Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dak van schuurtje herstellen en waterafstotend maken

Auteur Bericht

avatar#7802
vrerom
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-03-31 12:19:19

Gedurende het najaar is de bitumen dakbedekking door de storm beschadigd. Hieronder liggen de bekende geperste houtplaten (groen). Voordat ik nieuwe bitumen ga aanbrengen wil ik eigenlijk een Porex laag aanbrengen om de plaen waterafstotend te maken. Echter, ik kan nergens een equivalent vinden voor het Nederalndse Porex wat je op gipsplaat kan smeren in bijv. een douchecel, waarna de tegels aangebracht gaan worden. Kan iemand mij helpen met het Franse equivalent of heeft iemand een betere tip?

Ik heb nog enkele flessen Sika-1 liggen, maar deze zijn meer voor mortel.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-03-31 13:11:49

De traditionele methode bij een schuin dak van een schuurtje of tuinhuis is het aanbrengen van twee lagen: een dunne laag in stroken in de lengterichting, en dan de wat dikkere toplaag vanaf de (verstevigde) nok naar beneden toe.  Overnaads, en rekening houdend met de overheersende windrichting, zodat de wind over de aansluiting heen waait, en niet er tegenaan. Als dakplaten, hangt ook af van de verdere constructie, heb ik meestal underlayment platen gebruikt, niet waterbestendig, maar ze kunnen toch redelijk wat vochtbelasting aan (de duurdere soorten).

Het soort diepgronderings- en isolatie voorstrijkmiddelen waartoe Porex behoort wordt bij mijn weten voornamelijk gebruikt voor een licht poreuze, zuigende of sterk vervuilde gipsachtige ondergrond. Wat het op een houten ondergrond doet weet ik niet. Alternatief: een goeie grondverf, of van die ouderwetse oranje menie?

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-03-31 14:35:42

Bonjour Vrerom,

Het product Porex zelf ken ik niet, maar ik veronderstel dat het om één van die voorstrijkmiddelen gaat voor het waterdicht/waterafstotend maken van wanden. Echter, dergelijke producten zijn over het algemeen bedoeld voor binnenwerk. Dat maakt ze niet tot de beste oplossing voor buiten(dak)werk. Daarbij komen in het algemeen veel extremere temperatuurschommelingen met bijbehorende krimp/uitzet aan de orde dan binnenshuis. Variaties van -20 in de vrieskou tot +80 in de felle middagzon kom je in je huis niet tegen (hoop ik ;-)

In NL is de Aquaplan serie producten voor dakwerk bekend en gewaardeerd. Voor jouw klus zou ik dan denken aan de Aquaplan roofprimer, speciaal bedoeld voor de voorbewerking van daken die met bitumen gedekt worden.

In FR kun je de Aquaplan producten onder andere kopen bij de Leroy Merlin bouwmarkt, zie bijvoorbeeld hun prijs voor de Aquaplan roofprimer. Succes!

Salutations, Jos

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2012-04-04 18:22:13

Het alternatief voor porex is bijvoorbeeld Mapegum wps van Mapei (ook bekend als sponsor van een wielerploeg in de Tour). zie hier voor meer informatie. Ik koop het soms bij Point P of bij Tout-faire.