Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Werken in Frankrijk, in loondienst in NL, waar betaal ik wat?

Auteur Bericht

avatar#8787
Erain
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2012-04-06 11:22:02

Ik woon sinds februari afgelopen jaar in Frankrijk. Ik heb een parttime baan in loondienst (0 urencontract) in Nederland, maar voer die voor het grootste deel uit in Frankrijk. Daarnaast werk ik als auto entrepreneur in Frankrijk.

In Nederland is er loonbelasting, premie volksverzekering en een bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden op mijn inkomen uit mijn parttime baan.

In Frankrijk heb ik belasting en sociale premies over het inkomen dat ik als AE heb verdiend afgedragen.

Nu is mijn vraag: Wat is er tussen FR en Nl afgesproken over het betalen van belasting en sociale premies? Moet ik, wonende in FR, alles in FR betalen? En zo ja, hoe kan ik de betaalde belasting in NL dan terug krijgen?

Is er een verschil tussen de situatie dat je in NL het werk uitvoerde of dat je dat in FR deed?

En hoe zit het met de premie volksverzekering en de bijdrage Zorgverzekeringswet? Ik ben in FR verzekerd voor ziektekosten, en bouw daar ook pensioen op. Kan ik deze afgedragen bedragen terug vorderen uit NL? 

Alvast bedankt!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2012-04-06 17:02:50

Wat ik van vroeger weet is dat je koos bij welk land je belasting betaalde.

of bij de een, of bij de ander.

Wel zijn natuurlijk de premies rekening voor het land waar je belastingplichtig bent, dat is logisch.

Meneer van Teeffelen kan je hier waarschijnlijk meer over vertellen.

Cees. 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2012-04-10 14:25:41

Dit is helemaal niet zo'n simpele vraag. D.w.z. de vraag is wel duidelijk, maar het antwoord is niet zo simpel.

Om te beginnen is de consequentie van aanmelding als auto-entrepreneur in Frankrijk' dat Frankrijk ervanuit gaat dat je belastingplichtig bent in Frankrijk voor je gehele wereldinkomen. Je moet dan ook aangifte inkomstenbelasting doen in Frankrijk en daarbij ook eventuele buitenlandse inkomsten opgeven.  Indien over dat Nederlandse inkomen in Nederland belasting is betaald, dan kan je die betaalde belasting in Frankrijk aftrekken. Echter, de sociale lasten moeten in principe betaald worden in het woonland en het is nog maar helemaal de vraag of nederland de betaalde sociale lasten gaat terugbetalen. Nu zijn de sociale lasten in Frankrijk aanmerkelijk hoger dan in Nederland, wat met lagere belasting grotendeels wordt gecompenseerd. Maar als je in Nederland belasting betaalt leidt deze constructie dus tot een relatief hoge netto betaling.

Ik denk dat je veel beter af bent als je het Nederlandse 0-uren contract vervangt door een Franse inschrijving als entreprise individuelle en gewoon als toeleverancier je diensten verkoopt aan je Nederlandse opdrachtgever. Alle inkomsten vallen dan onder de Franse regels en je betaalt niks meer in Nederland. Alleen al ter voorkoming dat je zaken moet doen met 2 belastingdiensten is het dit waarschijnlijk al waard.

Wim 

avatar#8787
Erain
Berichten: 2
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2012-05-02 18:21:03

Bedankt Wim!

Ik heb inmiddels vele uren met mijn M-biljet en de bijbehorende bijlage doorgebracht, en beetje bij beetje is het me allemaal steeds duidelijker geworden. Ik heb inderdaad ingevuld dat ik voor wat betreft de sociale premies een correctie verwacht. Nu maar hopen dat ik die ook krijg.

Helaas heeft mijn baas andere argumenten om mij in loondienst te willen (hij krijgt in dat geval subsidie) dus daaraan kan niets veranderd worden. Maar het zou inderdaad een stuk prettiger zijn als het op die manier had gekund. Maar goed, ik weet (denk) nu hoe het moet, volgende keer ben ik er vast sneller mee klaar! :)

Grt. Irene