Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pays-bas : rozengeur & maneschijn

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2012-03-29 14:04:44

Volgens dit bericht is Nederland 'n braaf jongetje in de Europese klas.

Hup Rutte hup, of is dit kabinet inmiddels gestruikeld ?

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-03-29 14:43:38

Hoe jammer ik het ook vind, veel mensen hebben de veronderstelling dat een president of premier ministre direct verantwoordelijk is voor de gang van zaken.

Zoals het nu gaat in les Pays Bas is natuurlijk geen vrucht van het werk van Rutte, onzin, dit is gegroeid in een aantal jaren.

Ik vind het zo kinderachtig om als bijvoorbeeld Sarkozy is gekozen een maand later al te zeggen, “zie je wel!”

Ik vind het een mooi artikel en hoop dat iemand het in een echte krant zet, laat die fransen maar eens wat lezen.

Wie er ook voor verantwoordelijk is, ze hebben het wel geflikt, en daar mogen ze trots op zijn.

Hier weten ze geen raad met de schulden, zoeken zich het schompes hoe Duitsland wel om kan gaan met de sociale verzekering, waarom de economie in les Pays Bas maar niet naar beneden wil donderen, en waarom les Hollandais fluitend naar hun werk gaan, ook al hebben ze er net weer een paar jaar bij gekregen tot hun retraite.

Ben vorig jaar met een groepje studenten op die 2de maasvlakte geweest, ik kan een boek schrijven over de gesprekken en discussies die we hebben gevoerd.

Een nederlands bedrijf is hier in La Rochelle de haven aan het vergroten.

Cees.

                    hein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-03-29 22:33:24

Peter, Cees,

De tulpen in het bericht waar Peter naar verwijst deden me meteen denken aan een bericht in "Le nouvel Observateur" uit oktober 1996, met als titel: Le bonheur est dans les tulipes. De complete tekst stond tot een paar jaar geleden nog op hun website, nu verdwenen. Gelukkig is een deel van die tekst digtaal gered door oplettende onderwijzers en hun bazen. Een aantal alinea's uit dat artikel kwamen VWO'ers anno 2000 tegen als tekst voor hun eindexamen Frans.

Elders in het oorspronkelijke artikel, de verbazing van de Franse journaliste zal jullie ook vandaag niet onbekend in de oren klinken, staat nog te lezen, over de budgettaire broekriem voor de overheid en een beheerste loonontwikkeling: " .....Même echo dans les syndicats: "Il n'y a pas autre choix possible que celui de la rigeur. Nous avions un coût du travail trop élevé qui pénalisait les entreprises" soulignait Jeroen Sprenger porte-parole du FNV, premier syndicat ouvrier laïque du pays.......On croit rêver! " 

Het verhaal gaat dan nog wat verder terug in de tijd, naar het moment waarop de Bataafse sociale partners hun hache de guerre begraven hebben. " Le fameux pacte de Vassenaar, signé en 1982 entre tous les partenaires sociaux, marque, pour tous les experts néerlandais, le début du redressement. Objectif: restaurer les bilans des entreprises et faire tomber le coût du travail au dessous de celui d'Allemagne, le principal concurrent. Vital dans un pays qui tire près de 40% de son PNB des exportations." Herinnert u zich deze nog?

Dit is gegroeid in een aantal jaren merkt Cees terecht op. Misschien moeten we wel verder terug, naar de periode van de wederopbouw in Nederland. Op 17 mei 1945 de oprichting van de Stichting van de Arbeid, in 1950 de Sociaal Economische Raad, georganiseerd arbeidsvoorwaardenoverleg op centraal- en bedrijfstakniveau, het algemeen verbindend verklaren van CAO's  en op bedrijfsniveau de Ondernemingsraad. En de cultuur van samenwerking tussen de vele politieke patijen, poldermodel, altijd coalities, blijven zoeken naar een pragmatisch compromis. En je er dan ook aan houden.

De heer Bernard de Montferrand, medio jaren 90 ambassadeur de France aux Pays-Bas, zal ongetwijfeld de nodige ambtsberichten naar het thuisfront in Parijs over het Nederlandse wonder hebben laten uitgaan. Waar ook met verbazing naar de Europese stakingsstatistieken werd gekeken: waar zijn die Nederlanders eigenlijk? Daar, helemaal onderaan, dat hele kleine blokje. Mais c'est pas possible!

In de metro in Parijs verbaas ik me wel eens over hoeveel Fransen er rustig een boek zitten, of staan te lezen. Dat zie je in Nederland toch nauwelijks denk ik dan. Maar of ze dit soort artikelen lezen, ik weet het niet.

Rob