Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sarkozy schrijft aan het volk

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-04-07 16:55:02

Ruim twee weken vóór de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is kandidaat Nicolas Sarkozy met een programma gekomen dat geheel in het teken staat van het terugkeren naar het regime van evenwicht in de overheidsfinanciën. In een brief aan het Franse volk legt hij zijn plannen uit. In 2016 moet de Franse staat uit de rode cijfers zijn en in 2017 zou misschien wel een begrotingsoverschot kunnen zijn ontstaan.

De 32 voorstellen op een rij.

Wim

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2012-04-08 17:08:31

De bedoelingen lijken duidelijk, al is het moeilijk voor te stellen dat alle 32 voorstellen worden uitgevoerd. Persoonlijk vind ik het een erg goed idee om een groot deel van bezuinigingen in de uitgavensfeer te zoeken. Ik las dezer dagen een artikel in de krant van een hoogleraar, die de secu doorlichtte op efficiency. Door alle verschillende caisses, 36 verschillende basispensioenregelingen en ga zo maar door liggen de uitvoeringskosten op 2%. In andere landen, waar "ons" systeem dat het gevolg is van alle klassen en gildes stevig is opgeschoond liggen de beheerskosten op 0,7% (bijv in Zweden). In Frankrijk ontvangt een gepensioneerde gemiddeld uit 2,5 bronnen zijn of haar pensioen, met uitschieters tot 7 of 8. Ieder regime heeft zijn eigen regels, dus administratieve systemen (uit het jaar nul) en er past weinig op elkaar. Het doorschuiven van een deel van de ziektekosten naar de aanvullende verzekering kost "administratief ca 6 miljard... tel uit je winst met een beter en transparanter systeem.

Bij de Cnaf (prestations familiales) kom je ook weer tientallen regelingen tegen, elk met eigen regels en niet altijd compatibel met elkaar: beheerskosten: 2,3 mrd op 62 mrd uitkeringen. Breng je het aantal uitkeringen terug tot 10, dan kun je met veel minder mensen dezelfde uitkeringsfabriek, maar met veel lagere kosten laten werken. 

In het artikel wordt gesproken over het besparen van enige tienduizenden (!) banen van ambtenaren, die nu uiteraard allemaal hun best doen, maar weinig of geen toegevoegde waarde bieden. 

Zo kun je kosten besparen zonder op de zorg zelf te hoeven korten. Mijn bron was een artikel van de Figaro van vrijdag jl.  van Jaques Bichot, een hooggeleerde emeritus hoogleraar.

Ik weet niet hoe anderen tegen alle fiscale niches aankijken en zeker tegen het "part-gedoe", waarbij het hebben van (veel) kinderen de inkomstenbelasting op een m.i. onevenredige manier beïnvloed.

Bij het lezen van verkiezingsprogramma's lijkt de realiteitszin vaak ver weg, m.i. zeker bij de PS, waar het woord bezuinigingen niet of nauwlijks voorkomt en waar alles wordt gedaan om stemmen te kopen, zo lijkt het. Hier en daar een blik extra (overheids-)banen opentrekken; europa ervan overtuigen dat alle ingezette bewegingen verkeerd zijn: je moet heel veel energie en goede stembanden hebben om straks wat te bereiken.

We krijgen een paar interessante weken op de tv...   

JP

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-04-09 08:09:52

In tijden van crisis moet de overheid niet bezuinigen. Zij moet koopkracht genereren. De maatregel om werknemers met een schandalig laag minimuloon er een paar tientjes per maand bij te geven (zal wel bruto zijn), creëert in ieder geval meer koopkracht. Ontslagen ambtenaren komen in de chômage. Dat kost minder dan hun loon, maar zorgt ook voor koopkrachtverlies. Werklozen en ouderen die van 500 euro per maand moeten zien rond te komen hebben helemaal geen koopkracht. Om van mensen met een groot gezin waarvan de ouders het minimumloon verdienen maar te zwijgen. Deze mensen brengen wél de toekomstige werknemers en consumenten groot. Onder een bepaalde inkomensgrens vind ik het "part-gedoe" dus niet alleen terecht maar ook goed voor de economie. In het algemeen is het genereren van koopkracht voor de minst draagkrachtigen in de samenleving altijd goed voor de economie en bovendien sociaal rechtvaardig.

Zoals je bij een aantal van 32 kunt verwachten zitten er dus best ook goede voorstellen bij, maar grote groepen mensen worden vergeten en zullen weer het haasje zijn en blijven. Ik zou wel eens willen zien wat Hollande ervan gaat maken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-04-09 09:27:16

Frankrijk heeft een overheid die weinig efficiënt is, in teveel lagen in opgebouwd, een loodzware lastendruk, een ingewikkelde en nauwelijks handhaafbare wet- en regelgeving en een achterstallige infrastructuur, vooral wat nutsvoorzieningen betreft. 

Daar kan dus flink wat in gevonden worden aan bezuinigingen maar het investeren in de infrastructuur lijkt mij de beste keuze om werkgelegenheid te creëren.

Probleem van alle kandidaten: het electoraat van de overheid en afgeleiden is zo groot dat voorstellen tot snijden bij voorbaat een electorale zelfmoord kunnen betekenen.

Een Thatcher kunnen we hier voorlopig nog niet verwachten.....

Steven

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2012-04-09 10:03:26

Dank voor het handzame overzicht van de 32 punten van Sarkoxy, Wim. Als ook zo iets handigs hebt voor de standpunten van Hollande, dan hou ik me aanbevolen...

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-04-09 10:21:46

Prachtig, en iedereen weet zo onderhand wel dat ik een Sarkozy-fan ben, maar twijfels in de politiek zijn geen taboe.

Als Sarkozy werkelijk al deze punten zou uitvoeren dan zou het een vent zijn, helaas heeft tie bewezen dat ook wat hij beloofde met de vorige verkiezingen, dat hij net als alle anderen ter wereld, veel beloofd maar het uiteindelijk niet nakomt.

Deze 32-punten lijst is niets meer dan een graaisel van Le Pen en Hollande samen, toegevoegd aan zijn eigen lijst, en daar hoopt hij de stemmers mee weg te stelen.

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-04-09 11:09:53

Bonjour,

Een indrukwekkende lijst van meneer Sarkozy. Het enige wat mij met achterdocht vervult is dat hij er nu pas mee komt. Een heleboel zaken op de lijst waren al lang evident, ook aan het begin van zijn presidentschap. Dus waarom die niet al veel eerder aangepakt? Of, anders gesteld, als hij tot op heden al deze problemen heeft laten liggen, waarom moet ik dan geloven dat hij ze na zijn herverkiezing wél gaat aanpakken? Ik vind persoonlijk zijn "track record" in het nakomen van toezeggingen nu niet echt indrukwekkend.

Dat gezegd hebbend, wat is het alternatief? Zelf ben ik geboren en getogen in een NL middenstandsgezin. Vader en moeder ploeterden samen, elk minimaal 80 uur per week, voor een bescheiden gezinsinkomen. De door Den Uyl veel beweende "arbeider" was er ruimschoots beter aan toe. Dus bezit ik geen grote liefde of affiniteit voor het socialisme, integendeel. Daar komt nog bij, dat naar mijn gevoel het FR socialisme nóg meer van de economische realiteit is losgezongen dan dat in andere landen. Grote beloften, snorkende fanfares, bevlogen ideeën, en een grimmig stilzwijgen waar het aankomt op de financiering hiervan. Of hoogstens de grijsgedraaide grammofoonplaat van sterkste schouders en zwaarste lasten als excuus om alwéér niet minder uit te geven, maar méér binnen te halen. Ja Steven, mevrouw Thatcher zei het al, "The trouble with socialism is that eventually you run out of other people's money". Nergens is dat méér waar dan in Frankrijk.

Eigenlijk is er dus niets om jezelf overtuigd achter te scharen. Noch Sarkozy, noch Hollande, noch de kleinere mededingers wekken vertrouwen. Dus blijft er niets anders over dan opportunistich stemgedrag. Niet stemmen vóór de kandidaat die je vertrouwt, maar tégen degene die je het meeste tegen de haren instrijkt. Dat maakt mijn keuze duidelijk. Maar echt gelukkig word ik er niet van.

Salutations, Jos