Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

echt Frans

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2012-03-31 13:40:22

Karakteristieken, ik vind het heerlijk om me heen te kijken en te zien wat mensen beweegt.

De fransmens, baguetje op het achterrekkie, de artisan heeft de baguette op het dashbord liggen, de pinopet, in het park een potje petanque, heerlijk dat Frankrijk zonder stress, opgefokte lieden, en hoogdravers met een enorme zelfdunk.

Hellaas voor de toekomstige emigrant naar dit zo mooie land, het veranderd heel snel, en weldra zullen we net als in Nederland de buren op ons dak krijgen voor een te hoge bloempot, de jongeren die zich uit de naad zuipen en de streek onveilig maken, en de rust waar we naar hunkerde is verre van dichtbij.

Corruptie, moddergooien en winstbelang, ook Frankrijk gaat er aan.

Deze week had ik twee belangrijke ontmoetingen, laten we zeggen, A en B.

A. Een oude Peugeot komt aarzelend het straatje inrijden, stopt en de jongeman stapt uit.

Keurig gekleed in een kostuum klopt hij op de deur en stapt binnen, we gaan gelijk ter zake, beiden erg druk.

Hij kiest zijn woorden nauwkeurig, legt feiten op tafel, en verzekerd me dat het project een goed initiatief is omdat we elkaar moeten helpen, en met elkaar bedoel ik wij fransozen.

B. een 4x4 komt de straat instuiven, ternauwernood de vijgenboom passerend, een stofwolk komt voorbij het raam en tegelijkertijd zie ik een man (50+) verschijnen, jeans, overhemd met stropdas, schoenen met van die enorme punten die zo modieus zijn, LV draagtas, Gucci zonnebril.

Het duurt even voor we door de comment ca va heen zijn, het zwembad komt ter sprake want die van hem is iets groter, tuinieren vind tie maar niets, ecologie, haha, jongen, da’s handel (hij heeft een punt) en als ik de moed al op begin te geven gaat de Louis V open en komt er eerst een duur document uit wat terzijde geschoven wordt (ik zie meteen dat het een contract is) en hij begint een andere stapel uit te leggen als een kaartspel en de “bespreking” begint.

Ik ben het al vanaf die 4x4 spuugzat, ik concentreer me teveel op dat rot apparaatje in zijn oor wat nog niet een keer gebruikt is tijdens onze bespreking en ik vraag me werkelijk af of men dat ding nou echt niet voelt in je oor (man, ‘t is zo comfortabel zei iemand eens) jaja, vast, slaapt U er ook mee? En ik ben bijna geneigd hem te vragen dat ding uit z’n oor te trekken.

Wat meneer zei weet ik eigenlijk niet meer, het contract werd me voor geschoven en een pen lag er al op.

“Meneer, met alle respect, ik denk niet dat wij bij elkaar passen” ik schuif de dure velletjes terug.

‘Jullie putai…. buitenlanders zijn allemaal hetzelfde, bent U Amerikaans? Ik dacht het wel!’ zegt hij met stemverheffing ‘daarom hebben wij fransen het niet zo op met die lui daar’ hij wijst naar de kustlijn waarmee hij ongetwijfeld bedoeld “aan de andere kant van de plas”.

Hij zet zijn louitje met een smak op de tafel (zou dat ding zo diep in je oor zitten dat het er niet uitvallen kan?) en maakt niet koosjere opmerkingen.

Als hij weg rijd is mijn plumeau half platgereden, kloo…k.

Tegen tien uur gisteravond rinkelt de telefoon, bij mij niet ongewoon door tijdverschillen en fanatisme, ik neem op.

Het is de jongenman, gewoon even bijpraten.

Rustig nemen we wat dingen door, ik steek een sigaretje op en vul mijn wijnglas nog eens terwijl hij praat, rustig, zelfverzekerd, zoals eerder deze week.

Geen baguetje pinopet of jeu de boule, carriere daar draait het om, maar laten we wel in Frankrijk blijven waar we elkaar respecteren en aardig blijven doen.

Ik dacht hier aan na de reactie op Bosbess welgemeende hulp.

De Gooise mentaliteit is ook hier in opmars, laten we in godsnaam proberen de trein te stoppen en Frankrijk ons land te laten zijn zonder brievenbusplassers die menen dat ze hier de boel verrot mogen schelden, rijdend in 4x4 mét ding in het oor om vooral maar mee te tellen.

Cees.

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#1 Geplaatst: 2012-03-31 22:28:39

Die 4x4 man stemt Sarkozy.

Sorry Cees,

kon het niet laten...

Ruud

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2012-04-06 20:09:31

Laten we "echt Frans"weer eens echt Frans maken. Zeker na het lezen van "respect" (in een andere topic die volgens mij behalve de oproep tot respect en het bedanken van Jos voor een verhaal niets, maar dan ook helemaal niets op dit forum te maken heeft).

"Echt Frans" dacht ik toen ik dezer dagen een stukje in de Figaro las met de kop: wat drinken we bij de kikkerbillen? Stel je voor dat de kookrubriek in de Volkskrant of NRC een dergelijke vraag zou stellen. De dierenpartij en heel veel anderen zouden dagen van de leg zijn... Hetzelfde met de intro van "een diner presque parfait, waarbij een reinette (leuke groene, maar wel lawaaiige kikker) snel van het bord springt als er met mes en vork wordt gezwaaid.

In de TV reclames kom je regelmatig prachtige dieren tegen die in een volgend moment goed klaargemaakt op het bord verschijnen. Heel anders dan de "Muiderslotjes"die je  in Nederland bij de Keurslager tegenkomt en waarvan je moet raden wat voor vlees het is... Agneau de lait, veau sous la mère, kom daar maar eens om in de lage landen.

JP

PS: Ik heb overigens begrepen dat een mooie beaujolais goed smaakt bij de kikkerbillen, die bij mij niet op tafel verschijnen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-04-07 12:23:12

@JP,

Écht Frans, de jaarlijkse kippenmanifestatie in Saint Sever. Heel veel kippen te zien. Met bordjes erbij ter informatie: ras, herkomst, grootte. En op welk voer ze zijn grootgebracht en hoe je ze het beste kunt eten.

In de hal ernaast, een kookwedstrijd. Elke deelnemer krijgt een kippenbout en maakt deze op zijn eigen meesterlijke wijze klaar, onder het oog van het publiek. Buiten kakelen de levende kippen. En binnen verklaart de presentator dat het je plicht is de kip zo smakelijk mogelijk te bereiden, anders is het dier voor niets gestorven.

Salutations, Jos

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2012-04-07 17:34:34

@ Jos:

Ben je in st Sever geweest even voor Kerstmis? Een week of vier ervoor is er een kalkoen- en chapontentoonstelling: Festivolailles in allerlei varianten, meestal gekleed en soms nog levend rondlopend. De eerste keer moest ik even slikken bij het zien van zoveel aangeklede dode beesten. Ook de ganzenhoeder met zijn fluit loopt met een stoet ganzen met korte juppes door het mooie plaatsje st Sever.

Het leven is goed in het Zuid Westen...., zeker als je geen kalkoen, gans of eend bent.

vrolijk pasen

JP

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2012-04-08 09:54:46

Als we het dan toch over St Sever hebben: ook nog het jaarlijkse foie gras feest eind april. In St Sever is het eigenlijk altijd feest. Iedere keer als ik daar weer ben denk ik altijd aan die dingen die Nederland verbiedt: opgezette en aangekleede kalkoenen en andere hoenders, foie gras en tauromachie.

"Nous sommes bien ici" zeggen de mensen vaak en ik onderschrijf dat.

Ingrid

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-04-08 17:17:51

Ik wil geen roet in jullie echt franse eten gooien, maar de volgende Paaswens die ik ontving van een echte fransvrouw vind ik toch gezelliger:

Joyeuses Pâques!

 

Enfin un bon médecin !
> Question: Docteur, j'ai entendu dire que les exercices cardiovasculaires pouvaient prolonger la vie, est-ce vrai ?
R: Votre cœur est bon pour un nombre donné de battements, c'est tout ... ne les gaspillez pas en exercices ! Faire battre votre cœur plus vite n'allongera pas votre vie; c'est comme dire que l'on pourrait allonger la vie d'une auto en la conduisant plus vite ! Vous voulez vivre plus longtemps ? Faites une sieste !

Q: Doit-on restreindre la viande et manger plus de fruits et de légumes ?
R: Vous devez vous en tenir à la logique ! Que mange une vache ? Du foin et du maïs ! Que sont-ils ? Des végétaux ! Donc, un steak, n'est rien de plus qu'un mécanisme efficace de transfert de végétaux à votre organisme ! Vous voulez des grains de céréales ? Mangez du poulet ! Une côtelette de porc vous donnera l'équivalent de 100% de la dose quotidienne recommandée de légumes !
Q: Devrais-je réduire ma consommation d'alcool ?
R: Non, pas du tout. Les vins et la plupart des alcools sont faits à partir de fruits. Le brandy est du vin distillé, c'est des fruits dont on a retiré l'eau, donc vous en retirerez encore plus de bienfait. La bière est également fabriquée à partie de grains. Ne vous en privez pas !
Q: Quels sont les avantages à participer à un programme régulier d'exercices physiques ?
R: Je n'en vois aucun, désolé.. Ma philosophie est : Pas de douleur .... Quel bonheur !
Q: Les fritures ne sont-elles pas mauvaises pour nous ?

R: VOUS N'ÉCOUTEZ PAS !!! ... Aujourd'hui, les aliments sont frits dans l'huile végétale. Ils en sont donc imprégnés, alors comment voulez-vous qu'absorber plus de végétaux soit dommageable pour vous ?
Q: Est-ce que les exercices abdominaux peuvent aider à prévenir contre un éventuel épaississement du tour de taille ?
R: Définitivement pas ! Quand vous exercer un muscle, il devient plus gros. Vous ne devriez donc faire des abdominaux que si vous voulez avoir un plus gros tour de taille !
Q: Est-ce que le chocolat est mauvais pour moi ?
R: Êtes-vous fou ? Les fèves de cacao sont un autre végétal !!! De plus, c'est l'aliment anti-déprime par excellence !
Q: Est-ce que la natation est bonne pour la silhouette?
R: Si la natation était bonne pour la silhouette, expliquez-moi la taille des baleines ?
Q: Est-ce qu'être en forme est important pour ma santé ?
R: Bien sur ! Et 'Rond' est une forme comme une autre !
Pour tous ceux qui surveillent ce qu'ils mangent, voici le mot de la fin sur la nutrition et la santé ! Quel soulagement de connaitre enfin la vérité après toutes ces études contradictoires :
1. Les Japonais mangent peu de gras, boivent du saké et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains !
2. Les Mexicains mangent beaucoup de gras, boivent de la Téquila et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains !
3. Les Chinois boivent très peu de vin rouge (on ne sait pas ce qu'ils mangent) et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains !
4. Les Italiens boivent beaucoup de vin rouge, mangent des pâtes aux œufs et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains !
5. Les Allemands boivent beaucoup de bière, mangent beaucoup de saucisses et de gras et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains !
6. Les Hollandais mangent beaucoup de beurre et de fromage gras et souffrent moins d'attaque cardiaques que les Américains
7. Les Belges mangent plein de frites à la mayonnaise en buvant du Moselle-cassis et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains.

8. Les Espagnols mangent beaucoup de mouton bien gras et des tapas à l'huile et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains.
9. Les Polonais boivent beaucoup plus, mangent beaucoup moins et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains.
10. Les Français mangent et boivent un cumul de tout ce qui précède et souffrent moins d'attaques cardiaques que les Américains.
CONCLUSION :
>
Mangez et buvez tout ce que vous avez envie.
> Apparemment, ce qui risque de vous tuer, c'est de parler anglais !
ET SOUVENEZ-VOUS :
"La vie ne devrait pas être un long voyage vers la tombe avec l'intention d'y arriver en toute sécurité dans un corps beau et préservé. La vie devrait plutôt constamment déraper - un Chardonnay dans une main - du chocolat dans l'autre –
On devrait toujours en profiter pleinement et finalement arriver au bout du voyage, le corps usé jusqu'à la corde, et pouvoir s'écrier dans un dernier souffle : 'WOO - HOO! C'était une belle aventure et un beau voyage !"

Le vin d'ici est meilleur que l'eau-delà.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2012-04-08 17:54:04

Leuk, inderdaad. Het valt te hopen dat de Fransen die deze Paasboodschap tot zich nemen, de ironie van het verhaal inzien. Zo niet, dan kan de ook in Frankrijk ingezette volksziekte obesitas zich verder naar Amerikaanse niveaus ontwikkelen. Buiten de VS staan de meeste McDo's inmiddels in Frankrijk.

Bonne continuation de la fête de Pâques

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-04-09 09:02:26

Bij de Macdo's hoef je niet te wachten. Verder is het in dit land vrijwel onmogelijk om dik te worden: je moet hier overal wachten tot je een ons weegt...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2012-04-12 15:16:57

@Wim,

Het feit dat de Fransen zelf McDo preferen heeft een oorzaak:

1. altenatief is er niet

2. alternatief spreekt niet aan

3. alternatief is te duur

Welke van de drie is het? Het is wel typerend, dar de lokale restaurants geen antwoord hebben op het weglopen van hun omzet.

Ik gok op #2 en eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat als ik een jonge fransoos zou zijn ik in ieder geval ook niet rond het middaguur in één van de uiterst burgelijke eethuizen zou willen zitten, en ook niet in een prakkenfabriek bij een grande magasin. Buiten de middaguren is er al helemaal niets.

Hetzelfde zie je ook gebeuren in SE Azie waar de klassieke straatresturantjes - om precies dezelfde reden -  worden weggedrukt door McDo. Alleen Japan heeft een eigen fastfoodketen ontwikkeld die wel aanslaat bij de jeugd.

In Batavenland eet een klein deel van de oorspronkelijke Bataven bij de McDo, en die maakt toch geen kans tegen de Febo en andere snackbars.  Slecht voedsel? Ja, maar daar gaat het niet om

In Singapore blijft de klassieke maleische keuken de boventoon voeren, maar daar komen best wel veel gezonde en hippe alternatieven bovendrijven (Bijv. de Soupspoon is vreselijk goed) McDo's zijn er ook, maar voor het laagste ambulante segment en voor drankjes en ijs. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2012-04-12 18:19:37

Gelukkig is er buiten de middaguren bijna niets, daardoor heb je hier ook minder dikke kinderen ivm omringende landen. Hier wordt niet zoveel gesnaaid 'grignoté' ivm de anglo saxon landen. Die weinige keren dat ik in nederland ben is altijd het eerste wat me opvalt de snaaicultuur, friettenten etc; men eet de hele dag door en vooral op straat.

Ik woon niet in Ile de France maar in het zuidwesten en over het algemeen zie je geen mens bij de macdo zitten buiten de etensuren om. Evenals de 'chinees', gesloten in de middag en gaat pas om 19.00 of 19.30 open, eerder komen de Fransen niet.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2012-04-12 18:39:10

Helemaal met schelvis eens.

Toen ik in Frankrijk kwam viel ik om van verbazing, om 12h kleed men zich uit in een (verplichte) kleedruimte, wast zichzelf, spuit hier en daar wat deo, kleed zich in de zondagse kleren, en gaat genieten van de lunchpauze, tot 14h wel te verstaan.

Ik dacht toen eens, wat een leven zeg, die fransen genieten er maar wel van, ik lijk wel gek!

Dus, ik de stoute schoenen aan, smste nog even aan mijn partner (zat ver weg) dat ik ging lunchen, en hup, ik naar de rue st nicolaas, naar een willekeurig restaurantje waar nóg een tafeltje vrij was.

Ik wordt door iedereen aangekeken of ik god zelf ben, voelde me ook zeer vereerd, ik genoot van de aandacht en ……. vergat totaal waarom men mij zo aankeek.

Mijn handen waren zwart van de PU-lijm, vlekken in m’n kleren waar de stomerij van gaat blozen, en uiteraard de werkschoenen, en een T-shirt waar het boord niet meer te zien is en waar het te zien is, is het een heel andere kleur dan het oorspronkelijke.

Kortom, men verachtte me.

Nou heb ik het voorrecht totaal schij…. te kunnen hebben aan de omgeving, dus ik deed of m’n neus bloede, en deed mijn uiterste best te wachten op m’n bestelling, en eenmaal op tafel was het bord in vijf minuten leeg, rekende ik af en liep weg.

Ga toch weg, daar ga je je tijd toch niet verdoen zeg!

En dan ook nog in je nette kleren?

Als ik uit eten ga, en dat doe ik vaak, dan eet ik goed, met smaak en klasse, en rustig, maar dan hoef ik daarna ook nog maar een ding te doen; slapen.

Als ik voor vijftien euro twintig minuten moet gaan zitten wachten, me om moet kleden alsof ik de directeur van Alsthom ben, en dan ook nog eens van de wijn af moet blijven, nou sorry hoor, geef me dan de quick of de macdo maar, ben ik in vijftien minuten doorheen geracet.

Overigens zie je hier ook steeds legere restaurants, maar ook steeds vollere subways en pastashops, en sandwicheries en saladebars.

Ook de Fransen beginnen een broertje dood te krijgen aan die lange slome schranspartijen tussen de middag, en willen gewoon snel eten, en weer aan de gang.

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#12 Geplaatst: 2012-04-13 16:43:15

Soms krijg ik de indruk dat Cees in een merkwaardig stukje Frankrijk woont. Hier in het ZW wordt gewoon in werkkleding gegeten (voor 11 to 13 euro koffie en wijn incl maar voor de meesten water voor een redelijke maaltijd van 4 gangen). De restaurants waar de werkmensen eten hebben meestal twee varianten van het tweede gerecht en het dessert. Het eten staat in een mum van tijd op tafel en iedereen heeft daarna volop tijd om nog even uit te buiken en of na te tafelen. En de restaurants zitten - crisis of geen crisis- bomvol.

Men wast hier wel de handen en misschien meer dan dat. Dat doe je uit respect voor de gastheer en het is goed voor je eigen gezondheid. Hoe krijg je anders op nette wijze je stuk brood naar binnen? En met handschoenen werken voorkomt vlekken met PU lijm....

Als een soort schooier aan tafel eten: dat lijkt mij niet alleen in jouw deel van Frankrijk ongepast, maar overal ter wereld....

Goed weekend !

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2012-04-13 17:41:10

JP, ik heb het niet over als een schooier aan tafel zitten, en het is ook niet zo dat m’n handen onzichtbaar zijn, maar het zijn absoluut geen kantoorhandjes, en in werkkleren in een restaurant zitten is not done in la rochelle.

Wat wel waar is dat ik in een merkwaardig stuk Frankrijk woon, daar zijn al heel veel mensen achter gekomen.

Ik kan daar wel over vertellen, maar dan valt heel de site over me heen, dus laat maar.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2012-04-13 18:08:28

Als wij weleens eten in een restaurant met voor de deur al dit witte autootjes, dan weten wij dat daar tussen de middag de ouvriers hun door de baas betaalde maal nuttigen. Iedereen zit daar in werkkleding de eenvoudige maaltijd te gebruiken, spreekt met collega's, leest de krant of kijkt naar het grote beeldscherm, opgehangen boven in de zaak. Het is de Franse eetcultuur, heeft niets met de vermeende gastronomie te maken, maar iedereen lijkt er gelukkig mee. Dus als de schilder daar met verfhanden zijn soupe slurpt, zijn saucisson savoureert, zijn kwart litertje tot zich neemt en blij is met het dessert, zal niemand iets van zijn outfit zeggen. Als je gecoiffeerd en met cravate binnentreedt, heb je pas echt bekijks.

Wim

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#15 Geplaatst: 2012-04-13 18:39:46

@ Cees: ik zie in de encyclopaedie dat schooier o.a. betekent: iemand die er armoedig uitziet. Jouw beschrijving met je zwarte handen, een t-shirt waarvan de kleur niet meer herkenbaar is, de boord zo goed als ontbreekt en niet meer heel bij de wasserij vandaan komt, komt aardig in de buurt...

Wat vóór je pleit is dat je werkschoenen draagt, dat doen de meeste schooiers niet : -)))). 

Goed weekend, geniet van de aprilse buien!

JP

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#16 Geplaatst: 2012-05-08 17:57:06

Cees, ik werk ook geregeld met PU-lijm, maar ik heb daarnaast altijd een busje Natufix staan.

Een spuitbus met een oplosmiddel (op natuurlijke basis, volgens de bijsluiter) waarmee je de lijm probleemloos van je handen haalt , of van kleding, of je werkstuk, of van wat dan ook, voordat ie uithardt uiteraard. Het scheelt een hoop zwarte handen die alleen maar door slijtage weer schoon worden.

Er bestaat ook een Franse variant, maar daarvan heb ik de naam even niet voorhanden. Als ik hem weer tegenkom laat ik het weten. (Als je geinteresseerd bent)

Groet, Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#17 Geplaatst: 2012-05-08 21:28:25

Aceton, dat werkt. En ik maak me sterk dat Natufix voor de helft hieruit bestaat en vier keer zoveel kost. Zoiets als glyphosat en Round-up.

En 'n spuitbus "op natuurlijke basis" ? Daar twijfel ik ook aan.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2012-05-08 21:50:38

Natufix:

Samenstelling en informatie over de bestanddelen

·  Chemische karakterisering

·  Beschrijving: Mengsel van werkzame stof met drijfgas

·  Gevaarlijke inhoudstoffen:

CAS: 8028-48-6 citrus terpene Xn; R 10-65 EINECS: 232-433-8

CAS: 5131-66-8 3-butoxy-2-propanol Xi; R 36/38; S 2 EINECS: 225-878-450-100% 10-25%


Niks natuurlijks in.


Steven