Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lekke boiler door te zacht water?

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2012-04-04 18:32:44

Ik had vorige week een hevige regenbui in de keuken: de daarboven geplaatste boiler van pas 8 jaar oud was lek. In de beschrijving van de oude wordt met geen woord gerept over de hardheid van het water en de invloed daarvan op de boiler.

De instructies van de nieuwe boiler geven echter aan dat je een minimale hardheid moet hebben (15 F) om de magnesiumanode niet teveel te laten slijten.

Mijn waterontharder haalt echter vrijwel alle kalk uit het water (goed voor de douches, wasmachine etc). 

Ik heb de boiler bij Castorama gekocht, zelf geinstalleerd en bij het lezen van de gebruiksaanwijzing verbaasd gekeken. Zou het zachte water de oorzaak zijn van het zeer vroegtijdig gaan lekken van de oude boiler? Ik heb een andere, dertig jaren oud, die nog steeds in goede conditie is.  De technische dienst weet geen antwoord, noch de loodgieter die toevallig bij de buren aan het werk was.

Heeft iemand toevallig ervaring met waterontharders en boilers?

JP

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-04-04 20:53:30

JP,

Deze bijlage bij stukken uit de Sénat geeft gedeeltelijk antwoord: te zacht water is agressief. Maar waarom die oudgediende daar dan geen last van heeft blijft dan nog onbeantwoord. Een boiler van pas acht jaar oud: ik heb hier elektronische meetapparaten van HP en Fluke staan die het na veertig jaar trouwe dienst nog steeds goed doen. Maar of jongere lichtingen dat gaan halen, ik betwijfel het. Met andere woorden: zou het kunnen zijn dat jouw oude boiler gewoon wat degelijker gebouwd is, betere materialen, dan die kersverse aanwinst van pas acht jaar oud? Zonder nader TNO onderzoek blijft het zachte water slechts een verdachte, waarvan de schuld nog moet worden bewezen. Line up the usual suspects: zijn er nog anderen die we de schuld kunnen geven van dit voortijdig heengaan van deze chauffe-eau?

Rob

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2012-04-05 09:34:59

Dank, Rob, voor de link naar de archieven van de senat. Wonderlijk om daar zo'n uitgebreid artikel over water in alle fases tegen te komen.

Ik zal dit weekend de oude boiler "opereren" om verder te kijken waar de lek vandaan komt. En de stokoude boiler even controleren; de veiligheidsklep moet je officieel iedere maand controleren; ik zou niet weten wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan. wordt vervolgd.

JP

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2012-04-05 09:59:47

Water dat door een ' adoucisseur' verzacht is werkt inderdaad sterk corroderend.

Je kunt die 'adoucisseur' afstellen op een bepaalde hardheidsgraad. Vaak door een bepaalde reductiewaarde in te stellen, waarvoor je dus moet weten welke hardheid het water heeft dat je aangeleverd krijgt. Dat moet je zelf meten want gangbare tabellen zijn verouderd en het waterleidingbedrijf geeft je de hardheid van het water dat het leidingstelsel ingaat, maar dat is per definitie lager dan wat er bij jou uitkomt. Meetsetjes verkopen alle grote DoeHetZelf zaken. Je kunt dan daarmee ook het resultaat meten en 15 DH is een heel veilige waarde, 10 DH is ook voldoende.

Apparaten die 10 jaar of langer werkten voordat die ' adoucisseeur' geinstalleerd werden hebben al zoveel kalkaanslag van binnen opgebouwd dat ze redelijk beschermd zijn tegen dat 'verzachte' water.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-04-05 10:44:51

JP,

Wannneer je dan toch bezig gaat als buitendienstmedewerker van het TNO op basis van een nul-uren kontrakt tegen een dito uurloon, kijk dan eens op welke temperatuur de thermostaten in beide apparaten staan / stonden ingesteld. Hoe verder je boven de 55 à 60 graden komt, deste enthousiaster reageren allerlei chemische processen op de inhoud van een boiler. Kalkafzetting dan wel corrosie. Maar ga je lager zitten dan loop je het risico een legionella kweekje te beginnen. 

Een andere verdachte die we met enige regelmaat tegenkomen is de waterdruk. In principe moet een goed werkende groupe de sécurité je boiler behoeden voor overdruk, vanaf 7 bar moet die zijn naam waar gaan maken. Maar ook in die hoek zou je als onbezoldigd opsporingsinspecteur nog wat gerichte vragen kunnen stellen. 

Rob

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2012-04-22 15:18:46

Hier is de buitendienstmedewerker van TNO nog even.

Mijn waterinstallatie is voorzien van waterdrukregelaars die het mogelijk maken om in alle badkamers tegelijk (en dat zijn er nogal wat) confortabel te douchen. Druk staat even op even boven de 3 afgesteld.  De groupe de sécurité van beide boilers werkten goed, maar ik heb ze toch maar vervangen (advies van de vakmensen).   

Ik heb de kapotte boiler nog eens goed geïnspecteerd en constateer dat er een lekkage zit in de buit en afdichting waar de anode is geplaatst. Op de foto is te zien hoe fraai de bescherming rond het element (dat dus niet rechtstreeks in het water komt) is aangetast door kalk en roest. Ook binnen in de boiler ziet het er hier en daar zo uit. Je vraagt je af waarom er toch schoon water uit zo'n ding komt . En ik begrijp nu beter dan ooit dat je nooit eten  moet koken met water uit een warmwatervat...

Ik heb wat gemeten en ook contact gehad met de waterontharderleverancier. Mijn water is agressief, PH zelfs boven de 8, zowel voor als na tussenkomst van de waterontharder. Wordt nog opgenomen met de waterleverancier; is m.i. niet correct en daar kan ik zelf m.i. weinig aan veranderen.  De waterontharder  staat overigens afgesteld op 0 hardheid. Volgens de leverancier en diverse rapporten (o.a kiwa) maakt de waterontharder het water niet agressiever.

Het voorbehoud van de leverancier "geen garantie bij minder dan 8 DH (is ca 15 Franse hardheid)" betekent dat er heel vaak geen garantie wordt gegeven; in NL wordt water vaak rond of net onder de 8 DH geleverd....    

En voor diegenen die zich zorgen maken over mijn gezondheid: 1 glas melk of een blokje kaas levert meer mineralen op dan heel veel liter water.

De temperatuur van de thermostaat stond afgesteld op 52 graden; ook de oude geeft ongeveer deze temperatuur. Dat zou een goede balans tussen het voorkomen van schade en legionella moeten zijn.

Voor de kapotte boiler zijn reserve-onderdelen beschikbaar. Een nieuwe kop voor de sonde ca 25 euro; de stalen pijpen ca 150 euro. Ofwel voor de twee onderdelen ca 50% van een nieuwe boiler... De kapotte heb ik snel vervangen; de 30 jaar oude vervang ik binnenkort (diverse leveranciers geven aan dat hij waarschijnlijk heeel veel stroom gebruikt vanwege de dikke kalkaanslag overal). 

Ik laat binnenkort overigens uit NL bij de Gamma vandaan twee wasmachinebakken meebrengen om onder de boilers te plaatsen (vangt de eerste 50 liter op) en ik vond een water alarm dat je in de bakken kunt plaatsen dat veel geluid maakt bij natte voeten. Voor ca 25 euro per boiler geeft dat een geruster gevoel in een huis met houten vloeren en boilers op 1e en tweede etage, maar daaronder mijn fraaie nieuwe plafonds...

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2012-04-22 15:50:20

Ik begrijp je PH verhaal niet. PH7 is neutraal, onder 7 is zuur, dus 8 lijkt me niet bijzonder agressief. Tevens zie ik geen verband met de waterhardheid. Maar scheikunde was dan ook nooit mijn ding.