, iemand die La Rochelle kent weet van de vele vis-restaurants, en natuurlijk de oesters en mosselen.

Haring? Ze gruwen ervan.

Hoewel ik er zelf dol op ben, ik krijg ze niet bij de fransen op bord.

Maar als je nu wat zoekt wat je in Frankrijk geheit kan verkopen; saucijzenbroodjes.

Geen bakker die er aan wilt, maar als ik ze maak zijn ze in no time op.

En wat echt niet bestaat in Frankrijk, Indonesische Restaurants.

Chinezen, Thaise, maar geen Indo’s.

Iemand die er zin in heeft mag me mailen, ik wil het proberen, maar niet alleen.

Overigens, mocht het dus echt een vraag zijn voor een onderzoek;

Fransen eten geen gebak zoals de Nederlanders.

U weet wel, na het eten koffie met gebak op de verjaardag, of bij oma op zondag met de koffie of thee…..

Bestaat niet in Frankrijk.

De fransen eten net als de kaas alles aan een stuk door, en daarna niets meer (beter voor de lijn ook)

Voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, en dan het nagerecht wat dus een gebakje kan zijn, of een punt taart.

Als je ergens gaat eten en je wilt geen fles wijn meenemen, dan stoppen we bij de beste bakker van de omgeving, staan een half uur op het trottoir te wachten voor we eindelijk de winkel in kunnen, en dan na nog eens vijftien minuten aan de beurt zijn, dan kopen we een taart.

En die eten we als toetje op, na de kaas uiteraard.

En mocht je ooit bij de bakker staan en je ziet door de bomen het bos niet meer, koop dan een per ongeluk op z’n kop gebakken appeltaart, die eet echt iedereen.

De tatin au pommes is namelijk de beroemdste taart van La France, en als je die bij een hele goede bakker haalt zullen ze je naam niet snel vergeten.

Cees.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#5 Geplaatst: 2012-03-29 18:46:15

De Hanzehogeschool van Groningen? Mij zeer bekend! Welke opleiding volgen jullie en gaat het hier om een (zoveelste) project of om een serieuze stage- en/of afstudeeropdracht? Welk jaar van de opleiding? Eerste? Nee, als Internationaal Commercieel Econoom en Internationale Strategische Marketeer kan ik jullie aangeven dat de introductie van een Tompouce weinig kans van slagen heeft. De Tompouce is er al.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#6 Geplaatst: 2012-03-29 18:49:48

Nog eventjes, beste Hanzehogeschoolstudenten. De vraag over de eventuele introductie van de Tompouce in Frankrijk is helder. Een negatief antwoord, als terdege onderbouwd antwoord op de gestelde ambitie, is beslist ook uitstekend! De constatering van de onmogelijkheid is waardevoller dan het werken aan een positief schijnantwoord!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2012-03-29 20:26:09

Jij zou een goede voor de politiek zijn Ludique.

Men constateert daar geregeld onmogelijkheden maar weet dat weer recht te breien met schijnantwoorden.

Daar weet jij raad mee lijkt me ;-)

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#8 Geplaatst: 2012-03-30 00:57:35

Haha! Mee eens! Waarachtig inderdaad nog jarenlang gedaan ook. Nee, werkelijk! Maar, toch maar liever niet weer. Politiek is en blijft (helaas) zwemmen in dikke stroop. Het schiet niet op. Men gaat niet vooruit.

Studenten HO hebben nogal eens de neiging om een onderzoeksvraag per definitie positief te willen beantwoorden. Dat is immers aardiger. Schrijven daar naartoe. Iets van 'zachte heelmeesters maken'.... etc. Een eindexamenkandidaat zal daarop zakken. Maar, de uitkomst kan, mits terdege onderzocht, onderbouwd en aangetoond, zowel positief (Ja, het kan) als negatief (Nee, het kan niet) uitvallen. Het gaat om het middels gedegen onderzoek aantoonbaar juist beantwoorden van de gestelde vraag. Of dat specifieke antwoord (ja/nee) nu wel of niet aangenaam is, doet daarbij niet ter zake.

In de politiek (u heeft gelijk!) weet men ingrijpende bezuinigingen ook zo alleraardigst te verpakken (te verhullen) dat de burger er eigenlijk heel erg blij van moet worden. Het is net reclame. Je wordt besodemieterd waar je bij staat. In de politiek mag dat. In het Hoger Onderwijs mag dat niet, daarop wordt de boodschapper stevig afgerekend.

avatar#9870
Jorienagvl
Berichten: 1
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2012-04-01 17:10:33

Bedankt voor alle reacties! Deze nemen wij zeker mee in ons onderzoek. Wij zijn ook al zeker tot de conclusie gekomen dat de tompouce al in een variatie op de Franse markt bekend is en dus de tompouce zoals wij die hier kennen geen succes zal worden op de Franse markt. Tevens waren wij bekend met de millefeuile en deze hebben we ook in ons onderzoek meegenomen.

Nog even over het onderzoek, wij zijn tweedejaars International Business and Languages, en hebben er als taal Frans bij gekozen. Het is een project zoals we er zovelen hebben in dit jaar, dus veel tijd of middelen hadden wij niet om een uitgebreid onderzoek te doen.

Bedankt voor alle hulp!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2012-04-02 19:06:22

Wat hebben jullie toch met tompoezen?

De een wil ze uitdelen, de ander gaat er over studeren...

Hebben jullie geen ander onderwerp als zo'n rotding waar je als je je tanden er in zet je buren onder de klodders creme zitten, en de glazuur tegen je gehemelte blijft plakken na drie tandenpoetsbeurten.

Neem dan de Franse onderzoekers, die zijn er achter gekomen dat alcohol je zelfvertrouwen geeft.

Kijk, da's nog eens nieuws.

Nee nee, ik dacht het ook, ouwe koek, moed indrinken noemen we dat.

Niets is minder waar; de onderzoekers hebben de slachtoffers een goedje laten, drinken waarin niet één drup alcohol zit, en wat bleek? omdat men dacht dat men alcohol dronk kreeg men meer zelfvertrouwen.

Goed nieuws dus voor iedereen die in de kroeg nog een glaasje neemt om moeders de vrouw iets belangrijks te zeggen; neem een glas water.

Cees. 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2012-04-02 21:58:03

:-))

avatar#9870
Jorienagvl
Berichten: 1
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2012-04-03 11:02:00

Beste Cees,

Het uitdelen van de tompouce en het onderzoek was beide voor ons. Bedankt voor het zeer interessante stuk over Franse onderzoekers, hier hebben we zeker wat aan bij ons onderzoek.

Wij gaan nu een tompouce eten, drink nog een wijntje, en eet vooral geen tompouce waarbij als je een hap neemt de klodders op je buurman zitten, het glazuur op je gehemelte blijft plakken en dit er na drie keer tanden poetsen niet vanaf gaat.

Met vriendelijke groet,

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#13 Geplaatst: 2012-04-03 11:48:58

Een uitgebreide en verhelderende discussie over deze inderdaad lastig eetbare lekkernij, waar je je kollega's op kantoor zich mee kan laten besmeuren.

(Hier zou ik een technisch verhaal over het effect van krachtuitoefening op een hard vlak met een zachte ondergrond kunnen toevoegen, maar dat laat ik aan de technici onder ons over zoals C. von Kloesterlein, die er mogelijk de vergelijking met de Autobahnen bij zou halen) 

Hetgeen ik nog mis in deze draad is de referentie naar de Franse 'eclair' bereid met diverse vullingen waaronder vanille en chocolat, relatief duur, maar naar mijn smaak superieur aan de tompouce en makkelijker weg te happen zonder rondspuitende klodders.


Wie de 'eclair' kent hoeft geen tompouce meer, net zoals je geen monocoque meer wit zeilen nadat je een multicoque hebt gezeild.

Nederlandse tompouces op de Franse markt brengen lijkt mij net zo zinloos als Thaise whisky op de Schotse markt brengen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2012-04-03 12:30:57

Over die zeilboot ben ik het niet eens, beiden hebben heel andere eigenschappen die je moeten bekoren.

Over die tompouce en eclair, daar heb  je en punt Henrikb, zonder morsen een lekker hap, maar ik geeft toch de voorkeur dan aan de enige religieuse die in ons huis mag verschijnen, dé religieuse ;-)

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-04-03 12:35:47

Hoe kom je daar nou bij, Henri? Een éclair? Brrrrrrrrrrrr. Een slappe broodkorst met vieze pudding erin. Een verschil van dag en nacht met een echte knapperige tompoes met zo'n lekkere zoete glazuurlaag bovenop, mmmmmmmmmm.

Cees, je moet zo'n ding ook niet oppakken en dan je tanden erin zetten, want dan vliegen klodders en brokken je om de oren. Je moet voorzichtig met een lepeltje stukje voor stukje eraf "snijden". Dan komt er een beetje pudding op het bordje, nou en?

Maar misschien, Jorien, zouden jullie eens kunnen uitzoeken of er in Frankrijk behoefte bestaat aan éénhapstompoesjes. Die zou je dan met recht Tom Pouce (Klein Duimpje) kunnen noemen. En dan is Cees ook weer tevreden.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2012-04-03 18:44:34

Over tompoezen gesproken. Wat Henry al schrijft, het is leuk om er op te tracteren. Voer voor psychologen. Nadat iedereen zijn tompoes heeft kun je observeren hoe de tompoes gegeten gaat worden en dan met name de aanpak: met een vorkje er voorzichtig in prikken of met het vorkje de zachte tussenlaag eruit 'lepelen' . Of, niet volgens de etiketten maar wel het handigst: het dekseltje eraf pakken met je handen, opeten en met het vorkje de pudding opeten en daarna de bodem weer met je handen vastpakken en opeten. Ik vond het altijd heel leuk te observeren. Het zegt iets over je persoonlijkheid, hoe je zaken aanpakt en hoe je je wil of zou moeten gedragen.

De Franse markt lijkt mij moeilijk te veroveren. Denk eens in hoe een Fransmens zo een tompoes gaat eten. Ten eerste eet men hier vaak gebak of taart met een koffielepel dus dat lijkt al heel onhandig met een tompoes. Ten tweede geneert men zich snel in gezelschap dus niemand koopt het om de ander niet zich ongemakkelijk te laten voelen. Maar, met de laatst genoemde methode waarmee je half met je handen eet is de koffielepel toch wel praktisch.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2012-04-03 18:52:42

Er is geen enkele manier om een tompoes te te eten zonder kliederen of hem anatomisch correct te slopen voor het eten. 

Dus bij voorbaat ongeschikt voor Galliërs. 

Ik eet, en alleen uit nostalgie, de oranje tompoezen rond Koninginnedag! Met het geklieder dat daarbij hoort.

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#18 Geplaatst: 2012-04-03 19:01:20

Mits de tompoes krakend vers is, het schoteltje stevig alsmede het vorkje, kan een motorisch begaafde consument zonder kliederen een tompoes tot zich nemen is mijn ervaring. Probeer het nog eens, bij de 50e zal het zeker een mooi resultaat geven, ook qua corpulentie.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2012-04-03 19:15:40

Tompoezen zijn meestal slap en klef. 

Er rest mij meestal niets anders dan ze met een scherp mes in vieren te delen waarbij met enige handigheid de stukken op een dessertlepel in het algemeen zonder vallen mijn mond bereiken. Na de nodige Oranjebitters lukt dit niet altijd meer.....

Folklore, mes amis!

Steven

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#20 Geplaatst: 2012-04-03 19:25:10

Ik vind ze gewoon vies en ik zit er dus hier gewoon niet op te wachten

Niet aan beginnen

Wilem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2012-04-04 11:53:03

Henribik verwachtte van mij een technisch verhaal over Tompoucen.

Kan ik helaas niet geven, want ik eet dit spul niet, netzomin als alles wat zoet en taartachtig is.

Geef mij maar kaas!

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#22 Geplaatst: 2012-04-04 13:44:02

De jongste berichten doen me herinneren aan de crematie van Marlies, jaren geleden op de Oosterbegraafplaats te Amsterdam.

Ze had bedacht na de ceremonie te trakteren op moorkoppen in plaats van op die droge cake die normaal gesproken de te natte koffie begeleidt.

Het werd 'n bende, we vonden haar 'n kreng maar ze was 'n lief kreng.

Peter.