Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schuur kopen met Taxe d'Habitation maar geen CU?

Auteur Bericht

avatar#9883
louisb
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2012-04-07 10:31:57

Ik kan een schuur (grange) kopen waar al 7 jaar een Taxe d'Habitation op zit maar geen CU. Een CU er op krijgen is niet mogelijk. De makelaar zegt dat ik hier in mag wonen omdat de vorige bewoner hier ook al 7 jaar in woont. Wel zegt de makelaar dat het goed is om hiervoor met de burgemeester te praten. 

Iemand hier ervaringen mee, wat je rechten zijn, ook als de burgemeester toestemming geeft? 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-04-07 12:17:06

Bonjour Louis,

Mij advies is ronduit: mijden als de pest!

De makelaar roept maar wat, als het object maar verkocht wordt. Wat er daarna van jou en je grange wordt zal hem een zorg zijn.

De burgemeester kan geen toestemming geven, hooguit oogluikend toestaan. En als er later een andere burgemeester komt, of hogere overheden besluiten de regels aan te scherpen, dan ben je de sjaak.

Als je iets in FR wilt kopen raad ik je aan de koninklijke weg te bewandelen. Dus CU, PDC, de hele riedel. Zelfs dan kun je nog genoeg verrassingen tegenkomen.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-04-07 17:53:15

Jos heeft in principe gelijk. De verkoper woont er, niemand zet hem er uit, dus moet hij taxe d'habitation betalen. Maar over een recht om daar te wonen zegt dat niets. Je rechten zijn dus nihil.

Maar het zal wel een aantrekkelijk project en prijsje zijn. Zelf zou ik om te beginnen de makelaar vragen hoe hij er bij komt dat het wonen na 7 jaar gedogen is toegestaan. De algemene verjaringstermijn in Frankrijk voor allerlei zaken is 30 jaar. Ik ken de franse rechtspraak niet, maar in NL heeft bv de hoogste rechter ooit bepaald dat een gemeente na 9 jaar stilzitten niet meer kon eisen dat een illegaal bouwwerk werd afgebroken. Maar dat is toch net iets anders dan illegale bewoning.

Persoonlijk heb ik hier niet ver vandaan (Gard) iemand gekend die nu meer dan 30 jaar geleden illegaal een huis heeft neergezet in een zone verte. Hij is er in gaan wonen, kreeg electra via de buren (later met eigen meter overgenomen door EDF), water pompte hij uit de rivier en hij is er zelfs een mini-camping begonnen met drie kleine bungalowtjes voor de verhuur erbij. Geen mens die hem een strobreed in de weg heeft gelegd. Jaren later kreeg hij zelfs een officieel huisnummer! In 2008 is hij overleden en werd het huis verkocht. Het enige wat de gemeente zei was dat er geen camping meer mocht worden uitgebaat. Inmiddels is het huis als maison secondaire verkocht aan Parijzenaars, die gemeentewater hebben gevraagd en gekregen. Officieel is het nog steeds zone verte.

Je zult zelf moeten afwegen welke mogelijkheden je hebt en welke risico's je je kunt permitteren, ook omdat ieder geval in iedere regio weer anders ligt. Een gesprek met een advocaat (voor vergelijkbare gevallen in de rechtspraak) kan zeker geen kwaad. En mocht je na rijp beraad neigen naar toch kopen, dan is het zeker aan te bevelen om een praatje met de burgemeester te maken. Hij heeft theoretisch wel niet zóveel macht, maar in de praktijk heeft hij veel invloed, zeker als hij er al vele jaren zit. Daar staat tegenover dat hij ook altijd onder druk staat van zijn kiezers, dus als er een boze buurman in het spel is, dan zou ik het zeker vergeten. Wat ze van jouw franse verkoper hebben gepikt, kan voor een buitenstaander wel eens heel anders liggen.

Al met al moet het wel héél bijzonder aantrekkelijk zijn om je, zeker als buitenlander, aan zoiets te wagen.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#3 Geplaatst: 2012-04-08 22:37:37

Indien er geen CU op te krijgen is, GEWOON NOOIT DOEN !!! En de makelaar die je dit toch wil aansmeren moet je maar eens naar zijn Carte Professionelle vragen.

avatar#9883
louisb
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2012-04-10 15:13:33

Bedankt voor jullie antwoord. Hoe zit het eigenlijkmet het recreatief gebruiken van een Grange? Ik heb gehoord dat ze in omliggende landen veel minder streng zijn met recreatief wonen dan in Nederland.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-04-10 16:15:23

Ik heb recreatie niet willen noemen, omdat je het duidelijk over "wonen" had. Maar recreatie biedt in het algemeen meer mogelijkheden, niet alleen theoretisch maar ook praktisch. Je kunt in NL ook in een recreatiewoning wonen, zolang je maar op een ander adres bent ingeschreven, waar je ook je post ontvangt. Behoudens uitzonderingen gaan ze echt niet 365 dagen per jaar in de struiken liggen tellen hoeveel dagen en nachten je aan- en afwezig bent.

In Frankrijk ligt het iets gemakkelijker, omdat je je hier niet hoeft in te schrijven in een bevolkingsregister. Je zou je schuur dus gewoon je recreatiewoning kunnen noemen en daar kan je ook je post laten komen. Je gaat vast ook wel een paar keer per jaar met vakantie. Dan ben je dus "thuis" en geen mens die er verder nog op let. Uiteraard wel vóór de koop met de burgemeester gaan praten of die recreatiemogelijkheid er in zit en welke voorwaarden en restricties daar aan zijn verbonden.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2012-04-10 16:30:29

Er wordt in Frankrijk geen onderscheid gemaakt: 'habitation' betreft permanent of toerische verhuur. Voor beiden is dezelfde CU nodig.

Zonder CU is het dus NIET toegestaan om de schuur als recreatiewoning te gebruiken!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2012-04-10 16:35:00

Sorry, ik bedoel niet 'verhuur' maar 'gebruik' Dus geen onderscheid tussen permanent of toeristisch gebruik.

Wim

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#8 Geplaatst: 2012-04-14 14:15:02

Even een onnozele vraag tussendoor: wat is een CU eigenlijk? Heb gezocht op de site maar de term niet zo snel kunnen vinden.

En, mag je overigens in een grange die bij je huis staat/hoort wel gedeeltelijk of geheel wonen?

Aart

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2012-04-14 15:15:50

Een CU is een certficat d'urbanisme, een verklaring waarop de bestemming van (bouw)grond staat aangegeven.

Wim