Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vloerverwarming: elektrische aansluiting.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-04-03 11:20:20

Het aantal elektra onderwerpen is schier onuitputtelijk. Om de "megadraad" over de Franse elektrische instalatie niet nog langer te maken een paar opmerkingen over de elektrische vloerverwarming. Op een ander forum vroeg iemand zich af wat voor type aardlekschakelaar hij moest gebruiken: type AC of type A. Er moest een vermogen van ongeveer 12 kW worden aangesloten. Of dat kon met een interrupteur différentiel (ID) van 63 ampère die hij nog had liggen. Dat kan, zo'n type AC voor deze toepassing, maar niet via één ID.

Je zou zeggen, 63 ampère en 230 Volt, daar kan je ruim 14 kW op aansluiten. Voor vloerverwarming heeft de Franse regelgever om veiligheidsredenen echter anders besloten. Per ID een vermogen van maximaal 7,5 kW. Dus bij deze 12 kW de boel splitsen en met twee aardlekschakelaars van 40 ampère / 30 mA beveiligen. Promotelec over de câble chauffant: "..... Chaque DDR à haute sensibilité ne doit pas protéger des élements d'une puissance supérieure à 7.5 kW sous 230 V ou 13 kW sous 400 V."

Een ander instituut op het terrein van de Franse elektranormen, de UTE, liet daar eerder al eens zijn licht over schijnen in deze fiche d'interpretation. Die tekst is dan ook bijna letterlijk terug te vinden in Locaux d'habitation van Promotelec. Er is, voor zolang als het nog duurt, één uitzondering voor renovaties waar een bestaande vloerverwarming blijft liggen. Tenminste, indien de kabels voorzien zijn van une armature métallique relíée à la terre en stroomopwaarts beveilgd met een DDR van 500 mA of minder. In de praktijk dus een hoofdschakelaar met een interdif aan boord. Een gedoogsituatie, omdat de hoofdregel immers is dat alles in huis beveiligd moet zijn met aardlekschakelaars van 30 mA. Voor kabeltypes zonder metalen afscherming zal dus ook in de renovatie altijd met 30 mA moeten worden beveiligd.

Het Franse onderzoeksinstituut voor de bouw CSTB, dat we al eerder zijn tegengekomen met onderzoek naar de isolation mince, heeft in 2007 een uitstekend verhaal gepubliceerd over alles wat er bouwtechnisch komt kijken bij de aanleg van vloerverwarming. Een Cahier des Prescriptions Techniques communes.

Rob van der Meulen